PARLAMENTUL ROMANIEI

 

Camera Deputatilor                                                                                                       Senatul

 

 

Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala

 

Articol unic – Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 377 din 31 mai 2011, se modifica si se completeaza  dupa cum urmeaza:

 

  1. La articolul 10, litera (a) va avea urmatorul cuprins:

 

„a) Ministerul Justitiei, daca au ca obiect extradarea si transferarea persoanelor condamnate sau daca se refera la activitatea de judecata ori la faza executarii hotararilor penale, precum si, indiferent de faza procesuala, ori de cate ori se prevede astfel in tratatele internationale la care Romania este parte. ”

 

  1. La articolul 14, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:

 

„Cererile formulate de organele de urmarire penala si instantele judecatoresti si actele anexate vor fi insotite de traduceri in una din limbile prevazute in instrumentul juridic aplicabil in relatia cu statul solicitat. Cererile formulate in temeiul curtoaziei internationale si actele anexe se vor traduce in limba oficiala a statului solicitat. Traducerea se efectueaza la solicitarea organului de urmarire penala sau a instantei judecatoresti, de catre un traducator autorizat. In cazul in care pe listele curtii de apel in circumscriptia careia se afla organul de urmarire penala sau instanta judecatoreasca nu exista niciun traducator autorizat pentru limba in care trebuie tradusa cererea ori, desi exista, acesta refuza sa presteze serviciul solicitat organul de urmarire penala sau instanta judecatoreasca va solicita Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau Ministerului Justitiei, dupa caz, traducerea acesteia. In caz de refuz nejustificat din partea traducatorului autorizat contactat, organul de urmarire penala sau instanta judecatoreasca, dupa caz, sesizeaza Ministerul Justitiei in conditiile Legii nr. 178/1997 pentru autorizarea si plata interpretilor si traducatorilor folositi de Consiliul Superior al Magistraturii, de Ministerul Justitiei, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de organele de urmarire penala, de instantele judecatoresti, de birourile notarilor publici, de avocati si de executori judecatoresti.”

 

  1. La articolul 19, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:

 

„ (2) Calitatea de cetatean roman sau de refugiat politic in Romania se verifica de catre Ministerul Justitiei la data primirii cererii de arestare provizorie sau a cererii de extradare. In acest scop, Ministerul Justitiei poate solicita autoritatilor competente sa primeasca cererile de azil sa comunice daca persoana urmarita international in vederea arestarii si extradarii catre un stat tert, a depus cerere de azil. In cazul in care se constata ca persoana urmarita international nu este solicitanta de azil, Ministerul Justitiei sesizeaza parchetul competent in vederea retinerii si prezentarii acesteia curtii de apel competente. Daca persoana este solicitanta de azil, Ministerul Justitiei suspenda procedura pana la solutionarea definitiva a cererii de azil. Cererea de azil depusa de o persoana urmarita international in vederea extradarii se solutioneaza, in regim de urgenta, cu prioritate fata de celelalte cereri de azil, termenele prevazute Legea nr. 122 din 4 mai 2006 privind azilul in Romania, fiind reduse la jumatate, tinandu-se cont si de actele efectuate in cadrul procedurii de extradare. In caz de extradare, data predarii va fi stabilita numai dupa ramanerea definitiva a hotararii prin care cererea de azil a fost respinsa. Daca persoanei urmarita international, solicitanta de azil, i s-a recunoscut statul de refugiat sau i s-a acordat o protectie subsidiara, hotararea de extradare nu va mai fi pusa in executare.”

 

  1. La articolul 42, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat (11), care va avea urmatorul cuprins:

 

„(11) Procedura judiciara de extradare este de competenta curtii de apel in a carei circumscriptie se afla persoana extradabila si a parchetului de pe langa aceasta. In cazul in care statul solicitant solicita extradarea mai multor persoane cercetate in aceeasi cauza penala sau in cauze conexe, competenta apartine Curtii de Apel Bucuresti indiferent de locurile in care se afla persoanele extradabile.”

 

  1. La articolul 43, alineatele (2) si (4) vor avea urmatorul cuprins:

 

„(2) Dupa identificare, procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel in a carui circumscriptie se afla persoana solicitata sesizeaza de indata curtea de apel competenta, pentru a aprecia asupra luarii masurii arestarii provizorii in vederea extradarii a persoanei extradabile si continuarea procedurii judiciare de solutionare a cererii de extradare. In cazul prevazut la art. 42 alin. (11) din prezenta lege, audierea persoanei solicitate de catre Curtea de Apel Bucuresti se poate realiza si prin videoconferinta. Lucrarile efectuate de parchetul de pe langa curtea de apel in a carui circumscriptie s-a aflat  persoana solicitata se trimit Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, imediat dupa audierea persoanei solicitate.

 

…………………………………………………………………………………………………...

 

(4) Arestarea provizorie in vederea extradarii se executa in centrele de retinere si arestare preventiva, care se organizeaza si functioneaza in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor. In cazul prevazut la  art. 42 alin. (11) din prezenta lege, masura se executa intr-unul din centrele de retinere si arestare preventiva din subordinea Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.”

 

  1. La articolul 88, alineatele (1), (5) si (6) vor avea urmatorul cuprins:

 

  „Art.88 - (1) Arestarea si predarea unei persoane impotriva careia s-a emis un mandat de arestare preventiva sau un mandat de executare a pedepsei inchisorii sau detentiunii pe viata ori s-a luat o masura privativa de libertate, se solicita statului membru pe teritoriul caruia se afla persoana cautata, in baza mandatului european de arestare emis de instanta prevazuta la alin. (2), ori de cate ori nu a intervenit, potrivit legii romane, prescriptia raspunderii penale sau a executarii pedepsei ori amnistia sau gratierea,  si  

 

a) pedeapsa prevazuta de lege este detentiunea pe viata sau inchisoarea de cel putin un an, daca arestarea si predarea se solicita in vederea exercitarii urmaririi penale ori a judecatii, sau

b) pedeapsa sau masura privativa de libertate aplicata ori restul ramas neexecutat este de egala sau mai mare de un an inchisoare. Pentru punerea in executare a pedepselor cu inchisoarea sau a masurilor privative de libertate mai mici de un an inchisoare instanta poate solicita executarea hotararii judecatoresti de condamnare pe teritoriul statului membru al Uniunii Europene pe care aceasta se afla, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la Titlul VI.

 

…………………………………………………………………………………………………..

 

(5)  Instanta emitenta poate solicita din oficiu sau la cererea procurorului competent, indisponibilizarea si remiterea bunurilor ce pot servi ca mijloc de proba in procesul penal sau care au fost dobandite de persoana solicitata prin savarsirea infractiunii.  Instanta emitenta va face mentiune in acest sens la litera g) din formularul prevazut la art. 82 alin. (2).

 

(6)  Mandatul european de arestare in limba romana si straina se transmite autoritatii straine competente sa il primeasca sau sa il execute, potrivit art. 89 si, spre informare, directiei de specialitate din Ministerul Justitiei si organelor de politie.”

 

 

  1. La articolul 88, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1)1, care va avea urmatorul cuprins:

 

„(1)1 In vederea arestarii persoanei impotriva careia s-a emis un mandat de arestare preventiva sau un mandat de executare a pedepsei inchisorii sau detentiunii pe viata, care nu este gasita pe teritoriul tarii, instanta solicita organelor de politie introducerea in Sistemul de Informatii Schengen a unei semnalari cu privire la persoana cautata. In acest sens, instanta va transmite organelor de politie informatiile prevazute la art. 86 alin. (1). Semnalarea introdusa in Sistemul de Informatii Schengen echivaleaza cu un mandat european de arestare in toate cazurile in care se aplica Decizia-cadru 2002/584/JAI din 13 iunie 2002 privind mandatul european de arestare si procedurile de predare intre statele membre, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 190 din 18 iulie 2002. Atunci cand nu se aplica respectiva decizie-cadru o semnalare introdusa in Sistemul de Informatii Schengen produce aceleasi efecte juridice ca o cerere de arestare provizorie in vederea extradarii, in acest caz fiind aplicabile dispozitiile Titlului II din prezenta lege.”

