Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 408.696 de membri si 6.657 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.533.543 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie Urmarire penala - Urgent

 
offline
Avatar 8

Data înregistrării:
Marti, 20 Februarie 2007, 22:24

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Joi, 18 Iunie 2009, 03:10

Buna ziua,

Este posibil sa fii sub urmarire penala fara a ti se aduce la cunostinta acest lucru si fara ca macar sa stii de ce esti invinuit? Cum poti afla daca esti sub urmarire penala?

Situatia e urmatoarea: la institutia la care lucrez s-a produs un accident de munca si vina pt producerea lui mi-a fost imputata ad-hoc mie. Desi cazul a fost solutionat de ITM la momentul respectiv - fara a reiesi ca eu as avea vreo vina - in institutie umbla zvonul ca acum as fi sub urmarire penala. In acelasi timp, mai multe persoane din politie au trecut pe la director - cineva chiar azi - cerand documente in acest caz. Situatia devine extrem de stresanta, as vrea sa stiu cum pot afla daca sunt sau nu urmarita penal.
 
 
 
offline
Avatar 8

Data înregistrării:
Vineri, 8 Iunie 2007, 13:03

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Joi, 18 Iunie 2009, 09:35
veti fi instiintat daca se va incepe urmarirea penala si veti fi chemat pentru a da declaratii.
 
 
 
offline
Avatar 8

Data înregistrării:
Marti, 20 Februarie 2007, 22:24

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Joi, 18 Iunie 2009, 12:31
Multumesc de raspuns.

Pana acum nu am fost instiintat, desi se pare ca urmarirea a inceput. Insist cu intrebarea: Este posibil ca urmarirea sa fie inceputa fara ca eu sa fi fost instiintat?

Si revin cu intrebarea anterioara: Cum aflu daca exista o urmarire penala impotriva mea?

Va rog mult sa-mi raspundeti. Multumesc anticipat.
 
 
 
offline
0.60

Data înregistrării:
Luni, 16 Februarie 2009, 12:54

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Joi, 18 Iunie 2009, 13:27
Subiect: RE: urmarirea penala

Desfasurarea urmaririi penale-- veti fi instiintat printr-o citatie de locul, data si ora cand trebuie sa va prezentati pt declaratii, o sa vi se aduca la cunostinta motivul pt care ati fost citat -calitatea : invinuit, martor, complice....

Art. 228: Inceperea urmaririi penale

(1) Organul de urmarire penala sesizat in vreunul din modurile prevazute in art. 221 dispune prin rezolutie inceperea urmaririi penale, cand din cuprinsul actului de sesizare sau al actelor premergatoare efectuate nu rezulta vreunul din cazurile de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale prevazute in art. 10, cu exceptia celui de la lit. b1).

(11) Rezolutia de incepere a urmaririi penale va cuprinde data si ora la care s-a dispus inceperea urmaririi penale si va fi inregistrata intr-un registru special.

(2) In cazul aratat in art. 10 lit. b1), organul de urmarire penala inainteaza dosarul procurorului cu propunerea de a dispune scoaterea de sub urmarire penala.


(31) Rezolutia de incepere a urmaririi penale, emisa de organul de cercetare penala, se supune confirmarii motivate a procurorului care exercita supravegherea activitatii de cercetare penala, in termen de cel mult 48 de ore de la data inceperii urmaririi penale, organele de cercetare penala fiind obligate sa prezinte totodata si dosarul cauzei.

(4) Daca din cuprinsul actului de sesizare sau al actelor premergatoare efectuate dupa primirea plangerii sau denuntului rezulta vreunul din cazurile de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale prevazute in art. 10, cu exceptia celui de la lit. b1), organul de urmarire penala inainteaza procurorului actele incheiate cu propunerea de a nu se incepe urmarirea penala.

(5) Daca procurorul constata ca nu sunt intrunite conditiile aratate in alin. 4, restituie actele organului de urmarire penala, fie pentru completarea actelor premergatoare, fie pentru inceperea urmaririi penale.

(6) In cazul in care procurorul este de acord cu propunerea, o confirma prin rezolutie motivata. Copie de pe rezolutie se comunica persoanei care a facut sesizarea, precum si, dupa caz, persoanei fata de care s-au efectuat acte premergatoare. Dispozitiile art. 245 alin. 1 lit. c1) se aplica in mod corespunzator.

(61) Impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale se poate face plangere la instanta de judecata, potrivit art. 2781 si urmatoarele.

(7) Daca ulterior se constata ca nu a existat sau ca a disparut imprejurarea pe care se intemeia propunerea de a nu se incepe urmarirea penala, procurorul infirma rezolutia si restituie actele organului de urmarire, dispunand inceperea urmaririi penale.

Art. 229: Invinuitul

(1) Persoana fata de care se efectueaza urmarirea penala se numeste invinuit cat timp nu a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva sa.

Art. 230: Scoaterea de sub urmarire cand fapta nu prezinta pericolul social al unei infractiuni

(1) Procurorul, sesizat potrivit art. 228 alin. 2, dispune prin ordonanta scoaterea de sub urmarire penala si instiinteaza despre aceasta, cand este cazul, persoana care a facut sesizarea.

Art. 231: Restituirea dosarului pentru continuarea cercetarii penale

(1) Daca procurorul, sesizat potrivit dispozitiilor art. 228 alin. 2, constata ca nu este cazul sa scoata de sub urmarire, restituie dosarul organului de cercetare penala pentru continuarea cercetarii penale.

Art. 232: Restituirea dosarului pentru inceperea sau continuarea urmaririi penale

(1) Daca procurorul i-a restituit, in temeiul art. 228 alin. 5 sau al art. 231, actele si dosarul, organul de urmarire penala continua efectuarea actelor premergatoare sau, dupa caz, incepe ori continua urmarirea penala, procedand la efectuarea acestora, potrivit legii, si tinand seama de imprejurarile speciale ale fiecarei cauze.

Art. 233: Arestarea preventiva a invinuitului

(1) In cursul efectuarii cercetarii penale, daca organul de cercetare considera ca sunt intrunite conditiile prevazute de lege pentru luarea masurii arestarii preventive a invinuitului, face propuneri in acest sens si le inainteaza procurorului.

(2) Daca procurorul, dupa ce examineaza dosarul cauzei, constata ca este cazul sa se ia masura arestarii preventive a invinuitului, procedeaza potrivit art. 146.

Art. 234: Propuneri facute de organul de cercetare penala

(1) Daca organul de cercetare penala considera ca sunt temeiuri pentru punerea in miscare a actiunii penale, face propuneri in acest sens, pe care le inainteaza
procurorului.

(2) Organul de cercetare penala, daca considera ca sunt intrunite si conditiile prevazute de lege pentru luarea masurii arestarii preventive a inculpatului, procedeaza in acelasi mod.

Art. 235: Punerea in miscare a actiunii penale prin ordonanta

(1) Procurorul se pronunta asupra punerii in miscare a actiunii penale dupa examinarea dosarului.

(2) Daca procurorul este de acord cu propunerea, pune in miscare actiunea penala prin ordonanta.

(3) Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale trebuie sa cuprinda, pe langa mentiunile aratate in art. 203, date cu privire la persoana inculpatului, fapta pentru care este invinuit si incadrarea juridica a acesteia.

Art. 236: Arestarea preventiva a inculpatului

Procurorul sesizat potrivit art. 234, daca pune in miscare actiunea penala si daca apreciaza ca sunt intrunite conditiile prevazute de lege pentru luarea masurii arestarii preventive a inculpatului, procedeaza potrivit art. 1491.

Art. 237: Continuarea cercetarii si ascultarea inculpatului

(1) Dupa aducerea la indeplinire a dispozitiilor art. 233-236, procurorul, daca este cazul, dispune continuarea cercetarii penale. Organul de cercetare penala continua efectuarea actelor de cercetare, fiind obligat sa respecte si dispozitiile date de procuror.

(2) Daca procurorul a pus in miscare actiunea penala, organul de cercetare penala il cheama pe inculpat, ii comunica fapta pentru care este invinuit si ii da explicatii cu
privire la drepturile si obligatiile pe care le are. Atunci cand inculpatul nu locuieste in tara, organul de cercetare penala va tine seama, la fixarea termenului de prezentare in
fata acestuia, de reglementarile speciale privind asistenta judiciara internationala in materie penala.

(3) Organul de cercetare penala pune in vedere inculpatului aflat in stare de libertate ca este obligat sa se prezinte la toate chemarile ce i se vor face in cursul procesului penal si ca are indatorirea sa comunice orice schimbare de adresa.

(4) Organul de cercetare penala va continua urmarirea si fara a-l asculta pe inculpat, cand acesta este disparut, se sustrage de la cercetare sau nu locuieste in tara.

Art. 238: Extinderea cercetarii penale

(1) Organul de cercetare penala, daca constata fapte noi in sarcina invinuitului cercetarii penale sau inculpatului ori imprejurari noi care pot duce la schimbarea incadrarii juridice a faptei pentru care s-a dispus inceperea urmaririi penale ori s-a pus in miscare actiunea penala sau date cu privire la participarea si a unei alte persoane la savarsirea acelei fapte, este obligat sa faca propuneri procurorului pentru extinderea cercetarilor penale sau schimbarea incadrarii juridice. Propunerile se inainteaza in cel mult 3 zile de la data constatarii faptelor, imprejurarilor sau persoanelor noi. Procurorul va decide, prin ordonanta, in cel mult 5 zile.

ultima dată editat de laviniacostica pe data de Joi, 18 Iunie 2009, 13:30
 
 
 
online
9.97
30

Data înregistrării:
Marti, 25 Septembrie 2007, 12:00

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Joi, 18 Iunie 2009, 16:27
Avocat Baroul Bucuresti
 
ramiha a scris:

Multumesc de raspuns.

Pana acum nu am fost instiintat, desi se pare ca urmarirea a inceput. Insist cu intrebarea: Este posibil ca urmarirea sa fie inceputa fara ca eu sa fi fost instiintat?

Si revin cu intrebarea anterioara: Cum aflu daca exista o urmarire penala impotriva mea?

Va rog mult sa-mi raspundeti. Multumesc anticipat.


Daca nu ati fost audiata, in cazul acesta nu a fost inceputa urmarirea penala.
Se fac cercetari deocamdata.
Este foarte probabil sa fiti audiata.
Aveti dreptul de a fi asistata de avocat.

Aveti dreptul de a adresa o cerere parchetului pentru linistea dvs.
Cererea este insa recomandabil sa fie facuta de avocat.

avocat Claudiu Lascoschi
 
 
 
offline
2.00

Data înregistrării:
Luni, 28 Ianuarie 2008, 20:54

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Vineri, 19 Iunie 2009, 00:04
Infractiunile in domeniul protectiei muncii( accidente de munca) sunt in competenta de cercetare a procurorului. Politia poate fi delegata de procuror pentru efectuarea anumitor activitati in cadrul urmaririi penale.
Urmarirea penala se incepe, de regula, "in rem", adica pentru fapta.
Cand se cunoaste si faptuitorul, atunci se incepe urmarirea penala si "in personam" adica si impotriva acelei persoane care a comis fapta.
Cu siguranta daca este vorba de un accident de munca, urmarirea penala a fost inceputa "in rem" si ca urmare se fac cercetari pentru stabilirea celor care sunt vinovati de producerea accidentului de munca.
Aducerea la cunostinta a invinuirii, deci a faptului ca esti urmarit penal, se face de organul de urmarire penala prin aducerea la cunostinta a invinuirii(infractiunea de care te faci vinovat conform codului penal sau altei legi cu sanctiuni penale) si in ce consta fapta pentru care esti invinuit(urmarit penal), ocazie cu care ti se cere o declaratie scrisa personal cu privire la fapta de care esti invinuit si ti se ia si o decalaratie pe formular de invinuit/inculpat
Ti se aduce cu acel prilej la cunostinta si faptul ca ai dreptul sa fi asistat de un avocat , ca ai dreptul de a nu face nicio declaratie, precum si faptul ca decalaratiile tale pot fi folosite si impotriva ta.
Daca nu ati fost chemat de organul de urmarire penala(de procuror) si nu ati dat o declaratie in conditiile aratate mai sus, poate nu s-a inceput urmarirea penala.
Daca insa , un astfel de raspuns, daca s-a inceput sau nu urmarirea penala impotriva dvs., va este necesar intr-o anumita problema, va puteti adresa parchetului cu o cerere .
De regula aducerea la cunostinta a invinuirii, a faptului ca o persoana este urmarita penal are o anumita incarcatura psihologica si sunt oameni care datorita pregatiririi si starii psihice ( cand esti chemat la politie sau parchet, numai bine nu te simti) pot claca. De aceea , invinuirea se aduce la cunostinta in conditiile aratate mai sus .
 
 
 
online
9.97
30

Data înregistrării:
Marti, 25 Septembrie 2007, 12:00

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Vineri, 19 Iunie 2009, 11:29
Avocat Baroul Bucuresti
 
Trebuie sa aveti grija daca dati declaratie intrucat organul de ancheta reformuleaza ceea ce declarati verbal si se poate ca dvs sa ziceti ceva si pe hartie sa rezulte altceva.
De aici pot aparea probleme ulterioare pentru ca tot ceea ce declarati poate fi folosit si impotriva dvs.
Este unul dintre motivele pentru care utilitatea unui avocat cu ocazia audierii nu poate fi contestata.

avocat Claudiu Lascoschi
 
 
 

Discuţie Urmarire penala - Urgent

Acest subiect este moderat de către
GabrielaA,    legally_aid,    simonette12,    Birou-De-Mediator,    trandafir2 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 225
Total subiecte: 523726
Total mesaje: 2533543


 

Acum online

Utilizatori (22)
crista26 , andrei2005 , EugenG1 , trailer1234 , renato123 , vali05 , ciocoflender007 , stefluca , danac71 , DenisRif , eliza100 , nik2016 , Carp Mircea , Lau179 , Bianca M , Muresan Felicia , tgeorgescu , ovidiu2016 , adranto , zglimbea , mariantos , danianic

Consultanţi (5)
avocat_lascoschi@yahoo.com , carmen.stoean , Av. Gabriel Klein Kiritescu , Br-Andreea , dragupfa

Moderatori (1)
legally_aid

Administratori (2)
Alin Popescu , Admin

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

avdanaarhire , MMB , bianspe , maia2006 , CRISTYSINDEAN , pacalici , BEN , silav_margareta , dmarchis , gabriela.nicoara , pantacosmina , VASILEP , k_lin , zmija , gramaco , simina2006 , oana tofan , adelina_alx , andrei dune , ionicaonix , Mirela Obrejan , senzual , Ana Placinta , boteaclaudiamarina , baziladrian , claudia2007 , viosarman , hantig_nicu@yahoo.com , maida , moise_v_mihai , alltavy , ALEXANDRA` , victor apostu , ellhnida , Bogdan Marcu , florinash1972 , maremarcel , tippaa , thuram , clauss984 , shaeraalexa , oanaeuskadi , daniela_elena67 , nicolaes02 , RAYMONA , nitu anca , ashi_bod , ana_monyka , Nikkolucia , mirelastc , doina_mihai , Ilenuþa C. , SINZIANA SUTO , ioana dimassi , furdeanrares , dea_power , cicisxn , anghelachedan , alexandru curelea , eremia , fl , firmadecontabilitate , gaby_apex , mitea mihaela , only1time , Nemitanu , AncaRom , verutastate , ghiranradu , ianos , g_lupu , nadia zbarce , palasteamari_ot , Nicoleta 24 , ROTARU DANIELA , danmadona@yahoo.com , al3xa , Anonymusz , marianTi , ninapascaru , xnicuxx , alexandra1234 , pan77curca , kouzmas , hristo , IlarieDorin , nan andra , Alice Sima , edy120376 , cojanstefan , dan.mkinvest , saaba , anin 312 , dpmsolutions , nutu92 , Carmen Milica , Anna-Marria , safriuc , fly333 , niros31 , eva_ela , VictorMosnegutu , moise33 , cris88 , mrbilcec , Dana2000x , kollnik , Marcelina-Maria , andreiwq , AliceNegru , ANUSCA55 , deea_r , argentinamarin , Alina Zaporojan , razvancatalindumitriu , mihaelush , catalin1980bubu , Ioana1313 , PAULAStoica , geopetrache , pirlog_mihai , Ana_Simmonds , Apafoc , Kamilica , sinzianasuto , firmadeconta , lizyca1961 , georgianamunt , LiNUtzu , 1techdrone1 , fark3805 , Pazminoaq1p , george2016 , ufa49bd , Aileenkvr , fozc1026 , ofgm9861 , Iancfr , renl7651 , argm7179 , Aubreybq , Cracraftse9b , eyux6425 , utreo9 , Denitarccx , Donnydi , Dilauroes9s , pqvkvmuzl74 , pyfct61 , Cecylia1981 , turborrm , Sonntagaq9

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro