Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 409.024 de membri si 6.659 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.534.684 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie Calcul penalitati de intarziere

 
offline
Avatar 7

Data înregistrării:
Miercuri, 10 Septembrie 2008, 19:27

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Vineri, 23 Octombrie 2009, 16:01

In fapt nu am contract de livrare materii prime sau de lucrari cu o societate care imi datoreaza foarte multi bani pe facturi de materiale si avans lucrare (cont 411 si 407-daca nu ma insel ).Mentionez ca datoria e acceptata si insusita de catre societatea debitoare .Facturile neplatite sunt inca din 2008 .1.Daca nu am contract pot stabili la conciliere o suma de bani cu titlu de penalitati sa zicem 50% din suma datorata ,fara sa mai iau fiecare factura in parte ,cu acordul debitorului ? Rezista aceasta la un control fiscal ulterior ?
2.Sau trebuie sa iau obligatoriu fiecare factura in parte ca sa calculez majorari in functie de cat din ele s-a platit si care e ultima data cand s-a platit ?
3.Sau daca la conciliere debitorul accepta sa evaluam prejudiciul cauzat societatii mele la jumatate din suma datorata pe facturi ,acest prejudiciu se factureaza ca penalitati sau cum ?
4.Sunt purtatoare de tva penalitatile ?

Ideea e ca nu am chef sa pierd 500 de ani ca sa calculez penalitati mai ales ca debitorul e de acord ca mi-a creat prejudiciul ,eu vreau sa stabilesc o suma cu titlu de prejudiciu /penalitati si gata sa pot merge mai departe in instanta .
Va multumesc frumos pentru raspuns !
 
 
 
offline
Avatar 2.00

Data înregistrării:
Vineri, 17 Iulie 2009, 15:01

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Vineri, 23 Octombrie 2009, 16:20
Daca debitorul dvs. este de buna credinta, chiar daca nu aveti contract va poate plati penalitati daca la acest moment perfectati un contract in care sa stipulati ca se aplica retroactiv pentru toate facturile din fisa analitica care compun creanta reprezentand pret. In contract stipulati procentul de penalitate,cat si alte clauze privind obligatiile pe care si le asuma debitoarea, precum termene de plata, garantii, etc. Pasul urmator, intocmiti tabel de calcul, dar pe baza facturilor si nu aiurea cum ziceti 50% din ce va datoreaza. Daca facturile sunt recunoscute in sensul ca sunt semnate si stamilate pentru primire(receptie) faceti o cerere de somatie la plata la instanta competenta cf. OG nr. 5/ 2001 care nu va costa decat 39 lei taxa jud. de timbru si un timbru judiciar de 5 lei si obtineti titlu. Numai ca, daca nu aveti contract, nu puteti cere penalitati. Pe viitor, scrieti pe factura termenul de plata si penalitatea la care conveniti si indicati temei legal art. 969 Cod civil. In acest caz, instantele trebuie sa tina cont de conventia legal facuta cu putere de lege si va acorda si penalitati, mai ales ca legea contractelor economice a fost abrogata.
 
 
 
offline
Avatar 2.00

Data înregistrării:
Vineri, 17 Iulie 2009, 15:01

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Vineri, 23 Octombrie 2009, 16:33
Concilierea prealabila este reglementata de art 720 C.pr. civ. Dar dvs. nu aveti interes sa va duceti pe conciliere fiindca ar insemna sa va aflati in litigiu, ceea ce comporta contradictii intre dvs. si debitoare. Asta costa si timp si bani, pt. ca cererea se timbreaza la valoare cf. L 146/ 1997, convocarea se face dupa 15 zile de la comunicarea convocarii si a actelor, apoi sa mai asteptati 30 zile daca nu a venit la conciliere sau nu v- a platit, iar in instanta se administreaza probe in dovedire. Chiar daca este cauza comerciala, in aceasta situatie nu primiti termene cu celeritate pe cand la somatia la plata merge mult mai repede.
 
 
 
offline
Avatar 2.00

Data înregistrării:
Vineri, 17 Iulie 2009, 15:01

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Vineri, 23 Octombrie 2009, 16:39
v.galateanu ; Revin le cele doua raspunsuri pe care vi le- am dat mai inainte si va mai spun ceva. In cazul litigiului comercial urmeaza caile de atac care nu se mai solutioneaza tot de instanta de fond, ci de tribunal, respectiv curte de apel. Pana se pune pe rol si la instanta superioara, se scurge iar o multime de timp. Succes !
 
 
 
offline
2.00

Data înregistrării:
Joi, 22 Octombrie 2009, 12:40

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Vineri, 23 Octombrie 2009, 18:07
Penalitatile pentru platile cu intarziere nu sunt purtatoare de TVA.

Conform art. 137 alin 3 din Codul Fiscal in baza de impozitare nu se cuprind sumele reprezentând daune-interese, stabilite prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, penalizările şi orice alte sume solicitate pentru neîndeplinirea totală sau parţială a obligaţiilor contractuale, dacă sunt percepute peste preţurile şi/sau tarifele negociate. Nu se exclud din baza de impozitare orice sume care, în fapt, reprezintă contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate.

 
 
 
offline
Avatar 7

Data înregistrării:
Miercuri, 10 Septembrie 2008, 19:27

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Sambata, 24 Octombrie 2009, 19:22
Va multumesc tuturor ptr raspuns!
Ptr.D-na Suzana -Sa inteleg ca daca facturez penalitati de intarziere acestea nu sunt purtatoare nici de tva nici de impozit pe profit,corect ? sau cum ?

2.Dupa notificare-somatie se poate semna un acord de conciliere in care sa se consemneze si acordul debitorului de a plati penalitati retroactiv? daca da cat de mari pot fi aceste penalitati ?1% pe zi ar fi ok ?

Va multumesc!
 
 
 
offline
2.00

Data înregistrării:
Joi, 22 Octombrie 2009, 12:40

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Luni, 26 Octombrie 2009, 23:16
1. penalitatile de intarziere nu sunt purtatoare de TVA, insa venitul realizat din penalitati de intarziere este impozabil dpdv al impozitului pe profit nefiind inclus in categoria veniturilor neimpozabile prevazuta de art. 20 din codul fiscal.

2. desi nu sunt de specialitate jurist nu vad nici un impediment de a semna un acord de conciliere in care sa se consemneze si acordul debitorului de a plati penalitati retroactiv. in practica cele mai mari penalitati pe care le-am intalnit sunt de 1% pe zi dar eu nu as semna un contract cu penalitati atat de mari avand ca repere dobanda BNR de aprox. 10% pe an in ultima perioada si dobanda la bugetul statului de 0,1% pe zi de intarziere.
 
 
 
offline
Avatar 3

Data înregistrării:
Marti, 21 Octombrie 2008, 19:58

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Duminica, 18 Iulie 2010, 01:30
Am si eu o intrebare: O firma de tamplarie imi datoreaza penalitati ca nerespectarea contractului. Este corect ca din suma totala a contractului sa scoata tva si apoi sa calculeze penalitatile?
 
 
 

Discuţie Calcul penalitati de intarziere

Acest subiect este moderat de către
carmen01011958,    george-neagu,    Iulian Manea,    ioanbutariu 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 368
Total subiecte: 524054
Total mesaje: 2534680


 

Acum online

Utilizatori (26)
armaghedon_now , Carp Mircea , carmenliv , mihaelaaaa , tarkan , Marcela40 , max9 , proastasatului , sts1961 , paveldoghi54321 , df1974 , mereverzi , AvocatIleanaRadescu , cristianQpanait , roberta79 , maria3000 , camberliu , julia_chi , bv69nelu , Imparatul , cdcd , violetanuky , av.ciobanunicoleta , JULIA59 , OmarP , AsociatiaMihaiViteazuTV1

Consultanţi (5)
avocat.bucuresti13 , avocat_lascoschi@yahoo.com , Av. Gabriel Klein Kiritescu , Iulix_73 , laleaua-neagra

Moderatori (5)
freeelis , Gabriela Pintea , Iulian Manea , gi-jane2 , legally_aid

Administratori (0)
-

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

sageata , sageata2 , miramircea , alin20s2001 , CristinaT , shatoura , nicoleta cristina , maria_conta , CLAUDIA2006 , nicoletanicolae2005 , alef , alina_vatrã , contstudio , imipasa , MATI STEFAN , lovistec , alexagri , Moise_mrc , juaristi , madalina_grosu , ionutdragnea , ndiaconescu , DNICOLETA , luminitagr , elena.ni , fetesti , adrian_31 , renatostinga , didicnt , aioluc , KRYSTY35 , Vasile_N , asirghie , csabi40 , gabriel baicu , a_p_a , andu1982 , corinutza.2006 , simona19.71nicu , ioanagci , marinaalexandrescu , Ripanu_Cristi , florentinaanca , turcuirimia , nickelodeon , flori.garleanu , dan_apostolescu , valchim , cami6791 , scarlatcorina , mihaelp , Dan Sorin , elisa3374 , elimatza , ViorelMocanu , amarije , RuxandraV , ovidiu1234 , Coco33 , nicoll_av@yahoo.com , eva-nicoleta , vasile nicolae , magda1612 , nicoleta1206 , manuelachiorean , nicolta , crissy86 , pielotex , luiza voicu , aldo_nick , roman alin , ninha , Szasz Maria , selfdefender , frisca , nic06 , enipohl , ionash , cristi_bv , zache_soft , flaw , adina-nicoleta , Biró Somodi Katalin , sce76 , sorina-sorina , Nico-Nicoleta , Stancu Cornel , AAlina , Ștefãnițã , pachita04121952 , GIOVY , dananico , ªtefãniþã , teodorvpetre , elenina , moisam , radu nina , nicoletapanea , berila , ianusca , Iulialy , Alidadelia , mia2012 , nicollghetu , BURTILANICU , lauraciobanu , nicola_madalina , cserbu , np_2003 , Diana Livia , ileanabireu , gcsilla , natalie_mgn , somodikatalin , mihaela solomon , klaoodyoo , AdrianDM , stefanudrea , simamarian , dianabadea , mikidutamiki , anaisanais2010 , CARPENSIONARI , nechiforalina , baltoiu sorin , swry0604 , bflkx25 , Richardarr , lgqor66 , Lyndonbuph , andrei8080 , Mammierdkq , rbgc0469 , rilomloor , liaqrotth , Alecsa1234 , taanwem , Delenickes7g , toodkiin , Carrollqhzl , Twandahyuk , madalina_91

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro