Solutii pentru IMM
 • Autentificare
  Utilizator
  Parola
  recuperare parola
  Recuperare parola

  Introduceti adresa de email asociata contului dumneavoastra.

  Un email cu noua parola si instructiunile de recuperare a fost trimis cu succes catre adresa specificata de tine.

 • Inregistrare

  Intra acum in comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirma

  Avocatnet.ro in cifre
  Comunitatea are 326.420 de membri si 5.997 de consultanti inregistrati care au contribuit cu 2.108.323 mesaje in forum.

Discutie Cum se declanseaza procedura de faliment?

 
 
offline
Avatar 1

Data inregistrarii:
Marti, 21 Octombrie 2008, 14:12

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Luni, 17 Noiembrie 2008, 10:06

Procedura de faliment este declansata de administrator sau alte organe? Si in ce conditii? Multumesc


ultima data editat de otylya pe data de Luni, 17 Noiembrie 2008, 10:10
 
 
 
offline
3.56
3

Data inregistrarii:
Miercuri, 19 Februarie 2003, 00:00

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Luni, 17 Noiembrie 2008, 10:33
Procedura poate fi declansata si de societatea aflata in stare de insolventa, printr-unul din organele abilitate. Ar trebui realizata o adunare a asociatilor in care sa se decida declansarea procedurii si mandatarea administratorului sau a altei persoane pentru a o indeplini. Iata ce ar trebui sa cuprinda cererea:

Art. 27. - (1) Debitorul aflat în stare de insolvență este obligat să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozițiilor prezentei legi, în termen de maximum 30 de zile de la apariția stării de insolvență.
(2) Va putea să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozițiilor prezentei legi și debitorul în cazul căruia apariția stării de insolvență este iminentă.
(3) Cererile persoanelor juridice vor fi semnate de persoanele care, potrivit actelor constitutive sau statutelor, au calitatea de a le reprezenta.
(4) Introducerea prematură, cu rea-credință, de către debitor a unei cereri de deschidere a procedurii atrage răspunderea patrimonială a debitorului persoană fizică sau juridică, pentru prejudiciile pricinuite.
Art. 28. - (1) Cererea debitorului trebuie să fie însoțită de următoarele acte:
a) bilanțul certificat de către administrator și cenzor/auditor, balanța de verificare pentru luna precedentă datei înregistrării cererii de deschidere a procedurii;
b) o listă completă a tuturor bunurilor debitorului, incluzând toate conturile și băncile prin care debitorul își rulează fondurile; pentru bunurile grevate se vor menționa datele din registrele de publicitate;
c) o listă a numelor și a adreselor creditorilor, oricum ar fi creanțele acestora: certe sau sub condiție, lichide ori nelichide, scadente sau nescadente, necontestate ori contestate, arătându-se suma, cauza și drepturile de preferință;
d) o listă cuprinzând plățile și transferurile patrimoniale efectuate de debitor în cele 120 de zile anterioare înregistrării cererii introductive;
e) o listă a activităților curente pe care intenționează să le desfășoare în perioada de observație;
f) contul de profit și pierdere pe anul anterior depunerii cererii;
g) o listă a membrilor grupului de interes economic sau, după caz, a asociaților cu răspundere nelimitată, pentru societățile în nume colectiv și cele în comandită;
h) o declarație prin care debitorul își arată intenția de intrare în procedura simplificată sau de reorganizare, conform unui plan, prin restructurarea activității ori prin lichidarea, în tot sau în parte, a averii, în vederea stingerii datoriilor sale; dacă această declarație nu va fi depusă până la expirarea termenului stabilit la alin. (2), se prezumă că debitorul este de acord cu inițierea procedurii simplificate;
i) o descriere sumară a modalităților pe care le are în vedere pentru reorganizarea activității;
j) o declarație pe propria răspundere, autentificată la notar ori certificată de un avocat, sau un certificat de la registrul societăților agricole ori, după caz, oficiul registrului comerțului în a cărui rază teritorială se află domiciliul profesional/sediul social, din care să rezulte dacă a mai fost supus procedurii prevăzute de prezenta lege într-un interval de 5 ani anterior formulării cererii introductive;
k) o declarație pe propria răspundere autentificată de notar sau certificată de avocat, din care să rezulte că nu a fost condamnat definitiv pentru fals ori pentru infracțiuni prevăzute în Legea concurenței nr. 21/1996 și că administratorii, directorii și/sau asociații nu au fost condamnați definitiv pentru bancrută frauduloasă, gestiune frauduloasă, abuz de încredere, înșelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, infracțiuni de fals ori infracțiuni prevăzute în Legea nr. 21/1996, în ultimii 5 ani anteriori deschiderii procedurii;
l) un certificat de admitere la tranzacționare pe o piată reglementată a valorilor mobiliare sau a altor instrumente financiare emise.
(2) Dacă debitorul nu dispune, la momentul înregistrării cererii, de vreuna dintre informațiile prevăzute la alin. (1) lit. a)-f) și h), va putea înregistra acea informație la tribunal în termen de 10 zile; dacă nu o va face, cererea sa va fi considerată o recunoaștere a stării de insolvență a patrimoniului său, caz în care judecătorul-sindic va pronunța o sentință de intrare în procedură simplificată, conform art. 1 alin. (2) lit. c) sau d).
Art. 29. - (1) În cazul unei cereri introduse de o societate în nume colectiv sau în comandită, acea cerere nu va fi considerată ca fiind făcută și de asociații cu răspundere nelimitată ori, în condițiile art. 31-33, și împotriva lor.
(2) O cerere introdusă de un asociat cu răspundere nelimitată ori împotriva acestuia pentru datoriile sale va fi fără efecte juridice cu privire la societatea în nume colectiv sau în comandită din care face parte.
(3) Prevederile alin. (1) și (2) se aplică, în mod corespunzător, în privința cererilor introduse de grupurile de interes economic sau de membrii acestora.
Art. 30. - Nu pot formula o cerere de reorganizare judiciară debitorii, persoane juridice, care în ultimii 5 ani, precedenți hotărârii de deschidere a procedurii, au mai fost supuși unei astfel de proceduri.


Pentru mai multe amanunte consultati legea insolventei, 85/2006. Este recomandat sa discutati si cu un avocat in prealabil despre efectele si riscurile acestei proceduri.
 
 
 
offline
2.00

Data inregistrarii:
Luni, 31 Martie 2008, 15:38

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Luni, 17 Noiembrie 2008, 10:35
In cazul in care debitorul se afla in stare de insolventa, este de obligatia sa sa ceara declansarea procedurii falimentului prin cerere adresata tribunalului in raza caruia se afla sediul societatii. Cererea este semnata de catre reprezentantii legali ai debitoarei aflate in insolventa.

In practica aceasta obligatie este foarte rar respectata, astfel ca se ajunge la situatia in care un creditor detinator al unei creante de peste 10.000 de lei, certa, lichida si exigibila, sa ceara Tribunalului declansarea procedurii insolventei.
Conditia pentru declansarea procedurii insolventei este existenta starii de insolventa - creante certe lichide si exigibile mai vechi de 30 de zile si mai mari de 10.000 de lei. In cadrul procedurii se intra ulterior in faliment, in cazul in care nu se achita creantele si nu se poate trece la reorganizarea activitatii. Din acel moment administratorul judiciar devine lichidator judiciar si purcede la lichidarea averii firmei pentru indestularea creditorilor de pe tabloul definitiv de creante.
 
 
 
offline
Avatar 0.00

Data inregistrarii:
Miercuri, 12 Noiembrie 2008, 13:15

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Marti, 18 Noiembrie 2008, 18:42
Procedura insolventei poate fi declansata la cererea oricarui creditor indreptatit, care detine asupra patrimoniului societatii in cauza o creanta certa lichida si exigibila al carei cuantum se ridica la suma de 10.000 ron.
Declansarea procedurii falimentului poate fi formulata si de reprezentantul legal al societatii debitoare care constata aparitia starii de insolventa iminenta asupra patrimoniului societatii respective.
 
 
 
 

Discutie Cum se declanseaza procedura de faliment?

Acest subiect este moderat de catre
GabrielaA,    AVLIL,    legally_aid 

Statistici Forum

Mesaje astazi: 24
Total subiecte: 412869
Total mesaje: 2108323


 

Acum online

Utilizatori (2)
PC_k05 , alan_ar06@yahoo.com

Consultanti (0)
-

Moderatori (1)
gi-jane2

Administratori (0)
-

Astazi isi sarbatoresc ziua de nastere

andru308 , avocat_calin , orar , irinamircea , mct , mariana_flo , zsakrm , lexmit31 , natexint , bogdan1974 , agafitei_luminita , vim_1978 , alexya , ralu_eleny , adinac34 , CAZACU IONUT , paul80pantea , gpopovici , sorin76 , Petre_bio , vasaluc , flycatalin , zbanciu , pomohaci , vmg , nicoleta_av , ditta , marlen_dud , adi6982 , roland81 , NIkleon , klaudia772001 , dany3087 , antoaneta1986 , bbc2bbc , lucimct , gia_25 , moranduzza , mircea76dumitru , seliman , camelia-maria , jadomini , bebemariaelena , deejayx , felicia andronache , Dinia , okidoki0809 , cornelia apopei , Ingrida , ymca , arianas , cristianflorea , nelu x , bato laura , schumy80 , oanaj , gheorghita marius , bionpi , NISTOR. MARIOARA , Sam2005 , huli , adriananeacsu , lelcunadia , minca84 , gheorghiu silvestru mihail , cruceanu maria camelia , Chiscari Mihai , lias , liliana state , danutzam , deniss16 , juliac , aaaaaaaaaaaaaa , caraman_ion , necula mihaela , paulwushu , Geanina-Irina , lorymiha , alexneagu , vasib , Mdlyyn , nncristi , iana-maria , carevbus , MihaiCH , Pitiku87 , pacaliciosu , antoaxel , geo_sajjad , vas zelma , mrnneculai , adrianady , szabo_csongor , ioanon , monika-monik , maryus_tl , j_jasmine , PYZY , sorin_iacob87 , evoelena , Iosunt , friends , mariadobner , carmen_dum , doina.panoiu , claudia_e , alexnic , adrian_o , cristina.munteanu , av_plac , cristirus06 , Potco , costin_eduard , walmar , lbaltaru , Mariacica , fendissimaIO , lilimagureanu , ptkvip87

 

Cautare in forum

 
Publicitate in reteaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te inscrie GRATUIT in catalogul consultantilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Elsa Funkykids Deratizare Dezinsectie Carbon solutions global Eden Spa Marketizator.ro