avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... care este valoarea juridica a contractului de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

care este valoarea juridica a contractului de vizionare incheiat cu o agentie imobiliara?

Buna ziua.

Va prezint urmatoarea situatie.
Impreuna cu prietena mea, sa zicem "maria", am fost sa vedem un apartament prin intermediul unei agentii imobiliare. "maria" a fost cea care a semnat contractul de vizionare. s-a decis achizitionarea apartamentului, insa au existat anumite neintelegeri cu agentul referitoare la comision. proprietarul apartamentului a contactat-o pe "maria" si i-a propus incheierea contractului de vanzare fara intermediar. totodata, agentul a amenintat ca, prin relatiile pe care le are la cadastru si intabulare, va "bloca" inscrierea noului proprietar in CF.
Nu "maria", ci eu, sa spunem "andrei", sunt cel care doreste in fapt sa cumpere apartamentul. mentionez ca eu, "andrei", si "maria" nu suntem rude, urmand totusi sa ne casatorim in aproximativ 2 ani.
In contractul de vizionare, exista urmatoarea clauza : " In cazul in care beneficiarul (in speta, "maria") cumpara el, o ruda, prieten, colaborator sau intermediar al acestuia oricare dintre apartamentele oferite de prestator fara a-si achita obligatiile prevazute in contract (referitoare la comisionul agentului), atunci beneficiarul se obliga sa plateasca prestatorului daune-interese in valoare de 6%+TVA din pretul final stabilit pentru cumpararea apartamentului."
Dupa cum am precizat, nu exista relatie de rudenie, nu suntem colaboratori sau intermediari, insa se poate considera ca suntem prieteni.
Intrebarea este care pot fi consecintele juridice pentru "maria", in cazul in care eu, "andrei", as cumpara apartamentul, in conditiile in care desi numele meu ori semnatura nu apar in contractul de vizionare, eu am fost prezent? Din cate stiu eu, in lege nu exista definitia juridica a "prieteniei". Poate fi catalogata aceasta clauza drept abuziva, intrucat "maria" s-a obligat pentru terti? De asemena, poate fi lovit de nulitate contractul de vizionare daca acesta nu contine un termen si clauze privind rezilierea si incetarea contractului?
poate face cineva referire la practica instantelor in domeniu?
va multumesc.
In opinia mea, agentia va trebui sa dovedeasca intelegerea existenta intre dvs. Nu trebuie sa dovedeasca relatia de prietenie, ci doar faptul ca ati incercat sa nu platiti comisionul agentului. Dupa cum vedeti, clauza respectiva nu interzice cumpararea printr-un tert, ci doar stabileste o sanctiune in cazul in care nu se plateste comisionul agentiei. Cel mai simplu ar fi sa discutati cu agentia, sa stabiliti un comision convenabil pentru ambele parti si sa achitati respectivul comision. In conditiile actuale ale pietei imobiliare, eu am constatat in practica o oarecare flexibilitate a agentilor imobiliari cu privire la comision. Dar trebuie sa va negociati pozitia.
am incercat sa stabilim un comision convenabil, insa agentul, desi atunci cand am discutat initial a spus ca se negociaza, mi-a facut practic o oferta. am incercat sa fac contraoferta, insa nu a dorit sa cedeze deloc. intentia mea nu a fost nicio clipa sa ocolesc agentia, insa mi se pare prea mult, mai ales ca cere acelasi comision si de la vanzator.
o alta clauza din contract spune ca "In cazul in care beneficiarul nu cumpara nici unul dintre apartamentele prevazute de prestator, beneficiarul nu are nicio obligatie fata de firma x "(agentia in cauza).
in prima clauza expusa obliga la comision beneficiarul daca altcineva cumpara, si in aceasta clauza exonereaza de raspundere daca nu cumpara beneficiarul...nu asa s-ar intelege?
Clauzele contractului se interpreteaza sistematic, nu disparat. Vedeti art 1266-1269 NCC. La momentul semnarii contractului, ati agreat clauzele propuse. Daca nu erati de acord cu ele, trebuia sa nu semnati contractul si sa nu colaborati cu agentia respectiva. De asemenea, chiar si acum nu va obliga nimeni sa cumparati respectivul apartament. Este alegerea dumneavoastra pana la urma. Sunt convins ca veti gasi alte oferte in piata, poate chiar mai bune decat aceasta. Daca agentia nu vrea sa cedeze va va pierde de client. Este arhicunoscuta practica agentiilor imobiliare, astfel ca trebuia sa va puneti de la inceput intrebarea daca sunteti dispus sa platiti comisionul integral.
asadar, parerea dumneavostra este ca putem fi actionati in justitie, agentia avand in acest caz castig de cauza?
In opinia mea, agentia va trebui sa dovedeasca intelegerea existenta intre dvs. Nu trebuie sa dovedeasca relatia de prietenie, ci doar faptul ca ati incercat sa nu platiti comisionul agentului.

Alte discuții în legătură

Contract vizionare apartament cu doua agentii imobiliare iu8lia3 iu8lia3 Buna ziua De curand am inceput sa caut sa cumpar un apartament, si, automat, am apelat la agentiile imobiliare si am semnat contracte de vizionare cu 2 dintre ... (vezi toată discuția)
Comision agentie imobiliara Marcelica Marcelica Buna ziua! Am si o problema si am nevoie de un sfat. Sunt interesata de cumpararea unui apartament. Am fost la o vizionare impreuna cu o alta prietena prin ... (vezi toată discuția)
Contract vizionare apartament emine emine Buna ziua, Am vizionat un apartament prin intermediul unei agentii imobiliare. La interval de doua zile acelasi apartament l-am vizionat cu lata agentie ... (vezi toată discuția)