Solutii pentru IMM
 • Autentificare
  Utilizator
  Parola
  recuperare parola
  Recuperare parola

  Introduceti adresa de email asociata contului dumneavoastra.

  Un email cu noua parola si instructiunile de recuperare a fost trimis cu succes catre adresa specificata de tine.

 • Inregistrare

  Intra acum in comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirma

  Avocatnet.ro in cifre
  Comunitatea are 325.566 de membri si 5.982 de consultanti inregistrati care au contribuit cu 2.101.929 mesaje in forum.

Discutie Concediu crestere copil luat de tata

Du-te la pagina:  1 2 3 ... 11
 
 
offline
Avatar 3

Data inregistrarii:
Vineri, 14 Septembrie 2012, 10:46

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Vineri, 14 Septembrie 2012, 11:11

Buna ziua,

Avand in vedere informatiile contradictorii cu care sunt confruntat, va rog sa ma ajutati cu privire la urmatorul caz:
- copilul s-a nascut pe 06 septembrie 2012
- mama a fost in somaj pana in 02.2012 inclusiv, dupa care nu a mai realizat venituri pana pe 01 iulie 2012 cand a devenit salariat.
- tatal ( eu ) a realizat venituri in ultimile 12 luni si din salarii si din activitti liberale ( PFA ).

Avand in vedere cele de mai sus, am hotarat sa intre tatal in Concediu crestere Copil. Ce anume urmeaza:

- Mama a intrat in concediu pre/postnatal ( 08 cod de boala ) de la 01.09.2012. Avand in vedere ca nu se califica pentru concediu crestere copil, poate sa se intoarca la munca pe 17.09? Cum se realizeaza acest lucru? Medicul de familie sustine ca obligatoriu trebuie sa isi ia concediu pre/post natal de 42 zile si ca nu poate sa-i dea concediu doar pe perioada 01-16.09. Este adevarat? sau trebuie sa insist sa dea concediu mamei doar 01-16.09 ?( 17 fiind prima zi de munca )
- Daca mama a avut intreruperi 4 luni in venituri in ultimile 12 luni si isi ia concediu de 42 zile, tatal nu poate intra in concediu decat din a 43-a zi? Sau cazul cu 43-a zi este valabil doar in cazul in care ambii parinti pot lua concediu crestere copil?
- De la ghiseul de dosare mi s-a indicat ca in cazul in care mama se intoarce la munca mai devreme de 42 de zile, trebuie sa dea o declaratie ca s-a intors la munca si acea declaratie trebuie anexata la dosar. Sunt nelamurit ce legatura are tatal ( care vrea sa intre in CCC ) cu intoarcerea la munca a mamei, avand in vedere ca mama oricum nu poate intra in CCC
- Tatal isi va suspenda C.M. si PFA-ul incepand cu 17.09.2012. Inseamna ca indemnizatia de crestere copil va incepe din 17.09 pana in ziua cand implineste copilul 1 an? Sau indemnizatia va fi acordata de la data nasterii copilului ? De la ce data poate tatal sa se intoarca la munca, astfel incat sa beneficieze de indemnizatia de insertie 12 luni - 24 luni ?

Va multumesc anticipat
 
 
 
online
10
2 39 2

Data inregistrarii:
Vineri, 6 Iunie 2008, 16:19

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Vineri, 14 Septembrie 2012, 12:16
AVOCAT = Singura persoana capabila sa scrie un document de 10.000 cuvinte si sa-l intituleze \"Sumar\"
 
1. Din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca:

Art. 16. - Pentru protecția sãnãtãții lor și a copilului lor, dupã naștere, salariatele au obligația de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal...

2. Din OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naștere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naștere.
(2) Concediile pentru sarcinã și lãuzie se pot compensa între ele, în funcție de recomandarea medicului și de opțiunea persoanei beneficiare, în așa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.

3. Recomand ca mama sa ia concediu postnatal cel putin 42 de zile dupa nasterea copilului (asa cum spune legea) deoarece tatal nu poate beneficia de CCC mai repede de a 43-a zi de la nasterea copilului.

4. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor:

Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizația pentru creșterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:

a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nașterii copilului, indiferent de persoana îndreptãțitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
...

5. - Indemnizatia pentru CCC se plateste pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 1 an sau 2 ani in functie de varianta pentru care optati.
- Daca optati pentru varianta pana la 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an (chiar si cu o zi inainte) veti beneficia de stimulentul de insertie pana va implini copilul 2 ani.

6. Dar puteti beneficia direct de stimulentul de insertie, fara sa mai intrati in CCC si fara sa intrerupeti activitatile aducatoare de venituri, asa cum spune ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptățită solicită direct stimulentul de inserție, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-și opțiunea de a beneficia de concediu de creștere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptățită poate solicita direct stimulentul de inserție, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplinește condițiile pentru acordarea indemnizației pentru creșterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserție, se consideră că și-a exprimat opțiunea pentru varianta de concediu/indemnizație lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opțiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creștere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizații aferente concediului și poate continua apoi cu stimulentul de inserție până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situația în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
 
 
 
offline
Avatar 1

Data inregistrarii:
Luni, 23 Iulie 2012, 19:20

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Vineri, 14 Septembrie 2012, 12:41
Buna ziua ! Vreau sa imi dati si mie cateva lamuriri .Eu trebuie sa nasc in luna octombrie 2012. M-am gandit sa optez pentru concediul de crestere copil pana la 1 an , dar intentionez sa ma intorc la serviciu la 1 septembrie 2013 din doua motive : ca sa primesc stimulentul de insertie pana la implinirea varstei de 2 ani si pentru ca incepe anul scolar ( sunt cadru didactic ). Daca sotul isi ia luna de concediu ingrijire copil de la 1 septembrie 2013 , eu mai primesc stimulentul de insertie ? Daca refuza sa ia acest concediu eu sunt nevoita sa incep la 1 august 2013 serviciul , sau luna septembrie 2013 poate fi considerata si sanctiune dar si intoarcere inainte de 1 an pentru primirea stimulentului ?
 
 
 
online
10
2 39 2

Data inregistrarii:
Vineri, 6 Iunie 2008, 16:19

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Vineri, 14 Septembrie 2012, 15:00
AVOCAT = Singura persoana capabila sa scrie un document de 10.000 cuvinte si sa-l intituleze \"Sumar\"
 
1. Daca sotul nu doreste sa intre in CCC pentru o luna atunci se scurteaza CCC al dvs. cu o luna.

2. Nu se poate suprapune CCC sau acea luna pe care nu o ia sotul cu plata stimulentului de insertie.

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
...
(8) In situatia in care persoana indreptatita prevazuta la alin. (1) nu solicita dreptul la concediul propriu de cel putin o luna, aceasta are obligatia de a anunta in scris agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, denumita in continuare agentie teritoriala, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, daca nu se inregistreaza situatia prevazuta la alin. (6).
...

 
 
 
offline
Avatar 3

Data inregistrarii:
Vineri, 14 Septembrie 2012, 10:46

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Vineri, 14 Septembrie 2012, 15:39
Multumesc pentru extrasele din legi cu privire la cele mentionate de mine. Am inteles ca CCC poate fi acordat din a 43-a zi. Am mai inteles ca legea nu acopera cazul in care salariata refuza sa ia concediu de maternitate ( minim 42 de zile ). Poate exista acest caz ? respectiv , avand in vedere ca este nastere programata, mama sa ia concediu de odihna din ziua nasterii pana 10 zile dupa, urmand ca din a 11-a zi sa se intoarca la munca?

In acest caz, tatal poate beneficia de indemnizatie de crestere copil cu data intoarcerii mamei la munca ?

Multumesc inca o data pentru rabdare si bunavointa

ultima data editat de mariantatic pe data de Vineri, 14 Septembrie 2012, 15:46
 
 
 
online
10
2 39 2

Data inregistrarii:
Vineri, 6 Iunie 2008, 16:19

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Vineri, 14 Septembrie 2012, 15:59
AVOCAT = Singura persoana capabila sa scrie un document de 10.000 cuvinte si sa-l intituleze \"Sumar\"
 
1. Exista si cazuri in care mama nu poate beneficia de concediu de maternitate si atunci CCC (fie ca e luat de mama sau de tata) se acorda cu data nasterii copilului.

2. Mama nu este obligata sa ia concediu de maternitate dar in acest caz CCC nu se acorda mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului (fie ca il ia mama sau tatal).

3. Daca mama a acceptat sa ia concediu de maternitate atunci trebuie sa ia macar cele 42 de zile dupa nasterea copilului.

4. Asadar tatal oricum nu poate beneficia de CCC decat dupa cele 42 de zile de la nasterea copilului.

ultima data editat de tudorvaleriu pe data de Vineri, 14 Septembrie 2012, 16:00
 
 
 
offline
Avatar 1

Data inregistrarii:
Luni, 23 Iulie 2012, 19:20

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Vineri, 14 Septembrie 2012, 16:51
Multumesc ! Inteleg din ce am citit , ca trebuie sa existe cel putin 1 luna si 1 zi intre data la care incep eu serviciul si data la care implineste copilul 1 an , pentru a putea primi stimulentul, luna in care sotul poate sau nu lua CCC.
 
 
 
offline
Avatar 1

Data inregistrarii:
Luni, 23 Iulie 2012, 19:20

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Duminica, 16 Septembrie 2012, 11:11
alinaste a scris:

Multumesc ! Inteleg din ce am citit , ca trebuie sa existe cel putin 1 luna si 1 zi intre data la care incep eu serviciul si data la care implineste copilul 1 an , pentru a putea primi stimulentul, luna in care sotul poate sau nu lua CCC.


Eu nu voi lua stimulentul decat dupa trecerea lunii de CCC a sotului ?
 
 
Du-te la pagina:  1 2 3 ... 11
 
 

Discutie Concediu crestere copil luat de tata

Acest subiect este moderat de catre
tudorvaleriu,    ana-cer,    AVLIL 

Statistici Forum

Mesaje astazi: 116
Total subiecte: 411432
Total mesaje: 2101929


 

Acum online

Utilizatori (64)
irwirw , maarkyM , Alinne , elam , saandyf , Slavinia , CRM2013 , anca_radut , Andr33agav , ciubotaru georgiana , stmonica , ralucatudor , trandafir2 , ynocentta , nicol-dd , Maria_1980 , Delia Parvu , George Stancu , gheorghemonica80 , Marica_sz , LauraDi , mihaela1972 , absint , DinuX , fastbusinessimpex , do , dan0luc , AVAC , Diegutza , gaby76 , Cristi_Marian2014 , cipito , laluca , fedexpress , cristinaturcu , Alex265 , mihaelau1986 , vassdina , j_iuliana , aurel2010 , mariarusu , tlc , dbm , Mihai00g , BODEALEX , Marius_mto , popa_rodica , roby2013 , krystal50 , creatza_70 , mamaruta2011 , ausfahrt , Claudiamariamaria , niculeon , Michaela2014 , carmen67 , allinne2000 , ionionescu2 , visinica , maria-luminita , Lumy1976 , suciu_diana , lee_vue , bocit

Consultanti (13)
IuliaCristinaUta , adisan , Mediatorsm , APET_R , profesionalnewconsult , MarianBratu , darpes , Avokitten , stan petru-radu , SebastianSimon , Vasioiu Eduard , avluci , Laszlo21

Moderatori (2)
tudorvaleriu , Laura Ciobeica

Administratori (0)
-

Astazi isi sarbatoresc ziua de nastere

a_fleancu , claudia , dansysro , Cora L , anelis , cimpoeru , tomoiaga florin , giulianne , sandulnrd , altrix222 , danesa , silviu_brat , zsoltdavid , TEODRAGOS , coralup , mora , cameliaj2000 , mihai_popescu13 , nucu$ , nucu@ , ramonageorgiana , Dianna31 , lep , cosmina.vlad , DraganW , xiryus , porojaosim , Gabriela Florescu , vichimuscalu , tanty_ruicu , danaha , gherdan , mihai_u , ovidiu pleti , r_magua , piutz , roman rodica , kamar , Anca Morarita , andremaria67 , florinda floris , primo margareta , lumib , denisaatom , bibi2085 , bucalae constantin , serbucornel , geo28 , AvFM , LAZAROVICI ALINA , Stylleru , Florescu Gabriela , ciobanu valentin , pappizabela , toby , dasorin2000 , mnd , mariacarrasquillo , armand38and , lavinia86 , Marcelica , 196620 , Mariel , alina1974 , dinu cezar , narcisac , ghenadie , FLORY BULUMAC , ernesto26 , dana27 , Serkan , betty ely , almona2003 , horia mihalescu , kirr iuliana , Katy66 , mariastan20 , titisor33 , mire83 , OLARIU IONUT FLORIN , croitoreasa , antoan , dana iuliana , raduionut , danielascepchin , cretzu56 , loredanaclaudia , gabrielleanca , AxxellS , nicolau viorel , Negrea Rodica , tynatwine , Alexa2000 , draghiciualindorin , doxa , anizi , biancaclaudia , mihai0888 , CDE1234 , olenkadas , ioana572002 , mures_niculina@yahoo.com , florentinapusca , aurelian_c , adela20 , ariciu1970 , nicolauviorel , maradora , gucika2u

 

Cautare in forum

 
Publicitate in reteaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te inscrie GRATUIT in catalogul consultantilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Elsa Funkykids Deratizare Dezinsectie Carbon solutions global Eden Spa Marketizator.ro