Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 409.448 de membri si 6.662 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.536.158 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie COR - jurisconsult sau consilier juridic?

Du-te la pagina:  1 2 3
 
offline
Avatar -

Data înregistrării:
Vineri, 9 Decembrie 2016, 17:23

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Joi, 14 Octombrie 2004, 15:09

Doresc sa va supun atentiei o “discutie” in legatura cu doua notiuni: aceea de “consilier juridic” si respectiv cea de “jurisconsult”.
Scopul discutiei este unul simplu: ca impreuna cu voi, sa incerc sa lamuresc (si sa ma la…) pana la capat “nebuloasa” sau ambiguitatea (ma rog numiti-o cum vreti) din jurul celor doua “chestiuni”.
Prin urmare sa purced la exemplificari (rationamente) pentru a alimenta pofta de discutie a acelor ce vad mai clar in jurul lor daca le dai in punct de sprijin.
Ei bine, daca in ceea ce priveste prima notiune de “consilier juridic” (Slava D-lui !!) exista o Legea 514/2003, un statut etc. care cat de cat mai staruie asupra “termenului”, in ceea ce priveste “jurisconsultul” - PAUZA – mai nimic ( cel putin acesta este rezultatul cautarilor mele). Si totusi, cautand prin dictionar (juridic – bineinteles, de prof. univ. dr. Vl. Hanga) iata ce am descoperit in schimbul a ceea ce cautam : “jurisconsult – persoana ce desfasoara o activitate juridica ; lat iurisconsultus” – extrem de “explicativa” mi-am zis eu pe dinauntru! Practic nenea cu dictionarul nu a spus nimic nemaiauzit, ci a tinut sa ne reaminteasca faptul ca “jurisconsultul are legatura cu dreptul” (bravos natiune!!).
Un alt loc, in care mai poposeste termenul de jurisconsult ar mai fi acela din “COR- Clasificarea Ocupatiilor din Romania” unde la pozitia 2421 AVOCATI gasim urmatoarele trei subdiviziuni:
- 242101 – avocat
- 242102 – jurisconsult
- 242103 – consilier juridic
Ca o paranteza in completarea aliniatului precedent as tine sa mai adaug, ca nu inteleg pentru ce un cod la “jurisconsult” si un altul la “consilier juridic”, din moment ce despre unul mai stim cate ceva iar despre celalat “BA”- numai presupuneri (obs. personala). In aceeasi ordine de idei , cu rugamintea de a nu uita sporovoiala din COR, as dori sa va caligrafiez art.19 alin. 3 din Regulamentul examenului de primire in profesia de avocat (sesiunea noiembrie 2004), care spune urmatoarele: “Consilierii juridici care nu au sustinut examen de definitivare in profesia de consilier juridic (jurisconsult), dar aveau o vechime de 5 anila data intrarii in vigoare a Legii nr. 514 / 2003 privind profesia de consilier juridic, dobandesc calitatea de avocat definitiv”.
Deci sa ne intelegem, in COR sunt doua lucruri diferite, in vreme ce , lasand la o parte treaba cu avocatura, din regulament reiese clar, ca: consilier juridic = (egal) jurisconsult.
Iata de ce, mi-am propus sa va supun atentiei aceasta chestiune, tocmai in ideea de a mai asculta si alte pareri pertinente (cu sau “fara nici o legatura” cu “situatia” de fata :-)
; avand convingerea ca “scurtul” meu demers a fost inteles la justa lui valoare astept si opiniile voastre, cu rugamintea, de a mi se scuza “scaparile” - facute fara voie (nu am pretentia ca am epuizat subiectul) in legatura cu problematica discutiei. Bye bye

 
 
 
offline
Avatar -

Data înregistrării:
Vineri, 9 Decembrie 2016, 17:23

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Joi, 21 Octombrie 2004, 13:57
citeste decretul143/1955 privitor la organizarea si functionarea oficiilor juridice; vei vedea ca raspunsul la intrebarea ta este foarte simplu;
acum raspunde-mi si tu la 2 intrebari; esti jurisconsult sau consilier juridic? si daca da, de cand ?

simona onofrei

>Doresc sa va supun atentiei o “discutie” in legatura cu doua notiuni: aceea de “consilier juridic” si respectiv cea de “jurisconsult”.
>Scopul discutiei este unul simplu: ca impreuna cu voi, sa incerc sa lamuresc (si sa ma la…) pana la capat “nebuloasa” sau ambiguitatea (ma rog numiti-o cum vreti) din jurul celor doua “chestiuni”.
>Prin urmare sa purced la exemplificari (rationamente) pentru a alimenta pofta de discutie a acelor ce vad mai clar in jurul lor daca le dai in punct de sprijin.
>Ei bine, daca in ceea ce priveste prima notiune de “consilier juridic” (Slava D-lui !!) exista o Legea 514/2003, un statut etc. care cat de cat mai staruie asupra “termenului”, in ceea ce priveste “jurisconsultul” - PAUZA – mai nimic ( cel putin acesta este rezultatul cautarilor mele). Si totusi, cautand prin dictionar (juridic – bineinteles, de prof. univ. dr. Vl. Hanga) iata ce am descoperit in schimbul a ceea ce cautam : “jurisconsult – persoana ce desfasoara o activitate juridica ; lat iurisconsultus” – extrem de “explicativa” mi-am zis eu pe dinauntru! Practic nenea cu dictionarul nu a spus nimic nemaiauzit, ci a tinut sa ne reaminteasca faptul ca “jurisconsultul are legatura cu dreptul” (bravos natiune!!).
>Un alt loc, in care mai poposeste termenul de jurisconsult ar mai fi acela din “COR- Clasificarea Ocupatiilor din Romania” unde la pozitia 2421 AVOCATI gasim urmatoarele trei subdiviziuni:
>- 242101 – avocat
>- 242102 – jurisconsult
>- 242103 – consilier juridic
>Ca o paranteza in completarea aliniatului precedent as tine sa mai adaug, ca nu inteleg pentru ce un cod la “jurisconsult” si un altul la “consilier juridic”, din moment ce despre unul mai stim cate ceva iar despre celalat “BA”- numai presupuneri (obs. personala). In aceeasi ordine de idei , cu rugamintea de a nu uita sporovoiala din COR, as dori sa va caligrafiez art.19 alin. 3 din Regulamentul examenului de primire in profesia de avocat (sesiunea noiembrie 2004), care spune urmatoarele: “Consilierii juridici care nu au sustinut examen de definitivare in profesia de consilier juridic (jurisconsult), dar aveau o vechime de 5 anila data intrarii in vigoare a Legii nr. 514 / 2003 privind profesia de consilier juridic, dobandesc calitatea de avocat definitiv”.
>Deci sa ne intelegem, in COR sunt doua lucruri diferite, in vreme ce , lasand la o parte treaba cu avocatura, din regulament reiese clar, ca: consilier juridic = (egal) jurisconsult.
>Iata de ce, mi-am propus sa va supun atentiei aceasta chestiune, tocmai in ideea de a mai asculta si alte pareri pertinente (cu sau “fara nici o legatura” cu “situatia” de fata :-)
>; avand convingerea ca “scurtul” meu demers a fost inteles la justa lui valoare astept si opiniile voastre, cu rugamintea, de a mi se scuza “scaparile” - facute fara voie (nu am pretentia ca am epuizat subiectul) in legatura cu problematica discutiei. Bye bye
>
>
 
 
 
offline
Avatar -

Data înregistrării:
Vineri, 9 Decembrie 2016, 17:23

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 10 Noiembrie 2004, 11:03
stimate domn,
daca ar fi sa facem un exercitiu si sa despicam firul in patru (desi actualmente, vointa legiuitorului este de simplificare, in sensul aducerii tuturor la un numitor comun in vederea aderarii si compatibilizarii sitemului national cu cel EU), as putea specula ca [1] avocatul; [2] juristul din privat (asta era si in dreptul roman); [3] juristul din functia publica (ca aceasta a fost vointa legiuitorului din decretul din 1954 - era si singurul, intrucat nu exista capital privat in comercial, cu exceptia unor joint-ventures, asocieri, de comert exterior).
...azi ar trebui in primul rand sa se inscrie in UCCJ, consilierii din functia publica, ca si continuatori ai celor anvizajati de legiuitor in 1954, opinia mea.
...fortuna vis
cj.brw
 
 
 
offline
Avatar -

Data înregistrării:
Miercuri, 26 Mai 2004, 00:00

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Marti, 25 Ianuarie 2005, 11:52
As dori sa adaug si eu ceva la aceasta tema. Pe cartea mea de munca scrie Jurist. Credeti ca e vreo diferenta fata de Consilier Juridic?
Din partea mea nu.
Astept raspuns la aceasta. Va multumesc.
 
 
 
offline
Avatar -

Data înregistrării:
Vineri, 9 Decembrie 2016, 17:23

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 26 Ianuarie 2005, 08:35
Un ignorant (a) a scris in mod gresit in cartea de munca.Teoretic,dar pe undeva si practic,termenul de 'jurist" desemneaza persoana care are studii juridice:avocati,consilieri,notari,judecatori,procurori.executori.
Deci termenul inserat este extrem de vag si ar suporta o corectura.
CJ CRISTI
 
 
 
offline
Avatar -

Data înregistrării:
Vineri, 9 Decembrie 2016, 17:23

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 16 Februarie 2005, 09:23
Legea nr. 514/2003 nu mai foloseste termenul de jurisconsult. De asemenea, legea abroga Decr. 143/1955 si orice dispozitii contrare. Prin urmare, termenul de jurisconsult nu mai exista astazi.
c.j. Ovidiu T.
 
 
 
offline
Avatar -

Data înregistrării:
Miercuri, 23 Februarie 2005, 14:50

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 23 Februarie 2005, 15:45
nu stiu daca am nimerit bine,sper ca nu va suparati,dar am o MARE PROBLEMA nu reusec sa gasec CCJ Alba,la-ma gasit pe web dar fara adresa, fara telefon,fara nici un indiciu,de 4 luni ma chinui sa-i gasec si nimic,nimeni nu stie nici sau nu spune nimic, va rog sa ma ajutati sunt disperata

cu stima
Alescandra
 
 
 
offline
Avatar -

Data înregistrării:
Vineri, 9 Decembrie 2016, 17:23

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Vineri, 15 Aprilie 2005, 18:36
as dori sa fiu un avocat bun
 
 
Du-te la pagina:  1 2 3
 

Discuţie COR - jurisconsult sau consilier juridic?

Acest subiect este moderat de către
Gabriela Pintea

Ultimele mesaje şterse în discuţie ( total mesaje şterse - 8) - vezi toate mesajele şterse

Autor mesaj: adelaida_07
Mesaj şters de către: Gabriela Pintea
Dată mesaj: Miercuri, 19 Septembrie 2007, 21:45
Mesaj şters la data: Duminica, 24 Aprilie 2011, 05:54
Motiv: mesajul e offtopic
Autor mesaj: sorina_25
Mesaj şters de către: Gabriela Pintea
Dată mesaj: Joi, 5 Octombrie 2006, 21:37
Mesaj şters la data: Duminica, 24 Aprilie 2011, 05:53
Motiv: raspunde unui mesaj sters
Autor mesaj: danrautu
Mesaj şters de către: Gabriela Pintea
Dată mesaj: Vineri, 15 Septembrie 2006, 19:46
Mesaj şters la data: Duminica, 24 Aprilie 2011, 05:53
Motiv: mesaj dublat


 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 302
Total subiecte: 524466
Total mesaje: 2536158


 

Acum online

Utilizatori (37)
Simona_Voiculescu , Roxana Neagu , andreeachivu , violetanuky , Allona , STANCIU71 , rosum2007 , tgeorgescu , adyy13 , Angela76 , Martonze , Marvin , stefan1993 , againstPAS , prestaconty , popescueduard , AngelicaBoiangiu , BrusleaClaudia , Helianthus , marcelabota , alyioana , val1234 , Gabriella& , Paulolt , popalucian , artimon , ausfahrt , When , Lili_A , alexboiciuc , cyan , anemaria01 , eutueutu , cretzustancu , Vera11C , dienusa , sanda65

Consultanţi (4)
avocat.bucuresti13 , andreea19982 , AvTudor_com , Av. Gabriel Klein Kiritescu

Moderatori (3)
freeelis , gi-jane2 , george-neagu

Administratori (1)
Alin Popescu

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

IONITAGRIGORELUCIAN , GRIGORELUCIANIONITA , cezarcri , cathy_tanase , mariaionescu , ciufina , sorinacho , ghidwayup , ioanalol , ppscaurel , dislexic , Laza Maria Monica , drandy2k , minnie , roxanadarie , otiliamirela , crengi , andrutzaaa99 , ncc1270 , viobim , ugotrading , Carmen G , carmenvaradi , Addicted R4v3n , valeriucta , uscons , flopozippo , migdonia51 , lauto20tm , tyby8 , laviniao , drcretoiu , siralmi , catalin30 , Atipico , dan oancea , didiazf , niko 94 , cmariusstancu , almasankatalin , nicoleta grama , violeta radulescu , anisoarabalut , marianasincu , vivere , karmens75 , delia_ionica , dana_trifa , iulipetrov , annynna , thesanco , silvia stanescu , iosifescun , eugen a , andreea2004 , eduard edy , anna1967 , whiterose12 , pescadore , robert19841209 , andreea_busa , sorinspataru , Talida01 , Maria_ , luminitacornea , atdacris , alimirela , geotonyus , cschieb , robi_gyongyi10 , iris9 , armeniaD , rozi.bucataru@yahoo.com , Horatiu2011 , blankab , CIMPEANU MIRELA , Popalelia , jitariu , Fabich , Mahtub , DanielCariga , SIMONA09 , dallexino , simcontab , noane , mocanu_eugen-nicky , mirelusha65 , lianaagrisan , simonamiron , mirelaojog , Ilinca1958 , dsorescu , lilibobocul , AniRotaru , AlexandraHDR , erudt2 , psdbf32 , isiv0884 , Errolubrp , zoif7803 , Brazlese3n , Teodorapoit , tthorayunt , rprsz39 , Dwainhd , Archiebvre , Sammyok , shula , Oscarao , Rourase8e , radackaang , Johnxs , Janitadizh , Kolodzieskise1q

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro