Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 408.706 de membri si 6.657 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.533.589 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie Unul dintre soti moare, mai sunt 2 copii

Du-te la pagina:  1 2 3
 
offline
Avatar 1

Data înregistrării:
Sambata, 12 Mai 2007, 17:58

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Sambata, 20 Decembrie 2008, 13:07
Da, intre timp bunicul meu a murit. Cred ca neintelegerea la mine e terminologica, nu pricep ce se intelege prin "incalcarea rezervei bunicii + rezerva fiului"

Asa...au fost vineri la notar si acolo: MARE surpriza (ptr. amandoi si ptr mine): testamentul olograf semnat de bunic (cf. caruia casa in care a stat i-o lasa in totalitate fiicei si restul il imparte - scrie el -la 2) e egal cu ZERO. Motivul: poate sa scrie orice, ideea e ca bunica mea mosteneste un sfert din ce are bunicul.

Nimeni din cei implicati nu stia de chestiunea asta. Mai mentionez inca o data ca e vorba de bunuri mostenite ale bunicului, si nu bunuri dobandite (imrepuna cu bunica). Deci cu atat mai mult noi suntem in ceata.

E normal sa fie asa? Daca partile nu se inteleg si daca bunica il prefera pe fiu, inseamna ca mamei mele ii revine doar o treime din mostenire, iar fratelui ei, doua treimi (presupunand ca bunica lasa testament cum ca si partea ei de o treime -de fapt partea ei mostenita de la bunic prin lege asta - i-o lasa fiului)?

Ce se poate face? Scuze, nu cred ca are rost sa ma tratati ca pe o neshtiutoare, stiu ca asta sunt si recunosc raspicat, de aceea ma si adresez Dvs.#

Iata ca intre timp am gasit explicarea termenului:

Rezerva sotului supravietuitor, conform art.2 din Legea 319/1944, este de 1/2-a parte din cota de succesiune la care este indreptatit ca mostenitor legal, adica: - 1/8 din mostenire, cand sotul vine in concurs cu descedentii defunctului; - 1/6 din mostenire, cand sotul vine in concurs atat cu parinti cat si cu frati ai defunctului (jumatate din 1/3); - 1/4 din mostenire, in concurs numai cu parinti sau numai cu fratii defunctului (jumatate din 1/2); - 3/8 din mostenire, in concurs cu mostenitori din clasa a III-a si a IV-a (ascendenti ordinari sau colaterali ordinari); - 1/2 din mostenire, cand sotul vine singur, in lipsa oricaror mostenitori din cele patru clase.


ultima dată editat de reveilquidam pe data de Sambata, 20 Decembrie 2008, 13:16
 
 
 
offline
24

Data înregistrării:
Marti, 9 Septembrie 2008, 06:45

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Duminica, 21 Decembrie 2008, 01:08
Am inteles in felul urmator: bunicul dv (cu ani in urma), a mostenit casa si terenurile de la un unchi. A scris un testament prin care a lasat casa fiicei si terenurile le "imparte” la doi (jumate' pt fiica, jumate' pt fiu). Fiind o mostenire, sotia lui nu are drept la o cota parte din aceasta casa (chiar si fara uzufruct asigurat ar fi putut sta un an)... Ramane de vazut daca valoarea terenurilor ce revin unchiului dv este egala cu valoarea terenurilor + casa ce au revenit mamei dv cf testamentului. Daca valorile nu sunt egale, s-ar mai putea discuta... Cat despre dreptul de uzufruct, bunicul s-a asigurat ca sotia lui va avea un acoperis sigur si nu e nimic de comentat, doar ca mama dv nu poate vinde casa decat cu acordul bunicii sau, daca eventualul cumparator accepta sa respecte uzufructul.

Apoi, cand o fi sa moara bunica (are si ea casa aceea tot ca mostenire intrata in patrimoniu) va ramane casa (cf testamentului bunicii) unchiului dv, dar ce ii va lasa mamei dv? Oricum, pana atunci sa speram ca mai e...

Oricum, din mostenirea parintilor, cei doi copii (mama dv si unchiul) au cam aceleasi cote (casa de la bunicu + teren de la bunicu; casa de la bunica + teren de la bunicu). Ar trebui sa se asigure azi unchiul dv ca sora lui nu va pretinde nimic din casa ce ii va ramane de la mama (bunica dv).

Oare gresesc?
 
 
 
offline
Avatar 0.00

Data înregistrării:
Marti, 1 Iulie 2003, 00:00

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Duminica, 21 Decembrie 2008, 01:50
Potrivit legii, testamentul olograf" este valabil ca atare "când este scris în tot, datat şi semnat de mâna testatorului" (art.859 C.civ.). Testamentul lasat de bunicul dumneavoastra nu indeplindeste toate aceste 3 conditii? Nu inteleg de ce notarul va spus ca nu produce efecte.... Ne puteti preciza argumentatia notarului pentru a intelege exact ce s-a intamplat?
 
 
 
offline
8.92
11

Data înregistrării:
Marti, 23 Ianuarie 2007, 16:38

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Duminica, 21 Decembrie 2008, 06:58
reveilquidam a scris:

Bunicul meu a redactat de mana un testament olograf semnat NUMAI DE EL in care decide sa se imparta la doi (exista un fiu si o fiica) masa succesorala care ii apartine lui in totalitate.


reveilquidam a scris:

Sa va spun inca o data cazul mai pe larg: exista doua case , in Constanta: situatia uneia am discutat-o mai sus, apartine in totalitate bunicului, o lasa mamei prin testament olograf.reveilquidam a scris:

Da, intre timp bunicul meu a murit. Cred ca neintelegerea la mine e terminologica, nu pricep ce se intelege prin "incalcarea rezervei bunicii + rezerva fiului"

Asa...au fost vineri la notar si acolo: MARE surpriza (ptr. amandoi si ptr mine): testamentul olograf semnat de bunic (cf. caruia casa in care a stat i-o lasa in totalitate fiicei si restul il imparte - scrie el -la 2) e egal cu ZERO. Motivul: poate sa scrie orice, ideea e ca bunica mea mosteneste un sfert din ce are bunicul.


Domunule/doamna, sa ma picati cu cera si nu pricep CE avere a avut bunicul, si CUI si anume CAT a lasat.
- ba are o anume avere (nu se stie care ca-i ziceti la gramada masa succesorala) pe care o imparte TOATA la doi (fiu si fiica)
- ba are o casa pe care i-o lasa fiicei (mamei dvs)
- ba are o casa pe care i-o lasa fiicei, dar mai are un REST (care o fi ala?) pe care il imparte la doi (care or fi aia 2 din trei mostenitori?).

Testamentul (care respecta conditiile de forma) NU este egal cu zero decat in capul unui notar care nu stie ce spune.
Bunica mosteneste un sfert din averea bunicului DACA nu exista un testament.
Daca exista un testament (valabil = scris, datat si semnat de mana bunicului) atunci bunica are o REZERVA de jumatate din ce i s-ar fi cuvenit DACA nu exista testament. Jumatate dintr-un sfert insemana 1/8.

Deci sa recapitulam: daca nu exista testament bunica mosteneste 1/4 din averea mortului (sotul ei)
Daca exista testament bunica mosteneste 1/8 din averea mortului = asta se chema REZERVA. (rezerva sotului supravietuitor este de jumatate din ce ar fi mostenit daca nu exitsta testament. Adica 1/2 din 1/4 = 1/8).

Testamentul acela nu e egal cu ZERO asa cum se exprima notarul, ci este SUPUS REDUCTIUNII.

Sa luam un exemplu, ca in povestea dvs. m-am incurcat (de-aia v-am trimis la un avocat care sa aiba hartiile in fata si sa nu mearga pe ghicitelea cum fac eu aici)
Daca un om are nevasta si copil si lasa prin testament TOATA averea sa copilului, atunci acest TOT nu-i chiar tot, ci este TOT minus rezerva de 1/8 a nevestei care-i supravietuieste. TOT minus 1/8 face 7/8 si nidecum zero, cum zice notarul dvs.

E mai limpede acum ce este aceea rezerva?

Pentru a vedea daca casa lasata mamaei incalca rezerva bunciii trebuie vazut din ce se compune acel REST despre c are vorbiti in ultimul mesaj (restul asta e vreun teren? sunt paiele din cotetul porcului taiat pentru Craciun? din ce se compune acest rest?). Pentru ca numai in functie de valoarea acestui rest se poate stabili daca se incalca rezerva. Daca restul asat valoareaza mai mult de 1/8 din avere nu se incalca nici o rezerva a bunicii.
Dar in povestea dvs. mai avem o rezerva a celuilalt copil (fiul) daca acestui nu i-a lsat nimic. Desi ca, din povestea dvs. nu prea se intelege mare lucru.
Discutati fata in fata cu un avocat pentru ca pe forum fara hartii in fata nu facem decat sa ne dam cu presupusul ca sa ne aflam in treaba.ultima dată editat de romascanu pe data de Duminica, 21 Decembrie 2008, 07:10
 
 
 
offline
Avatar 1

Data înregistrării:
Sambata, 12 Mai 2007, 17:58

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Duminica, 21 Decembrie 2008, 11:43
MUltumesc. Problema este ca ma aflu in Germania si aceasta este sg. cale prin care ma pot informa. Mai ramane cautarea pe google, dar tot aici (pe acest forum) sunt redirectionata. Mama a fost cu unchiul meu la notar (notarul e cunostinta unchiului) care exact despre aceasta reductiune cred ca le-a vorbit (mama nu e in tema cu terminologia juridica deloc). Luni am insistat si eu ca ea sa mearga la un notar ea singura, pe indelete.

Am o prima intrebare care ne ajuta (pe mine si pe mama) sa gasim solutii la acest cui al lui Pepelea: optimea din averea bunicului: Daca bunica (are 87 de ani) accepta (tacit sau in scris ca nu am habar cum se face acceptarea) acea cota re reductiune de 1/8, ce se intampla la moartea ei (in caz ca ea nu mentioneaza aceasta cota in testament olograf)? Optimea revine la cum a dorit bunicul in testamentul lui sau se imparte din nou la doi? Diferenta aici o face casa bunicului, singurul bun pe care acesta l-a lasat prin testament in totalitate mamei mele, iar acum de fapt ei ii revin doar 7/8. 1/8 aceea ii va reveni mamei automat sau dupa ce moare bunica se imparte si ea la doi?

####################################################

Mai jos, ca sa nu (mai) existe neclaritati, listez exact ce are bunicul si ce lasa cui lasa el prin testament olograf (semnat,datat si tot ce doriti Dvs.). Cu mici detalii ca sa va dati seama si de valoare.

1) -1 casa in centrul Constantei teren 436 mp
--> o lasa in totalitate fiicei sale
2) -40 ha + 10 ha teren arabil irigabil langa Aeroportul din Mihail Kogalniceanu
---> zice ca le imparte la doi intre fiu si fiica
3) -1,25 ha mp teren arabil la sosea chiar vis-a-vis de Aeroportul din MK, deschidere 250 m liniari la shosea
-->il lasa fifty fifty amandurora
4) -500 mp teren arabil la sosea vis-a-vis de Aeroport
-->prin testament il lasa in totalitate sotiei sale
5) -drept de mostenire recunoscut prin hotarare judecatoreasca valida de anul acesta in Mun. Piatra Neamt asupra:

-49 ha padure
-105 ha arabil (din care 18 ha intravilan in Mun Piatra Neamt pe care Primaria l-a concesionat si pe care se afla case)

Mentionez ca din toata aceasta masa din Piatra Neamt i s-au promis urmatoarele despagubiri:

5.1.) -3,5 ha langa o scoala teren intravilan
---> ii revine bunicului in natura (exista hotarare)
5.2.) -41 ha padure
---> ii revine bunicului in natura (exista hotarare)
5.3.) -din cele 105 arabil poate sa ceara doar 50 legal, din care 3,5 ii revin pe vechiul amplasamant, ptr. restul de 46.5 urmand a fi despagubit de Autoritatea Nationala ptr. Acordarea Despagubirilor iarasi exista hotarare)
---> despagubiri banesti

--> nici una din aceste chestiuni de la Piatra Neamt (promisiunile) nu sunt incluse in testamentul olograf, ci bunicul a facut o hartie cu o luna inainte sa moara in care scrie ca lasa o treime din ce urmeaza sa ia de acolo bunicii. Atat. Semnata si datata de el.

Absolut toate aceste puncte 1-5 sunt moshtenite de bunicul meu si nu sunt dobandite in timpul casatoriei. Nici unul dintre ele.


ultima dată editat de reveilquidam pe data de Luni, 22 Decembrie 2008, 11:53
 
 
 
offline
Avatar 2.00
1

Data înregistrării:
Joi, 17 August 2006, 08:04

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Duminica, 21 Decembrie 2008, 12:19
Aşa cum vi s-a spus în cîteva răspunsuri anterioare, rezerva succesorală trebuie calculată luîndu-se în considerare valoarea întregii mase succesorale.

Pornind de la întreaga masă succesorală, notarul va trebui să calculeze, valoric, rezerva soţiei supravieţuitoare şi rezerva fiului defunctului. Abia dacă legatul lăsat fiicei (acea casă din Constanţa) încalcă rezerva soţiei sau a celuilalt descendent se va pune problema reducţiunii legatului.

Fără a cunoaşte valorile fiecărui bun din masa succesorală, nu se poate face niciun calcul cu privire la rezervă şi cotitatea disponibilă.

Ceea ce va moşteni soţia supravieţuitoare se va împărţi, după decesul ei, fie după cotele legale (deci, 1/2 pentru fiecare copil al defunctei), fie conform testamentului pe care ea îl va lăsa, cu respectarea regulilor impuse de rezerva succesorală. Deci, ceea ce primeşte soţia supravieţuitoare în urma aplicării normelor privind rezerva nu va reveni de drept fiicei al cărui legat a fost redus deoarece ar fi încălcat rezerva soţului supravieţuitor, ci, intrînd definitiv în patrimoniul soţiei supravieţuitoare, va urma regulile obişnuite ale devoluţiunii succesorale la moartea acesteia.

Dacă prin sentinţa amintită s-au stabilit sumele pe care bunicul urmează să le primească cu titlu de despăgubiri sau valoarea titlurilor de valoare cuvenite acestuia, precum şi terenurile care urmează a-i fi restituite în natură, atunci şi aceste valori vor fi luate în calcul pentru stabilirea masei succesorale, a cotităţii disponibile şi a rezervei fiecărei categorii de moştenitori.

Sugestia mea este aceea de a angaja un avocat care să o asiste pe mama dumneavoastră la dezbaterea succesiunii. Este un drept al ei, şi nimic nu o poate împiedica să uzeze de acest drept de a fi asistată de un avocat.

Liviu S.Bordaş
 
 
 
offline
Avatar 1

Data înregistrării:
Sambata, 12 Mai 2007, 17:58

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Luni, 22 Decembrie 2008, 11:52
Pornind de la întreaga masă succesorală, notarul va trebui să calculeze, valoric, rezerva soţiei supravieţuitoare şi rezerva fiului defunctului. Abia dacă legatul lăsat fiicei (acea casă din Constanţa) încalcă rezerva soţiei sau a celuilalt descendent se va pune problema reducţiunii legatului.

Ce inseamna "dacă legatul lăsat fiicei încalcă rezerva soţiei sau a celuilalt descendent"
Inseamna daca:

7/8 de la pct. 1 + jumatate din 7/8 de la pct 2) si 3) + 1/8 de la pct. 4) + 1/3 de la pct 5) ---> mostenirea cuvenita fiicei
au valoare mai mare decat
1/8 din pct 1) + 1/8 din pct 2) si 3) + 7/8 de la pct 4) + 1/3 de la pct 5) -->mostenirea cuvenita sotiei
???????????????????????????

Dacă prin sentinţa amintită s-au stabilit sumele pe care bunicul urmează să le primească cu titlu de despăgubiri sau valoarea titlurilor de valoare cuvenite acestuia, precum şi terenurile care urmează a-i fi restituite în natură, atunci şi aceste valori vor fi luate în calcul pentru stabilirea masei succesorale, a cotităţii disponibile şi a rezervei fiecărei categorii de moştenitori.

Nu s-au stabilit inca sumele, s-au stabilit insa delimitaile la restituirea in natura (5.1.) si 5.2.))
 
 
 
offline
Avatar 2.00
1

Data înregistrării:
Joi, 17 August 2006, 08:04

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Luni, 22 Decembrie 2008, 12:32
E adevărat că rezerva succesorală se calculează ca o cotă din masa succesorală, dar, fără a cunoaşte valorile bunurilor lăsate prin testament şi valorile celorlalte bunuri, nu vă poate spune nimeni dacă rezerva a fost sau nu încălcată.

Pentru calculul rezervei trebuie avute în vedere valorile tuturor bunurilor lăsate de defunct, valorile bunurilor donate în timpul vieţii, valorile bunurilor lăsate prin testament.

Fără valori, nu se poate face niciun calcul. De exemplu, 7/8 dintr-un bun în valoare de 80 lei este mai puţin decît 1/8 dintr-un bun de 800 lei.