 

 

  1. Articolul 89 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 

„Art. 89 - Trimiterea spre executare si traducerea mandatului european de arestare

 

(1) In cazul in care nu detine nicio informatie in acest sens, identificarea autoritatii straine competente sa primeasca sau sa execute mandatul european de arestare se realizeaza cu ajutorul punctelor nationale de contact la Reteaua Judiciara Europeana sau al directiei de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei.

 

(2) Atunci cand este informata cu privire la localizarea sau arestarea pe teritoriul altui stat membru a persoanei cautate, mandatul european de arestare in limbile romana si straina, este transmis de catre instanta emitenta prin fax, e-mail sau prin orice mijloc de comunicare sigur, care lasa o urma scrisa, autoritatii straine competente sa il primeasca sau sa il execute, in termenul precizat de autoritatea straina. Originalul mandatului european de arestare se transmite la cererea autoritatii straine, prin serviciile de curierat rapid.

 

(3) In cazuri exceptionale, transmiterea se poate efectua si prin sistemul securizat al Retelei Judiciare Europene, cand acesta va fi operational, sau prin intermediul Sistemului de Informatii Schengen. 

 

(4) Orice dificultate legata de transmiterea sau autenticitatea mandatului european de arestare sau a oricarui document necesar pentru executarea acestuia se solutioneaza de instanta emitenta direct cu autoritatea straina competenta sa primeasca sau sa execute mandatul european de arestare si, in cazuri exceptionale, prin intermediul directiei de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei.

 

(5) Trimiterea spre executare a mandatului european de arestare autoritatii straine competente sa il primeasca sau sa il execute, intrerupe cursul prescriptiei.

 

(6) Traducerea mandatului european de arestare se efectueaza, in regim de urgenta, la solicitarea instantei emitente, de catre un traducator autorizat. In cazul in care pe listele curtii de apel in circumscriptia careia se afla instanta emitenta nu se afla niciun traducator autorizat pentru limba in care trebuie tradus mandatul european de arestare ori, desi exista, acesta refuza sa presteze serviciul solicitat, instanta emitenta va solicita directiei de specialitate din Ministerul Justitiei traducerea acestuia. In caz de refuz nejustificat din partea traducatorului autorizat contactat, instanta emitenta sesizeaza Ministerul Justitiei in conditiile Legii nr. 178/1997 pentru autorizarea si plata interpretilor si traducatorilor folositi de Consiliul Superior al Magistraturii, de Ministerul Justitiei, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de organele de urmarire penala, de instantele judecatoresti, de birourile notarilor publici, de avocati si de executori judecatoresti.”

 

  1. Articolul 90 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 

„Art. 90 - Informatii suplimentare si garantii

 

(1)               Ulterior transmiterii mandatului european de arestare, instanta emitenta comunica din oficiu sau la cererea autoritatii straine de executare, informatii suplimentare necesare pentru executarea mandatului. Transmiterea si traducerea informatiilor suplimentare se efectueaza potrivit art. 89.

 

(2)               In cazul in care persoana solicitata care face obiectul unui mandat european de arestare, emis in scopul urmaririi penale sau al judecatii, este resortisant sau rezident al statului membru de executare, garantia ca, in caz de condamnare, odata predata, persoana solicitata poate fi transferata in conditiile prezentei legi in statul de cetatenie este data de instanta emitenta a mandatului european de arestare.”

 

  1. Articolul  91  se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 

„ Art. 91-Transferare temporara sau audierea persoanei solicitate in cursul procedurii de predare in baza mandatului european de arestare

 

(1)                                                                                 In cazul unui mandat european de arestare emis in vederea urmaririi penale sau a judecatii, aflat in executarea unei autoritati din alt stat membru, fata de care nu a fost luata nicio decizie ori, desi a fost luata, aceasta nu este definitiva, instanta emitenta poate solicita, la cererea procurorului care supravegheaza sau efectueaza urmarirea penala sau a presedintelui instantei de judecata, ca persoana fata de care s-a emis respectivul mandat european de arestare:

