Solutii pentru IMM
 • Autentificare
  Utilizator
  Parola
  recuperare parola
  Recuperare parola

  Introduceti adresa de email asociata contului dumneavoastra.

  Un email cu noua parola si instructiunile de recuperare a fost trimis cu succes catre adresa specificata de tine.

 • Inregistrare

  Intra acum in comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirma

  Avocatnet.ro in cifre
  Comunitatea are 326.710 de membri si 5.999 de consultanti inregistrati care au contribuit cu 2.110.757 mesaje in forum.

Discutie repartizare in dividende?

Du-te la pagina:  1 2
 
 
offline
Avatar 15

Data inregistrarii:
Joi, 11 Iunie 2009, 17:01

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Luni, 16 Noiembrie 2009, 12:47

Se poate repartiza in dividende suma din contul 1068-alte rezerve?
Mentionez ca in contul 1068 s-a repartizat profitul net aferent anului 2006.
Acum exista bani in firma
si asociatul doreste dividende.
Ca si inregistrari
cum ar trebui sa fac?

1068=1171 si 1171=457 si bineinteles 457=446
SAU
1068=457 direct? si 457=446

Multumesc de ajutor
!
 
 
 
offline
Avatar 18

Data inregistrarii:
Miercuri, 28 Noiembrie 2007, 10:45

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Luni, 16 Noiembrie 2009, 13:52
In primul rand trebuie facuta o adunare a asociatilor cu propunerea de repartizare si aprobarea ei.Grija mare sa nu aveti in 1068 si facilitati fiscale acordate din anii anteriori .Ca inregistrare e corecta 1068=457 la data aprobarii si 457=446 la data platii dividendului.
 
 
 
offline
Avatar 15

Data inregistrarii:
Joi, 11 Iunie 2009, 17:01

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Luni, 16 Noiembrie 2009, 17:49
Am omis sa adaug ca firma este microintreprindere.
Grija mare sa nu aveti in 1068 si facilitati fiscale acordate din anii anteriori.
Aceste facilitati au fost create numai pt.platitorii de impozit pe profit sau si pt. microintreprinderi?
Va intreb acest lucru deoarece imi e destul de inaccesibil sa caut in urma.
Si inca o intrebareaca deja a fost repartizat profitul prin hotarare AGA la momentul respectiv cat este de corect ca acum sa se revina practic asupra repartizarii?
Cu ce ar putea fi societatea in culpa din acest punct de vedere?
Multumesc inca o data.
 
 
 
offline
Avatar 1.40

Data inregistrarii:
Miercuri, 20 Aprilie 2005, 07:00

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Luni, 16 Noiembrie 2009, 18:08
Daca profitul a fostb repartizat prin bilant,in urma hotaririi asociatilor,nu puteti schimba repartizare profitului in dividente
 
 
 
offline
3.19

Data inregistrarii:
Joi, 16 Aprilie 2009, 11:21

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Marti, 17 Noiembrie 2009, 08:30
:)
 
Este doar o problema de forma, nu de fond: asociatii pot hotari majorarea de capital prin includerea rezervei (deja impozitata, e din profitul net), pentru ca intr-o hotarare ulterioara sa diminueze capitalul. Nu poti opri asociatii sa decida ce fac cu fondurile proprii!
Atentie la noile definitii ale notiunii de "dividend": si reducerea de capital cu iesire de numerar este asimilata distribuirii de dividende, deci impozabila!

Succes!
 
 
 
offline
Avatar 1.40

Data inregistrarii:
Miercuri, 20 Aprilie 2005, 07:00

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Marti, 17 Noiembrie 2009, 12:26
Rezultatul definitiv al exercițiului financiar se stabilește la închiderea acestuia. Repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate pe destinații, după aprobarea situațiilor financiare anuale.
Din profitul societății se va prelua, în fiecare an, 5% pentru formarea fondului de rezervă legală, până ce acesta va atinge minimum a cincia parte din capitalul social.
Dacă fondul de rezervă, după constituire, s-a micșorat din orice cauză, va fi completat, cu respectarea prevederilor aliniatului de mai sus.
De asemenea, se include în fondul de rezervă, chiar dacă acesta a atins suma prevăzută la primul alin., excedentul obținut prin vânzarea acțiunilor la un curs mai mare decât valoarea lor nominală, dacă acest excedent nu este întrebuințat la plata cheltuielilor de emisiune sau destinat amortizărilor.
Fondatorii vor participa la profit, dacă acest lucru este prevăzut în actul constitutiv ori, în lipsa unor asemenea prevederi, a fost aprobat de adunarea generală extraordinară.
În toate cazurile, condițiile participării se vor stabili de adunarea generală, pentru fiecare exercițiu financiar.
Profitul contabil rămas după repartizarea rezervei legale se preia la începutul exercițiului financiar următor celui pentru care se întocmesc situațiile financiare anuale în contul 117 „Rezultatul reportat”, de unde urmează a fi repartizat pe celelalte destinații legale. Evidențierea în contabilitate a destinațiilor profitului contabil se efectuează după convocarea adunării generale a acționarilor sau asociaților care a aprobat repartizarea profitului, prin înregistrarea sumelor reprezentând dividende cuvenite acționarilor sau asociaților, rezerve și alte destinații, potrivit legii.
Dividendele se distribuie asociaților proporțional cu cota de participare la capitalul social vărsat, dacă prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se plătesc în termenul stabilit de adunarea generală a asociaților sau, după caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai târziu de 6 luni de la data aprobării situației financiare anuale aferente exercițiului financiar încheiat. În caz contrar, societatea comercială va plăti daune-interese pentru perioada de întârziere, la nivelul dobânzii legale, dacă prin actul constitutiv sau prin hotărârea adunării generale a acționarilor care a aprobat situația financiară aferentă exercițiului financiar încheiat nu s-a stabilit o dobândă mai mare.
Nu se vor putea distribui dividende decât din profituri determinate potrivit legii.
Dividendele plătite contrar dispozițiilor prezentate mai sus se restituie, dacă societatea dovedește că asociații au cunoscut neregularitatea distribuirii sau, în împrejurările existente, trebuiau să o cunoască.
Dreptul la acțiunea de restituire a dividendelor, plătite contrar celor menționate, se prescrie în termen de 3 ani de la data distribuirii lor.
Entitățile nu pot reveni asupra înregistrărilor efectuate cu privire la repartizarea profitului.
Închiderea conturilor 121 și 129 se efectuează la începutul exercițiului financiar următor celui pentru care se întocmesc situațiile financiare anuale. Ca urmare, cele două conturi apar cu soldurile corespunzătoare în bilanțul întocmit pentru exercițiul financiar la care se referă situațiile financiare anuale.
Pierderea contabilă reportată se acoperă din profitul exercițiului financiar și cel reportat, din rezerve, prime de capital și capital social, potrivit hotărârii adunării generale a acționarilor sau asociaților, cu respectarea prevederilor legale. În lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acoperă pierderea contabilă este la latitudinea adunării generale a acționarilor sau asociaților, respectiv a consiliului de administrație.
*
Baza legală: Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare; Lege nr. 31/1990, privind societățile comerciale, republicată, cu modificările și completările ulterioare; Ordinul ministrului Finanțelor Publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificările și completările ulterioare.

 
 
 
offline
2.40
1

Data inregistrarii:
Luni, 23 Martie 2009, 10:27

Profil consultant Cere consultanta

[Explicatii indice rating]

 
Data post: Marti, 17 Noiembrie 2009, 15:32
"Entitățile nu pot reveni asupra înregistrărilor efectuate cu privire la repartizarea profitului.'

consider ca aceasta exprimare inseamna ca nu ma pot razgindi la ceea ce am facut deja, adica , daca de ex in 2007 am repartizat profitul pe rezerve, nu am voie sa revin asupra acelei inregistari - ok
Dar in 2009, pot sa constitui dividende , modificind acum , in 2009 destinatia acelui profit.
In fond , sint banii asociatului : daca doreste sa finanteze prin rezerva , il priveste, dupa ce se redreseaza, isi poate ridica profitul cuvenit .

 
 
 
offline
Avatar 12

Data inregistrarii:
Joi, 11 Iunie 2009, 10:45

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Marti, 24 Noiembrie 2009, 15:36
rodia a scris:

Se poate repartiza in dividende suma din contul 1068-alte rezerve?
Mentionez ca in contul 1068 s-a repartizat profitul net aferent anului 2006.
Acum exista bani in firma
si asociatul doreste dividende.
Ca si inregistrari
cum ar trebui sa fac?

1068=1171 si 1171=457 si bineinteles 457=446
SAU
1068=457 direct? si 457=446

Multumesc de ajutor
!de curand am citit si eu in legislatie referitor la o asemenea posibilitate de revenire asupra unor rezerve constituite anterior si sunt de parere ca nu este permisa de lege aceasta operatiune. prevederile legale sunt:
- L 31/1990 - la art. 111 se specifica termenul de 5 luni de la data incheierii exercitiului financiar (deci cel tarziu 31 mai anul urmator), termen la care are loc AGA si se stabileste dividendul; la aceasta se adauga termenul de plata a dividendelor - 6 luni de la aprobarea bilantului
- Ordinul 1752/2005 art. 222- entitatile nu pot reveni asupra inregistrarilor efectuate cu privire la repartizarea profitului

toate acestea au fost specificate de lustex mai sus, dar se adauga - si cred ca acesta afecteaza cel mai mult - termnul de plata a impozitului pe dividende - 31 dec. a anului urmator exercitiului financiar incheiat (in cazul prezentat este data de 31.12.2007). asa ca impozitul pe dividende platit atat de tarziu atrage dupa sine dobanzi se penalitati la primul control fiscal de fond - si asta in cazul in care nu se va considera evaziune fiscala, pentru ca ar fi lesne ca toate societatile sa-si amane plata impozitului pe dividendele nedistribuite prin repartizarea temporara la rezerve.
 
 
Du-te la pagina:  1 2
 
 

Discutie repartizare in dividende?

Acest subiect este moderat de catre
carmen01011958,    george-neagu,    Iulian Manea,    ioanbutariu 

Statistici Forum

Mesaje astazi: 24
Total subiecte: 413354
Total mesaje: 2110757


 

Acum online

Utilizatori (6)
ticarau daniel , chelo0 , StefanQB , CryTeK , maria_pos , mosu1907

Consultanti (1)
cabavo

Moderatori (0)
-

Administratori (0)
-

Astazi isi sarbatoresc ziua de nastere

sotul , andreea kolati , theone , Teodosiu Flavia , Nevermore04all , p_tunder , bservice , babette , TANIAORIANA , VSH , ochi caprui03 , ramiha , alina3119 , kikuhana , Bizz , nadia.dragnea , poiana_prodcom@yahoo.com , freedom_1719 , alen_gold , ESP , extaz , rodicel , laura petric , DANA V , ciudatelul , sonic2007 , julesa , OanaVoinea , patttyyy , ioannnam2002 , simonetta , otylya , dianaozdal , alicep , ariadnamitescu , ramo-nico , IonelTM , boerica , sommyint , CP , Catalin_gal , valifreenet , Tarb , macho , danafatol , simona stana , marianapodaru2009 , Georgiana Vidra Tomescu , laurlaur , sandra_cory@yahoo.com , VioH , lulutza , gabitocoaie , andrei cristi , Nedumeritul , peter61 , cecile , florentaculea , ecaterinadragu , laurageorgescu , elena 76 , turbo20010 , andernina , calin_85 , abercean , marrga , ruppy17 , vsn_gina@yahoo.com , NedelcuCarmen , adriana_h , palflorina , lazarpaul , andreescu_doina , daniel.turtoi , Balanescu , laura neagu , ralle , Mihalache Corina Madalina , margareta_georgescu , lucian_lex , antonetamar , chireageo , dana mihalea , cocean mirela , consultingexp , LIDEEAoffice , MioraIon , cristina03 , BEmanuel87 , 147369 , Dorin_Iulian , tomoxan , scildta , barladeanuD

 

Cautare in forum

 
Publicitate in reteaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te inscrie GRATUIT in catalogul consultantilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Elsa Funkykids Deratizare Dezinsectie Carbon solutions global Eden Spa Marketizator.ro