Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 408.625 de membri si 6.656 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.533.324 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie Curatela

Du-te la pagina:  1 2 3 ... 4
 
offline
Avatar 3

Data înregistrării:
Sambata, 14 Ianuarie 2012, 17:03

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Sambata, 14 Ianuarie 2012, 17:19

M-am lovit de o problema. la dezbaterea succesiunii s-a instituit curatela unui minor intrucat tatal lui mostenitor de drept decedase. Problema a intervenit odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod civil. Se incearca vanzarea unui bun din masa succesorala si curatela nu mai este valabila am inteles deoarece acum se instituie de catra instanta (cred). Notarul a spus ca nu are destule informatii pentru a ne putea ajuta cu noua curatela deoarece nu este la curent cu noile modificari. Am vazut ca mai sunt alte postari pe aceasta tema, insa simpla citare a articolelor modificate din Cod nu ma ajuta.
As dori sa stiu in concreto unde sa ma adresez. La judecatoria Iasi, deoarece domiciliul minorului este in Targu Frumos jud Iasi, sau la Primaria TG Frumos care se va ocupa de hartogaraie. Legea zice ceva de instanta de tutela..cum ar trebui interpretata aceasta expresie (judecatorie sau pur si simplu autoritate tutelara). Banuiesc ca actele necesare ar fi aceleasi, dar nu stiu in ce directie sa o apuc. Bata-l vina de Cod Civil.
 
 
 
offline
2.00
6

Data înregistrării:
Joi, 21 Iulie 2011, 00:52

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Sambata, 14 Ianuarie 2012, 17:56
Va adresati cu o cerere instantei de tutela din Judecatoria arondata. Instanta va cita din oficiu Autoritatea Tutelara.
 
 
 
offline
2.00

Data înregistrării:
Duminica, 21 Februarie 2010, 16:52

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Sambata, 14 Ianuarie 2012, 18:26
Asta poate că este unu dintre efectele aplicarii sucesiva, pe de alta parte necesara, ale noile codurile. Prevazut in viitorul si noul cod de procedură civilă, că procedură necontenciosă la articole 520-530, n-are corespondenţa in actual dar şi in puţin timp vechi, codul de procedura civilă, unde prin decret 32/1954 articole despre consiliul familiei au fost abrogate si abrogate codul familiei de 1954. Pe dv le interesează mai mult partea procedurala, cum reiese de intrebarea.

Cod civil prevede doar drepturile civile sustantive. Dar pentru punere în aplicare legi se prevede in lege 71/2011 la art. 17 că dispozitiile privitoare la consiliul de familie se aplica tutelei si curatelei, instituite dupa intrarea in vigoare a Codului civil, adica articole 124 la 132 NCC.

Asta inseamna că dv. trebuie sa se intrunească consiliul familiei, nu neaparat la judecatoria.

Dar in procese succesorale la articolul 150, dupa alineatul (2) s-a introdus un nou alineat prin legea 71/2011, alin. (3), cu urmatorul cuprins: "(3) Pentru motive temeinice, in cadrul procedurilor succesorale, notarul public, la cererea oricarei persoane interesate sau din oficiu, poate numi provizoriu un curator special, care va fi validat sau, dupa caz, inlocuit de catre instanta de tutela". Cu acest scop urgente, e important sa numesc un curator special.
Desi poti sa te duci cu acesta informatia la oricare notar pana că unu să îşi împlineaşcă obligaţia sa. În caz contrar, poti sa faci reclamatia la Camera Notariilor Publici din Iasi http://www.cnpiasi.ro /
Dupa numirea si interventia lui in procedura sucesorala, si daca consiliul familiei nu confirma numirea, sau inlocuirea sa, trebuie sa va duceti prin procedura acolo prevazuta la instanta de tutela, nu la Primaria.


ultima dată editat de alvarolipo pe data de Sambata, 14 Ianuarie 2012, 18:53
 
 
 
offline
2.00
6

Data înregistrării:
Joi, 21 Iulie 2011, 00:52

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Sambata, 14 Ianuarie 2012, 20:17
alvarolipo a scris:


Asta inseamna că dv. trebuie sa se intrunească consiliul familiei, nu neaparat la judecatoria.Nu putem vorbi de Consiliu de Familie in acest caz. Inteleg ca mama este in viata si astfel nu exista necesitatea Consiliului de Familie
 
 
 
offline
Avatar 3

Data înregistrării:
Sambata, 14 Ianuarie 2012, 17:03

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Duminica, 15 Ianuarie 2012, 01:48
Ok am inteles cred. Credeti ca am sanse sa reusesc cu modalitatea aratata mai sus? sa ii spun notarului ca poate instituui dansul curatela provizoriu...si cam cat ar dura validarea din partea instantei de tutela?
O alta problema...daca ma adresez instantei de tutela de la judecatorie, cazul din speta se incadraza in cazurile de instituire a curatelei? mostenitorul de drept decedeaza si ramane sotul supravietuitor si un minor(in favoarea caruia se instituie curatela).
 
 
 
offline
2.00

Data înregistrării:
Duminica, 21 Februarie 2010, 16:52

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Duminica, 15 Ianuarie 2012, 10:52
Este un caz de instituire curatela că să salveze interesele opuse între tatal si minorul.

Confirmarea sau înlocuirea o va face consiliul. Doar in cazul de nelamuririle o va face instanţa. Asa cum am arătat mai sus, Consiliul este convocat pentru înstituire curatela, art.17 din Legea 71/2011.

Notarul este obligat în calitate de funcţionar public s-o faca.Din legea notariilor, art. 46 alin (5) "Notarul public nu poate refuza îndeplinirea actului notarial solicitat decât in condiţiile aratate la art. 6.". Raspunde disciplinar şi civil in faţa Camerei notarilor şi cetaţenilor, conform legea notarilor mentionata. Chiar daca actul are un conţinut indoielnic, conform art. 6 alin (3) poate doar sa îşi facă menţiuniile. Legea notariilor, stabileste: "Daca inscrisul prezentat are un conţinut indoielnic, iar notarul public nu poate refuza instrumentarea actului, va atrage atenţia parţilor asupra consecinţelor juridice la care se expun si va face menţiune expresa in act."
Poţi sa te duci cu înscrisurile redactate de dv, daca ai pregatire juridica, sau cu o cerere simpla, în acest caz din urma, "Inscrisurile referitoare la actele notariale se redacteaza potrivit voinţei parţilor si in condiţiile prevăzute de lege" (art.44 din legea mentionata).


ultima dată editat de alvarolipo pe data de Duminica, 15 Ianuarie 2012, 11:18
 
 
 
offline
1.40

Data înregistrării:
Duminica, 9 Iulie 2006, 09:46

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Luni, 16 Ianuarie 2012, 20:41
domnul avocat munteanu a exprimat o opinie corecta. va adresati judecatoriei cu cerere pt numire/desemnare curator. este adevarat ca si notarul are aceasta posibilitate legala,dar in 99,99% acesta "sfatuieste" clientul ca acesta trebuie sa faca cererea in instanta

ultima dată editat de mpopesc pe data de Luni, 16 Ianuarie 2012, 20:41
 
 
 
offline
8.80
11

Data înregistrării:
Marti, 23 Ianuarie 2007, 16:38

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Marti, 17 Ianuarie 2012, 07:27
mihaicalara a scris:

cazul din speta se incadraza in cazurile de instituire a curatelei?


Depinde.
Nu prea inteleg mare lucru din expunerea dvs.

mihaicalara a scris:

la dezbaterea succesiunii s-a instituit curatela unui minor intrucat tatal lui mostenitor de drept decedase.

Se incearca vanzarea unui bun din masa succesorala si curatela nu mai este valabila


Dezbaterea succesiunii e una, iar vanzarea unui bun din succesiunea deja dezbatuta e alta poveste.

Ce se vrea de fapt!? Dezbaterea unei succesiuni sau vanzarea unui bun dintr-o succesiune care a fost DEJA dezbatuta? (adica vanzarea unui bun care se afla deja la rubrica masa succesorala dintr-un certificat de mostenitor?).

Exista DEJA un certificat de mostenitor? De pe urma mortii CUI? Pentru ca expresia
(din care va lipsesc virgulele) "tatal lui mostenitor de drept decedase", ma duce cu gandul la mostenirea ...bunicului/bunicii minorului. (adica un defunct pe care tatal minorului l-ar fi mostenit, daca n-ar fi fost el insusi decedat).

Daca este asa, atunci are importanta ..."ordinea inmormantarilor" (data deceselor).
Cine a murit mai intai? Tatal minorului sau cel/cea despre a carui/carei mostenire este vorba (si la care tatal ar fi fost, cum spuneti dvs. "mostenitor de drept")?

In functie de raspunsul la aceasta intrebare putem stabili DACA este:
1. - mostenire prin reprezentare (la care vine NUMAI minorul)
sau
2 - mostenire prin retransmitere (la care vine SI sotia supravietuitoare).

Daca se pune problema vanzarii unui bun din mostenirea pe care minorul a cules-o singur prin reprezentarea tatalui sau PREdecedat (decedat inaintea celui despre ca carui mostenire este vorba) atunci ...nu vad interesul contrar (sau n-am DATE destule). Daca mama minorului NU a venit la aceasta mostenire, atunci nu are o cota parte din bunul care se doreste a fi vandut. (sau NU o are dobandita pe cale succesorala, dar nu este exclus sa o aiba dobandita pe te miri ce alta cale: donatie, vanzare, etc).

