Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 409.264 de membri si 6.660 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.535.533 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie Lamuriri prima angajare a absoventilor de invatamant superior

 
offline
Avatar 1

Data înregistrării:
Joi, 25 Iunie 2009, 16:07

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Joi, 25 Iunie 2009, 16:31

In urma cu o saptamana am absolvit facultatea , sunt inginer in protectia mediului si caut cateva lamuriri :
- din ce am auzit statul ofera o prima in valoare de 1 salariu minim pe economie tuturor absolventilor care se angajeaza ;am fost la fortele de munca din orasul meu natal dar aici nimeni nu stia nimic despre subiect asa ca nu m-am dat batut , m-am interesat in continuare si am gasit urmatoarele :
Legea 76 din 2002 a somajului si ocuparea fortei de munca (act.la 1.01.2008):
ART. 73^1
(1) Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima egala cu un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incadrarii.


(3) Drepturile prevazute la alin. (2) se acorda absolventilor care isi mentin raporturile de munca sau de serviciu pentru o perioada de cel putin 12 luni de la data angajarii.
Vedeti si unele restrictii de la alin.(5).
Art.80:
(1) Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare absolvent:
a) 1 salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b) 1,2 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
c) 1,5 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
Art.82 zice ca trebuie diploma de absolvire la o institutie acreditata.
ART. 83
(1) Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incheierii.
ART. 84^1
(1) Angajatorii care, dupa indeplinirea obligatiei prevazute la art. 83 alin. (1), mentin raporturile de munca sau de serviciu cu absolventii incadrati in conditiile art. 80 primesc, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de munca sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferenta contributiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane si virate, conform legii.
(2) Ajutorul financiar prevazut la alin. (1) poate fi acordat pe o perioada de cel mult 2 ani de la data indeplinirii obligatiei prevazute la art. 83 alin. (1).
(3) Prin contributii sociale datorate de angajatori se intelege contributia de asigurari sociale, contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate si contributia de asigurari pentru somaj.


Din cate vad in lege se prevede ca as beneficia de 1,5 * salariul minim pe economie drept prima ....
Poate cineva sa ma lamureasca cu acest subiect ?
 
 
 
offline
2.00
1

Data înregistrării:
Sambata, 8 Septembrie 2007, 12:00

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Joi, 25 Iunie 2009, 16:49
Legislatai aplicabila este lg 76/2002 , normele la aceasat actualizate pana in 2009 cu hg 449/2009.

Le radua aici:

lg 76:
Art. 731. - (1) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă egală cu un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încadrării.
(2) Absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevăzute la alin. (1), beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.
(3) Drepturile prevăzute la alin. (2) se acordă absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 12 luni de la data angajării.
(4) Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, avut în vedere la calculul indemnizaţiei de şomaj la care persoanele prevăzute la alin. (2) ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, dacă nu s-ar fi angajat, este salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data angajării.
(5) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) şi (2):
a) absolvenţii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncă sau de serviciu;
b) absolvenţii care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani;
c) absolvenţii care la data solicitării dreptului urmează o formă de învăţământ;
d) absolvenţii instituţiilor de învăţământ faţă de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncă;
e) absolvenţii pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează potrivit art. 44 lit. a


hg 449:
(1) Drepturile prevazute de art. 73ind1 alin. (1) si art. 80 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, solicitate incepand cu data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 126/2008 privind modificarea si completarea unor acte normative in vederea eliminarii legaturilor dintre nivelul drepturilor acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj si nivelul salariului de baza minim brut pe tara si al stabilirii masurilor de aplicare a unor regulamente comunitare, aprobata prin Legea nr. 55/2009, in considerarea unor raporturi de munca sau de serviciu stabilite inainte de data intrarii in vigoare a acestei ordonante de urgenta a Guvernului, se stabilesc in functie de valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare la data incadrarii in munca.

Deci prima conditie este sa fiti inregistrat la AJOFM inainte de a va face angajarea.
A doau aeste sa aveti contract de munca pe perioada mai mare de 12 luni. Cititi si celelalte situatii de exceptare mai sus in lege.
DAca indepliniti conditiile veti avea dreptul la 1 salariu minim care actualmente este 600 lei.
Daca deja beneficiati si de indemnizatie de somaj (ca absolvent) veti mai primi si suam cuvenita ca somaj pana s-ar fi terminat acesta (care este pt absolventi de 250 lei pe o perioada de 9 luni)

Articolele de la 80 m,ai departe se refera la altceva, si anume la anumite subventii pe care angajatorul le poate solicita de la stat daca va angajeaza pe perioada de minim 2 ani, si se refera la banii pe care si-i pot deconta angajatorii cu somajul in aceasta situatie, deci nu e vorba de bani care va revin dvs.
ultima dată editat de grace_r pe data de Joi, 25 Iunie 2009, 16:50
 
 
 
offline
Avatar 1

Data înregistrării:
Joi, 25 Iunie 2009, 16:07

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Joi, 25 Iunie 2009, 20:35
Am sa ma inscriu la AJFOM si imi voi depunde dosarul pentru somaj dar lamuriti-ma :
In cazul in care ma angajez in timp ce primesc somajul voi primi in paralel si somajul pana cand expira perioada de 9 luni ?
 
 
 
offline
2.00
1

Data înregistrării:
Sambata, 8 Septembrie 2007, 12:00

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Joi, 25 Iunie 2009, 22:35
da, asa este, dupa cum vezi scris in lege:

(2) Absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevăzute la alin. (1), beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.

Sa stii ca sunt convinsa ca ptina lume in situatia stie asat (nici eu nu am stiut pana acum cand m-am uitat mai atenta in lege la situatia absolventilor, pentru ca nu am mai avut situatia aceasta)

Pe de alta parte cu siguranta ca pentru a beneficia de aceste drepturi va trebui sa le soliciti in scris (cerere) la AJOFM, pentru ca nu ti se dau din propria iniatiativa a lor (observa ca in text acest drept este numit "suma" si nu "indemniztie de somaj", deci va trebui solicitata separat.
Cine nu stie si nu face cerere, nu primeste.

Succes!
 
 
 
offline
20

Data înregistrării:
Luni, 15 Septembrie 2003, 00:00

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Joi, 25 Iunie 2009, 23:44
Dar, conform Normelor Metodologice la legea 76:
Art. 43^3
4) Dreptul prevăzut la art. 731 alin. (2) din lege se acordă după menţinerea cu angajatorul la care s-au încadrat în muncă a raporturilor de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 12 luni de la data angajării de către agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, unde absolventul s-a aflat în evidenţă sau, după caz, i-a fost transferat dosarul.
 
 
 
offline
Avatar 1

Data înregistrării:
Joi, 25 Iunie 2009, 16:07

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Vineri, 26 Iunie 2009, 10:06
Multumesc pentru lamuriri . Asta inseamna ca AJOFM imi va da banii dupa:
- ce voi face o cerere
- si dupa ce trec cele 12 luni in care voi fii lucra la angajator ?
 
 
 
offline
20

Data înregistrării:
Luni, 15 Septembrie 2003, 00:00

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Vineri, 26 Iunie 2009, 10:12
Da, ati inteles bine. Aceleasi norme prevad:
(2) Pentru acordarea dreptului prevăzut la art. 731 alin. (2) din lege, persoanele îndreptăţite vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, unde s-au aflat în evidenţă sau, după caz, la care le-a fost transferat dosarul, în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării, următoarele documente:
a) cerere conform modelului prevăzut în anexa nr. 24;
b) actul de identitate al absolventului, în copie;
c) carnetul de muncă, în copie, certificat şi datat de angajator pe fiecare pagină, sau, în cazul în care nu s-a întocmit carnetul de muncă, copie din registrul general de evidenţă a salariaţilor care să cuprindă elementele de identificare, prevăzute de lege, ale absolventului;
d) declaraţie pe propria răspundere a absolventului că la data absolvirii studiilor nu avea raporturi de muncă sau de serviciu, precum şi că la data solicitării dreptului şi în perioada în care se află în plata indemnizaţiei de şomaj nu urma o formă de învăţământ;
e) declaraţie pe propria răspundere a angajatorului din care să rezulte că în ultimii 2 ani de la data angajării acesta nu a mai fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoana respectivă şi nu avea obligaţia, potrivit legii, de a o angaja, pentru absolvenţii care nu au beneficiat de prima prevăzută la art. 731 alin. (1) din lege.
(3) Termenul prevăzut la alin. (2) este termen de decădere din dreptul de a beneficia de suma prevăzută la art. 731 alin. (2) din lege
 
 
 
offline
1

Data înregistrării:
Luni, 21 Decembrie 2009, 22:50

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Marti, 29 Decembrie 2009, 21:51
mirosplacut a scris:

Am sa ma inscriu la AJFOM si imi voi depunde dosarul pentru somaj dar lamuriti-ma :
In cazul in care ma angajez in timp ce primesc somajul voi primi in paralel si somajul pana cand expira perioada de 9 luni ?
Sa vedem , am si eu o problema, daca imi da si mie cineva un raspuns:
Am terminat facultatea in anul 2009, luna septembrie, am depus dosar la AJOFM la mine in judet, de ce spun la mine in judet, adica Baile-Herculane, vedeti imediat, am depus dosarul, ar trebui sa imi vina somajul in ianuarie 2010, primul somaj, la sfarsitul lui ianuarie 2010, am o promisiune de angajare in alt judet , la o distanta de 26 km. Imi poate spune cineva daca se mai da salariile acelea care se dadeau cand iti gasesti de munca in alt judet si la o anumita distanta in km, nu mai stiu cati km erau, mentionez ca este primul loc de munca si contractul ar fi pe cel putin 24 de luni.
Care ar fi beneficiile si de la somaj si daca as putea sa primesc si acele salarii?

Va multumesc anticipat si va doresc la toti , Un An NOU FERICIT!
 
 
 

Discuţie Lamuriri prima angajare a absoventilor de invatamant superior

Acest subiect este moderat de către
carmen01011958 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 247
Total subiecte: 524299
Total mesaje: 2535533


 

Acum online

Utilizatori (47)
Mirela Cristea , Ovidiu1110 , felis , paspa , kkk , giuica_cosmina , Radulescu Vasile , SethBV , When , aiai , Bostockes1l , Dorinator , daia ileana , Martonze , csongi_k , Tudor2008 , HoratiuBut , GeorgianaO , cat33 , mirceaardeleanu , AnghelAnaGeorgiana , mirceaione , cyan , florensya , Bobbiexhrb , ORANGEROMANIASA , crin84 , strumpfitza , delia2007 , julyet , LoredanaJB , LIVIU NISTEA , eutueutu , grosum , STANCIU71 , DANA VOICULET , Zoya , ClipCris , florentinabizdiga , FLUMPY , geomini , Bogdanoffice , Simona_Voiculescu , nache , AdinaTudora , timpuriu , robyboss99

Consultanţi (9)
Stoica Ioana , avvalentina , a_fleancu , matei_chirilov , DanielaGratiela , alexandravasile , diana_irena , dolimp , laleaua-neagra

Moderatori (5)
gi-jane2 , carmen01011958 , Gabriela Pintea , Joha , freeelis

Administratori (1)
Admin

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

selena , CATIS , daniug , kta1983 , DLarionescu , michacomsa , DEF , Erzsebet , elyababau , gratidana , lauramurdila , Mali , lys , surdu_marius , DanielaV , ADY73 , daniela.t , dianaozun , AVLIL , Irmuresan , chipRiann , uadina , alina_20leotmz , mia_ber , GEORGETA DANIELA , DJDEM , mihaela44 , sim8 , teodor1955 , lorenzina , maritaliana , 000000 , Leelee , orest , cibilia , MARY_CAMPIAN , adorian , dragos_vlaicu , geang21 , negruvoda , tomamaxim , briela , dariusica , blarysa , cklaudius , reznik , doina.aurelia , adinai , mormelvio , cbrescan , Marian Teodose , silviucp , criss.dragan , IAMANDI ION , Mihai0065 , Hai-Hui , mar37 , alex68 , madyfree1987 , Gabriela Cucos , tauzcamelia , bmarius_02 , corina98ciobanu , procadumitru , Iulia Vasilescu , mariusgabriel , dumitrescu12 , elena.tabacaru , paulika , cris81 , lizetaelena , sorinuu , ebi , mihaela-ciolea , georgetag , George Dimache , zota_sanda , boonik , adelinda25 , victorbarnea , dianafagas , Pricopie Angela , Emil8 , angi_78 , crstina , diana_rebeca , GabiBraila , rocsy88 , ancfd , Elena S , ank08 , nadina2010 , Avocat Maria Muresan , curteanu , robertradu , pop lucica , Stancu_Mihai , venera77 , and_sim , Madalin92 , CristinaFilipov , andreeam1980 , VeraG , motocion2004 , voinaioan , daniela_grepinel , niky33 , Av.bujoreanu , si_mona , MrIonut , Valentin_ , medrici , zgabercea , Ionellya , andreivan , Ioan-Pavel , Simonadumitrescu12 , anadinu , ramonix08 , SOLUMINODOR , Heaveneres3b , Vivienyvy , ffuishon , Wesleyrfgy , ackelddtor , wlmk8002 , npnk0833 , Miloqxz , Alicedgop , etii8110 , anghrayy , yrdouurr , Natoshadaao , wshuqlilt89 , Winderaq4w , Rickiecu , Craigpvwp

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro