MINISTERUL MEDIULUI ȘI SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

 

MINISTERUL FINANȚELOR PUBLICE

Nr.                    /                                                          Nr.741/ 29.05.2014

 

 

 

ORDIN

privind procedura de efectuare a plăților sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule și a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și pentru modificarea Anexei nr. 4 la Ordinul comun nr. 490/407/2013 al ministrului mediului și schimbărilor climatice și al viceprim – ministrului, ministrul finanțelor publice  pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor prevăzute la art. 7, 9 și 12 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule

 

 

            În conformitate cu prevederile art. 117 alin. (1) lit. f) din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

            În temeiul dispozițiilor art. XV alin. (6) din Ordonanta de urgentă a Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte măsuri fiscal – bugetare,

            Având în vedere dispoziziile art. 13 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 48/2013 privind organizarea și funcționarea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice si pentru modificarea unor acte normative în domeniul mediului și schimbărilor climatice, cu modificările și completările ulterioare, si ale art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor Publice, cu modificările și completările ulterioare,

ministrul mediului și schimbărilor climatice si ministrul finanțelor publice, emit prezentul

 

ORDIN:

 

            Art. 1 - (1) Prin prezentul ordin se aprobă Procedura de efectuare a plătilor sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoresti având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevăzută în anexa nr. 1.

            (2) Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule și a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plății integrale și cheltuielile de judecată, precum și alte sume stabilite de instanțele judecătorești, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora, potrivit prevederilor art. XV alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte măsuri fiscal – bugetare, denumită în continuare ordonanță de urgență.

            (3) Cererile de restituire a sumelor prevăzute la alin. (2), depuse de contribuabili, se soluționează conform prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în termen de 45 de zile de la înregistrare, iar plata tranșelor anuale se efectuează conform graficului tranșelor anuale aprobate la restituire al cărui formular este prevăzut în anexa nr. 7.

            (4) Cererile de restituire a sumelor prevăzute la alin. (2) se depun de către contribuabili la autoritatea obligată prin hotărâre judecătorească să efectueze restituirea, respectiv Agenția Națională de Administrare Fiscală prin organele fiscale competente sau Administrația Fondului pentru Mediu, după caz.

            Art. 2 (1)Taxa pe poluare pentru autovehicule și  taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cheltuielile de judecată precum și alte sume stabilite de instanțele judecătorești se actualizează cu indicele prețurilor de consum comunicat de Institutul Național de Statistică (I.N.S.) după următoarea formulă de calcul: 

A = (suma de actualizat x IPC)/100

unde:

A - suma totală de plată, ca urmare a actualizării;

sume de actualizat - suma corespunzătoare unei transe, conform graficului, la valoarea titlului executoriu;

IPC - indicele preturilor de consum, astfel cum a fost calculat de I.N.S. pentru luna corespunzatoare perioadei de restituire, comparativ cu luna în care a fost emisă decizia de restituire prin care s-a stabilit graficul de plăți.

(2) Dobânda stabilită de instanțele judecătorești se calculează până la data plății integrale, respectiv până la data plății fiecărei tranșe.

            Art. 3 Sumele prevăzute la art. 1 alin. (2), inclusiv diferentele rezultate ca urmare a actualizării acestora la data efectuării plătii, se suportă din sumele încasate, cu titlu de timbru, din bugetul Fondului pentru mediu. 

            Art. 4 Se aprobă modelul si continutul următoarelor formulare:

            a) Cerere de restituire a sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule și a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plății integrale și cheltuielile de judecată, precum și alte sume stabilite de instanțele judecătorești, prevăzută în anexa nr. 2;  

            b) Înstiintare de restituire a unor sume stabilite prin hotărâri judecătoresti, prevăzută în anexa nr. 3;

            c) Referat privind restituirea sumelor stabilite de instanțele de judecată prin hotărâri judecătorești, prevăzut în anexa nr. 4;

            d) Decizie de soluționare a cererii privind restituirea sumelor reprezentând taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plătii integrale si cheltuielile de judecată, precum si orice alte sume stabilite de instantele de judecată prin hotărâri judecătoresti, prevăzută în anexa nr. 5;

            e) Proces - verbal privind actualizarea sumelor stabilite de instanțele judecătorești cu indicele prețurilor de consum, precum și calculul dobânzilor cuvenite contribuabililor, prevăzut în anexa nr. 6;

            f) Graficul tranșelor anuale aprobate la restituire în baza hotărârilor judecătorești, prevăzut în anexa nr. 7;

            g) Borderou privind programarea plății sumelor stabilite prin hotărâri judecătorești, prevăzut în anexa nr. 8;

h) Decizia privind compensarea obligațiilor fiscale, prevăzută în anexa nr. 9;

i) Notă privind restituirea unor sume, prevăzută în anexa nr. 10;

j) Evidența cererilor de restituire și a sumelor aprobate la restituire reprezentând diferențe de sume plătite/valoarea reziduală a timbrului, precum și a sumelor stabilite de instanțele de judecată prin hotărâri judecătorești executorii, prevăzut în anexa nr. 11.

            Art. 5 Administratia Fondului pentru Mediu, în coordonarea Ministerului Mediului si Schimbărilor Climatice, si Ministerul Finanțelor Publice, prin Agentia Natională de Administrare Fiscală si unitătile subordonate acesteia, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin, în mod corespunzător, în funcție de instituția publică obligată la plată în baza dispozitivului hotărârii judecătorești executorii.

            Art.6 Procedura prevăzută de prezentul ordin se aplică de instituțiile publice implicate, cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, cu modificările și completările ulterioare.

            Art.7 Anexa nr. 4 la Ordinul comun nr. 490/407/2013 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor prevăzute la art. 7, 9 și 12 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, precum și a sumelor stabilite de instanțele de judecată prin hotărâri definitive și irevocabile, publicat în Monitorul Oficial al României Partea I,  nr. 175 din 29.03.2013,  se modifică și se înlocuiește cu anexa nr. 11 la prezentul ordin.

Art.8 Anexele nr. 1 - 11 fac parte integrantă din prezentul ordin

Art. 9 Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

Ministrul mediului și schimbărilor climatice,

Attila Korodi

 

Ministrul finanțelor publice,

Ioana – Maria Petrescu

 

 

 


ANEXA nr. 1

PROCEDURA

de efectuare a plătii sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule

            Capitolul I. Procedura de restituire a sumelor prevăzute la art. XV alin. (1) din ordonanța de urgență, în situația în care Agenția Națională de Administrare Fiscală este obligată la restituirea acestora

            1. Contribuabilul care, în baza unei hotărâri judecătoresti executorii, are dreptul la restituirea sumelor reprezentând taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plătii integrale si cheltuielile de judecată, precum si orice alte sume stabilite de instantele judecătorești depune, în vederea restituirii, la organul fiscal competent din subordinea Agenția Națională de Administrare Fiscală, o cerere al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2 la ordin.

            2. Sumele prevăzute la pct. 1 se restituie, la cererea contribuabilului, persoană fizică sau juridică, în conformitate cu prevederile art. 117 din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de către organul fiscal competent, care reprezintă:

            a) în cazul persoanelor juridice, al persoanelor fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere - organul fiscal la care persoana este înregistrată ca plătitor de impozite și taxe;

            b) în cazul persoanelor fizice - organul fiscal în a cărui rază teritorială persoana fizică își are domiciliul fiscal.

            3. Cererea de restituire trebuie să fie depusă în cadrul termenului legal de prescripție a dreptului de a cere restituirea, respectiv în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere dreptul la restituire. Data la care a luat naștere dreptul la restituire este data hotărârii judecătorești executorii.

            4. Dacă organul fiscal competent consideră că mai are nevoie de anumite documente relevante soluționării cererii, solicită contribuabilului, în scris, prezentarea acestora.

            5. Termenul de 45 de zile prevăzut pentru soluționarea cererilor de restituire se prelungește cu perioada cuprinsă între data la care s-a comunicat contribuabilului solicitarea de informații suplimentare relevante soluționării acesteia și data înregistrării primirii acestor informații la organul fiscal competent. În cazul în care documentele solicitate de către organul fiscal competent necesare în vederea soluționării cererii nu sunt depuse de către contribuabil în termen de cel mult 30 zile, cererea prevăzută la pct. 1 se respinge de către organul fiscal competent, înștiințându-l pe contribuabil cu privire la aceasta.

            6. În situatia în care, prin hotărâri judecătorești executorii, instanțele dispun restituirea sumei achitate cu titlu de taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule către un contribuabil care a dobândit autovehiculul în baza unui contract de leasing, plata taxei fiind efectuată de către societatea de leasing, în vederea efectuării restituirii sumei dispuse de instantele de judecată, se va proceda astfel:

            a) în cazul în care atât contribuabilul beneficiar al dreptului de restituire care a dobândit autovehiculul în baza unui contract de leasing, cât si societatea de leasing care a efectuat plata taxei sunt administrati de către acelasi organ fiscal, respectiv sunt arondati aceleiasi unităti a Trezoreriei Statului, sumele înscrise de către organul competent în decizia de restituire, respectiv în graficul tranșelor anuale aprobate la restituire, vor fi virate de către unitatea Trezoreriei Statului de pe cod de înregistrare fiscală societate de leasing pe cod de înregistrare fiscală contribuabil, prin întocmirea de către aceasta a notei contabile;

            b) în situatia în care contribuabilul beneficiar al dreptului de restituire care a dobândit autovehiculul în baza unui contract de leasing si societatea de leasing care a efectuat plata taxei sunt administrati de către organe fiscale diferite, respectiv sunt arondati la unităti ale Trezoreriei Statului diferite, sumele înscrise de către organul fiscal competent în decizia de restituire vor fi virate de către unitatea Trezoreriei Statului de pe cod de înregistrare fiscală societate de leasing pe cod de înregistrare fiscală beneficiar, prin întocmirea de către aceasta a unui ordin de plată în care se va înscrie la rubrica "cod fiscal plătitor" codul fiscal al societătii de leasing si la rubrica "cod fiscal beneficiar" codul fiscal al contribuabilului beneficiar al dreptului de restituire, cu indicarea conturilor bugetare corespunzătoare.

            7. La cererea de restituire se anexează în vederea verificării acestora, următoarele documente:

a)   hotărârea judecătorească executorie, în copie legalizată;

b) actul de identitate al persoanei fizice/al reprezentantului persoanei juridice, împreună cu împuternicirea dată acestuia, în copie;

            8. Cererea de restituire, însoțită de documentele prevăzute la pct. 7, se poate depune la registratura organului fiscal competent sau se poate transmite prin poșta cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

            9. În baza cererii depuse de contribuabil, organul fiscal competent, prin compartimentul cu atribuții de compensare/restituire, denumit în continuare compartiment de specialitate, verifică în baza de date centralizată dacă pentru autovehiculul indicat în cerere a fost restituită/compensată suma solicitată la restituire.

10. După verificarea prealabilă potrivit pct. 9 și în situația în care se constată că nu a fost restituită/compensată suma solicitată la restituire de către contribuabil, organul fiscal competent întocmește Referatul privind restituirea sumelor stabilite de instanțele de judecată prin hotărâri judecătorești executorii,  prevăzut în anexa nr. 4 la ordin.

            11 În vederea stabilirii graficului tranșelor anuale aprobate la restituire, organul fiscal competent transmite Administrației Fondului pentru Mediu o copie a cererii de restituire, însoțită de copii ale documentelor prevăzute la pct. 7, precum și a referatului prevăzut la pct. 10. Aceste documente pot fi transmise în sistem electronic către Administrația Fondului pentru Mediu.

            12. Graficul prevăzut la pct. 11 va fi transmis de Administrația Fondului pentru Mediu, semnat și ștampilat, organului fiscal competent în termen de 5 zile de la data înregistrării la registratura acestei instituții a solicitării organului fiscal. Graficul poate fi transmis organului fiscal competent în sistem electronic, cu încadrarea în termenul de 5 zile de la data înregistrării solicitării organului fiscal.

            13. Graficul tranșelor anuale aprobate la restituire va cuprinde, în mod obligatoriu, perioada de restituire pentru fiecare tranșă anuală, precum și cuantumul acestora, conform modelului prevăzut în anexa nr. 7 la ordin.

            14. Perioada de restituire pentru fiecare tranșă anuală din graficul prevăzut la pct. 11 este următoarea:

a) pentru prima tranșă anuală, perioada de restituire este luna următoare datei comunicării graficului, de către Administrația Fondului pentru Mediu, organului fiscal competent,

b) pentru următoarele tranșe anuale perioada de restituire este:

- pentru cererile de restituire depuse în primul semestru al fiecărui an, perioada de restituire a tranșei este luna aprilie a fiecăruia din următorii 4 ani,

- pentru cererile de restituire depuse în cel de-al doilea semestru al fiecărui an, perioada de restituire a tranșei este luna noiembrie a fiecăruia din următorii 4 ani.

            15. În sensul prezentului ordin, prin tranșă anuală se înțelege cota-parte de 20% din:

a) taxa pe poluare pentru autovehicule/ taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule ,

b) cheltuielile de judecată,

c) alte sume stabilite de instanțele judecătorești.

            16. Ulterior stabilirii graficului tranșelor anuale aprobate la restituire, organul fiscal competent întocmește, în trei exemplare, decizia de soluționare a cererii de restituire, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5 la ordin, la care anexează o copie a graficului tranșelor anuale aprobate la restituire și comunică un exemplar contribuabilului, cel de-al doilea se transmite Administrației Fondului pentru Mediu, iar cel de-al treilea se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.

17. Pentru actualizarea sumelor stabilite prin graficul prevăzut la pct. 11, precum și pentru calcularea dobânzilor cuvenite contribuabililor, conform hotărârilor judecătorești executorii, organul fiscal competent întocmeste, în 3 exemplare, Procesul - verbal privind actualizarea sumelor stabilite de instanțele judecătorești cu indicele prețurilor de consum, precum și calculul dobânzilor cuvenite contribuabililor, conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la ordin. Calculul dobânzii cuvenite contribuabilului se efectuază până la data plății tranșelor anuale, astfel cum este menționată în borderou, respectiv în înștiințarea de restituire sau nota privind restituirea unor sume, după caz, ori până la data stabilită prin hotărârea judecătorească executorie.

18. În vederea restituirii tranșelor anuale stabilite prin graficul prevăzut la pct. 11, a sumelor actualizate și a dobânzilor, organul fiscal competent, prin compartimentul de specialitate, procedează la verificarea datelor din evidența analitică pe plătitori sub aspectul existenței unor eventuale obligații de plată neachitate înregistrate de către contribuabil și aplică în mod corespunzător Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1899/2004 pentru aprobarea Procedurii de restituire și de rambursare a sumelor de la buget, precum și de acordare a dobânzilor cuvenite contribuabililor pentru sumele restituite sau rambursate cu depășirea termenului legal, pentru fiecare tranșă anuală.

19 Pentru plata fiecărei tranșe anuale astfel cum au fost stabilite prin graficul prevăzut la pct. 11, a sumelor actualizate și a dobânzilor, organul fiscal competent constată și operează eventualele compensări cu obligații fiscale restante existente în evidența pe plătitor până la data plății fiecărei tranșe și întocmește în 3 exemplare următoarele documente:

a) Decizia privind compensarea obligațiilor fiscale, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 9 la ordin,

b) Nota privind restituirea unor sume, aferentă fiecarei tranșe anuale stabilite prin grafic, precum și a sumelor actualizate și a dobânzilor, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 10 la ordin,

c) Decizia de restituire a sumelor de la buget, al cărui model este prevăzut în Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1899/2004,

d) Înștiințarea de restituire a unor sume stabilite prin hotărâri judecătorești, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3 la ordin.

20. În vederea efectuării operațiunilor de compensare/restituire, organul fiscal competent transmite unității Trezoreriei Statului un exemplar din documentele prevăzute la pct. 19 lit. a) și b), după caz, cu cel puțin 5 zile înainte de data programată pentru efectuarea plății, astfel cum a fost înscrisă în borderoul prevăzut la pct. 21

21. În vederea programării contribuabililor pentru care vor fi restituite sumele rămase urmare efectuării eventualelor compensări potrivit pct. 18, organul fiscal compentent întocmește Borderoul privind programarea plății sumelor stabilite prin hotărâri judecătorești, prevăzut în anexa nr. 8, iar o copie a acestuia se transmite  Administrației Fondului pentru Mediu.