Daca suntem in cazul 2, atunci exista interes contrar intre mama si minor (au fiecare cate o cota parte din bun).

Eu pot s-o tina asa cu "daca si cu parca" pana mai pe seara. (si, cu siguranta, un "daca" ..."atunci" se va ...nimeri cu situatia de fapt).
Dar nu asa se procedeaza. Cu toate datele (si hartiile/inscrisurie) in fata, raspunsul ar putea fi clar, simplu si la obiect. Altminteri e ...bâjbâială si pierdere de vreme.

Am vazut deja pe portalul instantelor de judecata destule solutii de respingere a cererilor de numire curator (promovate, banuiesc, la sfatul notarilor).

Spre pilda:
J2 (ds. 37715/300/2011).
Respinge cererea de instituire a curatelei minorei ....pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare având ca obiect apartamentul nr.... din Bucureşti, sector 3, formulată de mama sa, ..., constatând că între copil şi mamă, reprezentant legal ... nu există interese contrarii.
ultima dată editat de romascanu pe data de Marti, 17 Ianuarie 2012, 07:51
 
 
Du-te la pagina:  1 2 3 ... 4
 

Discuţie Curatela

Acest subiect este moderat de către
andreigrigoriu,    gerberga,    Joha,    simonette12,    romascanu,    AVLIL,    freeelis,    trandafir2 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 3
Total subiecte: 523661
Total mesaje: 2533324


 

Acum online

Utilizatori (12)
sery107 , ramonapep , alinadrapa , Stoica Tatiana , Catza , criscris1111 , cat33 , eneramonaloli , dtruiacob , ynocentta , lyly64 , Dragos90ro

Consultanţi (1)
Av. Gabriel Klein Kiritescu

Moderatori (0)
-

Administratori (0)
-

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

avdanaarhire , MMB , bianspe , maia2006 , CRISTYSINDEAN , pacalici , BEN , silav_margareta , dmarchis , gabriela.nicoara , pantacosmina , VASILEP , k_lin , zmija , gramaco , simina2006 , oana tofan , adelina_alx , andrei dune , ionicaonix , Mirela Obrejan , senzual , Ana Placinta , boteaclaudiamarina , baziladrian , claudia2007 , viosarman , hantig_nicu@yahoo.com , maida , moise_v_mihai , alltavy , ALEXANDRA` , victor apostu , ellhnida , Bogdan Marcu , florinash1972 , maremarcel , tippaa , thuram , clauss984 , shaeraalexa , oanaeuskadi , daniela_elena67 , nicolaes02 , RAYMONA , nitu anca , ashi_bod , ana_monyka , Nikkolucia , mirelastc , doina_mihai , Ilenuþa C. , SINZIANA SUTO , ioana dimassi , furdeanrares , dea_power , cicisxn , anghelachedan , alexandru curelea , eremia , fl , firmadecontabilitate , gaby_apex , mitea mihaela , only1time , Nemitanu , AncaRom , verutastate , ghiranradu , ianos , g_lupu , nadia zbarce , palasteamari_ot , Nicoleta 24 , ROTARU DANIELA , danmadona@yahoo.com , al3xa , Anonymusz , marianTi , ninapascaru , xnicuxx , alexandra1234 , pan77curca , kouzmas , hristo , IlarieDorin , nan andra , Alice Sima , edy120376 , cojanstefan , dan.mkinvest , saaba , anin 312 , dpmsolutions , nutu92 , Carmen Milica , Anna-Marria , safriuc , fly333 , niros31 , eva_ela , VictorMosnegutu , moise33 , cris88 , mrbilcec , Dana2000x , kollnik , Marcelina-Maria , andreiwq , AliceNegru , ANUSCA55 , deea_r , argentinamarin , Alina Zaporojan , razvancatalindumitriu , mihaelush , catalin1980bubu , Ioana1313 , PAULAStoica , geopetrache , pirlog_mihai , Ana_Simmonds , Apafoc , Kamilica , sinzianasuto , firmadeconta , lizyca1961 , georgianamunt , LiNUtzu , 1techdrone1 , fark3805 , Pazminoaq1p , george2016 , ufa49bd , Aileenkvr , fozc1026 , ofgm9861 , Iancfr , renl7651 , argm7179 , Aubreybq , Cracraftse9b , eyux6425 , utreo9 , Denitarccx , Donnydi , Dilauroes9s , pqvkvmuzl74 , pyfct61 , Cecylia1981 , turborrm

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro