avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ce inseamna nota explicativa si ce consecinte are?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ce inseamna nota explicativa si ce consecinte are?

Sunt asistenta medicala la un centru de persoane adulte cu handicap; sunt studenta in ultimul an la facultate. Pentru a nu putea pleca la examene am intalnit numeroase piedici din partea mai multor persoane din centru.
In luna iunie am solicitat 2 zile libere sa pot merge sa sustin 2 examene; am acceptat sa plec din tura de noapte pentru simplu motiv sa am 2 zile libere. Venind de la un examen am vazut graficul de lucru pe luna iulie si am vazut ca intr-una din zile eram de servici. Am luat legatura cu sefa de centru si i-am explicat situatia. Mentionez ca doream sa vorbesc cu ea luni (discutia telefonica a fost intr-un weekend; adica vineri seara) la care dumneaei mi-a zis sa caut solutii si sa nu astept pana luni. Am gasit solutia, am sunat-o si a fost de acord sa fac modicaficari in grafic. Una dintre colege a fost de acord, cealalta nu, drept pentru care am renuntat la respectarea graficului de munca modificat si am mers la serviciu conform graficului vechi. Datorita faptului ca nu s-a rezolvat nimic am suferit un atac de panica si am solicitat medicul de familie care mi-a recomandat sa continui tratamentul dat de dansa in luna iunie ( nu sunt la primul atatc de panica - am mai suferit unul dupa o discutie tot pe un grafic de lucru) in luna iunie; nu puteam pleca la un examen. Datorita celor intamplate am solicitat un concediu medical. Sefa de centru nu crede ca am suferit aceste atacuri de panica, dar in schimb imi cere o nota explicativa pentru modificarea graficului de lucru pe luna iulie )dupa cum am scris mai sus). Nu recunoaste ce am vorbit la telefon. Am refuzat sa dau aceasta nota explicativa, deoarece nu stiu ce inseamna. Motivul pentru care am refuzat acest lucru a fost sa scriu ce dicta dansa. Intrebarea mea este? CE SE POATE INTAMPLA IN URMA ACESTUI REFUZ?
Cel mai recent răspuns: valita , utilizator 09:06, 11 Iulie 2012
In mod normal, din cate stiu eu, dreptul de a modifica graficul de lucru este al celui care il intocmeste. Dumneavoastra, cred eu, puteati vorbi la telefon cu sefa si daca era de acord, sefa modifica graficul cu manuta dumneaei.

Probabil vi s-a facut referat pentru ca v-ati depasit sarcinile de serviciu (v-ati depasit atributiile din fisa postului, motiv pentru care puteti fi cercetata disciplinar).

Daca graficul intocmit de sefa dumneavoastra , fara modificari, a fost respectat, puteti demonstra ca nu ati modificat graficul (reiese din condica de prezenta, cu siguranta aveti asa ceva si cu siguranta acolo toata lumea semneaza pentru ziua si orele la care au fost la munca). Daca aceasta condica coincide cu graficul, inseamna ca nu ati modificat nimic, (ramane intentia).

Totusi, nu inteleg de ce nu solicitati dumneavoastra concediu cu plata pentru formare profesionala, sau concediu fara plata pentru zilele in care aveti examene.


Daca nu aveti contract colectiv, puteti beneficia de prevederile Codului Muncii


Art. 153. [concediul fără plată]
(1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.


Art. 154. [tipuri de concedii pentru formare profesională]
(1) Salariaţii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională.
(2) Concediile pentru formare profesională se pot acorda cu sau fără plată.

Art. 155. [acordarea concediului fara plata]
(1) Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

Art. 156. [solicitarea şi efectuarea concediului fără plată]
(1) Cererea de concediu fără plată pentru formare profesională trebuie să fie înaintată angajatorului cu cel puţin o lună înainte de efectuarea acestuia şi trebuie să precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea instituţiei de formare profesională.
(2) Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza şi fracţionat în cursul unui an calendaristic, pentru susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învăţământ sau pentru susţinerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, cu respectarea condiţiilor stabilite la alin. (1).

Art. 157. [concediul cu plata pentru formare profesionala]
(1) In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 150.
(3) Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. (1) se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 156 alin. (1) "


Dati nota explicativa la acuzatiile care vi se aduc, puteti scrie ca nu ati modificat graficul si probati cu condica de prezenta dupa care se face pontajul.
Nu mai modificati dumneavoastra nimic din ceea ce nu aveti dreptul sa intocmiti, veti fi cercetata disciplinar si chiar sanctionata.

Sper sa va ajute.
Ultima modificare: Marți, 10 Iulie 2012
valita, utilizator
Nu este îndeplinita conditia cercetarii prealabile în cazul în care angajatorul a procedat doar la luarea unei note explicative din partea salariatului, fara sa-i aduca la cunoştinta învinuirea şi fara sa-i acorde dreptul de formula aparari şi motivatii şi de a prezenta dovezi.
Notele de relatii, referatele, notele explicative nu fac dovada efectuarii cercetarii prealabile. Aşadar, angajatorul trebuie sa dovedeasca faptul ca a convocat în scris salariatul, precizand obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
Au existat situatii in care, in urma raspunsului la nota explicativa s-a inceput cercetarea disciplinara.

Este corect/legal, ca in timpul cercetarii disciplinare sa se tina cont de ceea ce este scris in nota explicativa?

Sau, este legal sa se solicite nota explicativa, inaintea inceperii cercetarii disciplinare?

Va intreb pentru ca o astfel de nota explicativa scrisa dupa dictare a facut imposibila apararea in timpul cercetarii disciplinare. Multumesc mult
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iulie 2012
valita, utilizator
Nota explicativa data in afara cercetarii disciplinare nu are relevanta din punctul meu de vedere .. cercetarea disciplinara se dispune in urma inregistrarii unui referat si nu in urma unei note explicative.
freeelis a scris:

Nota explicativa data in afara cercetarii disciplinare nu are relevanta din punctul meu de vedere .. cercetarea disciplinara se dispune in urma inregistrarii unui referat si nu in urma unei note explicative.


Multumesc din suflet


Completez. S-a intocmit referat si cum cercetarea disciplinara se incepe in termen de 30 de zile, pana sa inceapa s-a solicitat nota explicativa care a fost folosita in timpul cercetarii disciplinare.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iulie 2012
valita, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict munca carmenstan carmenstan am fost plecata in strainatate in timpul concediului de odihna ,nu am reusit sa-mi rezolv poblemele familiale si am sunat la serviciu , la intelegere cu seful ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara mircea.stoica mircea.stoica Un angajat a solicitat invoire de 3 ore(in data de 28.10) si o zi din concediul legal(in data de 29.10), cereri care au fost refuzate de catre seful ... (vezi toată discuția)
Este posibila cercetarea disciplinara in perioada de preaviz dupa primirea decizie de concediere urmare desfiintarii locului de munca? angelapop angelapop va rog sa ma ajutati cu o opinie la urmatoarea spetza: lucrez intr-o multinationala pe o pozitie de coordonare in data de 13.11.2015 a fost solicitat de ... (vezi toată discuția)