Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 409.595 de membri si 6.662 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.536.635 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie Plata pierderilor de apa

Du-te la pagina:  1 2
 
offline
Avatar -

Data înregistrării:
Marti, 8 Iulie 2008, 18:57

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 31 Decembrie 2008, 18:35

Buna ziua. Detin un apartament dar de doi ani nu mai locuiesc la acea adresa deoarece m-am mutat.La respectiva asociatie se strang lunar cca 100 mc apa pierderi pe care d-na administratora ii adauga la factura curenta tuturor locatarilor, chiar daca in unele apartamente nu locuieste nimeni, cum este cazul meu.Este normal si legal acest lucru?
Auzisem ceva de genul ca pot face o cerere la asociatie si nu mai platesc aceste pierderi. Ce spune legea in astfel de caz?
 
 
 
offline
0.60

Data înregistrării:
Miercuri, 6 Iunie 2007, 19:18

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Miercuri, 31 Decembrie 2008, 19:00
Conform noii legi 230/2007 si HG 1588/2007 cum se repartizeaza pierderile de apa rece, apa calda menajera si canal?

" Art. 34. - Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere, vidanjare."

Adunarea generală va hotărâ modul de repartizare a pierderilor:
-proporţional cu nr. de persoane;
-proporţional cu nr. de apometre sau
-cu nr. de m.c. consumaţi.

ultima dată editat de Alexander van gogh pe data de Miercuri, 31 Decembrie 2008, 19:03
 
 
 
offline
Avatar 15

Data înregistrării:
Sambata, 6 Decembrie 2008, 18:45

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 31 Decembrie 2008, 19:29
dle consilier...daca legea 230/2007 si HG 1588/2007 prevede cum se repartizeaza pierderile de apa rece, apa calda menajera si canal,cum poate o adunare generala sa hotarascacontrar legii?
Si daca in statut este stipulata repartizarea conf legii..este valabila acele hotarari contrare legii?
Daca la o adunare generala se hotaraste sa fiu dat afara din apartamen ca vor sa faca sediu ..ce pot face
?
 
 
 
offline
29

Data înregistrării:
Sambata, 12 Aprilie 2008, 14:07

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 31 Decembrie 2008, 19:42
Pierderile de apa au cauze diferite si care nu tin nici de nr. de persoane care deschid robinetul, nici de nr. mc consumati in acel bloc si nici chiar de nr. apometrelor. Este o pierdere de bani. Apa se scurge cu picatura la WC-uri, la chiuvete si nu este inregistrata pe apometrele din apartamente, dar se aduna picatura cu picatura si face multi mc la contorul comun, tevile verticale care trec prin peretii apartamentelor si sunt cel mai adesea ascunse in spatele zidurilor sau tevile din subsol pot fi fisurate si iarasi se aduna niste mc la contorul comun, se poate intampla o avarie mai maricica si pana se inchide apa se mai aduna niste mc la contorul comun, femeia de serviciu mai spala scara si holurile, se mai spala covoare si masini la intrarea din spate si iar se aduna niste mc la contorul comun si nu in cele din urma citirile din apartamente se fac si se declara nu tocmai la zecimala, nu in acelasi timp si uneori nici de catre tori locatarii..... Sunt multe cauze pentru care exista aceste pierderi. S-au consumat ore intregi de butonat la tastaturi pentru dezbaterea acestei probleme.
Probabil dv. nu ati avut timp sa cititi zecile de topicuri si postari la aceasta problema. Eu am timp sa va explic in masura in care ma pricep cum devine chestia cu pierderea de apa.
De ce trebuie sa platiti si Dv. aceasta pierdere de bani, in fond? Pentru ca sunteti asociat in acea asociatie si participati solidar la pierderi ca si la castiguri.
In ce masura trebuie facuta impartirea? Aici legea, vorbind la modul generic, nu ne spune. Adunarea generala ar trebui sa decida de ce, cum, cine si cat plateste.
Dupa opinia mea e nedrept ca o familie cu 5 persoane sa plateasca mai mult ca una cu 2 persoane pentru ca undeva in bloc s-a spart o teava sau picura WC-urile; tot asa de nedrept mi se pare ca o familie care consuma mai multa apa in mod util sa plateasca mai mult la pierdere pentru ca nu se pierde pe langa apa care curge la robinet si care se contorizeaza, ci prin locuri adesea neutile. Mai aproape de adevar mi se pare chestia cu nr. de apometre, daca luam in calcul faptul ca un apometru din casa nu masoara exact, la mg, apa consumata si cu cat sunt mai multe cu atat si erorile sunt mai mari, dar se pune problema eroarea e in plus sau in minus? Nu se stie.
Si atunci? Cum e corect? As zice ca in cazul de fata pierderea poate fi asimilata unei cheltuieli administrative. In acest caz, care nu e cea mai competenta opinie, poate, aceasta pierdere ar trebui impartita la cota-parte.
Dar oricum s-ar imparti cred ca ati inteles ca trebuie sa platiti. Aveti o locuinta in acel condominiu si faptul ca nu locuiti acolo nu va exonereaza de platile de rigoare. Va doresc un an mai bun si cu mai putina pierdere de apa. La multi ani!
 
 
 
offline
Avatar 15

Data înregistrării:
Sambata, 6 Decembrie 2008, 18:45

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Vineri, 2 Ianuarie 2009, 23:22
elga 50
legea spune clar..nu da limite aasociatiei sa aleaga.Apoi de ce sa plateasca ca trebuie platit
?Corect este ,daca sunt pierderi sa se faca asa cum spune legea..va invartiti in jurul cozii..si nu spuneti nimica concret.Daca administratorul ar face control cu o echipa pe baza unui proces verbal,atunci cand sunt pierderi mari,ar plati cei cu defectiunea.Dar asa incurajam ilegalitatile administratorului care ..inchide ochii cand ...si un an nou cu toate legale
 
 
 
offline
Avatar 3

Data înregistrării:
Vineri, 10 Octombrie 2008, 08:36

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Vineri, 9 Ianuarie 2009, 10:07
Buna ziua
Am aceeasi problema doar ca noi locuim in ap au facturat 10 mc apa rece (toti avem apometre pe fiecare coloana si utilizam doar apa rece 3 apometre la numar , la noi nu mai exista termoficare centralizata ,utilizam centrale de apartament) iar la "diferente" am 3.80 mc .La index aduna 10 mc iar eu platesc cu 38% mai mult mi se pare furt la drumul mare.
Avem vreo sansa la protectia consumatorului?Va multumesc
 
 
 
offline
Avatar 24

Data înregistrării:
Sambata, 6 Octombrie 2007, 14:17

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Vineri, 9 Ianuarie 2009, 14:49
Nu va fura nimeni "la drumul mare"! Aveti contract cu firma furnizoare de apa? Nu aveti. Si daca nu aveti pe ce va bazati cand reclamati, pe clasa de precizie A sau B a contorului dvs pentru a face reclamatie la OPC? La noi in Iasi furnizorul de apa se fereste ca dracu' de tamaie sa incheie contracte individuale cu proprietarii desi noi am incercat de mai multe ori acest lucru, tocmai din cauza acestor pierderi care ar fi suportate de dansii in cazul incheierii de contracte individuale. La un moment dat, chiar elga50 a explicat cum sta treaba cu aceste pierderi si de ce trebuie achitate de proprietari - de fapt ca si in postarea de mai sus, dar totdeauna cineva vine cu contraargumente... Pai nene, daca stiti, de ce nu ne spunetii si noua cum sa procedam? Ne lasati "sa ne invartim in jurul cozii" si probabil va distrati... Halal distractie, ce sa zic.
Deci daca discutam in conditiile actuale, cand furnizorul de apa potabila si canal are incheiat contract de furnizare numai cu asociatia, pe baza de aparat de masura de clasa D (cu cel putin trei clase de precizie superior apometrelor noastre), despre ce vorbim in propozitie ? Cine fura pe cine si daca mai conteaza daca este la drumul mare sau la drumul mic... Asa cum s-a mai spus - si poate ca s-a si observat, in general pierderile de apa sunt mult mai mari la apa potabila rece.
Din constatarile noastre aceste pierderi sunt datorate de neetansietatile robinetilor de la chiuvete, dar cele mai mari pierderi se produc la WC-uri care sunt lasate de izbeliste de catre unii proprietari, nemaivorbind de faptul ca apometrele noastre nu inregistreaza cam 10-15% din capacitatea vasului la umplere din cauza debitului foarte mic cand nivelul apei ajunge in portiunea superioara a vasului de spalare a toaletei (acum au aparut in comert WC-uri cu posibilitatea de "stop" nu doar de "start" pentru apa din rezervor).
S-a mai spus, chiar mai sus: administratorul sa faca control pe baza de PV. Da, atunci cand pierderile trec de 10-15% (hot. AG), atunci se procedeaza la o verificare a instalatiilor, se intocmeste un PV, se iau masuri, dar ce te faci cu proprietarii care dintr-un spirit de proprietate rau inteles nu permit accesul in locuinta? Se iau masuri impotriva acestora si ce am rezolvat? Pierderi tot vor fi, se declanseaza conflicte intre proprietari si "hotul" de administrator cu tot cu echipa lui de control, mai trecem pe la forum si ne plangem ca suntem furati si in final ne invartim in jurul cozii, nu?
Cu ocazia verificarilor am constatat:
- apometre defecte (partea de contorizare dezlipita si pusa pe etajera baii), deci apa care trecea prin contor nu era inregistrata;
- apometre demontate iar in locul acestora am gasit un "mosor" - adica o bucata de teava filetata la ambele capete;
- apometre iesite din perioada de garantie metrologica, adica neverificate de 5-6 ani;
- apometre cu sigiliile metrologic si cel aplicat de asociatie rupte;
- pierderi la robineti;
- colectarea apei in cada la un debit f. mic, astfel incat contorul nu inregistreaza nimic;
- dispozitive de "prostire" a mecanismului contorului;
- instalatii de by-pass (consum de apa cu ocolirea contorului);
- toalete care curg continuu, dar contorul nu inregistreaza...
Sigur ca sunt si situatii accidentale, cand se sparge o teava, dar depinde unde... Daca se sparge in subsol si se depisteaza cu intarziere, atunci pierderea este foarte mare. Cum procedam?
In final pun si eu intrebarea: cum trebuie sa procedeze asociatia astfel incat toti proprietarii sa fie multumiti, adica sa nu mai fie pierderi sau aceste pierderi sa fie nesemnificative. Are cineva interesul - ma gandesc desigur la asociatie, sa puna pe lista de plata costuri suplimentare? De cate ori sa se faca verificari in apartamente in asa fel incat aceste pierderi din apartamente sa fie depistate la timp, dar nici sa stresam oamenii cu verificarile noastre? 
 
 
offline
Avatar 3

Data înregistrării:
Vineri, 10 Octombrie 2008, 08:36

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Sambata, 10 Ianuarie 2009, 20:44
va multumesc de raspuns

da am contract individual cu furnizorul de apa unde nu am trecut un pret dar se zice citez art18(1) "volumele de apa efectiv prelevate se vor stabili in functie de inregistrarea aparatelor de masura" si urmeaza clauze speciale "pierderile de apa interioare se suporta de catre beneficiar ,prin acesta intelegandu-se traseul de la punctul de separare stabilit (camin bransament, apometru scara etc) la punctul de consum"
am inteles de la vecini ca exista un apometru de scara dar nu stiu daca e doar pe scara noastra sau pt toate sase scari
problema este ca nu toti ducem in timp util citirile si nici ei nu vin sa le faca si atunci probabil ca factureaza o medie iar ceea ce le apare in plus le baga la diferente dar n-ar fi nici o problema sa platesc mai mult daca acesti mc 38% din consumul meu ar fi inregistrate ca si cantitati platite sa intre la index de mc contor si nu doar niste diferente care intra in buzunarul lor pt ca in momentul in care merg cu citirea sau vin ei sa o faca automat mai incaseaza o data sumele respective .
judecati si d-voastra si spuneti-mi ce credeti
 
 
Du-te la pagina:  1 2
 

Discuţie Plata pierderilor de apa

Acest subiect este moderat de către
freeelis,    Adriantot,    elga50 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 2
Total subiecte: 524618
Total mesaje: 2536636


 

Acum online

Utilizatori (9)
boera , tpsuhxmzg41 , Fortech70 , Marvin , symo8na , eliza100 , Cris1971 , proastasatului , Levente78

Consultanţi (1)
patrascu razvan

Moderatori (0)
-

Administratori (0)
-

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

tmr , Horvath , vali2006 , adi.r , psimion12ro , mirceaflorea , gre , uai , laviniamihai , nelajivan , faraonul , draganu.elisabeta , lumy4you , radu.mihai , rusana , paulppp , albu dorin , carmentudorescu , beva , nutucu5i , ASM , MaMiKa , cristina chiva , paulsimion , studdent , jb , cata26 , tzindirela , CLAUDIA IACOB , ioasaf , anajo , mona m , koleus , juja , Ella F , sebys75 , moniczi , alintaroma2 , grigore ecaterina , forumachizitii , eujad , ADRIANA CRYSS , florinana , altradis , lallika , NYKOL , amygos , SimonaCR , borodi , danielaapetroae , ionut simion , mirela rotaru , freeck , ro.elena , catalivalentinion , popparaschiva , lizuca_andrecito , niccu , morgans , Claudiu Agrijan , cernencobogdan , nufarul_12 , NICU LUCAN , rose_ell3 , vanta_cristian , oanabeatrice , LiviuNecula , elena.daniela.popescu , silviu3marian , elenadragoi2008 , boicea radu , val18 , coneasca , monicaflorescu24 , snapshat , littlefish , sddn_46 , traian2008 , Manole Dumitru , andrewdan , sovid , SERMAC , liliana81 , kami11 , LIDIAM , gicatgjiu , StefanCP , Teodora_Stoian , ROGNEANUILDIKO , diaccezar , emmerem , activinvestigatii , filipciucg , erwinotto , gridangtg , Larinne , Teona1993Ioa , mariadragus , monicaciuca , nicoelena , stefanbaesu , valoy75 , Gabitza29 , topjuristi , cristinel22 , Catalina_Z , feliciatimisoara , nykw6075 , BaleanuIsabela , ralucka , chrystmass , Bebe99 , APVIO , Necunoscutul123 , dragosverban , cbzo8881 , i3ianka , Ameliakor , iwbk1361 , Schmiererse5u , 32pz49bc , Choatees5l , socimyy , Burneisense7p , aachugha , Arciolase8m , Penninose8n , Jamalpgpo , wxmju58 , Denishf

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro