Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 408.768 de membri si 6.658 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.533.886 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie Demisie fara preaviz-Art 79, alin (8) din Codul Muncii

Du-te la pagina:  1 2
 
offline
Avatar -

Data înregistrării:
Marti, 13 Ianuarie 2009, 11:54

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Sambata, 14 Februarie 2009, 16:55

Buna ziua,

Art. 79 din Codul Muncii prevede ca "(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.".

La ce se refera fraza "obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă"?

Faptul ca angajatorul nu mi-a platit efectiv o parte din salariu, fara a motiva vreo penalizare sau imputare, si fara a semna act aditional la CIM imi da dreptul de a demisiona fara preaviz?

Ce inseamna practic "demisie fara previz"? Imi dau depun demisia, eventual anexand dovada neplatii salariului, si a doua zi nu ma mai prezint la locul de munca?

Va multumesc.
 
 
 
offline
19

Data înregistrării:
Duminica, 24 Iunie 2007, 13:51

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Sambata, 14 Februarie 2009, 17:00
Se poate si asa.
Incercati totusi sa aflati raspunsul la solicitarea de a se achita de obligatiile asumate in contract, de exemplu o cerere in care sa solicitti explicatii pentru neplata integrala a drepturilor salariale.. Poate angajatorul se va achita de obligatii si nu veti mai fi nevoit sa demisionati.
 
 
 
offline
Avatar -

Data înregistrării:
Marti, 13 Ianuarie 2009, 11:54

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Sambata, 14 Februarie 2009, 17:06
Multumesc pentru raspuns.
Motivul il stiu si este neintemeiat. Nici macar nu tine de persoana mea, sau de starea financiara a firmei.

Intrebarea este alta: Pot sa amenint, avand temei legal, ca plec fara preaviz? sau trebuie neaparat sa fac scrisori prin care sa cer explicatii, etc?
 
 
 
offline
10
32 12

Data înregistrării:
Miercuri, 23 Iulie 2003, 00:00

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Sambata, 14 Februarie 2009, 17:08
În temeiul art. 78 alin. (8) din Codul muncii, salariatul poate demisiona fără preaviz şi în cazul încălcării de către angajator a obligaţiilor izvorând din lege sau din contractul colectiv de munca ori contractul individual de munca, de exemplu , nu plateste salariul, nu ia masuri pe linia asigurarii sanatatii ori securitatii in munca, nu creeaza conditii optime pentru indeplinirea normelor de muna etc.
Alături de posibilitatea de a demisiona fără preaviz în cazul încălcării de către angajator a obligaţiilor sale, salariatul îşi păstrează şi dreptul de a sesiza instanţa judecătorească.
 
 
 
offline
Avatar 3

Data înregistrării:
Sambata, 30 Mai 2009, 10:15

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Duminica, 31 Mai 2009, 14:06
As vrea sa aflu si eu cate ceva pe marginea acestui subiect. De exemplu, daca nu mi se aproba concediul de odihna pe anul aceste incepand de la inceputul luniii pot demisiona fara preaviz? Sau daca am fost anuntata ca mi se micsoreaza salariul foarte mult si nu-mi mai convine suma, pot demisiona fara preaviz?
 
 
 
offline
1.40

Data înregistrării:
Sambata, 2 Mai 2009, 13:40

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Duminica, 31 Mai 2009, 14:32
Concediul de odihna se progreameaza la finele anului , pentru anul urmator .
Apoi trebuie luate in calcul si urmatoarele dispozitii
" Art. 139. [intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă]
(1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări...............
Art. 143. [programarea concediului de odihnă]
(1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 15 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
Art. 144. [regula efectuării în natură a concediului programat]
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat. "

Salariul nu poate fi diminuat in baza " anuntarii " angajatorului . Urmare a acestei informari , unitatea trebuie sa intocmeasca un act aditional de modificare a salariului , pe care aveti libertatea sa nu il semnati .
 
 
 
offline
17

Data înregistrării:
Joi, 30 Octombrie 2008, 11:28

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Duminica, 31 Mai 2009, 14:35
parerea mea este ca in nici una din aceste 2 cazuri nu se poate demisiona fara preaviz.
sa explic:
1. in ceea ce priveste CO la inceputul anului trebuiau facute programarile de CO pe anul acesta. Daca aceasta programare a fost facuta si totusi angajatorul nu va aproba CO, avem un situatie de rechemare din CO, caz in care angajatorul trebuie sa completeze o cerere de rechemare din CO si sa suporte toate cheltuielile legate de aceasta situatie (contravaloare bilet de odihna, contravaloare bilete tren etc) abia daca nu primiti aceste drepturi se poate recurge la demisie fara preaviz.

2. Micsorarea salariului nu se poate face prin anunt. Pt aceasta trebuie sa semnati un act aditional la CIM. Atat timp cat nu semnati acest act aditional vechiul CIM (cu salariul nemicsorat) este in vigoare . Puteti demisiona fara preaviz daca nu primiti salariul integral conform CIM in vigoare.
 
 
 
offline
Avatar 3

Data înregistrării:
Sambata, 30 Mai 2009, 10:15

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Duminica, 31 Mai 2009, 14:39
Va multumesc. Chiar daca o parte din salariu se ia pe carte de munca si o parte pe drepturi de autor? Daca m-a anuntat la tel ca nu ma mai poate plati si ca urmeaza sa-mi reduca mai mult de jumatate?
 
 
Du-te la pagina:  1 2
 

Discuţie Demisie fara preaviz-Art 79, alin (8) din Codul Muncii

Acest subiect este moderat de către
freeelis,    tudorvaleriu,    Gabriela Pintea

Ultimele mesaje şterse în discuţie ( total mesaje şterse - 1)

Autor mesaj: daniela vorovenci
Mesaj şters de către: ContSters20980
Dată mesaj: Duminica, 31 Mai 2009, 21:32
Mesaj şters la data: Luni, 1 Iunie 2009, 11:02
Motiv: repeta o solutie deja postata


 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 292
Total subiecte: 523814
Total mesaje: 2533882


 

Acum online

Utilizatori (31)
Carp Mircea , eugen.b , BogdanABI , ioancomanici , luizananu@yahoo.ro , Daliborka , ramonapep , Dapix , DanAlyna , AsociatiaMihaiViteazuTV1 , micutzulurs , The-Borg , rusucat , gavrilviorel , avocadonet , mihaelaancuta , MateiIonela , valino , Adam Grecu , marius_man , pyty , sara070169 , RobertALinC , doinamn , Carturarul , sarahhelen12 , tudor_raneti , miliuta , whatever13 , Cris1971 , florinpescaru

Consultanţi (8)
Av. Gabriel Klein Kiritescu , BicovStefan , andreea19982 , adisan , av_plac , mihaela farmus , Iulix_73 , matei_chirilov

Moderatori (0)
-

Administratori (0)
-

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

Sabina_Raicu , marovb , nik66 , marius79 , adrianvintilescu , marmura , vasile algeorge , GRIGAIOAN , Zora , ckeptea , lmajeri , kriss80 , kyd , vamil , SURANG , kisse0468 , fana_calin , alexia76 , cureleaf , Cris Rusu , roanstef , ams , CRISTHA , nc_sandu , simmo , anab , asistenta , Cerry , Nutulica26 , dana.m , mario_85 , esthera , trinc_carmen , jenygyna , diogene67 , alexandru.hubert , mioarachirila , maria-mihaela , neagu sorina , liviacj , mihaela bucur , bita , andra_galati , ardeleanvali , LUMI1971 , alinutza290 , Gryg87 , dnd76 , varlan , cristina mc , stefania.mirabela , anca curtean , desentzano , matanza , fadeconsulting , Madalina Tanase , popescu ana mihaela , TrecyRef , nikol18 , gancean_emilia , alexdink , hgvlad , Cristianstefanescu2007 , zefir , nikmircea , Floppy75 , petrescu maria , adriaadi , Raluca Stoean , nikoleta miclaoni , cezar31 , ADRIANA CALATAN , Araya , Myador , marianstavaroiu , gabriela1554 , sabrai , ralukdas , Elidor , traduceri10 , dncl , scuteristul , kinetix , nikku_suteu , ileana74 , virtopeanu costel , Crisan_valentin , szaboalexandru , edanapaun , Klarax , carmen_lutu , dianabalan , filipaurel , patriciabibi , supreme.house , dgs04 , Nicoleta_Tare , Nicoleta Sisca , iordacheromeo , Daniela04 , polefkadaiana , rares001 , cdmdorinelius , anti_lop , Robert Prisecaru , garson , emilia75 , gpnindependenta , MagS , Lucyciuf , gcprmr , adonis13 , larisa-ioana , mateiluc , seneca399 , jedrysiak_stelian , balutagabriela , andreiu85 , giulia84 , Inna20 , ara3 , razvanvelicu , Harapalb , Andrei955 , nicoletaionel , Harrylby , gigienciu , nyisztor , luox4395 , qetz1466 , Lydiexcp , xocr2658 , rbqku29 , fwsfa95 , legtwl68 , ecxdpbdjw49 , andreicristianstoica , Songznjy , Chingzay

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro