Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 409.024 de membri si 6.659 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.534.684 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie Se plateste impozit la penalitatile de incasat?

Du-te la pagina:  1 2
 
offline
Avatar 2

Data înregistrării:
Miercuri, 14 Iunie 2006, 11:58

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Luni, 22 Februarie 2010, 18:00

Reglementarile contabile conforme cu directivele europene (ordinul 3055/2009) prevad la art. 180:

(2) În baza contabilităţii de angajamente, entităţile trebuie să evidenţieze în contabilitate toate veniturile şi cheltuielile, respectiv creanţele şi datoriile rezultate ca urmare a unor prevederi legale sau contractuale.
(3) În conturile de furnizori şi clienţi se evidenţiază distinct datoriile, respectiv creanţele din penalităţi stabilite conform clauzelor contractuale, despăgubiri datorate pentru contracte întrerupte înainte de termen şi alte elemente de natură similară.


Inteleg ca din interpretarea acestei prevederi s-a ajuns ca in urma unor controale fiscale, firmele sa primeasca amenzi pentru ca nu au evidentiat in contabilitate si nu au facturat penalitati la facturi neachitate. Motivul ar fi ca inregistrarea respectiva ar conduce inclusiv la obligatia platii impozitului pe profit la suma penalitatilor, chiar daca nici pretul si nici penalitatile nu au fost primite, ceea ce mi se pare si ciudat si, mai ales, incredibil de oneros in conditiile in care de multe ori e mai eficient sa mai dai debitorului o perioada decat sa il asaltezi cu penalitati in plus.

Totusi m-ar interesa o interpretare a unui specialist in domeniu cu privire la obligatia introducerii in calculul profitului impozabil a penalitatilor neprimite.
Multumesc.
 
 
 
offline
2.00
2

Data înregistrării:
Marti, 9 Februarie 2010, 05:46

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Luni, 22 Februarie 2010, 18:33
stimata colega,
nu sunt eu chiar un specialist in domeniu dar in practica m-am confruntat cu astfel de situatii in care, pe buna dreptate, in momentul in care se factureaza penalitatile acestea devin exigibile la plata impozitelor si taxelor aferente, chiar daca nu sunt incasate efectiv.. astfel, managerii firmelor in cauza aveau o mare dilema: ori factureaza penalitatile si platesc impozitele aferente, ori, nu le factureaza si la un eventual control al garzii financiare pot primi avertismente si/sau amenzi ca nu au depus diligentele necesare incasarii acestora, ori prima etapa este emiterea facturilor de penalitati.. logica ar fi ca pana la incasarea acestor facturi, firmele potente sa vireze la stat si impozitele datorate pentru penalitati... asa cum ati remarcat si dvs, o astfeld e abordare este criticabila si poate fi atacata in contencios cu sanse reale de castig, dar pana atunci interpretarea oficiala si regula in care se aplica normele referitore la impunerea penalitatilor astea sunt..toate cele bune!
 
 
 
offline
Avatar 0.00

Data înregistrării:
Joi, 14 Ianuarie 2010, 16:45

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Luni, 22 Februarie 2010, 20:52
@Andreea Lisievici

Stiu ca exista inca in vigoare o prevedere care obliga societatile comerciale sa-si aplice intre ele penalitati pentru plata cu intarziere a facturilor. Deci obligatia este mai veche, si nu in baza Ordinului 3055 care are aplicabilitate incepand cu o1.o1.2010.
De aici pana la obligarea in urma unui control fiscal mai este drum lung. Daca prin control fiscal va referiti la verificarile facute de controlorii de la administratiile fiscale, cred ca va inselati. Asemenea amenzi se aplica , de obicei , de controlorii de la Garda financiara, dar controalele lor nu sunt fiscale.
O lege va poate obliga sa includeti in contract anumite clauze, chiar sanctionatorii.
Ba chiar - in unele situatii - aceste clauze sunt de drept in contract, prin efectul legii.
Dar nicio lege nu va poate obliga sa facturati penalitati. Iar creantele din penalitati nu se inregistreaza intotdeauna ca venituri, pentru a fi impozitate, mai ales cand sunt incerte. Puteti crea provizioane pentru a atenua efectul lor. Daca insa ati facturat acele penalitati, atunci - de regula, fara a sti mai multe despre acest lucru , acel venit este cuprins in baza de impozitare.
 
 
 
offline
2.00

Data înregistrării:
Vineri, 1 Februarie 2008, 12:55

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Luni, 22 Februarie 2010, 21:01
Legea 469/2002 - privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei contractuale


Art. 4. - (1) În contractele încheiate, părţile pot prevedea ca, în cazul neîndeplinirii până la scadenţă sau până la un alt termen convenit a obligaţiilor prevăzute la art. 3 alin. (1), debitorii să plătească, în afara sumei datorate, penalităţi pentru fiecare zi de întârziere, începând cu prima zi lucrătoare după data scadenţei.
(2) În contractele comerciale dintre părţile contractante, indiferent de forma în care acestea se încheie, în afara penalităţilor contractuale prevăzute la alin. (1), pentru compensarea prejudiciului suferit de către creditor ca urmare a îndeplinirii cu întârziere sau a neîndeplinirii obligaţiilor asumate de debitor, se pot include şi daune-interese pentru neexecutarea totală sau parţială a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.
(3) Totalul penalităţilor pentru întârziere în decontare, prevăzute la alin. (1) şi (2), nu poate depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate, cu excepţia cazului în care prin contract s-a stipulat contrariul.


CODUL FISCAL

Art. 19. - (1) Profitul impozabil se calculează ca diferenţă între veniturile realizate din orice sursă şi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile şi la care se adaugă cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau în calcul şi alte elemente similare veniturilor şi cheltuielilor potrivit normelor de aplicare.

NORME METODOLOGICE

12. Veniturile şi cheltuielile care se iau în calcul la stabilirea profitului impozabil sunt cele înregistrate în contabilitate potrivit reglementărilor contabile date în baza Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi orice alte elemente similare veniturilor şi cheltuielilor, din care se scad veniturile neimpozabile şi se adaugă cheltuielile nedeductibile conform prevederilor art. 21 din Codul fiscal.


OMFP 3055/2009

36 - (1) Elementele prezentate în situaţiile financiare anuale se evaluează în conformitate cu principiile contabile generale prevăzute în prezenta secţiune, conform contabilităţii de angajamente. Astfel, efectele tranzacţiilor şi ale altor evenimente sunt recunoscute atunci când tranzacţiile şi evenimentele se produc (şi nu pe măsură ce numerarul sau echivalentul său este încasat sau plătit) şi sunt înregistrate în contabilitate şi raportate în situaţiile financiare ale perioadelor aferente.

8.4. TERŢI
180 - (2) În baza contabilităţii de angajamente, entităţile trebuie să evidenţieze în contabilitate toate veniturile şi cheltuielile, respectiv creanţele şi datoriile rezultate ca urmare a unor prevederi legale sau contractuale.
(3) În conturile de furnizori şi clienţi se evidenţiază distinct datoriile, respectiv creanţele din penalităţi stabilite conform clauzelor contractuale, despăgubiri datorate pentru contracte întrerupte înainte de termen şi alte elemente de natură similară.
184 - (2) În conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, orice operaţiune economico-financiară efectuată se consemnează în momentul efectuării ei într-un document care stă la baza înregistrărilor în contabilitate, dobândind astfel calitatea de document justificativ.
(3) Din punct de vedere contabil, efectuarea operaţiunii economico-financiare este probată de orice document în care se consemnează aceasta.
187 - La scăderea din evidenţă a creanţelor şi datoriilor ale căror termene de încasare sau de plată sunt prescrise, entităţile trebuie să demonstreze că au fost întreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora.


LEGEA CONTABILITATII 82/1991

Art. 6. - (1) Orice operaţiune economico-financiară efectuată se consemnează în momentul efectuării ei într-un document care stă la baza înregistrărilor în contabilitate, dobândind astfel calitatea de document justificativ.
(2) Documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitate angajează răspunderea persoanelor care le-au întocmit, vizat şi aprobat, precum şi a celor care le-au înregistrat în contabilitate, după caz.


OMFP 3055/2009

256 - (1) Veniturile din exploatare cuprind:
e) alte venituri din exploatarea curentă, cuprinzând veniturile din creanţe recuperate, penalităţi contractuale, datorii prescrise, scutite sau anulate potrivit legii, precum şi alte venituri din exploatare.
CONCLUZII:
1. Penalitatile contractuale (indiferent daca au fost sau nu incasate), reprezinta venituri din exploatare (OMFP 3055/2009 pct. 256) si se iau in calcul la determinarea impozitului pe profit (Codul Fiscal art. 19 si Normele Metodologice pct. 12).
2. Aceste venituri trebuie consemnate intr-un document (OMFP 3055/2009 pct. 184 alin. 2), care va dobandi astfel calitatea de document justificativ (Legea 82/1991 art. 6). Pentru inregistrarea in contabilitate, poate servi ca document justificativ si contractul incheiat intre parti (OMFP 3055/2009 pct. 184 alin. 3), in care sunt prevazute penalitatile. Recomandabil este totusi intocmirea facturii, deoarece prin acest document, clientul afla cuantumul exact al penalitatilor.ultima dată editat de fat frumos pe data de Luni, 22 Februarie 2010, 21:49
 
 
 
offline
Avatar 2

Data înregistrării:
Miercuri, 14 Iunie 2006, 11:58

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Luni, 22 Februarie 2010, 21:47
Va multumesc si, daca are importanta, precizez ca nu e vreo situatie de care sa ma fi lovit personal.

Dar nicio lege nu va poate obliga sa facturati penalitati. Iar creantele din penalitati nu se inregistreaza intotdeauna ca venituri, pentru a fi impozitate, mai ales cand sunt incerte.

Si eu impartasesc aceeasi opinie. Penalitatile sunt sanctiuni civile care nu sunt obligatoriu de perceput, spre deosebire de pret, iar cum societatea nu e obligata sa obtina orice venit poate, nu vad de unde obligatia facturarii. Ok, daca sunt facturate e alta poveste, dar aici vorbim exact de perioada anterioara facturarii. Nu vad cum ar putea fi impozitate de vreme ce nu sunt sume certe, lichide si exigibile, ca sa nu mai spun de scopul legii, care ar fi total deturnat. Adica de bine ce nu ai incasat nici suma principala, lucru care te face sa apelezi la credit cu dobanda pentru a continua activitatea, mai fa bine si plateste impozit si la ce n-ai incasat plus la penalitati pe care nu se stie daca le mai vezi vreodata. Nu e nici pe departe corect.

@fat frumos: in primul rand legea 469/2002 este abrogata. Lasand asta deoparte, nimeni nu contesta ce este venitul (deci ce scrie in codul fiscal si in norme), ci doar ceea ce reglementeaza ordinul mentionat. In ce priveste art 184 din ordin, operatiunea economico-financiara nu este incheierea contractului sau ajungerea la scadenta, ci chiar plata. Cata vreme plata nu e efectuata, nu vad ce sa se aplice din acel articol si nu va inteleg concluzia, ref justificarea prin contract. COntractul prevede x% pe zi, nu vad cum sta asta la baza sumei Y din contabilitate tocmai datorita faptului ca nu atesta o suma certa ci doar una determinabila.
 
 
 
offline
2.00

Data înregistrării:
Vineri, 1 Februarie 2008, 12:55

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Luni, 22 Februarie 2010, 23:02
Da, legea 469/2002 a fost abrogata. Dar asta nu schimba cu nimic ceea ce am spus mai sus. De altfel, nici aceasta lege nu prevedea obligativitatea introducerii in contract a penalizarilor (am si subliniat acest lucru). Intrebarea dvs. din cate am inteles se referea la caracterul impozabil al veniturilor provenite din penalizari, indiferent daca acestea au fost sau nu incasate (primite). De aceea am presupus ca aceste penalizari au fost prevazute in contract.

Andreea Lisievici a scris:Totusi m-ar interesa o interpretare a unui specialist in domeniu cu privire la obligatia introducerii in calculul profitului impozabil a penalitatilor neprimite.
Multumesc.
OMFP 3055/2009
36 - (1)...efectele tranzacţiilor şi ale altor evenimente sunt recunoscute atunci când tranzacţiile şi evenimentele se produc (şi nu pe măsură ce numerarul sau echivalentul său este încasat sau plătit) şi sunt înregistrate în contabilitate şi raportate în situaţiile financiare ale perioadelor aferente.

Un contract, prevede x% pe zi de intarziere, daca creditul (comercial, financiar) nu se achita pana la data de... In momentul in care creditul a ajuns la scadenta si nu a fost achitat, se produce evenimentul (intarzierea). Efectul intarzierii si anume penalizarile se vor inregistra in contabilitate, chiar daca nu s-au incasat.
Da, x% pe zi este o suma determinabila. La expirarea scadentei ea se va determina prin aplicarea procentului de penalizare asupra sumei restante. Astfel va deveni o suma certa. Documentul in care apare procentul de penalizare, care serveste la calcularea penalizarii ca suma certa, este contractul incheiat intre parti. Astfel, acesta devine document justificativ, deoarece prin acest contract se poate justifica de ce la calcularea penalizarii s-a utilizat procentul x si nu s-a utilizat y sau z.

Penalizarea este o suma certa, lichida si exigibila, pentru ca:
- este o obligatie de plata a unor sume de bani;
- rezulta dintr-un inscris (contractul incheiat intre parti);
- inscrisul atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.

Codul de Procedura Civila prevede:
Art. 379. -
(3) Creanţa certă este aceea a cărei existenţă rezultă din însuşi actul de creanţă sau şi din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dânsul.
(4) Creanţa este lichidă atunci când câtimea ei este determinată prin însuşi actul de creanţă sau când este determinabilă cu ajutorul actului de creanţă sau şi a altor acte neautentice, fie emanând de la debitor, fie recunoscute de dânsul, fie opozabile lui în baza unei dispoziţii legale sau a stipulaţiilor conţinute în actul de creanţă, chiar dacă prin această determinare ar fi nevoie de o osebită socoteală.


 
 
 
offline
Avatar 2

Data înregistrării:
Miercuri, 14 Iunie 2006, 11:58

Profil utilizator

[Explicaţii popularitate]

 
Dată post: Marti, 23 Februarie 2010, 10:23
fat frumos a scris:
De altfel, nici aceasta lege nu prevedea obligativitatea introducerii in contract a penalizarilor (am si subliniat acest lucru).

Nici nu ar avea cum, dar nici nu cred ca are importanta. In comercial debitorul unei obligatii este de drept in intarziere, astfel ca creditorul are dreptul sa ceara, in absenta unei prevederi contractuale, dobanda legala. Cu asta cum ramane?

Intrebarea dvs. din cate am inteles se referea la caracterul impozabil al veniturilor provenite din penalizari, indiferent daca acestea au fost sau nu incasate (primite). De aceea am presupus ca aceste penalizari au fost prevazute in contract.

Corect, asta e situatia de la care am plecat.

OMFP 3055/2009
36 - (1)...efectele tranzacţiilor şi ale altor evenimente sunt recunoscute atunci când tranzacţiile şi evenimentele se produc (şi nu pe măsură ce numerarul sau echivalentul său este încasat sau plătit) şi sunt înregistrate în contabilitate şi raportate în situaţiile financiare ale perioadelor aferente.

Foarte edificator, din pacate

Un contract, prevede x% pe zi de intarziere, daca creditul (comercial, financiar) nu se achita pana la data de...

Citez aceasta parte doar pentru ca nu trebuie sa limitam situatiile la obligatii banesti (credit). Orice obligatie de plata a pretului (pentru bunuri sau servicii) care are un termen stipulat sub sanctiunea penalitatilor are acelasi efect.

In momentul in care creditul a ajuns la scadenta si nu a fost achitat, se produce evenimentul (intarzierea). Efectul intarzierii si anume penalizarile se vor inregistra in contabilitate, chiar daca nu s-au incasat.

Ok, am inteles acum.

Da, x% pe zi este o suma determinabila. La expirarea scadentei ea se va determina prin aplicarea procentului de penalizare asupra sumei restante.

Aici am o dilema - ce este "expirarea scadentei"? Scadenta, prin definitie, a trecut deja si de aceea se calculeaza penalitati. Ele curg pe fiecare zi de intarziere, fara termen.

Astfel va deveni o suma certa. Documentul in care apare procentul de penalizare, care serveste la calcularea penalizarii ca suma certa, este contractul incheiat intre parti. Astfel, acesta devine document justificativ, deoarece prin acest contract se poate justifica de ce la calcularea penalizarii s-a utilizat procentul x si nu s-a utilizat y sau z.

Ok, sunt convinsa ca asta e o chestiune contabila, asa ca nu insist.


Mi se pare ridicola aceasta reglementare, va spun sincer! Mai ales pentru ca fericitul creditor are de ales intre (i) plateste si mai mult fara sa fi incasat nimic, desi a fost prevazator si a inserat sanctiune pentru debitor; (ii) incheie act aditional cu debitorul prin care penalitatile sunt excluse. Cine pierde? Evident, numai creditorul, in ambele cazuri. Halal!
 
 
 
offline
2.00

Data înregistrării:
Vineri, 1 Februarie 2008, 12:55

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Marti, 23 Februarie 2010, 11:29
Se pot crea provizioane, care pot fi deductibile daca indeplinesc conditiile prevazute in Codul Fiscal art. 22 alin. 1 lit. c) si j) si alin. 8.
 
 
Du-te la pagina:  1 2
 

Discuţie Se plateste impozit la penalitatile de incasat?

Acest subiect este moderat de către
carmen01011958,    george-neagu,    Iulian Manea,    ioanbutariu

Ultimele mesaje şterse în discuţie ( total mesaje şterse - 1)

Autor mesaj: florinsavu
Mesaj şters de către: ContSters20980
Dată mesaj: Marti, 23 Februarie 2010, 08:40
Mesaj şters la data: Marti, 23 Februarie 2010, 10:14
Motiv: mesajul e offtopic


 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 368
Total subiecte: 524054
Total mesaje: 2534680


 

Acum online

Utilizatori (30)
GenescuSorina , takanuva , lorella , MihaiNB , tarkan , mitutaflorea , grin , bogde , armaghedon_now , Carp Mircea , carmenliv , mihaelaaaa , Marcela40 , max9 , proastasatului , sts1961 , paveldoghi54321 , df1974 , mereverzi , AvocatIleanaRadescu , cristianQpanait , roberta79 , maria3000 , camberliu , julia_chi , bv69nelu , Imparatul , cdcd , violetanuky , av.ciobanunicoleta

Consultanţi (4)
avocat.bucuresti13 , avocat_lascoschi@yahoo.com , Av. Gabriel Klein Kiritescu , Iulix_73

Moderatori (3)
Gabriela Pintea , gigipopa , freeelis

Administratori (0)
-

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

sageata , sageata2 , miramircea , alin20s2001 , CristinaT , shatoura , nicoleta cristina , maria_conta , CLAUDIA2006 , nicoletanicolae2005 , alef , alina_vatrã , contstudio , imipasa , MATI STEFAN , lovistec , alexagri , Moise_mrc , juaristi , madalina_grosu , ionutdragnea , ndiaconescu , DNICOLETA , luminitagr , elena.ni , fetesti , adrian_31 , renatostinga , didicnt , aioluc , KRYSTY35 , Vasile_N , asirghie , csabi40 , gabriel baicu , a_p_a , andu1982 , corinutza.2006 , simona19.71nicu , ioanagci , marinaalexandrescu , Ripanu_Cristi , florentinaanca , turcuirimia , nickelodeon , flori.garleanu , dan_apostolescu , valchim , cami6791 , scarlatcorina , mihaelp , Dan Sorin , elisa3374 , elimatza , ViorelMocanu , amarije , RuxandraV , ovidiu1234 , Coco33 , nicoll_av@yahoo.com , eva-nicoleta , vasile nicolae , magda1612 , nicoleta1206 , manuelachiorean , nicolta , crissy86 , pielotex , luiza voicu , aldo_nick , roman alin , ninha , Szasz Maria , selfdefender , frisca , nic06 , enipohl , ionash , cristi_bv , zache_soft , flaw , adina-nicoleta , Biró Somodi Katalin , sce76 , sorina-sorina , Nico-Nicoleta , Stancu Cornel , AAlina , Ștefãnițã , pachita04121952 , GIOVY , dananico , ªtefãniþã , teodorvpetre , elenina , moisam , radu nina , nicoletapanea , berila , ianusca , Iulialy , Alidadelia , mia2012 , nicollghetu , BURTILANICU , lauraciobanu , nicola_madalina , cserbu , np_2003 , Diana Livia , ileanabireu , gcsilla , natalie_mgn , somodikatalin , mihaela solomon , klaoodyoo , AdrianDM , stefanudrea , simamarian , dianabadea , mikidutamiki , anaisanais2010 , CARPENSIONARI , nechiforalina , baltoiu sorin , swry0604 , bflkx25 , Richardarr , lgqor66 , Lyndonbuph , andrei8080 , Mammierdkq , rbgc0469 , rilomloor , liaqrotth , Alecsa1234 , taanwem , Delenickes7g , toodkiin , Carrollqhzl , Twandahyuk , madalina_91

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro