Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 409.236 de membri si 6.660 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.535.436 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie Instructaj SSM si PSI pentru zilieri

 
offline
5

Data înregistrării:
Luni, 2 Mai 2011, 14:40

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 7 Martie 2012, 09:12

Buna ziua
Va rog sa-mi spuneti cum se face instruirea zilierilor (legea 52/2011). Societatea noastra are contract de prestari serviciiu cu o alta societate care se ocupa de instructajul periodic. Reprezentantul acelei societati a spus ca instructajul se face doar verbal insa nu cred ca e doar asa de simplu, cum dovedim noi ca s-a facut acel instructaj?
 
 
 
offline
14

Data înregistrării:
Miercuri, 7 Martie 2012, 09:38

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 7 Martie 2012, 10:19
ART. 5 (din legea mai sus amintita)
(1) Beneficiarul are urmatoarele drepturi:
.........
d) sa asigure instruirea si informarea zilierului cu privire la activitatea pe care urmeaza sa o presteze, riscurile si pericolele la care poate fi expus in exercitarea activitatii, precum si cu privire la drepturile zilierului, in conditiile prevazute de prezenta lege. Instruirea are loc zilnic, inainte de inceperea activitatii;
e) sa plateasca zilierului, la sfarsitul fiecarei zile de lucru, remuneratia convenita;
f) sa asigure, pe propria cheltuiala, echipamente de lucru si de protectie care se impun datorita naturii si specificului activitatii desfasurate de zilier.
ART. 10
(1) Zilierul care se angajeaza la prestarea muncii in baza prezentei legi se presupune ca este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Zilierul are dreptul sa beneficieze de echipament de protectie si de mijloacele tehnice necesare desfasurarii activitatii.
ART. 11
Se pot presta activitati cu caracter ocazional in urmatoarele domenii:
a) agricultura;
b) vanatoare si pescuit;
c) silvicultura, exclusiv exploatari forestiere;
d) piscicultura si acvacultura;
e) pomicultura si viticultura;
f) apicultura;
g) zootehnie;
h) spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural;
i) manipulari de marfuri;
j) activitati de intretinere si curatenie.

Serviciul extern de prevenire protectie trebuie sa realizeze evaluarea riscurilor de accidentare, planul de prevenire si protectie si instructiunile proprii activitatilor desfasurate de zilieri iar pe baza acestor instructiuni la inceputul activitatii ocazionale se realizeaza instruirea in domeniul SSM iar pentru dovada realizarii si insusirii informatiilor se completeaza o fisa de instruire colectiva (anexa 12 la normele metodologice aprobate prin HG 1425/2006) cu mentionarea activitatilor si perioadei pentru care se realizeaza instruirea, durata instruirii (ex 2 ore) materialele prezentate, iar pe verso se completeaza tabelul cu munele prenumele nr. CI, semnatura celui instruit
Pentru zilierul care lucreaza in continuu o perioada mai lunga (cele 90 de zile sunt grupate), se poate completa o fisa de instruire in care se mentioneaza aceleasi date care s-ar regasi si in fisa de instruire colectiva, fara a se completa rubrica referitoare la instruirea introductiv-generala. Instruirea se poate repeta lunar daca riscurile legate de activitate o impun.

 
 
 
offline
20

Data înregistrării:
Sambata, 7 Ianuarie 2012, 21:14

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 7 Martie 2012, 21:32
ytrewq a scris:


durata instruirii (ex 2 ore)
Credeti ca cineva angajeaza un zilier ca sa munceasca 8 ore iar din astea 2 sa fie ocupate cu instruirea ?
Normele Metodologice de aplicare a L 319/2006 precizeaza ca:
ART. 82
(1) Pentru persoanele aflate în întreprindere şi/sau unitate cu permisiunea angajatorului, cu excepţia altor participanţi la procesul de muncă, aşa cum sunt definiţi potrivit art. 5 lit. c) din lege, angajatorul stabileşte, prin regulamentul intern sau prin regulamentul de organizare şi funcţionare, durata instruirii şi reguli privind instruirea şi însoţirea acestora în întreprindere şi/sau unitate.
(3) Instruirea prevăzută la alin. (1) şi (2) se consemnează în fişa de instruire colectivă, conform modelului prezentat în anexa nr. 12.
Asta daca vrem sa fortam nota si sa asimilam zilierii cu "persoane aflate in intreprindere cu permisiunea angajatorului" numai ca mi se pare fortata tare o astfel de asimilare.
Adevarul este ca nu se precizeaza in legislatie modul cum se face instruirea si mai ales faptul cum se face dovada efectuarii instruirii zilierilor.
Ar mai fi si varianta ca zilierul sa fie asimilat cu "alt participant la procesul de munca" dar in acest caz ar tr. sa i se intocmeasca fisa individuala de instruire lucru ce presupune macar efectuarea instruirii introductiv generale si la locul de munca ce dureaza minimul doua zile lucratoare care iar nu se "pupa" cu faptul ca zilierul e angajat pentru o zi.
Eu daca as desfasura o activitate care permite angajarea de zilieri as consemna in regulamentul intern faptul ca se vor instrui zilierii15 minute cu privire la riscurile si pericolele la care poat fi expusi in exercitarea activitatii lucru care se va consemna intr-un proces verbal (eventual conform modelului din anexa 12 a NM aplicare L 319/2006) si confirmat prin semnatura zilierului instruit pe de alta parte daca nu se va consemna nimic privind aceasta instruire nimeni nu va poate cere acest lucru deoarece nu este prevazut in lege si tr crezut pe cuvant de onoare angajatorul ca a efectuat instruirea zilierilor.

ultima dată editat de inspectorSSM pe data de Miercuri, 7 Martie 2012, 21:35
 
 
 
offline
14

Data înregistrării:
Miercuri, 7 Martie 2012, 09:38

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Joi, 8 Martie 2012, 08:13
Inrebarea initiala a fost
"cum dovedim noi ca s-a facut acel instructaj"

eu am dat un exemplu mai ales ca am invatat undeva ca mortii se acopera cu pamant, vii cu hartii

durata instruirii trebuie sa fie in functie de riscurile de accidentare sau imbolnavire
nici in cazul angajatilor cu contract de munca nu se precizezaz durata minima necesara instruirii periodice, dar pentru evitarea neintelegerilor merita specificat o durata a instruirii apreciabila.
avand in vedere particularitatile de la caz la caz angajatorii pot stabili durata instructajului dar trebuie sa furnizeze dovezi ca aceste instructaje au avut loc si si-au produs efectul scontat.
in general muncile efectuate de zilieri, si nu 8 ore, poate zi-lumina, se realizeaza cu mijloace de productie simple si pentru aceste activitati nu este necesar o instruire foarte complicata dar trebuie facuta si trebuie dovedita prin semnatura celui instruit

ultima dată editat de ytrewq pe data de Joi, 8 Martie 2012, 08:21
 
 
 
offline
5

Data înregistrării:
Luni, 2 Mai 2011, 14:40

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Joi, 8 Martie 2012, 10:01
Va multumesc pentru raspunsuri .
Zilierul nostru , daca se poate sa zic asa, ajuta la manipularea marfurilor. Cred ca voi cauta in legile specifice articolele care se refera la manipulare de marfuri, la obligatiile pe care le orice angajat ( desi nu e angajat ) si ceva despre accidente si cam atat, pana vor binevoi reprezentatntii societatii care ne fac noua instructajul periodic sa ne lamureasca cum ar trebui facut. Ieri cand am sunat si le-am explicat problema au zis ca din moment ce omul a semnat in registrul zilierilor de prezenta la lucru in ziua respectiva se subintelege ca a fost si instruit insa eu nu-s chiar atat de sigura.

ultima dată editat de anca2sm pe data de Joi, 8 Martie 2012, 10:02
 
 
 
offline
14

Data înregistrării:
Miercuri, 7 Martie 2012, 09:38

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Joi, 8 Martie 2012, 14:30
HOTÃRÂRE nr. 1.051 din 9 august 2006
privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru manipularea manuală a maselor care prezintă riscuri pentru lucrători, în special de afecţiuni dorsolombare
 
 
 
offline
20

Data înregistrării:
Sambata, 7 Ianuarie 2012, 21:14

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Joi, 8 Martie 2012, 23:02
Ce e in plus nu strica dar legal nimeni nu poate cere dovada efectuarii instruirii daca nu se specifica asa ceva in legislatie. Semnatura in registrul zilierilor e suficienta.

ultima dată editat de inspectorSSM pe data de Joi, 8 Martie 2012, 23:04
 
 
 

Discuţie Instructaj SSM si PSI pentru zilieri

Acest subiect este moderat de către
tudorvaleriu,    gigipopa 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 154
Total subiecte: 524264
Total mesaje: 2535436


 

Acum online

Utilizatori (65)
Kristin_O , vera80 , dana manea , raspunsutil , Bogdanoffice , comancorinaadelina , IulianL , aidu , derissky , deliu marian , ContaPsaero , elyn , adrianapetre , xanixa13 , Allona , George0192 , Simona_Voiculescu , Martonze , raduhanta , CristinaMorosan , AncaUrdas , davidl , Roxana Neagu , cristianmateescu , florimanolache77 , MihaiPetru , Marica_sz , valycalciu , Montagnese7v , crisanvasile , pmar , Dannyytiesto , zulg , gabi1984 , visinica , scconfortdambovita , IonelaZ_Toma , mihaypavel , cyan , When , andad , victorancuta , GeorgianaO , ELY63 , PayOff , gladunead , grupconsulting , Shermaneelg , adasor , ClipCris , MMgg , alexboiciuc , popescueduard , Tudor2008 , turkn , Angela76 , cat33 , alina popa gabriela , Zaval , Mihaela_89 , jana_jana , ancacatya , HoratiuBut , brandusa2015 , odettev

Consultanţi (7)
patrascu razvan , JolieCont , Peruschi , AjutorFirma , Cory91 , eu.ro.lex , ConsuelaScarlat

Moderatori (1)
gi-jane2

Administratori (1)
Admin

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

selena , CATIS , daniug , kta1983 , DLarionescu , michacomsa , DEF , Erzsebet , elyababau , gratidana , lauramurdila , Mali , lys , surdu_marius , DanielaV , ADY73 , daniela.t , dianaozun , AVLIL , Irmuresan , chipRiann , uadina , alina_20leotmz , mia_ber , GEORGETA DANIELA , DJDEM , mihaela44 , sim8 , teodor1955 , lorenzina , maritaliana , 000000 , Leelee , orest , cibilia , MARY_CAMPIAN , adorian , dragos_vlaicu , geang21 , negruvoda , tomamaxim , briela , dariusica , blarysa , cklaudius , reznik , doina.aurelia , adinai , mormelvio , cbrescan , Marian Teodose , silviucp , criss.dragan , IAMANDI ION , Mihai0065 , Hai-Hui , mar37 , alex68 , madyfree1987 , Gabriela Cucos , tauzcamelia , bmarius_02 , corina98ciobanu , procadumitru , Iulia Vasilescu , mariusgabriel , dumitrescu12 , elena.tabacaru , paulika , cris81 , lizetaelena , sorinuu , ebi , mihaela-ciolea , georgetag , George Dimache , zota_sanda , boonik , adelinda25 , victorbarnea , dianafagas , Pricopie Angela , Emil8 , angi_78 , crstina , diana_rebeca , GabiBraila , rocsy88 , ancfd , Elena S , ank08 , nadina2010 , Avocat Maria Muresan , curteanu , robertradu , pop lucica , Stancu_Mihai , venera77 , and_sim , Madalin92 , CristinaFilipov , andreeam1980 , VeraG , motocion2004 , voinaioan , daniela_grepinel , niky33 , Av.bujoreanu , si_mona , MrIonut , Valentin_ , medrici , zgabercea , Ionellya , andreivan , Ioan-Pavel , Simonadumitrescu12 , anadinu , ramonix08 , SOLUMINODOR , Heaveneres3b , Vivienyvy , ffuishon , Wesleyrfgy , ackelddtor , wlmk8002 , npnk0833 , Miloqxz , Alicedgop , etii8110 , anghrayy , yrdouurr , Natoshadaao , wshuqlilt89 , Winderaq4w , Rickiecu

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro