Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 409.422 de membri si 6.662 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.536.087 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie NCPC cu privire la autoritatea parinteasca

Du-te la pagina:  1 ... 3 4 5 6 7
 
offline
9.88
30

Data înregistrării:
Marti, 25 Septembrie 2007, 12:00

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Marti, 5 Februarie 2013, 23:14
Patrick_ a scris:

„Reguli speciale de executare
Art. 910.
- (1) Daca in termen de o luna de la comunicarea incheierii prevazute la art. 905 alin. (2) debitorul nu executa obligatia sa, executorul judecatoresc va proceda la executarea silita.
(2) Executarea se va efectua in prezenta unui reprezentant al directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului si, cand acesta apreciaza ca este necesar, a unui psiholog desemnat de aceasta. Prezenta psihologului nu este necesara daca reprezentantul directiei are aceasta calificare.
(3) La solicitarea executorului judecatoresc, agentii fortei publice sunt obligati sa isi dea concursul la executare, in conditiile legii.
(4) Nu este permis niciunei persoane sa bruscheze minorul sau sa exercite presiuni asupra lui pentru a se realiza executarea.


Opunerea la executare
Art. 911.
- (1) Daca debitorul nu isi indeplineste obligatia, penalitatea stabilita de instanta potrivit art. 905 va curge pana la momentul executarii, dar nu mai mult de 3 luni de la comunicarea incheierii prevazute la art. 905 alin. (2).
(2) In cazul in care debitorul nu isi indeplineste obligatia in termenul prevazut la alin. (1), precum si atunci cand debitorul este de rea-credinta si ascunde minorul, executorul judecatoresc va consemna acest fapt si va sesiza de indata parchetul de pe langa instanta de executare in vederea inceperii urmaririi penale, pentru savarsirea infractiunii de nerespectare a hotararii judecatoresti.


Refuzul minorului
Art. 912
. - (1) Daca executorul constata ca insusi minorul refuza in mod categoric sa il paraseasca pe debitor sau manifesta aversiune fata de creditor, va intocmi un proces-verbal in care va consemna constatarile sale si pe care il va comunica partilor si reprezentantului directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului.
(2) Reprezentantul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului va sesiza instanta competenta de la locul unde se afla minorul, pentru ca aceasta sa dispuna, in functie de varsta copilului, un program de consiliere psihologica, pentru o perioada ce nu poate depasi 3 luni. Cererea se solutioneaza de urgenta in camera de consiliu, prin incheiere nesupusa niciunei cai de atac, pronuntata cu citarea parintilor si, dupa caz, a persoanei la care se afla copilul. Dispozitiile legale privind ascultarea copilului raman aplicabile.
(3) La finalizarea programului de consiliere, psihologul numit de instanta va intocmi un raport pe care il va comunica instantei, executorului judecatoresc si directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului.
(4) Dupa primirea raportului psihologului, executorul va relua procedura executarii silite, potrivit art. 910.
(5) Daca si in cursul acestei proceduri executarea nu va putea fi realizata din cauza refuzului minorului, creditorul poate sesiza instanta competenta de la locul unde se afla minorul in vederea aplicarii unei penalitati, dispozitiile art. 905 alin. (2) si (4)-(6) fiind aplicabile in mod corespunzator.”


Bănuiesc că la aceste texte de lege vă referiți.
După câte înțeleg, dacă minorul refuză „executarea” se va dispune un program de consiliere psihologică, iar dacă și în urma acestuia minorul refuză „vizita”, debitorul obligației respective va suporta penalități (adică părintele care nu respectă programul de vizitare)...
Deci, dacă în urma evaluării psihologice se stabilește că ambii părinți e bine să aibă legături cu copilul (în limita programului stabilit), indiferent de voința copilului, părinții vor trebui să respecte acel program de vizitare (nu silit „cu forța” ci prin plata acelor penalități).

Aceste reglementări legale (noi față de cele din veciul CPC), nu cresc sau scad ponderea „voinței” minorului în executarea obligației părinților în ceea ce privește programul de vizitare stabilit printr-o hotărâre judecătorească.

Opinia minorului - care este lipsit de discernământ, sau are discernământul în formare - nu poate fi luat în calcul la decizia privind relațiile acestuia cu părinții, decât într-o oarecare măsură, care este diferită de la caz la caz. Adică dacă un copil de 3 - 4 ani „nu vrea și nu vrea”, voința lui nu va fi obligatoriu respectată de psihologi, asistenți sociali, judecători, etc...


Eu in general sunt cam suparat pe instantele de dreptul familiei pentru ca judeca poate cel mai putin in sensul in care ar trebui sa judece bine...si legal...si just, corect...in unele cazuri.
Nu ma refer la cazurile simple, ci la cazurile complexe...

In fine, legea romana s-a adaptat cerintelor jurisprudentei CEDO insa in Romania mai mereu au existat probleme de intelegere a jusrisprudentei CEDO in procesele de dreptul familiei ( in opinia mea )

Ceea ce prevede legea acum eu stiu de pe vremea in care instantele de dreptul familiei nu credeau ca se poate asa ceva nici chiar cu dovezi in fata...

Insa problema cu penalitatile in sens de sanctiune nu cred ca se va putea aplica fara a se incalca...CEDO...( CULMEA...cumva...dar nu si pentru Romania...)
Prin urmare, fiecare caz trebuie bine analizat si din pacate tocmai asta ma supara in aceste procese de dreptul familiei...ca nu prea se analizeaza cu atentie si in cazurile complexe se judeca aiurea...ca regula...
Numai in situatia in care mama este de rea-credinta si rezulta din raportul psihologic ca aceasta este de rea-credinta se poate aplica o sanctiune pentru ca doar asa s-ar respecta jurisprudenta CEDO in materie.

Chestiunea cu consilierea psihologica este impusa de jurisprudenta CEDO dar sanctiunea nu poate fi suportata de mama pentru motivul ca nu vrea copilul sa mearga cu tatal.

O alta mare problema este si aceea ca instantele de dreptul familiei decid cumva aiurea si in privinta parintelui la care sa locuiasca minorul.Daca instanta il da tocmai la cel la care este clar ca minorul nu vrea se creaza un litigiu inca din momentul in care se pronunta hotararea judecatoreasca pentru ca a da copilul unde el nu vrea deja generezi un nou litigiu si nicidecum nu il stingi...

Din pacate in Romania nimic bun nu poate ramane bun.
Exista o vorba: ,,Romania ar fi o tara extraordinara daca nu ar fi locuita...\"
Cam asa ceva in problemele de dreptul familiei...ultima dată editat de avocat_lascoschi@yahoo.com pe data de Marti, 5 Februarie 2013, 23:16
 
 
 
online
Avatar 23

Data înregistrării:
Marti, 18 Octombrie 2011, 23:13

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Marti, 5 Februarie 2013, 23:46
Parca as fi pe vremea cand concepeam programe pentru calculator....
Deci recapitulam:
1.Creditorul are o hotarare judecatoreasca si vrea sa-l sicaneze pe celalalt(stiu ce vorbesc)
2.Merge la executor si cere executare silita, demonstreaza cu un prieten ca a fost in vizita si a fost refuzat, eventual merge chiar singur, si banii lui circula...
3. Se emite o somatie, creditorul afirma ca nu i s-a respectat programul(prietenul martor) si apar la usa organele si executorul
4. Ei, aici avem 2 variante:
a. minorul sare in bratele parintelui iubitor-in acest caz parintele rezident are de platit doar cheltuielile cu executarea silita

b. minorul nu vrea sa plece cu respectivul/respectiva, chiar daca debitorul il indeamna sa plece, stie saracutul de ce nu vrea....
-in acest caz, parintele rezident s-a asigurat de 3 luni de consiliere psihologica, dupa care iar vin prietenii la poarta. Micutul se agata de fusta/pantalonii parintelui rezident, urla, plange- parintele muncitor are unica solutie sa faca pachet copilul si sa-l arunce in bratele parintelui fericit de situatia creata si sa-i inchida usa in nas copilului traumatizat, ca , daca ii este mila, MILA SE PLATESTE de la 100 la 1000 lei/zi IN FAVOAREA CREDITORULUI
Pai sa tot fi creditor al obligatiei de vizita minor: este chiar o afacere sa ameninti copilul, eventual sa-i aplici o corectie, asa, fara urme, ca sa te asiguri ca bietul de el nici mort nu mai vine la tine; cu 1000 lei/zi intarziere x 30 de zilex 3 luni ai facut o mica avere, 90000 lei, 20000 euro in favoarea creditorului sau nu am inteles eu bine.

ultima dată editat de Martonze pe data de Miercuri, 6 Februarie 2013, 00:00
 
 
 
offline
Avatar 3

Data înregistrării:
Luni, 24 Septembrie 2012, 20:31

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 6 Februarie 2013, 00:05
Si daca debitorul nu are bani sa plateasca sumele fixate??? daca salariul ei este de 1000 de lei...ce se intampla?
 
 
 
offline
Avatar 20

Data înregistrării:
Duminica, 6 Februarie 2011, 11:12

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 6 Februarie 2013, 00:08
Eu as putea sa va dau un link, nu zic eu, zice "net-ul" (hahahha) in care niste doamne judecator de la CAB (acolo unde se judeca recursul si o iei in freza chiar daca ai castigat pana atunci si doamnele cunosc asta!) au respins o actiune a unui cetatean torturat in inchisorile comuniste. Doamnele au apreciat, ca desi, citez "traiul in inchisorile comuniste nu era unul bun" reclamantul nu si-a dovedit prejudiciul!!!!!!!!!! De la aceste doamne sa asteptam intelegere pentru copiii nostri cand domniilor lor nici decimarea din inchisorile comuniste nu li se pare ceva de neindurat???????????Fireste, de neindurat cand e vorba despre altii!!!!!!!!!!

http://www.afaceripublice.r...
 
 
 
offline
Avatar 3

Data înregistrării:
Luni, 24 Septembrie 2012, 20:31

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 6 Februarie 2013, 00:35
Toata legislatia citata mi se pare infricosatoare.
Pot eu sa povestesc fiului meu ca tatal lui este super-erou cand a constatat pe pielea lui ca este o bruta.Cand l-am convins cu greu sa acctepte intalnirea promitandu-i in schimb jucaria mult dorita,a venit plangand acasa insotit de "tatal lui iubitor" care de fata cu el mi-a facut scandal.Si cum taticul are obiceiul sa gesticuleze vehement la cativa cm de obrazul meu,copilul a crezut ca vrea sa ma loveasca si s-a bagat intre noi.Totusi am fost sfatuita sa disculp gestul tatalui si sa-i explic ca adultii uneori pot fi suparati sau nervosi,si el sa nu fie ingrijorat deoarece noi il iubim si pana la urma doar asta conteaza...si se insista in continuare pe incurajarea copilului de a mentine ralatii cu tatal lui intrucat este necesar pt dezvoltarea lui armonioasa sa relationeze cu taticul.
 
 
 
offline
24

Data înregistrării:
Miercuri, 1 Septembrie 2010, 13:05

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 6 Februarie 2013, 07:10
Revenind la subiectul discuției, constatăm că avem o reglementare nouă referitoare la procedura executării cu privire la minori.

În vechea reglementare, executorul venea cu poliția, intra în casă cu forța și lua pur și simplu copilul conform programului de vizitare.

În noua reglementare, copilul nu mai poate fi bruscat, iar dacă refuză programul de vizitare va urma un program de consiliere psihologică, urmând ca în continuare dacă va continua să refuze priogramul de vizită stabilit, părintele debitor al obligației respective să poată fi penalizat.

Care dintre aceste două reglementări credeți că se potrivește cel mai bine la realitatea din RO?
Sau cum ar fi trebuit să sune noua reglementare astfel încât să fie cât mai aplicabilă acestei realități.

Să nu uităm că sunt și cazuri în care părintele debitor acționează cu rea-credință (așa cum foarte bine a observat D-l Lascoschi) și prin influența pe care o are asupra copilului îi induce acestuia o stare de respingere pt celălalt părinte.

ultima dată editat de Patrick_ pe data de Miercuri, 6 Februarie 2013, 07:10
 
 
 
offline
Avatar 20

Data înregistrării:
Duminica, 6 Februarie 2011, 11:12

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 6 Februarie 2013, 09:33
Eu nu m-am referit nicio clipa la procedura executarii, decat strict prin prisma imputarii unor penalizari catre parintele debitor. Si asta, pentru ca in multe cazuri, parintele debitor este mama, cea care a crescut/si creste copilul singura (chiar si in familii), cea care primeste adesea o pensie alimentara mizera, nu de putine ori victima a violentelor si amenintarilor, responsabila de viata de zi cu zi etc. Problema este ca aceste penalitati urmeaza a se aplica fara a se stabili ca in refuzul minorului exista sau nu o vina a debitorului (adica se aplica prezumtia de vinovatie). Exista multe situatii, cu copii, la varste la care acestia inteleg ce se petrece,care si-au vazut de exemplu mama batuta, sau tatal venind acasa in stare de ebrietate, sau au fost alungati impreuna cu mamele in toiul noptii din casa. Astfel de copii, daca au intre 8-13 ani, aproximez eu, refuza personal, ca urmare a unor experiente propri sensibus sa plece cu tatal si nu pentru ca le-ar fi spalat mamele pe creier, si pentru acest refuz, justificat as zice, nu poti penaliza mama. Fireste ca exista si cazuri in care, in rea-credinta, mamele folosesc copiii pentru a se razbuna pe tati. Dar nu toate fac asa si nu se poate accepta o astfel de generalizare. Legea romaneasca are adesea dubla masura. Neplata pensiei alimentare este pedepsita daca a fost facuta cu rea-credinta, pe cand neexecutarea de catre minor a programului de vizitare se pune in carca mamei, fara a fi necesara dovedirea vreunei rele credinte a acesteia!Daca copilul nu vrea, tu mama esti cea vinovata (prezumtie absoluta, nici macar relativa).
 
 
 
online
Avatar 23

Data înregistrării:
Marti, 18 Octombrie 2011, 23:13

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Miercuri, 6 Februarie 2013, 10:43
Referitor la noile reglementari:
Mi se pare o aberatie chiar si obligarea mamei la consiliere psihologica, va explic de ce:
In exemplul meu anterior, v-am descris cum s-a invatat fetita mea sa nu se mai apropie de soba incinsa. Copilul avea in jur de 1 an.
Credeti ca daca copilul ar fi mers la consiliere psihologica, ar fi putut fi convins ca soba incinsa nu arde, din moment ce a simtit contrariul pe manuta ei?
Alt exemplu: Copilul din vecini a fost muscat de un caine, acum se fereste si de cainele din ograda; va pun aceeasi intrebare? Ajuta oare consilierea psihologica?
In plus, o mama care-si creste singura copilul, preocupata sa-i asigure confortul material si spiritual copilului, are serviciu, gospodarie, activitati extracuriculare cu copilul-aveti convingerea ca ii este benefic copilului ca mama, in loc sa-l ingrijeasca,sa mearga la consilierea psihologica?

Din nefericire, la noi orice abuzator poate introduce cate actiuni doreste in instanta, chiar si prin fax sau email, poate sa timbreze sau nu actiunea, daca se respinge una, o depune pe urmatoarea, pana un judecator plictisit ii admite cererea fara \"pipairea fondului\", dupa \"aparenta dreptului\"

Poate ma intrebati de ce nu se apara persoana abuzata procesual?
Pai, se apara, uneori si de 2 ori/zi, la 2 complete diferite, dar cel putin de 2-3 ori/luna.
Nu conteaza ca se respinge cate o actiune pe exceptii-urmeaza alta si alta....
Protectia Copilului se spala pe maini - ofera zeci de programe de consiliere mamei si copilului, dar nu face expertiza psihiatrica a tatalui, nu-i evalueaza capacitatea parentala aceluiasi
Autoritatea Tutelara se limiteaza a face evaluarile imobiliare ale unui domiciliu fictiv precizat de tata - fara a fi interesata daca acel minor are vreo legatura cu acea adresa, daca mediul in care se declara ca va fi dus minorul este corespunzator nevoilor afective ale minorului.

Imaginati-va ca toate astea se intampla in Romania, in conditiile in care mama nu s-a opus legaturilor personale ale minorului cu tata, dovedit inclusiv de martorii abuzatorului si cu inscrisuri, dar ce sa facem daca judecatorii nu pipaie fondul?

ultima dată editat de Martonze pe data de Miercuri, 6 Februarie 2013, 10:45
 
 
Du-te la pagina:  1 ... 3 4 5 6 7
 

Discuţie NCPC cu privire la autoritatea parinteasca

Acest subiect este moderat de către
Gabriela Pintea,    gerberga,    romascanu 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 232
Total subiecte: 524444
Total mesaje: 2536087


 

Acum online

Utilizatori (53)
gglaza , silvia ungureanu , andreea_motoc , Martonze , jubak , Cris1971 , Santoswp , MihaiTTT , Dapix , ilerina , Marica_sz , alexboiciuc , Simona_Voiculescu , leopolf , iulianabloju , When , scconfortdambovita , popescueduard , cris08 , costy0866 , cyan , Karla12 , Standard_Cont , Roxana Neagu , aidu , cosmindaniel12 , vicarcont , milan65 , Eugen_P , Gicuta_pas , Ovidiu1110 , ClipCris , carmenpo , duky , IlexCom , csatariplastsrl , Victoria_Victor , Endodiabet , sierra , bucurlivia73 , marin05 , GenescuSorina , Allona , julyet , Data Logger , Kiss82 , dobreflorin , c-mihaela , delia2007 , Lia Laslau , AngelicaBoiangiu , MateiIonela , todor etelka

Consultanţi (4)
AvTudor_com , AjutorFirma , lung cristina , av_plac

Moderatori (1)
gi-jane2

Administratori (1)
Admin

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

IONITAGRIGORELUCIAN , GRIGORELUCIANIONITA , cezarcri , cathy_tanase , mariaionescu , ciufina , sorinacho , ghidwayup , ioanalol , ppscaurel , dislexic , Laza Maria Monica , drandy2k , minnie , roxanadarie , otiliamirela , crengi , andrutzaaa99 , ncc1270 , viobim , ugotrading , Carmen G , carmenvaradi , Addicted R4v3n , valeriucta , uscons , flopozippo , migdonia51 , lauto20tm , tyby8 , laviniao , drcretoiu , siralmi , catalin30 , Atipico , dan oancea , didiazf , niko 94 , cmariusstancu , almasankatalin , nicoleta grama , violeta radulescu , anisoarabalut , marianasincu , vivere , karmens75 , delia_ionica , dana_trifa , iulipetrov , annynna , thesanco , silvia stanescu , iosifescun , eugen a , andreea2004 , eduard edy , anna1967 , whiterose12 , pescadore , robert19841209 , andreea_busa , sorinspataru , Talida01 , Maria_ , luminitacornea , atdacris , alimirela , geotonyus , cschieb , robi_gyongyi10 , iris9 , armeniaD , rozi.bucataru@yahoo.com , Horatiu2011 , blankab , CIMPEANU MIRELA , Popalelia , jitariu , Fabich , Mahtub , DanielCariga , SIMONA09 , dallexino , simcontab , noane , mocanu_eugen-nicky , mirelusha65 , lianaagrisan , simonamiron , mirelaojog , Ilinca1958 , dsorescu , lilibobocul , AniRotaru , AlexandraHDR , erudt2 , psdbf32 , isiv0884 , Errolubrp , zoif7803 , Brazlese3n , Teodorapoit , tthorayunt , rprsz39 , Dwainhd , Archiebvre , Sammyok , shula , Oscarao , Rourase8e , radackaang , Johnxs , Janitadizh , Kolodzieskise1q

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro