Solutii pentru IMM
 • Autentificare
  Utilizator
  Parola
  recuperare parola
  Recuperare parola

  Introduceti adresa de email asociata contului dumneavoastra.

  Un email cu noua parola si instructiunile de recuperare a fost trimis cu succes catre adresa specificata de tine.

 • Inregistrare

  Intra acum in comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirma

  Avocatnet.ro in cifre
  Comunitatea are 326.601 de membri si 5.998 de consultanti inregistrati care au contribuit cu 2.109.935 mesaje in forum.

Discutie Lamuriri prima angajare a absoventilor de invatamant superior

 
 
offline
Avatar 1

Data inregistrarii:
Joi, 25 Iunie 2009, 16:07

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Joi, 25 Iunie 2009, 16:31

In urma cu o saptamana am absolvit facultatea , sunt inginer in protectia mediului si caut cateva lamuriri :
- din ce am auzit statul ofera o prima in valoare de 1 salariu minim pe economie tuturor absolventilor care se angajeaza ;am fost la fortele de munca din orasul meu natal dar aici nimeni nu stia nimic despre subiect asa ca nu m-am dat batut , m-am interesat in continuare si am gasit urmatoarele :
Legea 76 din 2002 a somajului si ocuparea fortei de munca (act.la 1.01.2008):
ART. 73^1
(1) Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima egala cu un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incadrarii.


(3) Drepturile prevazute la alin. (2) se acorda absolventilor care isi mentin raporturile de munca sau de serviciu pentru o perioada de cel putin 12 luni de la data angajarii.
Vedeti si unele restrictii de la alin.(5).
Art.80:
(1) Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare absolvent:
a) 1 salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b) 1,2 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
c) 1,5 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
Art.82 zice ca trebuie diploma de absolvire la o institutie acreditata.
ART. 83
(1) Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incheierii.
ART. 84^1
(1) Angajatorii care, dupa indeplinirea obligatiei prevazute la art. 83 alin. (1), mentin raporturile de munca sau de serviciu cu absolventii incadrati in conditiile art. 80 primesc, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de munca sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferenta contributiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane si virate, conform legii.
(2) Ajutorul financiar prevazut la alin. (1) poate fi acordat pe o perioada de cel mult 2 ani de la data indeplinirii obligatiei prevazute la art. 83 alin. (1).
(3) Prin contributii sociale datorate de angajatori se intelege contributia de asigurari sociale, contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate si contributia de asigurari pentru somaj.


Din cate vad in lege se prevede ca as beneficia de 1,5 * salariul minim pe economie drept prima ....
Poate cineva sa ma lamureasca cu acest subiect ?
 
 
 
offline
2.04
1 1

Data inregistrarii:
Sambata, 8 Septembrie 2007, 12:00

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Joi, 25 Iunie 2009, 16:49
Legislatai aplicabila este lg 76/2002 , normele la aceasat actualizate pana in 2009 cu hg 449/2009.

Le radua aici:

lg 76:
Art. 731. - (1) Absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, în situația în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o primă egală cu un salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la data încadrării.
(2) Absolvenții cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizație de șomaj și se angajează în perioada de acordare a indemnizației, în condițiile prevăzute la alin. (1), beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o sumă egală cu indemnizația de șomaj la care ar fi avut dreptul, în condițiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.
(3) Drepturile prevăzute la alin. (2) se acordă absolvenților care își mențin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puțin 12 luni de la data angajării.
(4) Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, avut în vedere la calculul indemnizației de șomaj la care persoanele prevăzute la alin. (2) ar fi avut dreptul, în condițiile legii, dacă nu s-ar fi angajat, este salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la data angajării.
(5) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) și (2):
a) absolvenții care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncă sau de serviciu;
b) absolvenții care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani;
c) absolvenții care la data solicitării dreptului urmează o formă de învățământ;
d) absolvenții instituțiilor de învățământ față de care angajatorii au obligația, potrivit legii, de a-i încadra în muncă;
e) absolvenții pentru care plata indemnizației de șomaj a fost suspendată potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizației de șomaj încetează potrivit art. 44 lit. a


hg 449:
(1) Drepturile prevazute de art. 73ind1 alin. (1) si art. 80 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, solicitate incepand cu data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 126/2008 privind modificarea si completarea unor acte normative in vederea eliminarii legaturilor dintre nivelul drepturilor acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj si nivelul salariului de baza minim brut pe tara si al stabilirii masurilor de aplicare a unor regulamente comunitare, aprobata prin Legea nr. 55/2009, in considerarea unor raporturi de munca sau de serviciu stabilite inainte de data intrarii in vigoare a acestei ordonante de urgenta a Guvernului, se stabilesc in functie de valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare la data incadrarii in munca.

Deci prima conditie este sa fiti inregistrat la AJOFM inainte de a va face angajarea.
A doau aeste sa aveti contract de munca pe perioada mai mare de 12 luni. Cititi si celelalte situatii de exceptare mai sus in lege.
DAca indepliniti conditiile veti avea dreptul la 1 salariu minim care actualmente este 600 lei.
Daca deja beneficiati si de indemnizatie de somaj (ca absolvent) veti mai primi si suam cuvenita ca somaj pana s-ar fi terminat acesta (care este pt absolventi de 250 lei pe o perioada de 9 luni)

Articolele de la 80 m,ai departe se refera la altceva, si anume la anumite subventii pe care angajatorul le poate solicita de la stat daca va angajeaza pe perioada de minim 2 ani, si se refera la banii pe care si-i pot deconta angajatorii cu somajul in aceasta situatie, deci nu e vorba de bani care va revin dvs.
ultima data editat de grace_r pe data de Joi, 25 Iunie 2009, 16:50
 
 
 
offline
Avatar 1

Data inregistrarii:
Joi, 25 Iunie 2009, 16:07

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Joi, 25 Iunie 2009, 20:35
Am sa ma inscriu la AJFOM si imi voi depunde dosarul pentru somaj dar lamuriti-ma :
In cazul in care ma angajez in timp ce primesc somajul voi primi in paralel si somajul pana cand expira perioada de 9 luni ?
 
 
 
offline
2.04
1 1

Data inregistrarii:
Sambata, 8 Septembrie 2007, 12:00

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Joi, 25 Iunie 2009, 22:35
da, asa este, dupa cum vezi scris in lege:

(2) Absolvenții cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizație de șomaj și se angajează în perioada de acordare a indemnizației, în condițiile prevăzute la alin. (1), beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o sumă egală cu indemnizația de șomaj la care ar fi avut dreptul, în condițiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.

Sa stii ca sunt convinsa ca ptina lume in situatia stie asat (nici eu nu am stiut pana acum cand m-am uitat mai atenta in lege la situatia absolventilor, pentru ca nu am mai avut situatia aceasta)

Pe de alta parte cu siguranta ca pentru a beneficia de aceste drepturi va trebui sa le soliciti in scris (cerere) la AJOFM, pentru ca nu ti se dau din propria iniatiativa a lor (observa ca in text acest drept este numit "suma" si nu "indemniztie de somaj", deci va trebui solicitata separat.
Cine nu stie si nu face cerere, nu primeste.

Succes!
 
 
 
offline
20
1

Data inregistrarii:
Luni, 15 Septembrie 2003, 00:00

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Joi, 25 Iunie 2009, 23:44
Dar, conform Normelor Metodologice la legea 76:
Art. 43^3
4) Dreptul prevăzut la art. 731 alin. (2) din lege se acordă după menținerea cu angajatorul la care s-au încadrat în muncă a raporturilor de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puțin 12 luni de la data angajării de către agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană, respectiv a municipiului București, unde absolventul s-a aflat în evidență sau, după caz, i-a fost transferat dosarul.
 
 
 
offline
Avatar 1

Data inregistrarii:
Joi, 25 Iunie 2009, 16:07

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Vineri, 26 Iunie 2009, 10:06
Multumesc pentru lamuriri . Asta inseamna ca AJOFM imi va da banii dupa:
- ce voi face o cerere
- si dupa ce trec cele 12 luni in care voi fii lucra la angajator ?
 
 
 
offline
20
1

Data inregistrarii:
Luni, 15 Septembrie 2003, 00:00

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Vineri, 26 Iunie 2009, 10:12
Da, ati inteles bine. Aceleasi norme prevad:
(2) Pentru acordarea dreptului prevăzut la art. 731 alin. (2) din lege, persoanele îndreptățite vor depune la agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană, respectiv a municipiului București, unde s-au aflat în evidență sau, după caz, la care le-a fost transferat dosarul, în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării, următoarele documente:
a) cerere conform modelului prevăzut în anexa nr. 24;
b) actul de identitate al absolventului, în copie;
c) carnetul de muncă, în copie, certificat și datat de angajator pe fiecare pagină, sau, în cazul în care nu s-a întocmit carnetul de muncă, copie din registrul general de evidență a salariaților care să cuprindă elementele de identificare, prevăzute de lege, ale absolventului;
d) declarație pe propria răspundere a absolventului că la data absolvirii studiilor nu avea raporturi de muncă sau de serviciu, precum și că la data solicitării dreptului și în perioada în care se află în plata indemnizației de șomaj nu urma o formă de învățământ;
e) declarație pe propria răspundere a angajatorului din care să rezulte că în ultimii 2 ani de la data angajării acesta nu a mai fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoana respectivă și nu avea obligația, potrivit legii, de a o angaja, pentru absolvenții care nu au beneficiat de prima prevăzută la art. 731 alin. (1) din lege.
(3) Termenul prevăzut la alin. (2) este termen de decădere din dreptul de a beneficia de suma prevăzută la art. 731 alin. (2) din lege
 
 
 
offline
1

Data inregistrarii:
Luni, 21 Decembrie 2009, 22:50

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Marti, 29 Decembrie 2009, 21:51
mirosplacut a scris:

Am sa ma inscriu la AJFOM si imi voi depunde dosarul pentru somaj dar lamuriti-ma :
In cazul in care ma angajez in timp ce primesc somajul voi primi in paralel si somajul pana cand expira perioada de 9 luni ?
Sa vedem , am si eu o problema, daca imi da si mie cineva un raspuns:
Am terminat facultatea in anul 2009, luna septembrie, am depus dosar la AJOFM la mine in judet, de ce spun la mine in judet, adica Baile-Herculane, vedeti imediat, am depus dosarul, ar trebui sa imi vina somajul in ianuarie 2010, primul somaj, la sfarsitul lui ianuarie 2010, am o promisiune de angajare in alt judet , la o distanta de 26 km. Imi poate spune cineva daca se mai da salariile acelea care se dadeau cand iti gasesti de munca in alt judet si la o anumita distanta in km, nu mai stiu cati km erau, mentionez ca este primul loc de munca si contractul ar fi pe cel putin 24 de luni.
Care ar fi beneficiile si de la somaj si daca as putea sa primesc si acele salarii?

Va multumesc anticipat si va doresc la toti , Un An NOU FERICIT!
 
 
 
 

Discutie Lamuriri prima angajare a absoventilor de invatamant superior

Acest subiect este moderat de catre
freeelis,    carmen01011958 

Statistici Forum

Mesaje astazi: 4
Total subiecte: 413172
Total mesaje: 2109935


 

Acum online

Utilizatori (27)
valentinaman , mihai58 , san24c , _Fleur_ , diogenero , Nofacenoname0 , dragogos , lenny , VladMirovici , nichifor_lucian , Laurr , maconni , chckcarmen , mirei2012 , im82 , bms , mimi24bgf , 77adrian , filipmariana , georgi87 , robix , magnum88 , iulia_v44 , Anamelia , gelu71 , ALEXVALER , luri

Consultanti (4)
avocat_lascoschi@yahoo.com , OctavianTeisanu , patrascu razvan , Elenabadea

Moderatori (3)
Adriantot , andreigrigoriu , arockz

Administratori (1)
Admin

Astazi isi sarbatoresc ziua de nastere

TEREC ANDREI , MariusT , marylena , mihainord , Cristina_Dinu_ , viorelgeorgevici , dory_gurau , bmf , crm , tabarasam , wells , i_am_i_1972 , ceapraga , mirrelle , selecons , GABI_2007 , irin@ , cosmitu , autotibedi , loreleis2003 , katycondrut , contracte , Maria Diaconu , sue , gelu.soare , marymonicaizabela , vraluca2003 , ceciliahrom , leonyd , ciprianiftene , katalyna18 , bogdanvip , crispetra07 , docktorlex29 , saftoium , oanacozos , claumona70 , Viana22 , georgiu40 , alinutz_a , lucia andritoiu , asdal , zodiac , boby_77 , pinut , hritcumihaela , LENUTA PANAIT , Andrusceac Paunel , Szabi , raduhas , hattrick , Iulian Manea , vidiva , totolino , isaiamariana , luitrodi , maricarmen , michelle29 , robert_brates , maramik , irod , gabimocanu67 , emilia76 , kiraly zoltan , cornelpirlog , kostyn_02 , mirela88 , sava ioan mina , adriana rusateanu , sandatibi , adi76 , bogdan86 , sandel25 , sava ioan , Prostudio , balasa.sorin , storsistem , adrian05 , liviaangelahava , BarbulescuDanielAv , mary-alex , codruta_coco , costinel062000 , Mara T , popamaryi , liloiu , florin_mst , qeruta , adrianamihaela , Moldovan Dorina , ovimat , norbi00 , nicu_tudora , cristinna , vam , havaangela , balana , Inna6769 , SilviuMihai , Daniela Elisabeta , Secretara7 , soferu84 , cristi_i2 , nutu ion , loryka45 , ileanadogaru , lau02 , Daniela Turcan , otto nagy , tuca_rad , mariatomy , Savu81 , stelutza42 , Roger25 , deliadaniu , spiridonf18 , medcar , gavrilcornel , maria_pop , sunshine68 , BALCANIC , istvan_madalin , pascarumaria

 

Cautare in forum

 
Publicitate in reteaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te inscrie GRATUIT in catalogul consultantilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Elsa Funkykids Deratizare Dezinsectie Carbon solutions global Eden Spa Marketizator.ro