Solutii pentru IMM
 • Autentificare
  Utilizator
  Parola
  recuperare parola
  Recuperare parola

  Introduceti adresa de email asociata contului dumneavoastra.

  Un email cu noua parola si instructiunile de recuperare a fost trimis cu succes catre adresa specificata de tine.

 • Inregistrare

  Intra acum in comunitatea Avocatnet.ro. Este gratuit!

   ContUtilizator  ContConsultant  ContFirma

  Avocatnet.ro in cifre
  Comunitatea are 326.198 de membri si 5.996 de consultanti inregistrati care au contribuit cu 2.106.705 mesaje in forum.

Discutie conditii pentru ocuparea functiei de secretar unitate administrativ teritoriala

Du-te la pagina:  1 2
 
 
offline
Avatar 2

Data inregistrarii:
Luni, 22 Martie 2010, 22:14

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Luni, 22 Martie 2010, 22:36

Buna ziua,
Stiu ca legislatia prevede ca si conditii de ocupare a functiei de secretar sa ai studii juridice sau administrative, cursuri postuniversitare si 5 ani vechime.
Intrebarea mea este daca un functionar public, absolvent al facultatii de management si a cursurilor potuniversitare in cadrul facultatii de stiinte juridice si administrative, cu 10 ani vechime in administratia publica poate ocupa functia de secretar al municipiului?
Va multumesc!
 
 
 
offline
Avatar 6

Data inregistrarii:
Marti, 12 Iunie 2007, 08:19

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Luni, 22 Martie 2010, 22:39
10 ani ce a fost in administratia publica, arhivar? Pentru un raspuns cat mai complet trebuie date cat mai complete.
 
 
 
offline
Avatar 2

Data inregistrarii:
Luni, 22 Martie 2010, 22:14

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Luni, 22 Martie 2010, 22:47
de la referent, inspector, sef serviciu
 
 
 
offline
Avatar 6

Data inregistrarii:
Marti, 12 Iunie 2007, 08:19

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Luni, 22 Martie 2010, 23:21
Personal cred ca da in conditia castigarii concursului de ocuparea postului. Dar sa nu uitam ca pe meleagurile noastre mai trebuie si altfel de "cunostinte" dacat cele din domeniul administratiei locale.
 
 
 
offline
23

Data inregistrarii:
Duminica, 1 Februarie 2009, 12:18

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Marti, 23 Martie 2010, 10:05
Eu cred ca sunteti in eroare: legea 188/1999 prevede pentru ocuparea functiei publice de secretar al unitatii administrativ teritoriale studii superioare juridice sau administrative, si cursuri postuniversitare. In situatia in care la concurs nu se prezinta persoane care sa indeplineasca aceasta conditie de studii, se accepta si alt tip de studii superioare.
Iar daca nu se prezinta persoane cu studii superoare, postul poate fi ocupat, prin concurs, de persoane cu studii medii (doar secretar comuna), cu obligatia de a se repeta organizarea concursului la fiecare 6 luni.
Vechimea in specialitate depinde: pentru secretar oras/municipiu este de 5 ani, pentru secretar comuna este de 2 ani. Si este vorba de vechime in specialitate studiilor, nu vechime in munca.
 
 
 
offline
Avatar 2

Data inregistrarii:
Luni, 22 Martie 2010, 22:14

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Marti, 23 Martie 2010, 15:04
Am observat din profilul dvs. ca sunteti secretar.
Eu lucrez la departamentul resurse umane si ma confrunt cu urmatoarea situatie. Postul de secretar al unitatii adm.terit. este vacant. Primarul, doreste sa promoveze temporar in functia de secretar (6 luni) un functionar public de conducere, respectiv sef serviciu, care are studii superioare (Facultatea de management), studii postuniversitare (Facultatea de stiinte juridice si administrative) si 5 ani vechime in specialitatea studiilor superioare. Din punctul meu de vedere, acest functionar poate ocupa temporar functia de secretar dar mai vreau si alte pareri. Primarul asteapta de la mine un punct de vedere si vreau sa fiu sigura ca este intemeiat. Dvs. cred ca sunteti in masura sa ma ajutati.
Va multumesc
 
 
 
offline
23

Data inregistrarii:
Duminica, 1 Februarie 2009, 12:18

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Marti, 23 Martie 2010, 17:05
Promovarea temporara pe aceasta functie se poate face in acest caz in baza legii 188/1999:
Art. 92
(1) Exercitarea cu caracter temporar a unei functii publice de conducere se realizeaza prin promovarea temporara a unui functionar public care indeplineste conditiile specifice pentru ocuparea acestei functii publice si care nu are in cazierul administrativ sanctiuni disciplinare neradiate in conditiile prezentei legi.
(2) Daca functia publica este vacanta, masura prevazuta la alin. (1) se dispune de catre persoana care are competenta numirii in functia publica, pe o perioada de maximum 6 luni intr-un an calendaristic, astfel:
a) cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, pentru functiile din cadrul autoritatilor si institutiilor publice din administratia publica centrala;
b) cu obligatia instiintarii inainte cu cel putin 10 zile a Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, pentru functiile publice din cadrul autoritatilor si institutiilor publice din administratia publica locala. In situatia in care Agentia Nationala a Functionarilor Publici constata ca nu sunt indeplinite conditiile legale privind exercitarea cu caracter temporar a unei functii publice de conducere, dispune neefectuarea masurii sau, dupa caz, incetarea acesteia.

Art. 57:
(6) Conditiile minime de vechime in specialitatea studiilor necesare participarii la concursul de recrutare organizat pentru ocuparea functiilor publice de conducere se stabilesc astfel:
a) 2 ani in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice, pentru ocuparea functiilor publice de conducere de: sef birou, sef serviciu si secretar al comunei, precum si a functiilor publice specifice asimilate acestora;
b) 5 ani in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice, pentru ocuparea functiilor publice de conducere, altele decat cele prevazute la lit. a).
(7) Pentru participarea la concursul de recrutare organizat pentru ocuparea functiilor publice de conducere, candidatii trebuie sa fi absolvit studii de masterat sau postuniversitare in domeniul administratiei publice, management ori in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice.

legea 251/2006:
art. V
(1) Secretarii de comune care, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, nu au studii superioare juridice sau administrative isi pot pastra functia publica, cu obligatia ca in termen de 3 ani sa absolve o forma de invatamant superior de lunga durata in specialitate juridica sau administratie publica, sub sanctiunea eliberarii din functie.
(2) In cazul in care la concursurile organizate pentru ocuparea functiei publice de secretar al comunei nu se prezinta persoane care indeplinesc conditiile de studii prevazute la alin. (1) si/sau conditiile de vechime in specialitatea studiilor juridice ori administrative, pot candida si persoane care nu indeplinesc aceste conditii. In aceasta situatie, ocuparea functiei publice de secretar se face pe perioada determinata, cu obligatia organizarii anuale a concursului pentru ocuparea acesteia.

Ori, cum este vorba doar de ocuparea temporara a acestei functii, pana la concurs, (adica nu mai mult de 6 luni), persoana in cauza poate prelua momentan functia publica de secretar al comunei.
La orase, trebuie sa aiba studii juridice sau administrative, derogarea nu se aplica.
Totodata, prevederile art. IV alin. (5) din Legea nr. 251/2006, dispun că până la data de 19 iulie 2010, condiția „pentru participarea la concursul de recrutare organizat pentru ocuparea funcțiilor publice de conducere, candidații trebuie să fi absolvit studii de masterat sau postuniversitare în domeniul administrației publice, management ori în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice” nu este obligatorie pentru recrutarea funcționarilor publici de conducere. - preluat de pe site-ul ANFP.
 
 
 
offline
21

Data inregistrarii:
Sambata, 25 Octombrie 2008, 11:01

Profil utilizator

[Explicatii popularitate]

 
Data post: Miercuri, 24 Martie 2010, 01:50
legea nr.215/2001
"ART. 116
(1) Fiecare unitate administrativ-teritorială și subdiviziune administrativ-teritorială a municipiilor are un secretar salarizat din bugetul local. Secretarul comunei, orașului, municipiului, județului și al subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiilor este funcționar public de conducere, cu studii superioare juridice sau administrative. Secretarul se bucură de stabilitate în funcție."
legea nr.188/1999
" ART. 57*)
(1) Recrutarea în vederea intrării în corpul funcționarilor publici se face prin concurs, în limita funcțiilor publice vacante rezervate în acest scop prin planul de ocupare a funcțiilor publice.
(2) Condițiile de participare și procedura de organizare a concursului se stabilesc potrivit legii.
(3) Concursul are la bază principiile competiției deschise, transparenței, meritelor profesionale și competenței, precum și cel al egalității accesului la funcțiile publice pentru fiecare cetățean care îndeplinește condițiile legale.
(4) Anunțul privind concursul se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, și într-un cotidian de largă circulație, cu cel puțin 30 de zile înainte de data desfășurării concursului. În mod excepțional, termenul de 30 de zile poate fi redus, în condițiile legii, pentru concursul organizat în vederea ocupării funcțiilor publice de execuție temporar vacante.
(5) Condițiile minime de vechime în specialitatea studiilor necesare participării la concursul de recrutare organizat pentru ocuparea funcțiilor publice de execuție se stabilesc astfel:
a) un an în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice, pentru ocuparea funcțiilor publice de execuție de grad profesional asistent din clasa I, 8 luni pentru ocuparea funcțiilor publice de execuție de grad profesional asistent din clasa a II-a sau 6 luni pentru ocuparea funcțiilor publice de execuție de grad profesional asistent din clasa a III-a;
b) 5 ani în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice, pentru ocuparea funcțiilor publice de execuție de grad profesional principal;
c) 9 ani în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice, pentru ocuparea funcțiilor publice de execuție de grad profesional superior.
(6) Condițiile minime de vechime în specialitatea studiilor necesare participării la concursul de recrutare organizat pentru ocuparea funcțiilor publice de conducere se stabilesc astfel:
a) 2 ani în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice, pentru ocuparea funcțiilor publice de conducere de: șef birou, șef serviciu și secretar al comunei, precum și a funcțiilor publice specifice asimilate acestora;
b) 5 ani în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice, pentru ocuparea funcțiilor publice de conducere, altele decât cele prevăzute la lit. a).
(7) Pentru participarea la concursul de recrutare organizat pentru ocuparea funcțiilor publice de conducere, candidații trebuie să fi absolvit studii de masterat sau postuniversitare în domeniul administrației publice, management ori în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice."
legea nr.330/2009
" "ART. 37
(1) Condiția prevăzută la art. 57 alin. (7) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu este obligatorie pentru recrutarea funcționarilor publici de conducere, în cazul exercitării cu caracter temporar a unei funcții publice de conducere, precum și pentru funcționarii publici care ocupă o funcție publică de conducere, pe o perioadă de 5 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(2) Funcționarii publici prevăzuți la alin. (1) sunt obligați să îndeplinească condiția prevăzută la art. 57 alin. (7) din Legea nr. 188/1999, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în termenul prevăzut, sub sancțiunea eliberării din funcția publică."
Asta, cand e vorba de recrutare.
legea nr.188/1999
"ART. 92*)
(1) Exercitarea cu caracter temporar a unei funcții publice de conducere vacante sau temporar vacante se realizează prin promovarea temporară a unui funcționar public care îndeplinește condițiile de studii și de vechime în specialitatea studiilor pentru ocuparea funcției publice și care nu are în cazierul administrativ sancțiuni disciplinare neradiate în condițiile prezentei legi.
(1^1) În mod excepțional, la propunerea justificată a conducătorului autorității sau instituției publice în al cărei stat de funcții există funcția publică corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici vacantă sau temporar vacantă, exercitarea cu caracter temporar a acesteia poate fi realizată de către funcționari publici sau, după caz, de funcționari publici cu statut special, care îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (1), cu avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. Această măsură se dispune prin act administrativ al persoanei care are competența legală de numire în funcția publică corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici în condițiile în care, din motive obiective, funcția publică nu a putut fi ocupată prin mobilitate.
(2) Dacă funcția publică este vacantă, măsura prevăzută la alin. (1) se dispune de către persoana care are competența numirii în funcția publică, pe o perioadă de maximum 6 luni într-un an calendaristic, astfel:
a) cu avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, pentru funcțiile din cadrul autorităților și instituțiilor publice din administrația publică centrală;
b) cu obligația înștiințării înainte cu cel puțin 10 zile a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, pentru funcțiile publice din cadrul autorităților și instituțiilor publice din administrația publică locală. În situația în care Agenția Națională a Funcționarilor Publici constată că nu sunt îndeplinite condițiile legale privind exercitarea cu caracter temporar a unei funcții publice de conducere, dispune neefectuarea măsurii sau, după caz, încetarea acesteia.
(3) În mod excepțional, perioada prevăzută la alin. (2) poate fi prelungită cu maximum 3 luni, cu avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, dacă autoritatea sau instituția publică a organizat concurs de recrutare sau promovare și funcția publică nu a fost ocupată, în condițiile legii."
O derogare de la prevederile art. 92 alin. (3) a fost efectuată prin art. IV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 90/2009
O.U.G. nr.90/2009
" ART. IV
(1) În mod excepțional, prin derogare de la prevederile art. 92 alin. (3) din Legea nr. 188/1999, republicată, cu modificările și completările ulterioare, perioada prevăzută la art. 92 alin. (2) poate fi prelungită cu maximum 6 luni într-un an calendaristic cu avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică în mod corespunzător și în situația în care, în mod excepțional, s-a dispus exercitarea cu caracter temporar a unei funcții publice vacante corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici.
(3) Prevederile alin. (1) și (2) se aplică până la data de 31 decembrie 2010."
Din pct. dvs. de vedere, persoana cu studii economice, poate fi promovata temporar. Acum...daca ar fi sa-l citez pe un coleg de scoala, care zicea " dupa parerea mea , si a altor specialisti.".... io cred ca studiile economice, nu-s totuna cu studiile juridice sau administrative, astfel incat, nu sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 92 alin. (1) din legea nr.188/1999.
Una peste alta, puteti uza de o mica smecherie.Faceti adrese catre prefect si ANFP, solicitand primului detasarea unui functionar public, care sa indeplineasca conditiile si celei din urma, redistribuirea unui functionar. Daca n-au... atunci, puteti sa-i faceti damblaua primarului, cu acoperire legala , ca deh... nu poti bloca administratia, nu?
 
 
Du-te la pagina:  1 2
 
 

Discutie conditii pentru ocuparea functiei de secretar unitate administrativ teritoriala

Acest subiect este moderat de catre
Gabriela Pintea,    freeelis 

Statistici Forum

Mesaje astazi: 592
Total subiecte: 412529
Total mesaje: 2106705


 

Acum online

Utilizatori (56)
geo-vem , Alinne , gelu71 , aum300 , Alice_Georgiana , pusa2mimi , Imparatul , cataraulioan , romanescu , mihai311 , amstoica1 , apetcu , CatalinIJ , 2nymaria , BogdanMihai13 , Dinte , s.c.serv ad loc s.r.l. , melania_14 , AlerimxD , anakarenina1 , Carp Mircea , rozin1949 , stef99x , Maria2143 , andreeamed , ELENA2009 , Anacreonte , Elena_Voinea , LIVIU NISTEA , RoloTomassi , oana_miruna , cernea_george , Sergiu Florin , Popas72 , ioananicoara , cf72a , adelacristina , smile_506 , Edelweib , mirei2012 , vulcan2014 , bagins , ynocentta , romanulnevoias , patrasescu_ionica , mamaruta2011 , MirelaOprea , tedddybear , anghelush20 , BOTTYCELLY , CIAdrianV , ausfahrt , nea_marin , ancaiacb , viorel_gheorghe , utilizator5555

Consultanti (14)
mmoceanu , geocharalampous , simonaoprica , dolimp , bogdanradu , nyko , patrascu razvan , alexcanciu , Madalina_Pascu , SebastianSimon , adisan , harramaia , iuliustax , apaidiu

Moderatori (2)
Ares-3 , gigipopa

Administratori (1)
Alin Popescu

Astazi isi sarbatoresc ziua de nastere

bobu , mumarian , tigerbagel , gabi88 , cristi_bcs , osiacus , eugen_pircalabelu , LCS , mary_22 , mariana unguran , MITISOARE , toma_florin2000 , liviuastefanei , black27sky , mustateamirela , Carturarul , krond , acinom , doru barbu , Monici , razvan2424 , grigo27 , Florin Manolache , cristi1010 , Marian Craciun , mateisorina , hulubavasile , george1972 , Radu Doina , stefan2008ro , maximilian iustin , marinamarilena , lorenita , Adi Lungu , mada2 , rozsyka , baltat_alina , r.a.jr. , avocat.lacatus , aleko27 , maria_ot2004 , DanIoan , valyJIO , kukac , Iacobuti , Claudia Ghindeanu , adibarbu27 , ellaene , ceapaev , Ardelut , cosmin_sm , Tanasoiu Cristiana , bodea simona , George 46 , mh16dda , malinas28 , Robert Friedmann , kamy_samira , sani , vulturu39 , vyobuz , coscondoy , liamunteanu , Aleku , marcu carmen , annamaria2011 , Azuryn , alexvs , Mary Janr , MariusPri , zinca , c_alexxandra@yahoo.com , andaagnes , hellene , cristin_mara , Nepotul , tirlea2002 , atzucna , ionaurel , sandu mirela , osy , dumycris88 , CRISTINA777 , anamarianicol , danysuciu , valiungur , dete1923 , paragarafamus , vioricaenache , rbiro , iuliaiuly , mihaicostel , ecatrom , daniela62 , emiliapetre , nemethanca , t_vlad2004 , steliana carmaciu , stellyna , shoki , Stefania-Cristina , myuriel , miriii , eny666 , marius_2021 , loredana_baetu , marcelsorin , depravatu , ananas_alex , eujenya , MoiseAdina , waterresources , ralucatatiana

 

Cautare in forum

 
Publicitate in reteaua LegalNET.ro?

Consultant

Nu pierde ocazia de a te inscrie GRATUIT in catalogul consultantilor Avocatnet.ro

Parteneri Avocatnet

Finexpert Elsa Funkykids Deratizare Dezinsectie Carbon solutions global Eden Spa Marketizator.ro