            22. Compensarea și restituirea sumelor reprezentând taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cheltuielile de judecată, precum si orice alte sume stabilite de instantele judecătoresti, actualizate cu indicele prețurilor de consum comunicat de Institutul Național de Statistică, conform formulei de calcul prevăzută la art. 2 din prezentul ordin, și dobânzile calculate până la data plătii integrale, se fac de la bugetul Fondului pentru mediu, din contul 51.I.16.09.00 "Disponibil din timbrul de mediu pentru autovehicule", codificat cu codul de identificare fiscală al contribuabililor persoane fizice sau juridice, în contul bancar indicat de către contribuabil prin cererea sa de restituire ori în numerar, după caz, cu încadrarea în soldul creditor al contului sintetic 51.I.16.09.00 "Disponibil din timbrul de mediu pentru autovehicule".

            23. În situația în care sumele prevăzute la pct. 22 nu se încadrează în soldul creditor al contului sintetic 51.I.16.09.00 "Disponibil din timbrul de mediu pentru autovehicule", unitățile Trezoreriei Statului vor solicita în scris, în cel mult 2 zile lucrătoare, Trezoreriei Statului Sector 6, pe baza unei adrese aprobate de conducătorul unitătii, transferarea în contul 51.I.16.09.00 "Disponibil din timbrul de mediu pentru autovehicule", codificat cu codul de identificare fiscală atribuit Trezoreriei Statului (8609468), a sumei necesare efectuării compensării/restituirii. Trezoreria Statului Sector 6 va vira suma astfel solicitată, din contul 20.I.16.09.00 "Veniturile Fondului pentru mediu - Timbrul de mediu pentru autovehicule", codificat cu codul de identificare fiscală al Administrației Fondului pentru Mediu, în termen de maximum două zile lucrătoare de la primirea adresei de la unitatea Trezoreriei Statului, cu încadrarea în disponibilitătile bugetului Fondului pentru mediu. Trezoreria Statului Sector 6 anexează la extrasul contului 20.I.16.09.00 "Veniturile Fondului pentru mediu - Timbrul de mediu pentru autovehicule" care se eliberează Administratiei Fondului pentru Mediu copii ale cererilor primite de la unitătile Trezoreriei Statului si copii ale ordinelor de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care s-a efectuat viramentul în contul 51.I.16.09.00 "Disponibil din timbrul de mediu pentru autovehicule", codificat cu codul de identificare fiscală atribuit Trezoreriei Statului (8609468).

            24. În cazul contribuabililor persoane juridice, restituirea sumelor cuvenite se efectuează numai prin decontare bancară în contul bancar indicat prin cererea de restituire, iar, în cazul contribuabililor persoane fizice, restituirea se efectuează fie în contul bancar indicat de aceștia, fie în numerar, la ghiseul unitătii Trezoreriei Statului, în baza notei privind restituirea  unor sume.

            25. Dacă până la restituirea integrală a sumelor prevazute la pct. 1 intervin schimbări privind datele de identificare ale contribuabilului sau ale contului bancar menționate în cerere, contribuabilul are obligația de a înștiința organul fiscal competent de îndată.

26. Programarea pe zile a contribuabililor se face de către organul fiscal competent la data stabilită în borderoul prevăzut la pct. 21, respectiv în înștiințarea de restituire sau nota privind restituirea unor sume, după caz.

            27. În situatia în care contribuabilul nu se prezintă la ghiseul unitătii Trezoreriei Statului la data stabilită, unitatea Trezoreriei Statului va efectua reprogramarea acestuia la o dată ulterioară, la solicitarea sa. Dacă până la sfârșitul fiecărui an contribuabilul nu se prezintă la unitatea Trezoreriei Statului în vederea ridicării sumei cuvenite, plata acestora se va efectua odată cu tranșa următoare sau, în cazul ultimei tranșe, la data stabilită de contribuabil prin solicitarea acestuia.

28. Documentele întocmite în vederea solutionării solicitărilor de restituire a sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoresti având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.

            29. Cererile de restituire și sumele aprobate la restituire reprezentând taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, sumele actualizate cu indicele prețurilor de consum, dobânzile calculate până la data plătii integrale si cheltuielile de judecată, precum si orice alte sume stabilite de instantele judecătoresti, se gestionează informatic de către organele fiscale competente, prin compartimentele de specialitate.

            30. Organul fiscal competent este răspunzător de monitorizarea restituirii tranșelor anuale astfel cum acestea au fost stabilite prin graficul tranșelor anuale aprobate la restituire.

            31. Administrația Fondului pentru Mediu este raspunzătoare pentru asigurarea sumelor în conturile prevăzute la pct. 22 și 23, în vederea compensării/restituirii sumelor stabilite de instanțele de judecată, la termenele menționate în borderoul primit de la organul fiscal competent, conform pct. 21.

            32. Procedura de întocmire și eliberare a adeverinței prin care se atestă restituirea/nerestituirea taxei pe poluare pentru autovehicule/ taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule este cea prevăzută la Capitolul III al Anexei nr.1 la Ordinul nr. 490/407/2013  pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor prevăzute la art. 7, 9 și 12 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, precum și a sumelor stabilite de instanțele de judecată prin hotărâri executorii.

            33.  Cererile de restituire a sumelor stabilite de instanțele judecătorești prin hotărâri executorii aflate în curs de soluționare la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, respectiv cererile de restituire pentru  care  nu s-au comunicat contribuabililor solicitanți decizia de restituire și nota privind restituirea unor sume, se vor soluționa potrivit prevederilor cuprinse în prezenta procedură.

            Capitolul II. Procedura de restituire a sumelor prevăzute la art. XV alin. (1) din ordonanța de urgență, în situația în care Administrația Fondului pentru Mediu este obligată la restituirea acestora

            1. În vederea restituirii sumelor prevăzute de alin.(1) al art. XV din ordonanța de urgență, contribuabilul depune la Administrația Fondului pentru Mediu o cerere al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2 la ordin, împreună cu documentația necesară.

            2. Administrația Fondului pentru Mediu emite decizia de restituire la care anexează graficul tranșelor anuale aprobate la restituire și efectuează restituirea aplicând în mod corespunzător prevederile Cap. I din prezentul ordin.

            3. În vederea realizării unei baze de date centralizate la nivelul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, conform anexei nr. 11 la ordin, Administrația Fondului pentru Mediu transmite informatic situația cererilor de restituire a sumelor stabilite de instanțele de judecată prin hotărâri judecătorești reprezentând taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plății integrale și cheltuielile de judecată, precum și orice alte sume stabilite de instanțele judecătorești, și restituite de către aceasta, în cel mult 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei proceduri sau de la data restituirii ulterioare a unor astfel de sume.

            4. Administrația Fondului pentru Mediu este răspunzătoare de monitorizarea restituirii  tranșelor anuale astfel cum acestea au fost stabilite prin graficul tranșelor anuale aprobate la restituire.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANEXA nr.2

 

 

CERERE DE RESTITUIRE

a sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule și a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plății integrale și cheltuielile de judecată, precum și alte sume stabilite de instanțele judecătorești

 

                      Catre ............................

(organul fiscal competent/ Administrația Fondului pentru Mediu)

 

            Subsemnatul/Subscrisa, ..............................................., cu domiciliul/sediul în localitatea ....................., str. ................. nr. ....., bl. ....., sc. ......., ap ......., județul/sectorul .............., avand C.N.P./C.U.I. ......................., în temeiul prevederilor art. 117 alin. (1) lit. f) din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicata, cu modificările și completările ulterioare, solicit/solicităm restituirea sumei de ..........., achitată cu titlu de taxă pe poluare pentru autovehicule/taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule*), prin Chitanța/Ordinul de plată pentru Trezoreria Statului nr. ....../.........., în cuantum de ......... lei, în cazul înmatriculării autoturismului/autovehiculului marca ................, tipul/varianta ............................, fabricat în anul ........., având numărul de înmatriculare .................., numărul de identificare ........, seria cărții de identitate ................,  a dobânzilor calculate până la data plății integrale **), cheltuielilor de judecată, precum și a altor sume stabilite potrivit Hotărârii judecătorești nr. ...../...... emise de ........................, executorie, anexată în copie legalizată la prezenta.

            Totodată,  solicit/solicităm restituirea sumei rezultate din actualizarea cu indicele prețurilor de consum a taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cheltuielilor de judecată, precum și a altor sume stabilite potrivit Hotărârii judecătorești.

    Menționez/Menționăm că am luat cunoștință că din sumele de restituit vor fi compensate de către organul fiscal competent cu eventualele obligații fiscale datorate și neachitate la data restituirii.

    Solicit/Solicităm ca restituirea efectivă a sumelor cuvenite în continuare să se efectueze***):

            ( ) în contul bancar nr. .........., cod IBAN................................... deschis la .........................;

             ( ) în numerar, la ghișeul unitatii Trezoreriei Statului, în baza notei privind restituirea  unor sume.

    Contribuabilul/Reprezentantul legal al contribuabilului,

    .......................

    (numele si prenumele)

    Semnatura    ..............

    L.S.

    ..............

    Data .........

 

                *) Va fi indicată taxa pentru care se solicită restituirea potrivit hotărârii judecătorești.

                **) Se va solicita restituirea numai în masura în care prin hotărârile judecătorești s-a dispus aceasta

***)Contribuabilul persoană fizică va indica modalitatea agreată pentru restituire, iar contribuabilul persoană juridică va indica în mod obligatoriu contul bancar în care dorește restituirea.

 

 

 

ANEXA nr.3

ANTET *)

Nr. ......../data .........

ÎNȘTIINȚARE

de restituire a unor sume stabilite prin hotărâri judecătorești

              Către ........................................(numele și prenumele contribuabilului)

               C.N.P./NIF .........................

              Localitatea ......................................, str. ................. nr. ...., bl. ...., sc. ...., ap. ...., et. ...., judetul/sectorul ...........

             Ca urmare a Cererii dumneavoastră nr. ....................... din data de .........................., prin care solicitați restituirea sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești executorii reprezentând taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plății integrale și cheltuielile de judecată, precum și orice alte sume stabilite de instanțele de judecată prin hotărâri judecătorești, conform dispozițiilor art. XV din Ordonanța de urgenta a Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea și completarea unor acte normative și alte măsuri fiscal – bugetare, coroborat art. 117 alin. (1) lit. f) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

 având în vedere **):

            ( ) Decizia de soluționare a cererii privind restituirea sumelor reprezentând taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plății integrale și cheltuielile de judecată, precum și orice alte sume stabilite de instanțele de judecată prin hotărâri judecătorești nr............... din data de ...............,

            ( ) Procesul - verbal privind actualizarea sumelor stabilite de instanțele judecătorești cu indicele prețurilor de consum, precum și de calcul  a dobânzilor cuvenite contribuabililor nr........ din data de .............

( ) Decizia de compensare nr....... din data de................,

 

a rezultat de restituit suma de ......... lei, reprezenând:

            (  ) cuantumul tranșei din data de ........................,

            ( ) actualizarea sumelor stabilite de instanțele judecătorești cu indicele prețurilor de consum, aferentă tranșei plătită în data de ........................

            ( ) dobânzile aferente taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule plătite în tranșa din data de ..........

În vederea restituirii în numerar a sumei menționată mai sus este necesar să vă prezentați în data de ..........***) la Trezoreria ..........................., cu sediul în str. ............... nr. ......, județul/sectorul ................., pentru ridicarea sumei cuvenite, prezentând la ghișeu această înștiințare și buletinul/cartea dumneavoastră de identitate.

 

               

Conducătorul unității fiscale,

..............................

*) În cazul punerii în aplicarea hotărârilor judecătorești de către ANAF, se va trece sigla conform OPANAF nr. 3504/2013, denumirea si adresa organului fiscal emitent al prezentului act administrativ

**) se va indica actul administrativ în care este individualizată suma ce face obiectul restituirii, respectiv cuantumul aferent fiecărei tranșe din grafic

***) se va înscrie de către organul fiscal competent data programată pentru plata sumelor cuvenite contribuabilului

 

 

 

 

ANEXA nr.4

ANTET *)

Nr. ........din .............                                                                          

                                                                                                                          Aprob

                                                                                                          Conducătorul unității fiscale,

                                                                                                          ..............................

 

REFERAT

privind restituirea  sumelor stabilite de instanțele de judecată prin hotărâri judecătorești

 

                        În baza:

- art. 117 din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu  modificările și completările ulterioare;

- art. XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea și completarea unor acte normative și alte măsuri fiscal – bugetare;

            și având în vedere Cererea de restituire nr. ...... din data de .......... depusă de către ...................., CIF ......................., însoțită de următoarea documentație:

1. Hotărârea judecătorească nr. ..........din data de .........., emisă de......................., în copie legalizată;

2. Act de identitate al persoanei fizice/al reprezentantului persoanei juridice, împreună cu împuternicirea dată acestuia, în copie;

            propunem aprobarea sumei de ......... lei, reprezentând:

        ( ) taxă pe poluare pentru autovehicule;

        ( ) taxă pe emisiile poluante provenite de la autovehicule;

        ( ) cheltuieli de judecată;

        ( ) alte sume stabilite de instanțele judecătorești.

 

Pentru plata tranșelor anuale organul fiscal competent constată și operează eventualele compensări cu obligații fiscale restante existente în evidența pe plătitor până la data plății fiecărei tranșe.                        

După plata fiecărei tranșe anuale, suma aferentă acesteia se va actualiza cu indicele prețurilor de consum și se vor calcula dobânzi în mod corespunzător.

            Suma aprobată la restituire va fi plătită în 5 tranșe anuale, conform art. XV alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2014, în baza graficului tranșelor anuale aprobate la restituire.

 

 

 

Șeful compartimentului,                                                                   Întocmit la data de

 ..........................                                                                      .......................

 Semnătura ...................                                                                     Inspector,                                  

 .....................................                                                                        ......................

 

 

 

 

 

 

 

                 *) Se va trece sigla conform OPANAF nr. 3504/2013, denumirea si adresa organului fiscal emitent al prezentului act administrativ

 

ANEXA nr. 5

ANTET *)

Nr...................... din..........................

 

            Către: ........................................(denumirea/numele și prenumele contribuabilului)

            Adresa: localitatea ......................, str. ................. nr. ...., bl. ...., sc. ...., ap. ...., sectorul/județul ......................

            Cod de identificare fiscală .............................................

 

DECIZIE

de soluționare a cererii privind restituirea sumelor reprezentând taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plății integrale și cheltuielile de judecată, precum și orice alte sume stabilite de instanțele de judecată prin hotărâri judecătorești

 

    În baza dispozițiilor art. XV din Ordonanța de urgenta a Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea și completarea unor acte normative și alte măsuri fiscal – bugetare, coroborat art. 117 alin. (1) lit. f) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a Cererii de restituire nr. ................ din data ......................, și a hotărârii judecătorești …………………….., s-a stabilit suma aprobată la restituire în cuantum de ……………………………….. lei.

  

            Suma aprobată la restituire, inclusiv dobânzile aferente, vor fi plătite în 5 tranșe anuale, conform pct. 14 din Anexa nr. 1 la Ordinul nr. ......./..........., în baza graficului tranșelor anuale aprobate la restituire, prezentat în anexă, care face parte integrantă din prezenta decizie.

În situația în care se constată existența unor obligații fiscale restante stabilite în sarcina contribuabilului care solicită restituirea, sumele stabilite prin graficului tranșelor anuale aprobate la restituire vor fi diminuate cu obligațiile fiscale restante, care vor fi stinse prin compensare potrivit legii.

Actualizarea sumelor stabilite prin hotărâri judecătorești se va realiza cu indicele prețurilor de consum astfel cum a fost stabilit de Institutul Național de Statistică pentru luna corespunzatoare perioadei de restituire, comparativ cu luna în care a fost emisa decizia de restituire prin care s-a stabilit graficul de plăți.

            Dobânzile prevăzute prin hotărârile judecătorești se calculează până la data plății a fiecărei tranșe, prin Procesul - verbal privind actualizarea sumelor stabilite de instanțele judecătorești cu indicele prețurilor de consum, precum și calculul dobânzilor cuvenite contribuabililor.

 

    Împotriva prezentului înscris, cel interesat poate formula contestație la organul fiscal emitent al actului administrativ atacat în conformitate cu prevederile art. 205 si art. 206 din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în termenul prevazut de art. 207 al aceluiași act normativ.

 

Conducătorul organului fiscal,

 Numele și prenumele .................. 

 Data ............................................

Semnătura ......................................

 

                *) Se va trece sigla conform OPANAF nr. 3504/2013, denumirea si adresa organului fiscal emitent al prezentului act administrativ

 

 

ANEXA nr. 6

ANTET *)

Nr........................... din .......................

 

PROCES - VERBAL

privind actualizarea sumelor stabilite de instanțele judecătorești cu indicele prețurilor de consum, precum și calculul dobânzilor cuvenite contribuabililor

 

            În temeiul prevederilor art. XV alin. (5) din Ordonanța de urgenta a Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea și completarea unor acte normative și alte măsuri fiscal – bugetare, pentru contribuabilul ........................................., având C.N.P. / C.U.I............. cu domiciliul/domiciliul fiscal în localitatea ......................, str..................................... nr........., bloc..........., sc......., ap........ sector / județ .................., s-a procedat la:

 

A. Actualizarea sumelor stabilite prin  Decizia de soluționare a cererii privind restituirea sumelor reprezentând taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plății integrale și cheltuielile de judecată, precum și orice alte sume stabilite de instanțele de judecată prin hotărâri judecătorești nr............................. din data de ........................., pentru tranșa nr......., cu indicele prețurilor de consum comunicat de Institutul Național de Statistică, rezultând suma de ................. lei.

              

 

Natura sumei **)

Suma aprobată  pentru restituire aferentă tranșei

Perioada de restituire  a tranșei

Indicele prețurilor de consum

Cuantumul

sumelor rezultate după actualizare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B. Calculul dobânzilor aferente taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule pentru tranșa nr…………

 

 

Natura sumei ***)

Suma aprobată  pentru restituire aferentă tranșei

Perioada pentru care s-a calculat dobânda

Cota *****)

Cuantumul

dobânzilor cuvenite contribuabilului

Data de la care se calculează dobânda****)

Data platii transei

******)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            În situația în care se constată existența unor obligații fiscale restante stabilite în sarcina contribuabilului care solicită restituirea, sumele stabilite prin prezentul proces-verbal vor fi diminuate cu obligațiile fiscale restante, care vor fi stinse prin compensare potrivit legii.

            Împotriva prezentului înscris, cel interesat poate formula contestație la organul fiscal emitent al actului administrativ atacat în conformitate cu prevederile art. 205 și art. 206 din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în termenul prevăzut de art. 207 al aceluiași act normativ.

 

     Conducătorul organului fiscal,

     Numele și prenumele .........................                                                          

     Semnătura ..........................................         

                                                                               

 

*) Se va trece sigla conform OPANAF nr. 3504/2013, denumirea si adresa organului fiscal emitent al prezentului act administrativ

**) Se va menționa natura sumelor pentru care se face actualizarea cu indicele prețurilor de consum, respectiv taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum și orice alte sume stabilite de instanțele de judecată prin hotărâri judecătorești

***) Se va menționa natura sumelor pentru care se face calculul dobânzilor, respectiv taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule

****) data de la care se calculeaza dobânda se menționează în functie de ce stabilește hotărârea judecătorească, astfel:

-            în cazul în care s-a stabilit acordarea dobânzii prevăzute de Codul de procedură fiscală, dobânda se calculează din ziua imediat expirării termenului prevăzut la art. 70 din Codul de procedură fiscală, astfel cum este reglementat la art. 124 din Codul de procedură fiscală, sau data stabilita de instantele de judecata prin hotararea judecatoresca executorie, dupa caz.

-            în cazul în care s-a stabilit acordarea dobânzii legale, dobânda se calculează de la data la care solicitantul a platit taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau data stabilita de instantele de judecata prin hotararea judecatoresca executorie, dupa caz.

*****) Se va menționa cota aferentă în funcție de dispozitivul hotărârii judecătorești, respectiv cea aferentă dobânzii legale potrivit Ordonantei Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie și penalizatoare pentru obligații bănești, precum și pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, sau dobânda prevăzută de Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare

******) Data plății tranșei – se va menționa data stabilită prin înștiințarea de restituire sau nota privind restituirea unor sume, ori data stingerii prin compensare, după caz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANEXA nr. 7

Anexa la decizie

ANTET *)

 

Nr. _______/data ______________

Graficul tranșelor anuale aprobate la restituire

în baza Hotărârii judecătoresti nr........... din data de ...............

 

Denumirea/numele și prenumele contribuabilului......................................

Cod de identificare fiscală .........................................................................

 

 

Tranșa

Perioada de restituire a tranșei

TOTAL, din care:

Tip taxă **)

Cheltuieli de judecată

Alte sume stabilite de instanțele de judecată

I

 

 

 

 

 

II

 

 

 

 

 

III

 

 

 

 

 

IV

 

 

 

 

 

V

 

 

 

 

 

TOTAL GENERAL

 

 

 

 

 

     Conducătorul organului emitent,

     Numele și prenumele .........................

      Semnătura ..........................................

*) Se va trece sigla conform OPANAF nr. 3504/2013, denumirea si adresa organului fiscal emitent al prezentului act administrativ

**) se va menționa tipul taxei pentru care s-a dispus retituirea prin hotărârea judecătorească, respectiv taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule

 

 

 

ANEXA nr.8

ANTET *)

Nr. ........din .............

BORDEROU

privind programarea plății sumelor stabilite prin hotărâri judecătorești

 

Nr. crt.

Nume și prenume /denumire

C.I.F.

Sumele rămase de restituit

- lei -

Data plății tranșei **)

Total, din care:

Suma de restituit din tranșa nr.  .......

Suma de restituit din actualizarea cu IPC

Suma de restituit din dobânda calculată

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

               

Conducătorul unității fiscale,

..............................

 

 

 

 

 

*) Se va trece sigla conform OPANAF nr. 3504/2013, denumirea si adresa organului fiscal emitent al prezentului act administrativ

**) se va menționa data programată pentru ridicarea sumelor in numerar de la unitatea de Trezoreriei Statului, conform înștiințării de restituire, sau data înscrisă în nota privind restituirea unor sume, pentru restituirea sumelor prin virament bancar, după caz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANEXA nr.9

ANTET *)

Nr. ........din .............

                                                                                  Aprobat,

                                                                           Conducătorul unității fiscale,

                                                                           Numele și prenumele.....................

                                                                           Semnătura.....................................

                                                                                                             L.S.

DECIZIE

PRIVIND COMPENSAREA OBLIGAȚIILOR FISCALE

 

            În temeiul prevederilor art. 116 -117 alin. (6)-(8) din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se compensează obligațiile fiscale scadente și neachitate de către :

            - nume și prenume / denumire debitor .............................................................................

            - domiciliul fiscal ...............................................................................................................

            - cod de identificare fiscală **) ...........................................................................................

            I. Suma de rambursat / de restituit / de plată de la buget din care se compensează obligații fiscale neachitate:


Denumirea venitului

din care se compensează

Contul de venituri / de disponibil

Documentul din care rezultă  suma din care se compensează

 

Data exigibilității***)

 

Suma

( lei )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            II. Obligații fiscale care se sting prin compensare:

Denumirea obligației

stinse prin compensare

Contul de venituri / de disponibil

Documentul prin care s-a stabilit sau individualizat obligația fiscală neachitată

Data exigibilității3)

 

Data stingerii prin compensare****)

Suma

( lei )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*) Se va trece sigla conform OPANAF nr. 3504/2013, denumirea si adresa organului fiscal emitent al prezentului act administrativ

**) Se va completa codul numeric personal, numărul de identificare fiscală, codul de înregistrare fiscală sau codul  unic de înregistrare, după caz.                 

***) Se va completa data exigibilității sumei de rambursat/de restituit/de plată de la buget, după caz, și a obligației fiscale neachitată, conform art. 116 alin. (5) din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare

****) Se va completa data la care operează de drept compensarea, conform art. 116 alin. (4) din Codul de procedură fiscală, respectiv data la care creanțele există deodată, fiind deopotrivă certe, lichide și exigibile, ținându-se cont de data exigibilității.

            Împotriva prezentului înscris, cel interesat poate depune contestație la organul fiscal emitent în termen de 30 zile de la data comunicării sau luării la cunostință, în conformitate cu prevederile art. 205 și art. 207 din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Șef compartiment,                                                 Întocmit   

Numele și prenumele..............................              Inspector,                                                   

Semnătura ..............................................              Numele și prenumele ………............                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

                                                                              Semnătura

ANEXA nr.10

ANTET *)

Nr. ........din .............

                                                                                      Aprobat,

                                                                                      Conducătorul unității fiscale,

                                                                                      Numele și prenumele.....................

                                                                                               Semnatura.....................................

                                                                                                     L.S.

 

NOTĂ

PRIVIND RESTITUIREA UNOR SUME

 

            În temeiul prevederilor art. 117 din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se restituie către:

  -nume și prenume / denumire debitor ...................................................................

  -domiciliul fiscal .........................................................................................................................

  - cod de identificare fiscală**)..............................................

           - suma de .................................lei.

 

 

            Restituirea se efectueaza in baza cererii debitorului nr. ...................... din .......................

 

Denumirea venitului din care se restituie suma

Contul de venituri / de disponibil

Tip document***)

 

Nr./dată

Document ****)

Suma

( lei )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           Restituirea sumei se efectuează în data de …………………*****) prin virament în contul debitorului nr. .....……………........, cod IBAN..........................., deschis la banca ..................……………..............., sucursala/filiala ............................ sau numerar la ghișeul unității Trezoreriei Statului.

 

Șef compartiment,

Numele și prenumele.............................                                            Întocmit                                                 

Semnătura.............................................                                           Inspector,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

                                                                                                         Numele și prenumele.................                                                                              Semnătura ................

*) Se va trece sigla conform OPANAF nr. 3504/2013, denumirea si adresa organului fiscal emitent al prezentului act administrativ

**) Se va completa codul numeric personal, numărul de identificare fiscală, codul de înregistrare fiscală sau codul unic de înregistrare, după caz; alte date de identificare a debitorului.

***) Se va menționa cererea de restituire depusă de contribuabil.

****) Se va menționa nr. și data deciziei de restituire.

*****) se va înscrie de către organul fiscal competent data programată pentru virarea/ridicarea in numerar a  sumelor cuvenite contribuabilului