De aceea vă spuneam că rezerva se calculează în raport cu valoarea întregii mase succesorale. Dacă masa succesorală este de 1.000 lei, cota legală a soţiei (1/4) este de 250 lei, iar rezerva este de jumătate din cota legală, adică 125 lei. Orice dispoziţie testamentară prin care s-ar aduce atingere acestei rezerve este supusă reducţiunii. De exemplu, dacă defunctul a lăsat, prin testament, bunuri în valoare de 900 lei unui descendent, acesta din urmă îşi va vedea redus legatul la valoarea de 875 lei, în felul acesta fiind asigurată rezerva de 125 lei a soţiei supravieţuitoare.

La fel se calculează şi rezerva descendenţilor, desigur, în cotele prevăzute de lege pentru aceştia.

Vedeţi, deci, că, fără a avea valoarea masei succesorale şi a fiecărui bun lăsat prin testament, nu se poate calcula rezerva şi nu se poate stabili dacă aceasta a fost sau nu încălcată.

Liviu S.Bordaş
 
 
Du-te la pagina:  1 2 3
 

Discuţie Unul dintre soti moare, mai sunt 2 copii

Acest subiect este moderat de către
andreigrigoriu,    gerberga,    Joha,    simonette12,    romascanu,    AVLIL,    freeelis,    trandafir2 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 271
Total subiecte: 523739
Total mesaje: 2533589


 

Acum online

Utilizatori (17)
raser , theonewho , mihaiadriangiurgiu , crisiva , enisirin , m_daniela2009 , Sarcasticul , Eugen_P , ynocentta , john098 , danraicu , mariantos , ioneliya38 , RosuR , ravita , rupa , vasea_13

Consultanţi (5)
CostinI , Av. Gabriel Klein Kiritescu , iulia53 , carmen.stoean , avocat_lascoschi@yahoo.com

Moderatori (2)
Joha , trandafir2

Administratori (0)
-

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

avdanaarhire , MMB , bianspe , maia2006 , CRISTYSINDEAN , pacalici , BEN , silav_margareta , dmarchis , gabriela.nicoara , pantacosmina , VASILEP , k_lin , zmija , gramaco , simina2006 , oana tofan , adelina_alx , andrei dune , ionicaonix , Mirela Obrejan , senzual , Ana Placinta , boteaclaudiamarina , baziladrian , claudia2007 , viosarman , hantig_nicu@yahoo.com , maida , moise_v_mihai , alltavy , ALEXANDRA` , victor apostu , ellhnida , Bogdan Marcu , florinash1972 , maremarcel , tippaa , thuram , clauss984 , shaeraalexa , oanaeuskadi , daniela_elena67 , nicolaes02 , RAYMONA , nitu anca , ashi_bod , ana_monyka , Nikkolucia , mirelastc , doina_mihai , Ilenuþa C. , SINZIANA SUTO , ioana dimassi , furdeanrares , dea_power , cicisxn , anghelachedan , alexandru curelea , eremia , fl , firmadecontabilitate , gaby_apex , mitea mihaela , only1time , Nemitanu , AncaRom , verutastate , ghiranradu , ianos , g_lupu , nadia zbarce , palasteamari_ot , Nicoleta 24 , ROTARU DANIELA , danmadona@yahoo.com , al3xa , Anonymusz , marianTi , ninapascaru , xnicuxx , alexandra1234 , pan77curca , kouzmas , hristo , IlarieDorin , nan andra , Alice Sima , edy120376 , cojanstefan , dan.mkinvest , saaba , anin 312 , dpmsolutions , nutu92 , Carmen Milica , Anna-Marria , safriuc , fly333 , niros31 , eva_ela , VictorMosnegutu , moise33 , cris88 , mrbilcec , Dana2000x , kollnik , Marcelina-Maria , andreiwq , AliceNegru , ANUSCA55 , deea_r , argentinamarin , Alina Zaporojan , razvancatalindumitriu , mihaelush , catalin1980bubu , Ioana1313 , PAULAStoica , geopetrache , pirlog_mihai , Ana_Simmonds , Apafoc , Kamilica , sinzianasuto , firmadeconta , lizyca1961 , georgianamunt , LiNUtzu , 1techdrone1 , fark3805 , Pazminoaq1p , george2016 , ufa49bd , Aileenkvr , fozc1026 , ofgm9861 , Iancfr , renl7651 , argm7179 , Aubreybq , Cracraftse9b , eyux6425 , utreo9 , Denitarccx , Donnydi , Dilauroes9s , pqvkvmuzl74 , pyfct61 , Cecylia1981 , turborrm , Sonntagaq9

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro