Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 409.369 de membri si 6.661 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.535.914 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie Concediu crestere copil luat de tata

Du-te la pagina:  1 2 3 ... 12
 
offline
Avatar 3

Data înregistrării:
Vineri, 14 Septembrie 2012, 10:46

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Vineri, 14 Septembrie 2012, 11:11

Buna ziua,

Avand in vedere informatiile contradictorii cu care sunt confruntat, va rog sa ma ajutati cu privire la urmatorul caz:
- copilul s-a nascut pe 06 septembrie 2012
- mama a fost in somaj pana in 02.2012 inclusiv, dupa care nu a mai realizat venituri pana pe 01 iulie 2012 cand a devenit salariat.
- tatal ( eu ) a realizat venituri in ultimile 12 luni si din salarii si din activitti liberale ( PFA ).

Avand in vedere cele de mai sus, am hotarat sa intre tatal in Concediu crestere Copil. Ce anume urmeaza:

- Mama a intrat in concediu pre/postnatal ( 08 cod de boala ) de la 01.09.2012. Avand in vedere ca nu se califica pentru concediu crestere copil, poate sa se intoarca la munca pe 17.09? Cum se realizeaza acest lucru? Medicul de familie sustine ca obligatoriu trebuie sa isi ia concediu pre/post natal de 42 zile si ca nu poate sa-i dea concediu doar pe perioada 01-16.09. Este adevarat? sau trebuie sa insist sa dea concediu mamei doar 01-16.09 ?( 17 fiind prima zi de munca )
- Daca mama a avut intreruperi 4 luni in venituri in ultimile 12 luni si isi ia concediu de 42 zile, tatal nu poate intra in concediu decat din a 43-a zi? Sau cazul cu 43-a zi este valabil doar in cazul in care ambii parinti pot lua concediu crestere copil?
- De la ghiseul de dosare mi s-a indicat ca in cazul in care mama se intoarce la munca mai devreme de 42 de zile, trebuie sa dea o declaratie ca s-a intors la munca si acea declaratie trebuie anexata la dosar. Sunt nelamurit ce legatura are tatal ( care vrea sa intre in CCC ) cu intoarcerea la munca a mamei, avand in vedere ca mama oricum nu poate intra in CCC
- Tatal isi va suspenda C.M. si PFA-ul incepand cu 17.09.2012. Inseamna ca indemnizatia de crestere copil va incepe din 17.09 pana in ziua cand implineste copilul 1 an? Sau indemnizatia va fi acordata de la data nasterii copilului ? De la ce data poate tatal sa se intoarca la munca, astfel incat sa beneficieze de indemnizatia de insertie 12 luni - 24 luni ?

Va multumesc anticipat
 
 
 
offline
3.97
42 2

Data înregistrării:
Vineri, 6 Iunie 2008, 16:19

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Vineri, 14 Septembrie 2012, 12:16
1. Din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca:

Art. 16. - Pentru protecţia sãnãtãţii lor şi a copilului lor, dupã naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal...

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.

3. Recomand ca mama sa ia concediu postnatal cel putin 42 de zile dupa nasterea copilului (asa cum spune legea) deoarece tatal nu poate beneficia de CCC mai repede de a 43-a zi de la nasterea copilului.

4. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor:

Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:

a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
...

5. - Indemnizatia pentru CCC se plateste pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 1 an sau 2 ani in functie de varianta pentru care optati.
- Daca optati pentru varianta pana la 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an (chiar si cu o zi inainte) veti beneficia de stimulentul de insertie pana va implini copilul 2 ani.

6. Dar puteti beneficia direct de stimulentul de insertie, fara sa mai intrati in CCC si fara sa intrerupeti activitatile aducatoare de venituri, asa cum spune ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
 
 
 
offline
Avatar 2

Data înregistrării:
Luni, 23 Iulie 2012, 19:20

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Vineri, 14 Septembrie 2012, 12:41
Buna ziua ! Vreau sa imi dati si mie cateva lamuriri .Eu trebuie sa nasc in luna octombrie 2012. M-am gandit sa optez pentru concediul de crestere copil pana la 1 an , dar intentionez sa ma intorc la serviciu la 1 septembrie 2013 din doua motive : ca sa primesc stimulentul de insertie pana la implinirea varstei de 2 ani si pentru ca incepe anul scolar ( sunt cadru didactic ). Daca sotul isi ia luna de concediu ingrijire copil de la 1 septembrie 2013 , eu mai primesc stimulentul de insertie ? Daca refuza sa ia acest concediu eu sunt nevoita sa incep la 1 august 2013 serviciul , sau luna septembrie 2013 poate fi considerata si sanctiune dar si intoarcere inainte de 1 an pentru primirea stimulentului ?
 
 
 
offline
3.97
42 2

Data înregistrării:
Vineri, 6 Iunie 2008, 16:19

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Vineri, 14 Septembrie 2012, 15:00
1. Daca sotul nu doreste sa intre in CCC pentru o luna atunci se scurteaza CCC al dvs. cu o luna.

2. Nu se poate suprapune CCC sau acea luna pe care nu o ia sotul cu plata stimulentului de insertie.

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
...
(8) In situatia in care persoana indreptatita prevazuta la alin. (1) nu solicita dreptul la concediul propriu de cel putin o luna, aceasta are obligatia de a anunta in scris agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, denumita in continuare agentie teritoriala, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, daca nu se inregistreaza situatia prevazuta la alin. (6).
...

 
 
 
offline
Avatar 3

Data înregistrării:
Vineri, 14 Septembrie 2012, 10:46

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Vineri, 14 Septembrie 2012, 15:39
Multumesc pentru extrasele din legi cu privire la cele mentionate de mine. Am inteles ca CCC poate fi acordat din a 43-a zi. Am mai inteles ca legea nu acopera cazul in care salariata refuza sa ia concediu de maternitate ( minim 42 de zile ). Poate exista acest caz ? respectiv , avand in vedere ca este nastere programata, mama sa ia concediu de odihna din ziua nasterii pana 10 zile dupa, urmand ca din a 11-a zi sa se intoarca la munca?

In acest caz, tatal poate beneficia de indemnizatie de crestere copil cu data intoarcerii mamei la munca ?

Multumesc inca o data pentru rabdare si bunavointa

ultima dată editat de mariantatic pe data de Vineri, 14 Septembrie 2012, 15:46
 
 
 
offline
3.97
42 2

Data înregistrării:
Vineri, 6 Iunie 2008, 16:19

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Vineri, 14 Septembrie 2012, 15:59
1. Exista si cazuri in care mama nu poate beneficia de concediu de maternitate si atunci CCC (fie ca e luat de mama sau de tata) se acorda cu data nasterii copilului.

2. Mama nu este obligata sa ia concediu de maternitate dar in acest caz CCC nu se acorda mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului (fie ca il ia mama sau tatal).

3. Daca mama a acceptat sa ia concediu de maternitate atunci trebuie sa ia macar cele 42 de zile dupa nasterea copilului.

4. Asadar tatal oricum nu poate beneficia de CCC decat dupa cele 42 de zile de la nasterea copilului.

ultima dată editat de tudorvaleriu pe data de Vineri, 14 Septembrie 2012, 16:00
 
 
 
offline
Avatar 2

Data înregistrării:
Luni, 23 Iulie 2012, 19:20

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Vineri, 14 Septembrie 2012, 16:51
Multumesc ! Inteleg din ce am citit , ca trebuie sa existe cel putin 1 luna si 1 zi intre data la care incep eu serviciul si data la care implineste copilul 1 an , pentru a putea primi stimulentul, luna in care sotul poate sau nu lua CCC.
 
 
 
offline
Avatar 2

Data înregistrării:
Luni, 23 Iulie 2012, 19:20

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Duminica, 16 Septembrie 2012, 11:11
alinaste a scris:

Multumesc ! Inteleg din ce am citit , ca trebuie sa existe cel putin 1 luna si 1 zi intre data la care incep eu serviciul si data la care implineste copilul 1 an , pentru a putea primi stimulentul, luna in care sotul poate sau nu lua CCC.


Eu nu voi lua stimulentul decat dupa trecerea lunii de CCC a sotului ?
 
 
Du-te la pagina:  1 2 3 ... 12
 

Discuţie Concediu crestere copil luat de tata

Acest subiect este moderat de către
tudorvaleriu,    ana-cer,    freeelis 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 58
Total subiecte: 524386
Total mesaje: 2535911


 

Acum online

Utilizatori (54)
Maris Flori , Mihail Opra , lilianadragne , Alexutu123 , gicahu , cozianumihaela , valino , fix , Skuntz , ogra , vasilica_micu , ioanaovidiu , 2013intreb , delia2007 , stela chelner , irinaandries , alexboiciuc , grupconsulting , elenasit , stelian_1981 , margaretateodorescu , cpatenta , Dapix , AndreiaFarcasiu , nick_docan , Dam_Marin , MihaiPetru , HoratiuBut , bogdan078 , daia ileana , Drevemircea , hodeacorneliu , m-n-g , miora , ynocentta , phonearena , PegasCernavoda , ratfelicia , yomasse , val1234 , delia83 , Dogi , Radu9 , Valisica , _Alin_ , fvl , mbetcan , laritzu , alystark1 , CRISTina_2016 , paris50paris , Viovas , alinatabara , c-mihaela

Consultanţi (4)
laleaua-neagra , TNSAccountOfficeExpertSRL , patrascu razvan , Iulix_73

Moderatori (3)
Joha , Adriantot , legally_aid

Administratori (1)
Alin Popescu

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

IONITAGRIGORELUCIAN , GRIGORELUCIANIONITA , cezarcri , cathy_tanase , mariaionescu , ciufina , sorinacho , ghidwayup , ioanalol , ppscaurel , dislexic , Laza Maria Monica , drandy2k , minnie , roxanadarie , otiliamirela , crengi , andrutzaaa99 , ncc1270 , viobim , ugotrading , Carmen G , carmenvaradi , Addicted R4v3n , valeriucta , uscons , flopozippo , migdonia51 , lauto20tm , tyby8 , laviniao , drcretoiu , siralmi , catalin30 , Atipico , dan oancea , didiazf , niko 94 , cmariusstancu , almasankatalin , nicoleta grama , violeta radulescu , anisoarabalut , marianasincu , vivere , karmens75 , delia_ionica , dana_trifa , iulipetrov , annynna , thesanco , silvia stanescu , iosifescun , eugen a , andreea2004 , eduard edy , anna1967 , whiterose12 , pescadore , robert19841209 , andreea_busa , sorinspataru , Talida01 , Maria_ , luminitacornea , atdacris , alimirela , geotonyus , cschieb , robi_gyongyi10 , iris9 , armeniaD , rozi.bucataru@yahoo.com , Horatiu2011 , blankab , CIMPEANU MIRELA , Popalelia , jitariu , Fabich , Mahtub , DanielCariga , SIMONA09 , dallexino , simcontab , noane , mocanu_eugen-nicky , mirelusha65 , lianaagrisan , simonamiron , mirelaojog , Ilinca1958 , dsorescu , lilibobocul , AniRotaru , AlexandraHDR , erudt2 , psdbf32 , isiv0884 , Errolubrp , zoif7803 , Brazlese3n , Teodorapoit , tthorayunt , rprsz39 , Dwainhd , Archiebvre , Sammyok , shula , Oscarao , Rourase8e , radackaang , Johnxs , Janitadizh , Kolodzieskise1q

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro