Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 408.719 de membri si 6.657 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.533.614 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie succesiune-mostenire

Du-te la pagina:  1 2
 
offline
Avatar 3

Data înregistrării:
Miercuri, 27 Mai 2009, 09:38

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Sambata, 9 Iunie 2012, 18:09

Am o matusa ramasa vaduva dupa decesul unchiului de acum un an.Nu au avut copii.
Unchiul a mai avut 8 frati in localitati diferite, din care traieste numai unul si care este imobilizat la pat si inconstient de aproape 2 ani.Matusa vrea sa deschida succesiunea.
Este foarte putin probabil ca toti acesti mostenitori sa se inteleaga la imparteala.
Cum pot afla daca vreo unul din mostenitori a acceptat mostenirea?
Exista o procedura prealabila obligatorie pentru demararea succesiunii?
Care este modalitatea cea mai simpla si avantajoasa in acest caz de a face succesiunea?
Cum pot obtine adresele si copiile dupa buletine,certificate de nastere si de casatorie ale fratilor unchiului si nepotilor lui pentru succesiune?
Presupun ca in cazul deschiderii succesiunii notariale , notarul trebuie sa transmita cereri catre evidenta populatiei din acele localitati pentru a obtine adresele la care sa fie citati si celalti mostenitori.

Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/con...
 
 
 
offline
Avatar 10

Data înregistrării:
Marti, 20 Martie 2012, 19:40

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Sambata, 9 Iunie 2012, 18:53
chiar daca reusiti sa faceti rost de copiile respectivelor acte, succesiunea nu se dezbate in lipsa mostenitorilor, numai in cazul in care sunt reprezentati prin procura de cineva.

se pot face verificari referitor la optiunile succesorale si daca exista sau nu inscrise in registrele nationale liberalitati facute de defunct (in principal testamente). matusa trebuie sa se adreseze unui birou notarial unde sa solicite verificarea la registrele nationale cu privire la optiunile succesorale si verificarea defunctului daca au fot facute. daca spuneti ca unchiul a decedat acum un an, matusa trebuie sa fi fost citata de un birou notarial. se poate adresa si respectivului birou notarial cu privire la verificari.
avand in vedere situatia, nu veti putea dezbate succesiunea la notar, si atunci implicit trebuie facuta la instanta competenta (instanta competenta este cea din raza ultimului domiciliu al defunctului).
notarul public nu trebuie sa trimita cereri.
sunt doua modalitati de a solicita dezbaterea procedurii succesorale:
1. prima ar fi ca mostenitorii sa astepte sa fie citati de un birou notarial. (in momentul in care se inregistreaza decesul si se elibereaza certificatul de deces, primaria trimite catre camera notarilor sesizare cu privire la dezbaterea procedurii succesorale, iar ulterior camera, transmite aleator catre notari sesizarea). in situatia in care la succesiune se constata in anexa emisa de primarie ca este mentionat ca singur mostenitor sotul supravietuitor si se constata ca din clasa intai de mostenitori legali (copii) nu sunt, atunci sunt chemati la mostenire, mostenitorii din clasa a doua(frati si parinti ai defunctului). in situatia in care este chemata la mostenire clasa a doua, in mod normal, avand in vedere ca la notar se dezbat succesiunile unde nu sunt neinteleri cu privire la calitatea de mostenitor si la componenta masei succesorale, mostenitoul prezent declara ca are cunostinta de respectivii mostenitori urmand a lua legatura cu ei in ceea ce priveste succesiunea. daca nu sunt cunoscute numele si adresele mostenitorilor astfel incat procedura de citare sa fie legal indeplinita, se poate face cerere catre pimarie cu privire la comunicarea datelor acestora (dar implica costuri suplimentare si avand in vedere ca stiti deja ca nu va veti intelege, va trebui sa va recuperati si acesti banuti).
2. mostenitorii sa nu astepte sesizarea facuta de primaria, si sa se adreseze singuri unui birou notarial competent (din raza judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu) . numai ca , procedura de dezbatere a succesiunii la cererea mostenitorilor se face prin prezenta tuturor. avand in vedere cele mentionate de dumneavoastra mai sus, nu este posibil

mentiune: sesizarea de dezbatere a procedurii succesorale se trimite de catre primarie camerei, in masura in care sunt bunuri in masa succesorala.

avand in vedere ca mentionati ca a avut mai multi frati si numai unul traieste, la mostenire sunt chemati copiii lor, in masura in care fiecare si-a facut succesiunea dupa parinte. daca nu, va trebui s-o faca.

in ceea ce priveste unchiul ramas in viata, si avand in vedere ca acesta nu se poate deplasa si nu are discernamant, atunci trebuie numit un curator de catre instanta de tutela cu privire la reprezentarea acestuia la succesiune si apararea intereselor acestuia.

prin urmare, adresati-va instantei. va fi si mai ieftin si alergatura mai putina.
 
 
 
offline
Avatar 3

Data înregistrării:
Miercuri, 27 Mai 2009, 09:38

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Duminica, 10 Iunie 2012, 09:39
Multumesc antonia77. Lucrurile incep sase clarifice si totusi daca esti amabila ar mai fi ceva.


"la mostenire sunt chemati copiii lor, in masura in care fiecare si-a facut succesiunea dupa parinte. daca nu, va trebui s-o faca".

1) Daca nepotii nu si-au facut succesiunea dupa parinte, ce se intampla cu acestia isi pierd dreptul la mostenire? Matusa nu vrea sa astepte dupa ei sa-si faca succesiunea. Este problema lor.

"in ceea ce priveste unchiul ramas in viata, si avand in vedere ca acesta nu se poate deplasa si nu are discernamant, atunci trebuie numit un curator de catre instanta de tutela cu privire la reprezentarea acestuia la succesiune si apararea intereselor acestuia".

2) Ma gandesc ca cineva trebuie sa solicite accest lucru. Cine trebuie sa se ocupe de numirea curatorului? Matusa sau copiii unchiului fara discernamant, sau instanta?

3) Daca apelez direct la instanta, aceasta ar putea sa-mi respinga cererea pe motiv ca nu am trecut mai intai pe la notar ca sa-mi dea o negatie?
 
 
 
offline
Avatar 10

Data înregistrării:
Marti, 20 Martie 2012, 19:40

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Duminica, 10 Iunie 2012, 12:29
poate solicita numirea in calitate de curator pt unchiul cineva apropiat, care sa nu aiba interese in cauza.
matusa a fost citata de un birou notarial sau nu?
nu trebuie apelat mai intai la notar si dupa la instanta.
va adresati direct instantei. in situatia in care dosarul succesoral se afla pe rolul unui birou notarial, atunci, deschideti actiune in instanta, dupa care cu dovada ca succesiunea este pe rolul instantei mergeti la notarul respectiv unde se va suspenda cauza succesorala.

daca dosarul nu se afla pe rolul vreunui birou(in modurile mentionate mai sus cu privire la sesizare) va adresati tot direct instantei.


foarte important este ca matusa , chiar daca nu a facut succesiunea, sa -si fi exercitat dreptul de optiune succesorala. recomandarea mea este s-o faca. daca data decesului este inainte de 1 octombrie 2011, atunci sa dea o declaratie de acceptare tacita a succesiunii (prin folosirea bunurilor obiect al masei succesorale) si sa s inscrie la registrele nationale (aceasta procedura cu privire la declaratie si inscriere sunt indeplinite de catre notar). daca data decesului este dupa 01 octombrie 2011 atunci sa faca declaratia de acceptare expresa, ca inca este in termenul legal de optiune succesorala.

puteti incepe procedura la notar mai intai, in sensul de a face verificarile necesare, de a declara mostenitorii pe care matusa ii cunoaste, astfel incat notarul respectiv sa poata solicita instantei de tutela numirea unui curator cu privire la reprezentarea unchiului la sucesiune, dupa care va adresati instantei.

teoretic, neexercitarea dreptului de optiune succesorala in termenul legal(6 luni de la deces pe codul vechi, 1 an de la deces pe codul nou) in ceea ce priveste acceptarea acesteia, inseamna ca mostenitorul ramane strain de succesiune. dar, chiar daca mostenitorul nu face acceptare expresa , ne referim la succesiunea parintilor nepotilor, fratilor defunctului) asa cum e numita in momentul in care e exercitata in termen, ulterior trecerii termenului, poate declara ca a acceptat tacit succesiunea, prin folosinta bunurilor ce alcatuiesc masa succesorala, ceea ce inseamna ca odata obtinuta calitatea de mostenitor dupa parinte, prin reprezentare dobandeste si la unchi . mai trebuie vazuta data deceselor fratilor defunctului, astfel incat sa se poata vedea , care pe care mosteneste.

p.s notarul public poate emite o incheiere referitoare la verificari in registrele nationale (dupa cum am mentionat anterior) la solicitarea matusi in temeiul art. 109 codul de procedura civila, pentru nu este nevoie ca dosarul succesoral sa se inregistreze la respectivul birou notarial.

apelati la serviciile unui avocat pentru reprezentare in instanta ca nu are rost sa va mai complicati. parerea mea.
 
 
 
offline
Avatar 3

Data înregistrării:
Miercuri, 27 Mai 2009, 09:38

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Luni, 11 Iunie 2012, 10:02
Unchiul a decedat in 06.06.2011.
Matusa nu aprimit pana in prezent nici o citatie de la notar.
Are o pensie de 450 lei, si presupun ca beneficiaza de ceva reduceri de taxe.
Nici nu concepe actiunea fara avocat. Aceste dicutii ne sunt de mare ajutor ca sa ne orientam.

 
 
 
offline
1.40

Data înregistrării:
Marti, 12 Mai 2009, 13:48

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Luni, 11 Iunie 2012, 10:21
Conform prevederilor NCC succesorii se vor adresa initial unui birou notarial Daca doresc sa dezbata succesiunea. In cazul in care se vor ivi neintelegeri intre acestia, competenta Pt solutionarea dosarului de succesiune va fi instanta de judecata.
 
 
 
offline
Avatar 3

Data înregistrării:
Miercuri, 27 Mai 2009, 09:38

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Marti, 12 Iunie 2012, 08:09
Am gasit ca titlul de proprietate este numai pe numele unchiului desi matusa are doua hectare de extravilan primite ca zestre de la tatal sau. Cutuma a fost sa se treaca pe cap de familie. Nu este nimic(casa, curte, teren extravilan) intabulat la cartea funciara.Cum se decide masa succesorala?
 
 
 
offline
Avatar 10

Data înregistrării:
Marti, 20 Martie 2012, 19:40

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Marti, 12 Iunie 2012, 09:42
pe terenul respectiv nu exista nicio constructie sau , exista numai ca nu sunt inscrise in cf?
 
 
Du-te la pagina:  1 2
 

Discuţie succesiune-mostenire

Acest subiect este moderat de către
andreigrigoriu,    gerberga,    Joha,    simonette12,    romascanu,    AVLIL,    freeelis,    trandafir2 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 5
Total subiecte: 523750
Total mesaje: 2533614


 

Acum online

Utilizatori (2)
konadelle , Cristian_V

Consultanţi (1)
romeovalentin

Moderatori (0)
-

Administratori (0)
-

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

Sabina_Raicu , marovb , nik66 , marius79 , adrianvintilescu , marmura , vasile algeorge , GRIGAIOAN , Zora , ckeptea , lmajeri , kriss80 , kyd , vamil , SURANG , kisse0468 , fana_calin , alexia76 , cureleaf , Cris Rusu , roanstef , ams , CRISTHA , nc_sandu , simmo , anab , asistenta , Cerry , Nutulica26 , dana.m , mario_85 , esthera , trinc_carmen , jenygyna , diogene67 , alexandru.hubert , mioarachirila , maria-mihaela , neagu sorina , liviacj , mihaela bucur , bita , andra_galati , ardeleanvali , LUMI1971 , alinutza290 , Gryg87 , dnd76 , varlan , cristina mc , stefania.mirabela , anca curtean , desentzano , matanza , fadeconsulting , Madalina Tanase , popescu ana mihaela , TrecyRef , nikol18 , gancean_emilia , alexdink , hgvlad , Cristianstefanescu2007 , zefir , nikmircea , Floppy75 , petrescu maria , adriaadi , Raluca Stoean , nikoleta miclaoni , cezar31 , ADRIANA CALATAN , Araya , Myador , marianstavaroiu , gabriela1554 , sabrai , ralukdas , Elidor , traduceri10 , dncl , scuteristul , kinetix , nikku_suteu , ileana74 , virtopeanu costel , Crisan_valentin , szaboalexandru , edanapaun , Klarax , carmen_lutu , dianabalan , filipaurel , patriciabibi , supreme.house , dgs04 , Nicoleta_Tare , Nicoleta Sisca , iordacheromeo , Daniela04 , polefkadaiana , rares001 , cdmdorinelius , anti_lop , Robert Prisecaru , garson , emilia75 , gpnindependenta , MagS , Lucyciuf , gcprmr , adonis13 , larisa-ioana , mateiluc , seneca399 , jedrysiak_stelian , balutagabriela , andreiu85 , giulia84 , Inna20 , ara3 , razvanvelicu , Harapalb , Andrei955 , nicoletaionel , Harrylby , gigienciu , nyisztor , luox4395 , qetz1466 , Lydiexcp , xocr2658 , rbqku29 , fwsfa95 , legtwl68 , ecxdpbdjw49 , andreicristianstoica , Songznjy , Chingzay

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro