Solutii pentru IMM
 • Autentificare
  Utilizator
  Parola
  recuperare parola
  Recuperare parola

  Introduceti adresa de email asociata contului dumneavoastra.

  Un email cu noua parola si instructiunile de recuperare a fost trimis cu succes catre adresa specificata de tine.

 • Inregistrare

  Intra acum in comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirma

  Avocatnet.ro in cifre
  Comunitatea are 326.706 de membri si 5.999 de consultanti inregistrati care au contribuit cu 2.110.735 mesaje in forum.

Discutie Distanta regulamentara intre o casa si gardul vecinului

Du-te la pagina:  1 2
 
 
offline
Avatar 1

Data inregistrarii:
Luni, 18 Iunie 2012, 11:35

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Luni, 18 Iunie 2012, 12:25

Buna ziua,
vecinul din fata noastra are casa cu spatele spre fata casei noastre.distanta de la spatele casei pana la gard este cea normala.acum el a facut constructie in fata casei,dar nu a pastrat linia de la casa,adica distanta din spatele casei pana la gard,
deci afacut peretele garajului ca este un garaj pe hotarul nostru,apa se scurge la mine in curte,a construit si o bucatarie,aceasta este in rand cu casa,dar a facut un geam mare care se vede la noi in curte,a sudat de gardul nostru niste fiare si a pus niste placi de azbociment,daca i-am spus a chemat politia(o ruda de*a lui)care ne tot streseaza si ne ameninta cu amenzi daca spunem ceva.vin si spun ca sunt in curte la ei si au dreptul sa faca ce vor.
Mai nou au facut o constructie pe care nu cred ca au avut autorizatie si au facut-o in locul gardului,au dat gardul si au facut zidul,deci si aici zidul magaziei este la noi in curte.cineva de la noi din familie s-a enervat si batut un cui in peretele vecinului si bineinteles ca vecinul si-a sunat ruda de la politie si ne-am trezit cu politia la poarta. nu este bine ce a facut cel care a batut cuiul cu toate ca este in curtea mea zidul,bineinteles d-nul politai a pus sa fie scos cuiul si cimentuit locul.
Intrebarea mea este ce putem.Cum se pot rezolva asemenea probleme in afara de al da in judecata,unde ne trebuie f.mult timp si bani?
ce ma sfatuiti sa fac,unde sa merg sa-l trezesc putin la realitate?si sa ne lase cu rudele lui din politie.
va multumesc
 
 
 
offline
Avatar 1

Data inregistrarii:
Marti, 8 Aprilie 2008, 22:03

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Luni, 18 Iunie 2012, 18:15
1. Potrivit “Ghidului privind aplicarea reglementãrilor de amplasare a construcțiilor fațã de aliniament cu respectarea principiilor de esteticã urbanã”, regimul de aliniere – este limita convenționalã stabilitã prin regulamentele locale de urbanism ce reglementeazã modul de amplasare al construcțiilor prin fixarea unor distanțe între fronturile construite și un reprer existent (aliniamentul stradal, acul strãzii, limita trotuarului, alinierea fațadelor existente, împrejmuirile, etc.).
Servitutea de vedere este obligativitatea de a păstra distanța de minim de 1,90m, între fațadele cu ferestre sau balcon ale clădirii și limitele proprietății vecine (Cod Civil).

2. Vecinul va trebui sa aiba o autorizatie de constructie si ar fi trebuit sã obținã si acordul dvs. Totusi, in situatia in care vor exista deschideri de vedere care dau in proprietatea dvs., atunci vor trebui respectate dispozitiile din Codul Civil. Mai mult, ar trebui analizat si PUZ-ul localitatii, PUG-ul, Regulamentul general de urbanism etc.

3. Spețã: “Construire pe terenul altuia. Valorificarea dreptului la despăgubiri. Constructor de rea-credință.

Tribunalul Suprem
Secția civilă
DECIZIA Nr. 236
din 26 ianuarie 1974

Construire pe terenul altuia. Valorificarea dreptului la despăgubiri. Constructor de rea-credință. Prescripție
Publicată în: "Repertoriu de practică judiciară în materie civilă a Tribunalului Suprem și a altor instanțe judecătorești pe anii 1969 - 1975"

Proprietarul terenului are dreptul să-și însușească orice construcție făcută de altă persoană pe terenul său ori, în cazul unui constructor de rea-credință, să-l oblige a o ridica. În cazul în care își însușește construcția, el este dator să despăgubească pe constructor cu valoarea materialelor și prețul muncii investite.
Constructul poate să-și valorifice dreptul la despăgubiri, ca orice drept patrimonial, în termen de trei ani, care, în cazul constructului de rea-credință și dacă proprietarul terenului a înțeles să-și însușească acea construcție, începe să curgă din momentul în care proprietarul și-a manifestat intenția de a și-o însuși. Această manifestare de voință trebuie să aibă un caracter neechivoc, ea putînd să rezulte din împrejurări de fapt (art. 494 alin. 1 c. civ.; art. 3, decret nr. 167/1958)”.

4. Potrivit Noului cod civil actualizat 2012 - Legea 287/2009
CAPITOLUL III
Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată
SECȚIUNEA 1
Limite legale

Art. 611
Picătura streșinii
Proprietarul este obligat să își facă streașină casei sale astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul proprietarului vecin.

Art. 612
Distanța minimă în construcții
Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanța minimă se poate face prin acordul părților exprimat printr-un înscris autentic.

Art. 614
Fereastra sau deschiderea în zidul comun
Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.

Art. 615
Distanța minimă pentru fereastra de vedere
(1) Este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin și fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanță mai mică de un metru.
(3) Distanța se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fața zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanța, și în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar și până la această linie.

Art. 616
Fereastra de lumină
Dispozițiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-și deschide, fără limită de distanță, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.

5. Soluții. Variante.
5.1. O sesizare la Inspectoratul de Stat in constructii care sa trimita un inspector sa verifice daca a existat o autorizatie de construire si un plan, intocmit de un arhitect, al noii constructii, si in ce conditii a fost emisa aceasta autorizatie din moment ce vecinul dvs. nu v-a cerut acceptul de a ridica noua constructie la aceasta distanta de a dvs.
5.2. Plângere la poliția localã. Anexați la ea documente justificative, acte de proprietate pe terenul respectiv, poze cu construcția ilegalã, etc.
5.3. Acțiune în instanțã având ca obiect tulburare de posesie.
 
 
 
offline
Avatar 1

Data inregistrarii:
Luni, 18 Iunie 2012, 11:35

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Marti, 19 Iunie 2012, 10:01
Multumesc mult pentru sfat.
Si o ultima intrebare,trebuie sa am si cadastru la acte,noi avem schita casei si a terenului asa cum se facea inainte,nu am reusit sa facem cadastru la teren.

o zi buna
 
 
 
offline
Avatar 8

Data inregistrarii:
Joi, 30 Noiembrie 2006, 12:51

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Marti, 19 Iunie 2012, 10:18
sigur ca va trebuie cadastru, cum vreti sa demonstrati ca aia e linia de hotar?

dar daca nu vreti sa apelati la justitie, nu vad alta solutie. Politistul ruda de-a vecinului ar trebui reclamat la superiorii lui pentru abuz de putere, ar merita sa-l puneti cu botul pe labe. Fiti sigura ca stie si el de frica cuiva.

Dreptatea e de partea dv, trebuie doar s-o puneti in aplicare prin orice mijloc.

ultima data editat de marfan pe data de Marti, 19 Iunie 2012, 10:18
 
 
 
offline
Avatar 1

Data inregistrarii:
Luni, 18 Iunie 2012, 11:35

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Marti, 19 Iunie 2012, 11:20
Multumesc mult !
 
 
 
offline
Avatar 1

Data inregistrarii:
Marti, 8 Aprilie 2008, 22:03

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Marti, 19 Iunie 2012, 17:00
Daca va referiti la solutia 5.2. Acte de proprietate pe terenul dumneavoastra
 
 
 
offline
Avatar 1

Data inregistrarii:
Luni, 18 Iunie 2012, 11:35

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Miercuri, 20 Iunie 2012, 10:20
Buna ziua,
as mai avea nevoie de un sfat,azi v-a veni d-nul politai sa constate daca socrul meu a scos cuiele din perete si sa intocmeasca un proces verbal,este obilgat socrul meu sa-l primeasca pe d-nul politai in curte daca noi proprietarii nu suntem acasa?Socrul are 89 ani si nu stiu ce hartii o sa-l puna sa semneze, nu stiu cum sa procedez legal,sa-l pot tine la distanta pe acest domn politai in limita legala(v-am explicat este vb despre politaiul ruda al vecinului).
este normal sa vina d-nul politai sa ma anunte ca vecinul meu are de gand sa-si puna burlane la casa si acolo unde este nevoie lastarii de la vie vor fi taiati?
As vrea sa mentinez ca atunci cand vecinul a sunat la politie ca socrul meu a batut cuie in peretele lui,a venit prima data un dom politai ,a vazut si a spus:"'Da esti in curtea dumitale,si faci ce vrei,peretele se vede ca este in curtea dumitale'' si a plecat.
A doua zi a venit d-nul ruda vecinului care este neliptsit la toate problemele dintre vecin si socrul meu.
Am inteles de la socrul meu ca i s-a aratat un act in care este numele socrului meu trecut pe un act de-al lor ca i-ar fi dat voie sa-si faca in fata casei la noi pe hotar peretele garajului lor.
Cum sa-l treaca si socrul meu cand el nu a semnat nimic una la mana iar in al doilea rand noi avem acte de vanzare cumparare facute de socrul meu din 1995 iar vecinii s-au mutat acum vreo 10-11 ani.
Va pot spune cu mana pe inima ca nu vreau sa fac rau dar deja acest vecin a depasit orice limita,intre noi (sotul meu si eu) si vecini nu au fost prea multe discutii in acest timp de cand s-a mutat,dar socrul meu fiind acolo de 60 de ani.el stie cine a facut gardul,al cui este si atunci cand vecinul a facut ceva neregulamentar socrul meu fiind acasa a ripostat si vecinul a sunat la politie.Noi cand ajungeam acasa aflam si nu mergeam sa vb cu vecinu,ne luam de batran.
si am constatat ca am facut cea mai mare greseala.
apropo vecinul crede ca socrul meu este proprietarul casei.
ce ma sfatuiti???
 
 
 
offline
Avatar 8

Data inregistrarii:
Joi, 30 Noiembrie 2006, 12:51

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Duminica, 24 Iunie 2012, 21:35
NU dv. faceti rau, el e un nesimtit si abuzeaza de relatia pe care o are cu "domnul politai" (daca tot ii spuneti domnul, macar spuneti-i politist) Puneti-l la punct, nu lasati marlania sa devina o obisnuinta. Daca nu, maine va construi chiar in curtea dv si va va culege ciresele din gradina. Nu va lasati.
 
 
Du-te la pagina:  1 2
 
 

Discutie Distanta regulamentara intre o casa si gardul vecinului

Acest subiect este moderat de catre
freeelis,    andreigrigoriu,    gerberga,    Joha,    simonette12,    romascanu 

Statistici Forum

Mesaje astazi: 5
Total subiecte: 413347
Total mesaje: 2110735


 

Acum online

Utilizatori (29)
andreea1181 , emma_79 , lia_vasiliu , wind17 , monika81 , LauraErica , laura-ioana , Avocat12345 , bobo64 , dagica , ynocentta , MMCooper , daniela_ionita , consttantin , RobinHood , victor_ionel , black_kat , galatanu1981 , Sarcasticul , otilica , Nofacenoname0 , maxxxx , alcibiade , Zahpeter , anonimous1234 , Migai , andreiandrei , luizabanner , bibilistul

Consultanti (6)
cabavo , AvTudor_com , romania inedit , cristiciltea , komkao , insurancecollect

Moderatori (1)
Joha

Administratori (0)
-

Astazi isi sarbatoresc ziua de nastere

sotul , andreea kolati , theone , Teodosiu Flavia , Nevermore04all , p_tunder , bservice , babette , TANIAORIANA , VSH , ochi caprui03 , ramiha , alina3119 , kikuhana , Bizz , nadia.dragnea , poiana_prodcom@yahoo.com , freedom_1719 , alen_gold , ESP , extaz , rodicel , laura petric , DANA V , ciudatelul , sonic2007 , julesa , OanaVoinea , patttyyy , ioannnam2002 , simonetta , otylya , dianaozdal , alicep , ariadnamitescu , ramo-nico , IonelTM , boerica , sommyint , CP , Catalin_gal , valifreenet , Tarb , macho , danafatol , simona stana , marianapodaru2009 , Georgiana Vidra Tomescu , laurlaur , sandra_cory@yahoo.com , VioH , lulutza , gabitocoaie , andrei cristi , Nedumeritul , peter61 , cecile , florentaculea , ecaterinadragu , laurageorgescu , elena 76 , turbo20010 , andernina , calin_85 , abercean , marrga , ruppy17 , vsn_gina@yahoo.com , NedelcuCarmen , adriana_h , palflorina , lazarpaul , andreescu_doina , daniel.turtoi , Balanescu , laura neagu , ralle , Mihalache Corina Madalina , margareta_georgescu , lucian_lex , antonetamar , chireageo , dana mihalea , cocean mirela , consultingexp , LIDEEAoffice , MioraIon , cristina03 , BEmanuel87 , 147369 , Dorin_Iulian , tomoxan , scildta , barladeanuD

 

Cautare in forum

 
Publicitate in reteaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te inscrie GRATUIT in catalogul consultantilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Elsa Funkykids Deratizare Dezinsectie Carbon solutions global Eden Spa Marketizator.ro