Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 409.498 de membri si 6.662 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.536.292 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie Drepturi de autor / Contract de colaborare

 
offline
Avatar 1

Data înregistrării:
Joi, 26 Aprilie 2012, 21:31

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Joi, 26 Aprilie 2012, 21:51

Am realizat pentru un supermarket cateva elemente de grafica. Serviciile mi-au fost platite doar o parte si nu s-a incheiat nici un fel de contract de colaborare.

In urma unei intelegeri verbale am cazut de comun acord ca in urma finisarii graficii sa primesc o copie a originalelor. Ulterior mi s-a refuzat acest lucru sub pretextul ca acestea ar fi apartinand in momentul de fata firmei, iar eu nu am nici un drept asupra lor. Cerandu-le un contract in acest sens, am fost refuzata. In momentul de fata am recreat logo-ul (creatie originala, proprie) si l-am inregistrat pentru copyright.

Cum ar trebui sa fie intocmit acest contract de colaborare si cum ar trebui sa procedez mai departe?
 
 
 
offline
24

Data înregistrării:
Vineri, 22 August 2008, 14:34

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Vineri, 27 Aprilie 2012, 14:01
Este vorba de un contract de cesiune a drepturilor de autor si nu de colaborare. Prin contractul de cesiune se pot ceda doar drepturile patrimoniale.

In baza acestor drepturi, distincte si exclusive, titularul dreptului de autor poate autoriza sau interzice urmatoarele activitati: a) reproducerea operei; b) distribuirea operei; c) importul in vederea comercializarii pe piata interna a cópiilor realizate, cu consimtamantul autorului, dupa opera; d) inchirierea operei; e) imprumutul operei; f) comunicarea publica, directa sau indirecta a operei; g) radiodifuzarea operei; h) retransmiterea prin cablu a operei; i) realizarea de opere derivate.

Avocatnet a descris pe larg, in articolele de mai jos, modul in care trebuie conceput un asemenea contract si clauzele esentiale pe care trebuie sa le cuprinda:
http://www.avocatnet.ro/con...
si
http://www.avocatnet.ro/con...
In linkurile de mai jos, veti gasi exemple de contracte de acest gen ce pot fi usor adaptate la necesitatile dvs.:
http://www.qbox.ro/contract...
http://www.modele-acte.home...
http://www.indaco.ro/modele...
Va recomand sa cititi si Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe si in cazul in care considerati ca aveti nevoie, consultati un specialist in proprietate intelectuala/drepturi de autor:
http://www.legi-internet.ro...
L.C.

ultima dată editat de Laura Ciobeica pe data de Vineri, 27 Aprilie 2012, 14:05
 
 
 
offline
Avatar 1

Data înregistrării:
Joi, 26 Aprilie 2012, 21:31

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Duminica, 29 Aprilie 2012, 19:58
Multumesc mult pentru raspuns.

In cazul in care cei de la firma nu doresc sa faca un astfel de contract de cesiune, ce alte optiuni as mai avea?
 
 
 
offline
24

Data înregistrării:
Vineri, 22 August 2008, 14:34

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Luni, 30 Aprilie 2012, 19:39
Nu prea aveti alte optiuni pentru a beneficia de o remuneratie. Deja vi s-a comunicat ca nu aveti vreun drept asupra creatiei, originalelor....Faptul ca ati inregistrat logo-ul (designul) pentru a fi protejat de legea copyrightului, este un pas inainte dar si inceputul unui conflict care poate dura o perioada de timp pana va fi solutionat
Ideal ar fi sa obtineti un contract de cedare a drepturilor patrimoniale de autor contra unei remuneratii echitabile.
L.C.
 
 
 
offline
Avatar 1

Data înregistrării:
Joi, 26 Aprilie 2012, 21:31

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 2 Mai 2012, 17:15
Am sa studiez mai in detaliu informatiile pe care mi le-ati trimis si am sa incerc sa rezolv lucrurile pe cale amiabila, iar daca asta nu va fi o solutie va trebui sa ma interesez cum pot proceda in termeni legali sa ii silesc sa faca ceea ce trebuia de la bun inceput. La urma urmei este in beneficiul ambelor parti.

Va multumesc din nou!
 
