Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 409.498 de membri si 6.662 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.536.292 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie Actiune pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic si/sau actiune in prestatie tabulara?

Du-te la pagina:  1 2 3
 
offline
Avatar 5

Data înregistrării:
Miercuri, 21 Decembrie 2011, 01:56

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 21 Decembrie 2011, 03:20

In februarie 2010 am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare cu achitare integrala ce avea drept obiect un teren. S-a stabilit un termen de 3 luni pentru finalizarea contractului de vanzare-cumparare. Pentru ca promitentul vanzator a refuzat sa se prezinte la notariat pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare, in iunie 2010, am solicitat notarea antecontractului in cartea funciara a imobilului. In iulie 2011 l-am notificat pe promitentul vanzator (prin executor judecatoresc) sa se prezinte la biroul notarial unde s-a semnat antecontractul in vederea semnarii contractului de vanzare-cumparare. Intrucat acesta nu s-a prezentat la data comunicata in notificare, am solicitat si obtinut de la biroul notarial o incheiere de certificare de fapte.
Una din clauzele antecontractului facea referire la posibilitatea mea, in calitate de promitent cumparator, de a ma adresa instantei pentru a obtine o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare, cu referire la Art. 1066 si urmatorul din Codul Civil, in vigoare la acea data.
Intentionez sa ma adresez justitiei pentru obtinerea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare. Cum pot sa imi intemeiez in drept actiunea? Pe prevederile Codului Civil si ale legii 247/2005 in vigoare la data semnarii antecontractului ori pe noul Cod Civil? Ce articole? Ar fi indicat sa formulez doua capete de cerere: unul prin care sa solicit pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare si unul prin care sa solicit instantei sa dispuna inscrierea hotararii ce se va pronunta in cartea funciara?

Cu multumiri anticipate.
 
 
 
offline
2.00
2

Data înregistrării:
Marti, 9 Februarie 2010, 05:46

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Miercuri, 21 Decembrie 2011, 08:32
Opinia mea este sa fie obtinuta mai intai doar hotararea care sa tina loc de act de vanzare cumparare... In privinta intabularii acesteia in cartea funciara nu cred ca trebuie facut un capat de cerere deoarece se poate intabula fara probleme dupa ce hotararea ramane definitiva si irevocabila... O astfel de opinie o intemeiez pe practica mea de avocat
 
 
 
offline
2.30

Data înregistrării:
Miercuri, 22 Noiembrie 2006, 19:49

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Miercuri, 21 Decembrie 2011, 14:22
http://www.avocatnet.ro/con...

din 2012 la cererea instantei expertizele judiciare vor avea o "forma" care se va putea inscrie in CF.
 
 
 
offline
Avatar 5

Data înregistrării:
Miercuri, 21 Decembrie 2011, 01:56

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 21 Decembrie 2011, 16:27
Multumesc pentru raspuns.
Asa ma gandeam si eu, desi opinia mea nu e una calificata, se intemeiaza mai curand pe lucruri aflate "din auzite", din "citite" sau pe o experienta generala, ce nu are legatura cu situatia prezenta. Ma gandeam cumva ca, daca formulez doua capete de cerere, va trebui sa platesc doua taxe de timbru, in situatia in care imobilul are deja carte funciara, deci inscrierea o voi putea face simplu, in conditiile in care as avea titlu.
Ramane insa intrebarea: actiunea mea o intemeiez pe vechiul Cod Civil, in vigoare la data semnarii antecontractului, ori pe noul Cod Civil (ce articole???). Legea 247/2005 mai e in vigoare ori a fost abrogata?
Revin cu o precizare suplimentara. Urmaresc sa obtin licenta in Drept (sunt inca in perioada de studentie) si acesta e motivul pentru care as dori sa rezolv singura (evident cu ajutorul pe care sper sa-l obtin aici ) o problema in care sunt parte.
 
 
 
offline
Avatar 5

Data înregistrării:
Miercuri, 21 Decembrie 2011, 01:56

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 21 Decembrie 2011, 16:37
Multumesc pentru opinie.
Nu cred insa ca va fi necesara o expertiza judiciara. Imobilul are deja cadastru, nu exista probleme legate de amplasament. . Mai mult, ma indoiesc ca promitentul vanzator ar putea ridica obiectiuni cu privire la pretul incasat integral, in avans, la data semnarii antecontractului; acesta a fost aproape prea mare pentru situatia pietii imobiliare, atat la data semnarii antecontractului, cat mai ales in prezent.
Dealtfel, nu am intampinat un refuz categoric ci, mai curand, o amanare perpetua...
 
 
 
offline
Avatar 0.00

Data înregistrării:
Joi, 28 Februarie 2008, 17:54

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Joi, 22 Decembrie 2011, 22:49
De obicei, in astfel de actiuni ce au ca obiect un teren se impune efectuarea unei expertize in specialitatea topografie. Articolul din Legea 247/2005 pe care s-ar fi intemeiat in drept actiunea dumneavoastra a fost abrogat prin noul cod civil. Temeiul de drept in prezent se regaseste in codul civil la art. 1669. Aceasta actiune se prescrie in termen de 6 luni de la data la care trebuia incheiat contractul spre diferenta de regimul prescriptiei anterior intrarii in vigoare a noului cod. Anterior actiunea era prescriptibila in termen de 3 ani, dar daca v-ati aflat in posesia terenului se intrerupe cursul prescriptiei, deoarece posesia echivaleaza cu o recunoastere a dreptului dumneavoastra din partea celui in favoarea caruia curge termenul prescriptiei.
 
 
 
offline
Avatar 5

Data înregistrării:
Miercuri, 21 Decembrie 2011, 01:56

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Vineri, 23 Decembrie 2011, 00:43
Foarte multumesc si... Sarbatori fericite!
 
 
 
offline
2.00

Data înregistrării:
Joi, 10 Septembrie 2009, 20:03

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Vineri, 23 Decembrie 2011, 01:06
Parerea mea este ca iti poti intemeia actiunea, in drept, pe dispozitiile legii existente in vigoare la incheierea antecontractului cat si pe cele existente la data cand trebuia executata obligatia de catre promitentul-vanzator.
Oricum calificarea in drept a actiunii va fi facuta din oficiu de catre instanta de judecata.
In ceea ce priveste inscrierea in C.F., asa cum ati intuit, o puteti face singur dupa admiterea si pronuntarea hotararii.
Succes!
 
 
Du-te la pagina:  1 2 3
 

Discuţie Actiune pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic si/sau actiune in prestatie tabulara?

Acest subiect este moderat de către
andreigrigoriu,    gerberga,    Joha,    simonette12,    romascanu,    AVLIL,    freeelis,    trandafir2 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 436
Total subiecte: 524513
Total mesaje: 2536291


 

Acum online

Utilizatori (13)
Florin_fmf , claudiuvlad , cioc natalia , An3ta17 , Marvin , costi000 , mirceaione , Dany47 , Andrei27111998 , razvan22 , cyan , Rims , gardener

Consultanţi (3)
blajaiulia , T_Mariana , angellacluj

Moderatori (0)
-

Administratori (0)
-

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

IONITAGRIGORELUCIAN , GRIGORELUCIANIONITA , cezarcri , cathy_tanase , mariaionescu , ciufina , sorinacho , ghidwayup , ioanalol , ppscaurel , dislexic , Laza Maria Monica , drandy2k , minnie , roxanadarie , otiliamirela , crengi , andrutzaaa99 , ncc1270 , viobim , ugotrading , Carmen G , carmenvaradi , Addicted R4v3n , valeriucta , uscons , flopozippo , migdonia51 , lauto20tm , tyby8 , laviniao , drcretoiu , siralmi , catalin30 , Atipico , dan oancea , didiazf , niko 94 , cmariusstancu , almasankatalin , nicoleta grama , violeta radulescu , anisoarabalut , marianasincu , vivere , karmens75 , delia_ionica , dana_trifa , iulipetrov , annynna , thesanco , silvia stanescu , iosifescun , eugen a , andreea2004 , eduard edy , anna1967 , whiterose12 , pescadore , robert19841209 , andreea_busa , sorinspataru , Talida01 , Maria_ , luminitacornea , atdacris , alimirela , geotonyus , cschieb , robi_gyongyi10 , iris9 , armeniaD , rozi.bucataru@yahoo.com , Horatiu2011 , blankab , CIMPEANU MIRELA , Popalelia , jitariu , Fabich , Mahtub , DanielCariga , SIMONA09 , dallexino , simcontab , noane , mocanu_eugen-nicky , mirelusha65 , lianaagrisan , simonamiron , mirelaojog , Ilinca1958 , dsorescu , lilibobocul , AniRotaru , AlexandraHDR , erudt2 , psdbf32 , isiv0884 , Errolubrp , zoif7803 , Brazlese3n , Teodorapoit , tthorayunt , rprsz39 , Dwainhd , Archiebvre , Sammyok , shula , Oscarao , Rourase8e , radackaang , Johnxs , Janitadizh , Kolodzieskise1q

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro