Intreaba in Forum

Serviciu util cand ai o intrebare si ai vrea un raspuns rapid care sa te lamureasca

Scrie intrebare in Forum

Cere o oferta in Bursa de Servicii

Serviciu util cand ai de rezolvat o problema si ai nevoie de ajutor de specialitate (reprezentare in instanta, consultanta, cadastru, contabilitate etc.)

Cere oferta in Bursa
 • Autentificare
  Email / Utilizator
  Parola
  recuperare parolă
  Recuperare parolă

  Introduceţi adresa de email asociată contului dumneavoastră.

  Un email cu noua parolă şi instrucţiunile de recuperare a fost trimis cu succes către adresa specificată de tine.

 • Înregistrare

  Intră acum în comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirmă

  Avocatnet.ro în cifre
  Comunitatea are 409.405 de membri si 6.662 de consultanţi înregistraţi care au contribuit cu 2.536.034 mesaje in forum.

Știai că AvocatNet.ro are și o versiune premium?

 • Alerte pe email, cu conținut special.
 • Articole exclusive pentru abonați.
 • Navigare în site neîntreruptă de publicitate.
Mă interesează

Discuţie Reprezentarea in procesul penal

Du-te la pagina:  1 2
 
offline
2.04

Data înregistrării:
Marti, 23 Iunie 2009, 22:09

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Marti, 16 Martie 2010, 19:23

Intr-un proces penal, inculpatul nu doreste sa dea nicio declaratie, nici sa vorbeasca in vreun fel.
Inculpatul doreste sa isi numeasca un reprezentant care sa vorbeasca pentru el.
Bineinteles, va exista si un avocat.

Este posibila reprezentarea ... in situatia in care si inculpatul si reprezentantul sunt prezenti?
Adica, este obligatoriu ca inculpatul sa fie absent pentru a fi permisa reprezentarea conform art. 174 C.pen. ?
 
 
 
offline
2.00
1

Data înregistrării:
Marti, 27 Decembrie 2005, 14:31

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Marti, 16 Martie 2010, 19:31
Reprezentarea unui invinuit/inculpat este posibila doar de catre avocat si numai atunci cand prezenta invinuitului/inculpatului nu este obligatorie, este un proces penal si nu unul civil in care reprezentarea oricareia dintre partile procesului - reclamant sau parat poate fi efectuata de orice persoana in baza unei procuri speciale.
Reprezentantul inculpatului nu poate face declaratii in numele inculpatului.
Este vorba despre art. 174 C.pr.pen.
Acest text se refera nu numai la reprezentarea inculpatului ci si la reprezentarea celorlalte parti din proces, inclusiv partea civila care poate fi facuta prin orice persoana cu procura speciala.

ultima dată editat de cora2006 pe data de Marti, 16 Martie 2010, 19:32
 
 
 
offline
8.36
10

Data înregistrării:
Sambata, 16 Ianuarie 2010, 19:20

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Marti, 16 Martie 2010, 19:56
Ajuta ori de cate ori iti sta in putere!
 
In cursul judecatii inculpatul poate fi reprezentat, cu exceptia cazurilor cand prezenta sa este obligatorie.Daca inculpatul nu doreste sa dea declaratie va fi prezent si se va consemna aces fapt.Este mai mult decat evident ca avocatul nu poate da declaratii in locul clientului sau pentru ca declaratia este personala.
Reprezentarea opereaza efectiv cand inculpatul este lipsa, iar cand este prezent va fi asistat de aparator.Faptul ca in cursul procesului penal aparatorul formuleaza intrebari partii vatamate, martorilor, formuleaza cereri in numele clientului sau, reprezinta iata o modalitate de reprezentare a intereselor clientului sau in fata instantei.
 
 
 
offline
2.04

Data înregistrării:
Marti, 23 Iunie 2009, 22:09

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Marti, 16 Martie 2010, 21:14
Reprezentarea unui invinuit/inculpat este posibila doar de catre avocat

Afirmatia este in contradictie cu prevederile art. 174 C.pen.

Singura diferenta dintre un avocat si un reprezentant este ca acesta din urma nu poate pune concluzii. Bineinteles, cind prezenta invinuitului/inculpatului este obligatorie (arestati, etc.) atunci reprezentarea nu este posibila.
De asemenea, reprezentantul poate face orice acte, mai putin cele "intuitu personae" sau unele renuntari.

Eu eram curios. totusi ... in cazul in care un inculpat solicita ca reprezentantul sau conventional (nu avocatul) sa fie prezent si sa indeplineasca procedurile in locul sau.
Vorbesc de procedurile permise, nu de cele care nu sunt permise.
Nu reusesc sa gasesc norma prohibitiva.

Inculpatul isi poate constitui echipa de aparare cum pofteste.

Alberto Kurtyan
 
 
 
offline
2.00
1

Data înregistrării:
Marti, 27 Decembrie 2005, 14:31

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Marti, 16 Martie 2010, 21:47
Parerea mea mi-am exprimat-o mai sus:
Invinuitul/inculpatul nu poate fi reprezentat de o alta persoana in afara de avocat! Actiunea penala declansata impotriva inculpatului este personala astfel ca nimeni nu poate sa-l reprezinte pe inculpat, sa dea declaratii in numele lui pentru faptele savarsite de inculpat sau sa vorbeasca in locul sau, cu exceptia avocatului, mai putin in cazurile in care prezenta inculpatului este obligatorie.
Daca inculpatul nu doreste sa dea declaratii, este dreptul sau prevazut de art. 70 C.pr.pen.
Procesul penal are reguli diferite fata de procesul civil!
 
 
 
offline
1.40

Data înregistrării:
Sambata, 27 Ianuarie 2007, 12:13

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Marti, 16 Martie 2010, 22:48
Alberto, nu vei gasi nicio norma prohibitiva fiindca ea nu exista.
Acesti reprezentanti conventionali, alaturi de reprezentantii legali, sunt niste inlocuitori ai subiectilor particulari principali, care din varii motive nu pot participa la unele activitati in cadrul desfasurarii procesului penal. Reprezentati conventionali devin si ei subiecti ai procesului penal( nu si parti in proces!), cu pozitii procesuale diferite.
In privinta reprezentarii invinuitului sau inculpatului in faza de up si a judecatii, iti recomand calduros (si nu doar tie, fiindca vad ca "reprezentarea conventionala" in procesul penala este o mare necunoscuta ptr. multi) sa-l citesti pe V.Dongoroz s.a. in "Explicatii teoretice si practice ale Cpp - Partea generala" vol.I, Editura Academiei Romane, Buc. 1975, apoi pe...N. Volonciu "Tratat de procedura penala - Partea generala, vol.I ed. Paideia Buc.1993 pag. 38 * (*aici vei gasi precizari f importante privind forma prin care reprezentantul conventional neavocat poate reprezenta ORICE parte in procesul penal..respectiv prin incheierea unui mandat judiciar sau procura speciala). Evident....cu respectarea prev.174 Cpp.

ultima dată editat de Gabriela Paduraru pe data de Marti, 16 Martie 2010, 23:11
 
 
 
offline
2.04

Data înregistrării:
Marti, 23 Iunie 2009, 22:09

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Marti, 16 Martie 2010, 23:41
Total de acord.

Dar inculpatul trebuie neaparat sa fie absent? In cazul meu, inculpatul a decis ca nu vrea sa participe la procesul penal, adica nu vrea sa zica nimic, nimic, ci doar sa il lase pe reprezentant sa sustina cererea, sa propuna probe, sa puna intrebari la interogatoriu ... si cam atit.

Daca este necesar sa fie absent, va fi absent, dar intrebarea mea era ... unde scrie ca trebuie sa fie absent ca sa fie reprezentat?

Alberto Kurtyan
 
 
 
offline
2.00
1

Data înregistrării:
Marti, 27 Decembrie 2005, 14:31

Profil consultant Cere consultanţă

[Explicaţii indice rating]

 
Dată post: Miercuri, 17 Martie 2010, 07:02
Reprezentarea conventionala în fazele procesului penal
a) în faza de urmarire penala - partea vatamata, partea civila si partea responsabila civilmente pot fi reprezentate, iar în privinta învinuitului si inculpatului, acesta poate fi reprezentat în procedura ridicarii de obiecte si inscrisuri si a perchezitiei domiciliare (art. 104 alin. 2 si 4 C.pr.pen.; art. 108 alin. 4C.pr.pen.);
- pentru anumite acte, învinuitul sau inculpatul poate fi reprezentat, dar numai in temeiul unui mandat special (acte cu caracter personal, cum este retragerea plangerii preaiabiie, in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca aceasta retragere reprezinta o cauza care inlatura raspunderea penala poate fi realizata prin reprezentant daca acesta are mandat special in acest sens; renuntarea la dreptul de recurs impune, de asemenea, mandat special);
b) in faza de judecata -în conformitate cu prevederile art. 174 C.pr.pen., in cursul judecatii partea vatamata, partea civila si partea responsabila civilmente pot fi reprezentate in orice situatie. Astfel, in cursul judecatii, invinuitul/inculpatul poate fi reprezentat în cursul judecatii, cu exceptia cazurilor in care prezenta lor este obligatorie potrivit legii (starea de arest preventiv).
Cand legea admite reprezentarea invinuitului/inculpatului, daca instanta apreciaza ca este necesara prezenta acestuia, va dispune aducerea lui.

Reprezentarea legala
Reprezentantul legal este persoana desemnata de lege sa participe la proces în locul parţii interesate care nu are dreptul de a sta în cauza în mod nemijlocit, ci numai interpus prin intermediul reprezentantului sau legal (ex.: o persoană juridică sau o persoană lipsită de capacitate de exerciţiu).
Persoana vatamata lipsita de capacitate de exerciţiu, poate fi reprezentata de parinte/tutore/curator, iar persoanele juridice sunt reprezentate numai de persoanele abilitate potrivit legii sau statutului lor (director, preşedinte, jurisconsult etc.).
O persoană juridică sau orice unitate dintre cele prevăzute în art. 145 C.pen. nu poate sta în procesul penal în calitate de parte civilă sau parte responsabilă civilmente decât prin intermediul reprezentantului ei legal.
Spre deosebire de dreptul procesual civil, unde exista prevederi exprese, în dreptul procesual penal, nu exista un text expres deoarece pentru cazurile în care învinuitul/inculpatul este lipsit de capacitatea de exercitiu, el nu raspunde penal si nu poate figura în calitate de subiect în procesul penal.
Art. 132 alin. 3 C.pen. prevede că pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali.
Reprezentarea legala în dreptul procesual penal, o regasim in putine situatii:
art. 140 ind. 3 alin. 3 si art. 159 alin. 4 C.pr.pen.
Reprezentanţii pot îndeplini toate actele procesuale care stau la îndemâna părţii cu excepţia acelora care au un caracter strict personal. De aceea, reprezentantul nu poate exercita drepturile procesuale ale învinuitului/inculpatului prevăzute “intuitu personae” şi nici nu poate renunţa la vreunul din drepturile acestuia fără un mandat special de renunţare (ex.: art. 368 alin. 3, art. 369 alin. 2 şi art. 385 ind. 4 alin. 2 C.pr.pen. privind renunţarea sau retragerea apelului/recursului.
Dacă învinuitul/inculpatul nu pot fi reprezentaţi decât în câteva situaţii limitativ prevăzute de lege, celelalte părţi pot fi reprezentate totdeauna, pentru ele aplicându-se, atât în faza de urmărire penală cât şi în cursul judecăţii, regulile generale de reprezentare reglementate de legea civilă.

ultima dată editat de cora2006 pe data de Miercuri, 17 Martie 2010, 07:14
 
 
Du-te la pagina:  1 2
 

Discuţie Reprezentarea in procesul penal

Acest subiect este moderat de către
GabrielaA,    legally_aid,    simonette12,    Birou-De-Mediator,    trandafir2 

Statistici Forum

Mesaje astăzi: 178
Total subiecte: 524427
Total mesaje: 2536034


 

Acum online

Utilizatori (49)
crisconst , smecherul , praetorian , calbazaiustin , Soffia , LuminitaZP , pusa2mimi , florinavlasceanu , phonearena , Ciortea Zita , Carp Mircea , Allona , Angela76 , doveximdovexim , Zoya , Martonze , aura_neagu , Adi Lungu , laritzu , Viomio , ciausu domnica , Cris1971 , seitana , GBC , Deisi , Roxana Neagu , alexboiciuc , TivadarSandra , BirtalanPiroska , iondaniell , cyan , mariusbompa , monica.infinitymode.ro , elenazan , tipu99 , me.elena , cde , delia2007 , rozmin , Bogdanoffice , cosmindaniel12 , dinu154 , vio.micle , Adam Grecu , Daliborka , romibaro , matei11 , IonelaZ_Toma , rusum

Consultanţi (14)
cazacuioana , suciuconta , 54321 , Stoica Ioana , ConsuelaScarlat , mediatordorinilie , laleaua-neagra , simonaoprica , danafatol , Florin 72 , iulia53 , cenusalidia.h , matei_chirilov , patrascu razvan

Moderatori (2)
legally_aid , gigipopa

Administratori (1)
Admin

Astăzi îşi sărbătoresc ziua de naştere

IONITAGRIGORELUCIAN , GRIGORELUCIANIONITA , cezarcri , cathy_tanase , mariaionescu , ciufina , sorinacho , ghidwayup , ioanalol , ppscaurel , dislexic , Laza Maria Monica , drandy2k , minnie , roxanadarie , otiliamirela , crengi , andrutzaaa99 , ncc1270 , viobim , ugotrading , Carmen G , carmenvaradi , Addicted R4v3n , valeriucta , uscons , flopozippo , migdonia51 , lauto20tm , tyby8 , laviniao , drcretoiu , siralmi , catalin30 , Atipico , dan oancea , didiazf , niko 94 , cmariusstancu , almasankatalin , nicoleta grama , violeta radulescu , anisoarabalut , marianasincu , vivere , karmens75 , delia_ionica , dana_trifa , iulipetrov , annynna , thesanco , silvia stanescu , iosifescun , eugen a , andreea2004 , eduard edy , anna1967 , whiterose12 , pescadore , robert19841209 , andreea_busa , sorinspataru , Talida01 , Maria_ , luminitacornea , atdacris , alimirela , geotonyus , cschieb , robi_gyongyi10 , iris9 , armeniaD , rozi.bucataru@yahoo.com , Horatiu2011 , blankab , CIMPEANU MIRELA , Popalelia , jitariu , Fabich , Mahtub , DanielCariga , SIMONA09 , dallexino , simcontab , noane , mocanu_eugen-nicky , mirelusha65 , lianaagrisan , simonamiron , mirelaojog , Ilinca1958 , dsorescu , lilibobocul , AniRotaru , AlexandraHDR , erudt2 , psdbf32 , isiv0884 , Errolubrp , zoif7803 , Brazlese3n , Teodorapoit , tthorayunt , rprsz39 , Dwainhd , Archiebvre , Sammyok , shula , Oscarao , Rourase8e , radackaang , Johnxs , Janitadizh , Kolodzieskise1q

 

Cautare in forum

 
Publicitate în reţeaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te înscrie GRATUIT în catalogul consultanţilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Funkykids CBC Romania Admis Eden Spa Marketizator.ro