Solutii pentru IMM
 • Autentificare
  Utilizator
  Parola
  recuperare parola
  Recuperare parola

  Introduceti adresa de email asociata contului dumneavoastra.

  Un email cu noua parola si instructiunile de recuperare a fost trimis cu succes catre adresa specificata de tine.

 • Inregistrare

  Intra acum in comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirma

  Avocatnet.ro in cifre
  Comunitatea are 326.561 de membri si 5.997 de consultanti inregistrati care au contribuit cu 2.109.546 mesaje in forum.

Discutie Tatal in concediu pentru cresterea copilului

 
 
offline
Avatar 1

Data inregistrarii:
Joi, 22 Septembrie 2011, 17:58

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Vineri, 16 Martie 2012, 14:57

Buna ziua,

Sotia mea este insarcinata si va naste in septembrie 2012. Ea are 33 de ani, si este studenta anul III la o facultate privata. De aceea nu beneficiaza de indemnizatie de crestere a copilului.

Doresc sa raman eu, ca si tata in concediu de cresterea copilului. Puteti sa imi raspundeti la cateva intrebari ?
1. Cu cat timp inainte trebuie sa imi anunt angajatorul oficial de decizia mea de a ramane in concediu de crestearea copilului de 2 ani ?
2. Ce acte sunt necesare pentru deschidere dosarului?
3. In mod normal eu beneficiez de 22 de zile de concediu pentru 12 luni. Daca folosesc toate cele 21 de zile de concediu pana in septembrie si raman apoi in concediu de cresterea copilului, trebuie sa platesc / restitui diferenta de zile pentru care nu voi mai lucra ( septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie ) .
4. Conform legii din ce data trebuie luat condeciul de crestere a copilului? Data nasterii ? Cu cat timp inainte sau dupa trebuie depus dosarul pentru indemnizatie ?

Sper ca nu sunt intrebari prea complicate.
Astept un raspuns.

Va multumesc in avans.

Flavius
 
 
 
offline
1.40

Data inregistrarii:
Marti, 31 Mai 2011, 15:30

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Vineri, 16 Martie 2012, 19:03
indemnizația pentru cresterea copilului nu se acordă doar studentelor de la facultățile de stat, aceleași drepturi le au și studentele din învățământul privat, condiția este să urmeze cursurile la zi fără întrerupere, pe un interval de 12 luni anterioare nasterii copilului, respectiv octombrie 2011 până la septembrie 2012, care este data prezumată a nasterii.
Pentru tatăl copilului, indemnizația pentru creșterea copilului se acordă de la data nașterii copilului, dacă dosarul se depune la primărie întrun interval de 60 de zile de la data producerii nașterii,
Solicitarea de concediu pentru creșterea copilului se aduce la cunoștința angajatorului cît mai repede,astfel că va trebui să vă completeze o adeverință specială, cu veniturile nete pe 12 luni anterioare nașterii copilului, care va folosi la calculul cuantumului îndemnizației.
Amănunte gasiți în Ordonanța de Urgență nr. 111/2010, modificată și completată, precum și în HG.52/2010, modificată și completată.
Sănătate !
 
 
 
offline
10
2 40 2

Data inregistrarii:
Vineri, 6 Iunie 2008, 16:19

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Sambata, 17 Martie 2012, 14:03
DICTATURA = Regim în care toata lumea trebuie sa spuna ca e democratie.
 
1. Daca dvs. aveti un loc de munca este pacat sa renuntati la salariu pentru a primi indemnizatia pentru CCC.

2. Aveti doua variante pentru a nu renunta la salariu:
- sa intre sotia in CCC si pe aceasta perioada poate sa urmeze, in continuare, cursurile facultatii.
- dvs. sa solicitati direct stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana ce copilul va implini 2 ani (pe acesta perioada veti primi si salariul pentru munca depusa la angajator si stimulentul de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste acest stimulent de insertie)

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptățită solicită direct stimulentul de inserție, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-și opțiunea de a beneficia de concediu de creștere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptățită poate solicita direct stimulentul de inserție, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplinește condițiile pentru acordarea indemnizației pentru creșterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserție, se consideră că și-a exprimat opțiunea pentru varianta de concediu/indemnizație lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opțiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creștere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizații aferente concediului și poate continua apoi cu stimulentul de inserție până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situația în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

4. Deoarece sotia dvs. nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) dvs. puteti solicita stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.

5. - Actele necesare pentru dosarul pe care il depuneti la Primarie sunt aceleasi ca pentru a solicita CCC.
- Va redau din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor actele care se cer (ele sunt cu caracter general si nu toate sunt obligatorii pentru dvs., la Primarie solicitati sa va spuna numai actele care va privesc pe dvs.):

Art. 13
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie sau stimulent de insertie, se acorda pe baza de cerere, insotita in mod obligatoriu de:

a) copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;

b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2);

c) actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor prevazute de art. 2;

d) dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;

e) dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;

f) orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
 
 
 
offline
Avatar 1

Data inregistrarii:
Joi, 22 Septembrie 2011, 17:58

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Marti, 10 Aprilie 2012, 18:09
Dle Tudor, va rog, in masura in care aveti timp sa imi raspundeti la urmatoarele:

Decizia mea si a sotiei este sa ne mutam in alta localitate pe perioada concediului de crestere a copilului, deci doresc sa raman eu in concediu de crestere a copilului. Dup calculele mele, impreuna cu alocatia de crestere a copilului voi beneficia de aceleas venituri ca si acum cand lucrez, deci prefer 2 ani de zile sa fiu aproape de sotia sa ne crestem bebele si sa lucrez gradina, etc.

Intrebari:
1. Cu cat timp inainte trebuie sa anunt compania de planurile mele ? Stiu ca o femeie insarcinata dupa ce anunta este protejata impotriva concedierii! Eu sunt la fel ? Adica compania poate alege sa ma concedieze dintr-un alt motiv daca afla ca doresc sa raman in concediu de crestere a copilului.
2. Daca sotia mea este casnica, si va sta si ea acasa, acest lucru va afecta posibilitatea de a ramane eu in concediu? Sotia mea se va angaja indata ce ii permite starea de sanatate.

Va multumesc frumos.
Flavius, 26 ani
 
 
 
offline
10
2 40 2

Data inregistrarii:
Vineri, 6 Iunie 2008, 16:19

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Marti, 10 Aprilie 2012, 18:51
DICTATURA = Regim în care toata lumea trebuie sa spuna ca e democratie.
 
1. Este problema familiei dvs. dar eu va oferisem doua variante mai convenabie din punct de vedere financiar:
- sa beneficiati dvs.si de salariu si de stimulentul de insertie;
- sotia sa beneficieze de indemnizatie pentru CCC si dvs. de salariu.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 25
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art.2 alin.(1), precum si concediul fara plata prevazut la art.6 alin.(1) si art.10 alin.(1) si(2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate .

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Art. 26
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 si art. 38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
...

3. - Cererea pentru CCC, adresata angajatorului o puteti face si cu cateva zile inainte dar trebuie sa tineti seama si de posibilitatea angajatorului de a lua masuri pentru perioada cat veti lipsi (adica sa caute un om sa-l angajaze pe acel post pana reveniti din CCC).
- Cererea o faceti in dublu exemplar, ii dati numar de inregistrare la firma pe embele exemplare iar un exemplar il pastrati dvs.
- O eventuala concediere nu se poate face asa in cateva zile.

4. - O femeie insarcinata este protejata dar dvs. nu puteti fi insarcinat deci nu veti avea aceeasi protectie.
- Veti avea protectie asa cum spune art.25 din OUG 111/2010.

5. Chiar daca sotia nu va avea serviciu asta nu va afecteaza in a beneficia dvs. de CCC.
 
 
 
offline
Avatar 1

Data inregistrarii:
Joi, 22 Septembrie 2011, 17:58

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Miercuri, 11 Aprilie 2012, 10:04
Dle Tudor,

Multumesc foarte mult pentru sfatul dumneavoastra.
Pentru moment ( sotia este insarcinata in 4 luni ) ramanem pe varianta de CCC al meu, ca si tata.

Va multumesc foarte mult pentru aceste informatii, mi-au fost de mare ajutor.
O zi excelenta!
 
 
 
offline
Avatar -

Data inregistrarii:
Marti, 1 Aprilie 2014, 16:10

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Marti, 1 Aprilie 2014, 17:13
Buna ziua domnule Tudorvaleriu,
Am citit , am urmărit răspunsurile dumneavoastră, cât și alte site-uri - sunt intr-o ceata parțiala sau poate chiar totala, iar motivul ester următoarea situațíe>

Sotia nu are venituri si n-a avut in ultimele 12 luni nasterii. Sunt angajat cu carte de muncă, am un venit bun, dar sunt singurul intretinator de familie si niciodată nu-ti ajung, presupun ca stiți cum e'. As rămâne in continuare angajat pentru salariu pentru ca astfel raman cu o suma peste 3400 RON , dar tot mai des se pune problema insolvenței Companiei mele si poate interveni oricand sau cel puțin o reorganizare unde este posibil sa fiu vizat in proporție de 90%. Precizez ca as intra in concediu de creștere si că Instituția la care imi desfasor activitatea poate intra in insolventa , dar tot conform legii nu poate fi lichidata.

Intrebari :

1. Dacă intervin concedieri pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului in timp ce sunt in concediu de creștere a copilului atunci de cand sunt pus pe liber, de cand nu mai sunt protejat de lege? Din momentul revenirii din CCC si anunțării angajatorului sau cel al declarării stării de incapacitate...?
2. Daca se declara insolventa in mijlocul concediului mai pot beneficia de indemnizația de creșterea a copilului?
3. Daca imi anunt compania ca doresc sa revin din CCC la munca cu o zi inainte, iar aceasta este in stare de faliment pot beneficia de stimulentul de insertie pana la 2 ani daca imi gasesc alt job (eventual dupa un timp in intervalul anului doi) ?
4. Daca dupa expirarea termenului de un an fac cerere de prelungire a CCC cu un concediu fara plata compania este obligata sau poate aproba cererea daca este in stare de faliment?
5. Tinand cont ca sotia nu poate beneficia de concediul de CCC, eu il pot face in intregime , adica 12 luni sau tot 11?
6. In principiu trebuie sa fac cererea si să declar data de la care intru in CCC altfel nu-mi primesc dosarul la Primarie, insa pot declara ca vreau direct sa beneficiez de insertie intrucat lucrez in continuare la Companie?
7. Pe perioada in care sunt in insertie beneficiez de aceeași protectie ca sin cazul CCC?

După cum observati incerc sa ma protejez de concedieri macar pt. o perioada pana revin lucrurile la normal si sunt convins ca vor reveni la normal, dar numai dupa o perioada aproximativa de doi ani.
Sper sa primesc un sfat cat mai grabnic , sfat necesar mie pentru a lua o decizie imediata in ce priveste raportul meu cu institutia

Multumesc, raspunsurile valoreaza enorm pt. mine
 
 
 
offline
10
2 40 2

Data inregistrarii:
Vineri, 6 Iunie 2008, 16:19

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Marti, 1 Aprilie 2014, 17:50
DICTATURA = Regim în care toata lumea trebuie sa spuna ca e democratie.
 
1. Daca firma intra in reorganizare judiciara sau faliment veti fi concediat chir daca sunteti in concediu crestere copil (CCC).

2. Chiar daca sunteti concediat beneficiati in continuare de CCC si indemnziatia aferenta pana se termina CCC.

3. - Cel mai bine ar fi sa asteptati sa vedeti daca sunteti concediat si, daca da, puteti sa va gasiti un alt loc de munca si veti beneficia de stimulentul de insertie pana implineste copilul 2 ani.
- Daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an si reluati activitatea (indiferent de locul de munca) inainte de a impini copilul 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie pana implineste copilul 2 ani.
- Daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani beneficiati de stimulentul de insertie daca reluati activitatea dupa ce implineste copiul 1 an.
- Daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an.

4. - Daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an puteti apoi solicita concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
- Dar aici este un risc: angajatorul este obligat sa va acorde acest concediu fara plata dar va poate concedia in aceasta perioada mai ales daca este in reorganizare judiciara sau faliment.

5. - Daca sotia nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci dvs. veti beneficia de CCC pana la varsta de 1 an sau 2 ani a copilului.
- Daca sotia nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) dvs. puteti benficia de CCC sau de stimulent de insertie incepand cu data nasterii copilului.

6. - Puteti beneficia direct de stimulentul de insertie, fara sa mai intrati in CCC.
- Scrieti aceasta optiune in cererea tip pe acre o luati de la Primarie.

7. Pe perioada cat beneficiati de stimulentul de insertie (si 6 luni dupa aceea) nu puteti fi concediat decat daca firma este in reorganizare judiciara sau faliment.


8. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptățită solicită direct stimulentul de inserție, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-și opțiunea de a beneficia de concediu de creștere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptățită poate solicita direct stimulentul de inserție, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplinește condițiile pentru acordarea indemnizației pentru creșterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserție, se consideră că și-a exprimat opțiunea pentru varianta de concediu/indemnizație lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opțiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creștere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizații aferente concediului și poate continua apoi cu stimulentul de inserție până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situația în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.


9. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
 
 
 
 

Discutie Tatal in concediu pentru cresterea copilului

Acest subiect este moderat de catre
tudorvaleriu,    ana-cer,    AVLIL 

Statistici Forum

Mesaje astazi: 430
Total subiecte: 413117
Total mesaje: 2109550


 

Acum online

Utilizatori (71)
BODEALEX , end , Nofacenoname0 , Neiyre , Ruslana1 , tjudit , anicring , thran , sasviorel , donahy , im82 , neluvot2008 , smeagull , ynocentta , mdogaru27@yahoo.com , adri129 , wildspirit , einwirkeN , Tudor1982 , B_Elena , Andrei_1988 , hoteaflorina , victorurea , vasea_13 , leorot , darjan , ionita_ramona , sanda65 , AlexInter , kittysor , mikaemy , avoanavatca , andreyutzux , marianitta24 , MirelaOprea , MihaiPGA , Italian Style , MihaelaVerde , florro2002 , lacramiu1 , ausfahrt , dragogos , emesike , melania_14 , stresandra , marycompany2000 , saandyf , margaSe , onnyx , ingagaby , colceralina , adriana222 , andreea22stefan , Nemmesis Nike , nicu86 , catalinatravel2 , actefirme , Cislariu_Gica , augura , ToriJ , NICOLAESCUO , LegalToBusiness , bfconsuling , marci , Equintea , Sisa , contact@ccconta.ro , DianaGeanina , danielasandu , Ppa , manuela.florea

Consultanti (16)
patrascu razvan , av_stagiar2014 , adrian_poq , bogdanradu , dolimp , AvTudor_com , roxanabb , carmenmur , horea gorde , Stoica Ioana , florin_bv223 , ralucailiescu , ella1goran , AvocatRemes , socinro , mediator_Constantinescu

Moderatori (2)
gi-jane2 , Joha

Administratori (1)
Alin Popescu

Astazi isi sarbatoresc ziua de nastere

elenadrag , Mihail , mircea70 , Alina_Hancianu , alexgzg , marcosnick , sch_marcela , bitis , Doamna , BARBAT VASILE , cipriani05 , SANDAA , ramomato , AlyasX , mimi74mol , i_florin , anabuzea , draghiciidragos , madalina1978 , c. nadia , udrea_elena84 , avcotofana , avramdanut , antonmaria2003 , antonmaria2003 , CRISADRAG , andrei97 , csiki mariana , ovicom , ciprian.virjan , nnicusor , iren stefanescu , Ramona Blidaru , debe , pmoisanu , amalia forte , Chicken , Lyvyoo , eleonora78 , getullyn , alex.basica , gabriela dan , Kitte , so_close , aura mustiata , corina stancu , adrian67_sv , nicoletagheorghe1 , claudiup , Arbath , Andreea31 , roza_lias , geani842003 , dbasca , doina.anghelescu , dariusv. , zdominic , aura calin , AlinS , laviniaoprea , Radu Toma , sorin_stefan84 , STAICU , geo10987 , Glasu Monica , popescu elena2 , stefan_gabriel80 , liv.savu , nicoleta-luiza , albumarinica , krisss , Maria Holhos , Ion Yanisa , stoiandanaclaudia , andrrrea , anne_marieee , louisdarmar , iriss_69 , gabriella2010 , coryyyy , camelia rusescu , cora3@yahoo.com , madrozi , ade31 , degette , elilov3 , lazargeorgianamirela , roiban , maria tecar , MARIUS_MANOLE , atiscomp , iordache florentina , crew , alexadutu , tudor82 , borzan , irinukauka , cmatei , makkai dan , pititudor , Elart , simona iuliana , virgilc , lavinia jalonschi , seicl , sabina.mariana , bcezar76 , moniquea , romanandreea , Monk2 , mitrix , ec_gabi_raducan , dogarudobra , twain , mioarafinder , ell3na , Gummy , ingpaul , FerenczJozsef , kyros , mangucristian , Simona B. , fincontadviser , Katt , zpavel_alia , monny4029 , AndreiTarcatu , adrian_ispas , Marius-N , emadeacon , delia draghia , velula aihan , gimli , grasa78 , ALETUD , kelesandrei , arlezyyana , georgiana1986 , ppmd , paunescuvioleta , sovea , Krista_Krista2013 , maryHoana , ClaudeStoica , adondiro , az_ , Serf

 

Cautare in forum

 
Publicitate in reteaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te inscrie GRATUIT in catalogul consultantilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Elsa Funkykids Deratizare Dezinsectie Carbon solutions global Eden Spa Marketizator.ro