 
 
offline
Avatar 14

Data înregistrării:
Duminica, 25 Ianuarie 2009, 17:23

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Vineri, 4 Mai 2012, 14:35
o mica precizare: inregistrarea ca design se face in temeiul legii 129/1992. dreptul de autor asupra designului este guvernat de un alt temei juridic si anume l 8/1996.

dreptul conferit de un design national se naste prin inregistrarea acestuia la OSIM.

spre deosebire de design, dreptul de autor nu se inregistreaza . Acesta exista prin simplul fapt al creatiei si se dovedeste cu orice mijloc de proba.

trebuie sa facem intodeauna distinctie intre natura juridica a dreptului de autor si natura juridica a dreptului la design, marca-acestea nu pot fi confundate.

cred ca utilizatoarea alexandra 25, ca multi altii, a obtinut o marca temporala asupra logoului care certifica simplul fapt ca documentul electronic al designului a fost prezentat la un moment de timp determinat furnizorului de servicii de marcare temporala (ex ecopyright.ro). Aceasta nu reprezinta o inregistrare a dreptului de autor ci poate fi cel mult un mijloc de proba. Multi utilizatori, moderatori si consultanti sunt indusi in eroare cu privire la asazisa inregistrare a dreptului de autor care nu exista.

din situatia de fapt expusa, utilizatorea alexandra 25 poate actiona in judecata firma careia i-a cedat logoul, cerand instantei recunoasterea dr de autor, obligarea firmei la restituirea originalelor, interzicerea utilizarii logourilor de catre firma pana la plata integrala a remuneratiei restante. Totusi, sfatul meu este ca inainte de initierea acestei actiuni, sa consultati un avocat in proprietate intelectuala avand specializare pe drept de autor pentru a estima sansele de succes raportate la probele pe care le aveti. Temeiul legal al acestei actiuni ar fi art 139 din L 8/1996 coroborat cu art 1349 cod civil (in masura in care contractul verbal nu poate fi probat) sau art 1350 cod civil (in masura in care contractul verbal poate fi probat)ultima dată editat de edipav pe data de Vineri, 4 Mai 2012, 14:50
 
 
 
offline
0.00

Data înregistrării:
Marti, 27 Februarie 2007, 13:04

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Vineri, 4 Mai 2012, 20:10
BUna ziua,

Fiind , inteleg din profilul dvs., student, deci oarecum la inceput de cariera, este bine sa stabiliti inca de la inceput parametrii de colaborare cu tertii.
Cred ca va dati seama ca este un fel de "semi-teapa" ce ati facut dvs.
Firma a beneficiat , banuiesc , de neplata unor taxe catre stat, iar dvs. ati riscat sa munciti degeaba.
Va recomand sa utilizati formele legale de colaborare, altfel nu va veti putea apara drepturile pentru munca depusa. Ca si colegul de forum, va invit sa cititi legea dreptului de autor.
Pe diversele pagini ale instantelor din Bucuresti veti gasi si spete in acest domeniu
Succes pe viitor!
 
 
 

Discuţie Drepturi de autor / Contract de colaborare

Acest subiect este moderat de către
Laura Ciobeica 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 436
Total subiecte: 524513
Total mesaje: 2536291


 

Acum online

Utilizatori (14)
Florin_fmf , claudiuvlad , cioc natalia , An3ta17 , Marvin , costi000 , mirceaione , Dany47 , Andrei27111998 , razvan22 , cyan , Rims , gardener , marin05

Consultanţi (3)
blajaiulia , T_Mariana , angellacluj

Moderatori (0)
-

Administratori (0)
-

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

IONITAGRIGORELUCIAN , GRIGORELUCIANIONITA , cezarcri , cathy_tanase , mariaionescu , ciufina , sorinacho , ghidwayup , ioanalol , ppscaurel , dislexic , Laza Maria Monica , drandy2k , minnie , roxanadarie , otiliamirela , crengi , andrutzaaa99 , ncc1270 , viobim , ugotrading , Carmen G , carmenvaradi , Addicted R4v3n , valeriucta , uscons , flopozippo , migdonia51 , lauto20tm , tyby8 , laviniao , drcretoiu , siralmi , catalin30 , Atipico , dan oancea , didiazf , niko 94 , cmariusstancu , almasankatalin , nicoleta grama , violeta radulescu , anisoarabalut , marianasincu , vivere , karmens75 , delia_ionica , dana_trifa , iulipetrov , annynna , thesanco , silvia stanescu , iosifescun , eugen a , andreea2004 , eduard edy , anna1967 , whiterose12 , pescadore , robert19841209 , andreea_busa , sorinspataru , Talida01 , Maria_ , luminitacornea , atdacris , alimirela , geotonyus , cschieb , robi_gyongyi10 , iris9 , armeniaD , rozi.bucataru@yahoo.com , Horatiu2011 , blankab , CIMPEANU MIRELA , Popalelia , jitariu , Fabich , Mahtub , DanielCariga , SIMONA09 , dallexino , simcontab , noane , mocanu_eugen-nicky , mirelusha65 , lianaagrisan , simonamiron , mirelaojog , Ilinca1958 , dsorescu , lilibobocul , AniRotaru , AlexandraHDR , erudt2 , psdbf32 , isiv0884 , Errolubrp , zoif7803 , Brazlese3n , Teodorapoit , tthorayunt , rprsz39 , Dwainhd , Archiebvre , Sammyok , shula , Oscarao , Rourase8e , radackaang , Johnxs , Janitadizh , Kolodzieskise1q

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro