avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate pentru schizofrenie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate pentru schizofrenie

Buna ziua, am un prieten care are 35 de ani,iar la varsta de 28 de ani ( din 2005) s-a imbolnavit, la inceput a fost diagnosticat cu episod psihotic paranoid, iar dupa un an a fost diagnosticat cu schizofrenie cronica afectiva.
Intre anii 1997-2000 a facut facultatea,din 2000 pana in 2004 a lucrat cu carte de munca, din 2004 pana in 2006 a facut master, insa nu stiu daca se ia in considerare pentru ca nu si-a dat disertatia. De cand s-a imbolnavit nu a mai lucrat nicaieri, boala s-a agravat datorita faptului ca nu isi ia tratamentul, el locuind singur neavand cine sa il supravegeze. Parinti nu are,il ajuta o sora si o prietena, dar situatia asta nu poate continua la nesfarsit, pentru ca el neavand nici un venit, nu are cu ce intretine garsoniera in care sta, nu are ce manca..etc
Intrebarea mea este daca poate beneficia de pensie de invaliditate (probabil gr II ) si cam la ce suma se ridica o astfel de pensie. Va multumesc
Prietenul dvs. poate beneficia de pensie de invaliditate indiferent de stagiul de cotizare realizat pana in prezent. Voi posta mai jos art. 57, lit. a) din HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010.

Restul depinde numai de medici. Spuneti-i sa ia legatura cu medicul curant sau cu medicul de familie care il pot trimite la cabinetul de expertiza medicala. Incadrarea in grad de invaliditate este de competenta exclusiva a medicului expert al asigurarilor sociale, care emite o decizie asupra capacitatii de munca. Cuantumul unei pensii depinde de mai multi factori -in principal de veniturile realizate- si nu il puteti afla pe un forum de discutii juridice. La determinarea punctajului mediu anual, deci a pensiei, este utilizata o aplicatie informatica.
Art. 57
Pensia de invaliditate se acorda, indiferent de stagiul de cotizare realizat:
a) persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca din cauza accidentelor de munca si bolilor profesionale potrivit legii, neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;
....................................
Va multumesc frumos pentru raspuns.
De asemenea, mai exista posibilitatea ca persoana respectiva sa fie incadrata intr-un grad de handicap si sa beneficieze de o indemnizatie de handicap. Incadrarea in grad de handicap nu are legatura cu incadrarea in grad de invaliditate. Conform Legii nr. 448/2006 incadrarea in grad de handicap se face de catre o comisie de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, comisia respectiva fiind organ de specialitate al Consiliului judetean, sau al Consiliului local al sectorului municipiului Bucuresti (dupa caz).
Indemnizatia de handicap poate fi cumulata cu pensia de invaliditate.
Buna seara!
Sunt intr-o situatie similara.
Doar ca eu nu am lucrat niciodata, am facultate plus master 3+2.
As dori sa stiu daca obtin pensie de invaliditate, daca mai am voie sa lucrez in caz ca gasesc ceva.
Si daca am voie sa deschid o firma in viitor, daca voi reusi sa fac bani pentru asta.
Precizez ca urmez tratamentul din 2008 (nu am intrerupt tratamentul).
Am sub 30 de ani.
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 4 Noiembrie 2012
Alinx, utilizator
Buna ziua,

Puteti primi pensie de invaliditate, chiar daca nu ati lucrat.
Puteti sa lucrati cel mult 4 ore pe zi si sa cumulati pensia cu salariul, doar daca veti fi pensionat de invaliditate gradul III.
Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice :

Art. 69 : ,,In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.”

Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

In legatura cu firma, urmariti discutia aceasta:
www.avocatnet.ro/content/for...

Va recomand totusi ca inainte de a deschide firma, sa intrebati si la Casa de pensii sau puteti pune intrebari pe site-ul CNPP.
[ link extern ]


Alte discuții în legătură

Angajare persoana pensionata cu grad de handicap ds_stefan ds_stefan Buna ziua. Matusa mea are grad de handicap I - este vb de un handicap locomotor (momentan se deplaseaza foarte greu, in baston, etc. ). In 2 ani de zile se ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala neagadanut neagadanut Buna ziua Acum 2 saptamini m-am operat la coloana(inceput de paralizie la piciorul sting),fiind in medical o luna,dupa care trebuie sa ma duc la control sa ... (vezi toată discuția)
Pensie boala+angajare la stat ionelachirvase ionelachirvase daca tatal meu este pensionat pe caz de boala se poate sa-i facem angajare ca insotitor pt o persoana cu handicap locomotor? multumesc (vezi toată discuția)