 

a)            sa fie transferata temporar in Romania pe o perioada scurta de timp, stabilita de comun acord cu autoritatea straina. Instanta emitenta va face mentiune in acest sens la litera f) din formularul prevazut la art. 82 alin. (2), afara de cazul in care autoritatea straina competenta sa primeasca sau sa execute mandatul european de arestare a indicat ca transferarea temporara sa fie solicitata pe calea unei cereri distincte; sau

b)            sa fie audiata nemijlocit de procurorul care supravegheaza sau efectueaza urmarirea penala sau de presedintele instantei de judecata ori de judecatorul desemnat de presedintele instantei de judecata, prin videoconferinta. Cererea avand ca obiect audierea persoanei solicitate prin videoconferinta se intocmeste potrivit art. 172 si art. 178 din prezenta lege, de procurorul care supravegheaza sau efectueaza urmarirea penala sau de presedintele instantei de judecata si se transmite  odata cu mandatul european de arestare sau in cel mai scurt timp posibil dupa aceasta data; sau

c)            sa fie audiata de autoritatile statului de executare si, daca este cazul, in prezenta procurorului care supravegheaza sau efectueaza urmarirea penala sau a presedintelui instantei de judecata ori a judecatorului desemnat de presedintele instantei de judecata. Cererea avand ca obiect audierea persoanei solicitate se intocmeste potrivit art. 172 si art. 175 alin. (2) din prezenta lege, de procurorul care supravegheaza sau efectueaza urmarirea penala sau de presedintele instantei de judecata si se transmite odata cu mandatul european de arestare sau in cel mai scurt timp posibil dupa aceasta data.

 

(2)                                                                                 Transferarea temporara in Romania a persoanei fata de care s-a emis mandatul european de arestare se solicita doar in caz de urgenta, atunci cand prezenta in persoana a acesteia este obligatorie, potrivit legii, sau cand, in functie de imprejurarile cauzei, procurorul care supravegheaza sau efectueaza urmarirea penala sau de presedintele instantei de judecata considera necesara prezenta acesteia. Transferarea temporara nu trebuie sa aduca atingere dreptului persoanei solicitata de a participa la judecarea cererii de predare in baza mandatului european emis de instanta romana..

 

(3)                                                                                 Persoana solicitata, transferata temporar, va fi tinuta in detentie pana la returnarea sa in statul membru de executare. Primirea in arestul politiei sau in penitenciar se va face in baza mandatului de arestare preventiva care sta la baza mandatului european de arestare fara ca acesta sa fie considerat pus in executare ca efect al transferarii temporare. In caz de predare, durata transferului temporar va fi considerata in executarea mandatului european de arestare.

 

(4)                                                                                 Aducerea in tara si returnarea persoanei solicitate fata de care autoritatea judiciara de executare a dispus transferarea temporara se realizeaza de catre Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala.

 

  1. Articolul 92 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 

„ Art. 92 - Mandatul european de arestare emis in baza unei hotarari de condamnare data in lipsa inculpatului

 

(1)    Atunci cand persoana condamnata nu a fost prezenta la judecata, instanta emitenta verifica lucrarile dosarului pentru a constata daca:

 

a)                  persoana condamnata a fost incunostintata, in timp util, prin citatie scrisa inmanata personal sau prin notificare telefonica, fax, e-mail sau prin orice alte asemenea mijloace, cu privire la ora, ziua, luna, anul si locul de infatisare si la consecintele legale in caz de neprezentare, sau

b)                  persoana condamnata, avand cunostinta de ora, ziua, luna, anul si locul de infatisare, a mandatat pe avocatul sau ales sau desemnat din oficiu sa o reprezinte, iar reprezentarea juridica si apararea in fata instantei de judecata au fost realizate in mod efectiv de catre avocatul respectiv, sau

c)                  persoana condamnata, dupa ce i s-a inmanat personal hotararea de condamnare si i s-au adus la cunostinta ca, potrivit legii, respectiva hotarare  este supusa unei cai de atac, va putea fi verificata inclusiv pe baza unor probe noi si ca, in eventualitatea admiterii caii de atac, va putea fi desfiintata, fie a renuntat in mod expres la calea de atac, fie nu a declarat, in termenul prevazut de lege, respectiva cale de atac.

 

(2)    Atunci cand din lucrarile dosarului rezulta ca persoanei condamnate nu i s-a inmanat personal hotararea de condamnare, instanta emitenta va informa autoritatea judiciara de executare ca

 

a)                  in termen de 5 zile de la primirea in arestul politiei sau in penitenciar a persoanei predate, hotararea de condamnare va fi comunicata personal acesteia, in conditiile Codului de procedura penala;

 

b)                  la momentul inmanarii hotararii de condamnare, persoanei predate i se va aduce la cunostinta ca are dreptul, dupa caz,

 

(i)         la exercitarea unei cai de atac, potrivit Codului de procedura penala, sau

 

(ii)       la rejudecarea cauzei, potrivit Codului de procedura penala. Termenul de depunere a cererii de rejudecare este de 10 zile si curge de la data comunicarii hotararii de condamnare, potrivit dispozitiilor alin. (2) lit. a) al prezentului articol.

      

(3)    Totodata, cand din lucrarile dosarului rezulta ca persoanei condamnate nu i s-a inmanat personal hotararea de condamnare, ulterior transmiterii mandatului european de arestare, instanta emitenta va comunica, la cererea autoritatii judiciare de executare o copie a hotararii de condamnare tradusa, tradusa, daca este cazul, in limba pe care persoana condamnata o intelege, pentru a fi adusa la cunostinta acesteia. Transmiterea hotararii de condamnare nu va fi considerata o comunicare in sensul alin. (2) si nici nu va produce efecte cu privire la termenul in care aceasta poate fi atacata, facandu-se exclusiv cu titlu informativ.

 

(4)    Constatarile facute potrivit alin. (1) -  (2), vor fi trecute la litera d) din formularul prevazut la art. 82 alin. (2). Atunci cand sunt incidente dispozitiile prevazute la alin. (1) litera b), daca continutul mandatului incredintat avocatului ales sau desemnat din oficiu nu rezulta din lucrarile dosarului, instanta va putea solicita avocatului care a asigurat apararea persoanei condamnate o declaratie cu privire la relatia dintre acesta si clientul sau, fara ca prin aceasta sa se considere ca se aduce atingere secretului profesional ori principiului confidentialitatii. Declaratia va fi folosita exclusiv in scopul prezentului articol si nu este destinata publicitatii.”

 

 

  1. Articolul 93 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 

„Art. 93- Predarea temporara

 

(1)               Daca autoritatea judiciara de executare, dupa ce a aprobat predarea persoanei solicitata, dispune suspendarea predarii pana la terminarea unui proces in curs sau pana la executarea unei pedepse cu inchisoarea, instanta emitenta din oficiu sau la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala a persoanei solicitate, va putea solicita predarea temporara a persoanei in vederea ascultarii sale sau a judecatii. Predarea temporara se realizeaza in conditiile stabilite printr-un acord scris incheiat cu autoritatea judiciara de executare.

 

(2)      Persoana predata temporar va ramane in detentie pana la returnarea sa, cu exceptia cazului in care autoritatile statului de executare solicita punerea sa in libertate. Punerea in libertate a persoanei private de libertate se realizeaza si atunci cand, la expirarea unui termen de cel mult 40 de zile de la data pronuntarii incheierii prin care s-a dispus revocarea sau inlocuirea ori s-a constatat ca fiind incetata de drept masura arestarii preventive, persoana solicitata nu a fost predata autoritatilor statului de executare. Pana la expirarea termenului de 40 de zile, calculat de la data de pronuntarii incheierii prevazute mai sus, persoana solicitata va ramane in detentie in baza ordinului directorului locului de detinere, la dispozitia autoritatilor statului de executare.”

 

 

  1.  Articolul 95 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 

„Art.96-Aducerea in tara a persoanei solicitate

 

(1)               Ministerul Administratiei si Internelor, prin Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala:

 

a)                  stabileste cu autoritatile straine competente termenul de preluare a persoanei solicitate si asigura, aducerea in tara, sub escorta, a acesteia. In caz de transfer temporar sau predare temporara, data preluarii este stabilita cu avizul instantei emitente, in functie de acordul incheiat de instanta emitenta cu autoritatea straina de executare;

 

b)                  solicita autoritatilor statului emitent, anterior sau la data preluarii persoanei predate, informatii cu privire la durata arestului efectuat de persoana in cauza in baza mandatului european de arestare emis de instanta romana;

 

c)                  la data aducerii in tara, informeaza, instanta emitenta si directia de specialitate din Ministerul Justitiei, precum si instanta de executare, instanta pe rolul careia se afla cauza, daca acestea din urma sunt altele decat instanta emitenta, sau parchetul care supravegheaza ori efectueaza urmarirea penala, cu privire la data preluarii si locul unde a fost depusa persoana in cauza si comunica informatiile prevazute la litera b) daca acestea le-au fost remise cel mai tarziu la data preluarii persoanei predate.

 

(2)               Atunci cand, pentru aducerea in tara a persoanei predate, este utilizata calea aeriana cu escala sau calea terestra cu tranzitarea unui stat tert, directia de specialitate din Ministerul Justitiei, la solicitarea autoritatii prevazute la alin. (1) intocmeste cererea de tranzit si asigura, daca este cazul, traducerea mandatului european de arestare, precum si a informatiilor suplimentare, in limba statului de tranzit. 

 

(3)               In cazul in care persoana predata a fost condamnata in lipsa, in termen de 5 zile de la primirea in arestul politiei sau in penitenciar a persoanei condamnate, instanta de executare comunica acesteia hotararea de condamnare, informand-o potrivit dispozitiilor art. 92 alin. (2) lit. b).

 

(4)               Imediat ce persoana predata este adusa in tara, instanta emitenta solicita din oficiu autoritatii judiciare de executare informatii cu privire la durata arestului efectuat de persoana predata in baza mandatului european de arestare pe care le comunica, dupa caz, instantei de executare, instantei pe rolul careia se afla cauza, daca acestea sunt altele decat instanta emitenta, sau parchetului care supravegheaza ori efectueaza urmarirea penala, afara de cazul in care aceste informatii au fost remise potrivit alin. (1) litera b).”

 

 

  1.  La articolul 98, alineatul (2), dupa litera h) se introduce o noua litera, litera (i) care va avea urmatorul cuprins:

 

„ i) cand persoana condamnata nu a fost prezenta personal la judecata, afara de cazul in care autoritatea judiciara emitenta informeaza ca, in conformitate cu legislatia statului emitent,

 

(i)                      persoana a fost incunostintata, in timp util, prin citatie scrisa inmanata personal sau prin notificare telefonica, fax, e-mail sau prin orice alte asemenea mijloace, cu privire la ora, ziua, luna, anul si locul de infatisare si la consecintele legale in caz de neprezentare, sau

(ii)                    persoana avand cunostinta de ora, ziua, luna, anul si locul de infatisare, a mandatat pe avocatul sau ales sau desemnat din oficiu sa o reprezinte, iar reprezentarea juridica in fata instantei de judecata a fost realizata in mod efectiv de catre avocatul respectiv, sau

(iii)                  dupa ce i s-a inmanat personal hotararea de condamnare si a fost incunostintata ca hotararea este supusa unei cai de atac, ocazie cu care instanta competenta va putea verifica hotararea atacata inclusiv pe baza unor probe noi si ca, in urma solutionarii caii de atac, la judecarea careia poate participa personal, hotararea de condamnare poate fi desfiintata, persoana condamnata fie a renuntat in mod expres la calea de atac, fie nu a declarat, in termenul prevazut de lege, respectiva cale de atac, sau

(iv)                  persoanei condamnate nu i s-a inmanat personal hotararea de condamnare, insa, imediat dupa predarea sa, acesteia i se va inmana personal respectiva hotarare si i se va aduce la cunostinta ca hotararea de condamnare este supusa, intr-un termen determinat, unei cai de atac, ocazie cu care instanta competenta va putea verifica hotararea atacata inclusiv pe baza unor probe noi, iar in urma solutionarii caii de atac, la judecarea careia poate participa personal, hotararea de condamnare poate fi desfiintata.”

 

  1.  La articolul 99, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:

 

„(1) In termen de 24 de ore de la primirea unui mandat european de arestare, procurorul desemnat de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel verifica daca mandatul european de arestare este insotit de o traducere in limba romana ori in una dintre limbile engleza sau franceza. In cazul in care mandatul nu este tradus in niciuna dintre limbile de mai sus, parchetul solicita autoritatii judiciare emitente remiterea traducerii. Daca mandatul este tradus in limba engleza sau in limba franceza, procurorul competent dispune traducerea, in regim de urgenta, a mandatului european de arestare”.

 

  1. La articolul 100, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:

 

„ (2) Persoanei retinute i se aduc, de indata, la cunostinta, in limba pe care o intelege, motivele retinerii si continutul mandatului european de arestare. In cazul in care sunt incidente dispozitiile art. 98 alin. (2) litera g) (iv), la cererea expresa a persoanei condamnate, procurorul va solicita autoritatii judiciare emitente o copie a hotararii de condamnare tradusa, daca este cazul, in limba pe care persoana condamnata o intelege, pe care, dupa primire, o va inmana personal acesteia. Transmiterea hotararii de condamnare nu va fi considerata o comunicare in sensul dispozitiilor procedural penale ale legii statului emitent si nici nu va produce efecte cu privire la termenul in care aceasta poate fi atacata, facandu-se exclusiv cu titlu informativ, afara de cazul in care autoritatea judiciara emitenta face mentiune expresa in acest sens. Netransmiterea de catre autoritatea judiciara emitenta a hotararii de condamnare nu are niciun efect asupra retinerii, arestarii si predarii in baza mandatului european de arestare emis in baza respectivei hotarari.”

 

 

  1. Articolul 101 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 

„ Art. 101-   Retinerea si arestarea persoanei solicitate in baza semnalarii transmise prin Sistemul de Informatii Schengen

 

(1)   Atunci cand arestarea unei persoane cautate de un alt stat membru se solicita in baza semnalarii transmise prin Sistemul de Informatii Schengen, masura retinerii poate fi luata de procuror sau organele de cercetare penala. Semnalarea transmisa prin Sistemul de Informatii Schengen echivaleaza cu un mandat european de arestare. Traducerea semnalarii se efectueaza de un traducator autorizat la solicitarea Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala. Dispozitiile art. 99, art. 100 si art. 104 se aplica in mod corespunzator, daca nu contravin prezentului articol.

 

(2)   Cand masura retinerii a fost luata de organele de cercetare penala, acestea sunt obligate in primele 10 ore de la retinere, sa prezinte persoana solicitata procurorului desemnat de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel in a carui circumscriptie teritoriala a fost retinuta.

 

(3)   Imediat dupa retinere, Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala solicita autoritatii judiciare straina emitente sa transmita parchetului competent mandatul european de arestare in limba oficiala a statului emitent si tradus in limbile romana, engleza sau franceza, in termen de cel mult 7 zile de la data retinerii.”

 

  1. La articolul 103, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 

„ (2) Daca persoana a fost retinuta in baza unei semnalari transmise prin Sistemul de Informatii Schengen, judecatorul poate dispune, prin incheiere motivata, arestarea pe o durata ce nu poate depasi 20 de zile. Totodata, judecatorul, admitand propunerea de arestare preventiva,  dispune amanarea judecarii cauzei pana la prezentarea de catre procuror a mandatului european de arestare, insotit de traducerea in limba romana. Daca la expirarea termenului de 20 zile, procurorul nu a prezentat mandatul european de arestare, instanta dispune revocarea masurii arestarii preventive si punerea de indata in libertate a persoanei cautate. In caz de respingere a propunerii de arestare preventiva judecatorul poate dispune masura obligarii de a nu parasi localitatea pe o durata ce nu poate depasi 30 de zile, pe durata masurii persoana cautata fiind obligata sa respecte obligatiile prevazute de Codul de procedura penala.”

 

 

  1. Titlului V va avea urmatorul cuprins:

 

„TITLUL V

Recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti si a actelor judiciare in relatia cu statele terte”

 

„CAPITOLUL 1

Dispozitii generale

 

ARTICOL 130

Domeniu de aplicare si intelesul unor termeni sau expresii

 

(1) Prezentul titlu se aplica in relatia cu statele terte, in domeniul recunoasterii si executarii hotararilor judecatoresti si ordonantelor penale, in conformitate cu normele cuprinse in tratatele internationale la care Romania este parte, iar in absenta acestora, pe baza de reciprocitate. Dispozitiile prezentului Titlu se aplica deopotriva, in completare, situatiilor nereglementate prin tratatele internationale. Dispozitiile referitoare la recunoasterea actelor judiciare, precum si cele referitoare la recunoasterea si executarea altor dispozitii penale din hotararea judecatoreasca se aplica si in relatia cu statele membre ale Uniunii Europene, cu exceptia celor referitoare la confiscare, amenda penala si cheltuieli judiciare.

 

(2) In sensul prezentului Titlu, prin

 

a)                  prin „hotarare judecatoreasca” se intelege orice hotarare prin care o instanta a aplicat unei persoane fizice o pedeapsa;

b)                 prin „pedeapsa” se intelege pedeapsa detentiunii pe viata sau cu inchisoarea sau masura privativa de libertate aplicata, printr-o hotarare judecatoreasca sau ordonanta penala, ca urmare a unei actiuni penale;

c)                  prin „decadere” se intelege orice privare sau suspendare a unui drept, orice interdictie sau incapacitate;

d)                 prin ”act judiciar” se intelege un act efectuat de un organ de urmarire penala;

e)                  prin „ordonanta penala” se intelege oricare din hotararile prevazute la art. 1 lit. g) din Conventia europeana privind valoarea internationala a hotararilor represive, adoptata la Haga la 28 mai 1970, ratificata prin Ordonanta Guvernului nr. 90 din 30 august 1999, aprobata prin Legea nr. 35/2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 158 din 17 aprilie 2000, sau prevazute in tratatele bilaterale incheiate de Romania ori stabilite pe baza de reciprocitate;

f)                  prin „stat emitent” se intelege statul in care a fost pronuntata hotararea judecatoreasca sau a fost emisa ordonanta penala, dupa caz;

g)                 prin „stat de executare” se intelege statul caruia urmeaza sau i-a fost transmisa o hotarare in scopul recunoasterii si executarii acesteia;

h)                 prin ”statul pe teritoriul caruia traieste persoana condamnata” se intelege statul cu care aceasta are legaturi stranse in virtutea resedintei obisnuite si a altor elemente de tipul relatiilor familiale, sociale, profesionale, si culturale;

i)                   prin „persoana condamnata in strainatate” se intelege cetateanul roman sau strainul care beneficiaza in Romania de un drept de sedere pe termen lung care a fost condamnat   intr-un stat tert;

j)                   prin „stat tert” se intelege statul care nu este membru al Uniunii Europene;

k)                 prin „drept de sedere pe termen lung” se intelege ca persoana condamnata detine un permis de sedere valabil, ca rezident pe termen lung in Romania, in conformitate cu dispozitiile Ordonantei de Urgenta nr. 192 din 12 decembrie 2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, nr. 421 din 5 iunie 2008.

 

ARTICOLUL 131

Autoritati administrative competente

 

(1)   In ceea ce priveste hotararile date de catre instantele judecatoresti ale statelor terte, Ministerul Justitiei, prin directia de specialitate, este competent:

 

a)      sa primeasca cererea statului emitent sau a persoanei fata de care s-a dat hotararea judecatoreasca sau ordonanta penala, de recunoastere a acesteia in vederea executarii pe teritoriul tarii a pedepsei aplicate in statul emitent ori in vederea producerii de alte efecte juridice, dupa caz;

b)      sa primeasca cererea de luare a unei masuri preventive in cazul in care persoana condamnata se afla in Romania;

c)      atunci cand recunoasterea se face in scopul executarii pe teritoriul tarii a pedepsei aplicate in statul emitent, sa transmita, la solicitarea statului emitent, anterior sau ulterior primirii cererii mentionate la litera a) sau b), urmatoarele documente si informatii:

(i)                 un inscris care sa ateste ca persoana condamnata are cetatenie romana sau ca beneficiaza in Romania de un drept de sedere pe termen lung;

(ii)               dispozitiile legale din care sa rezulte ca faptele care au determinat aplicarea unei pedepse in statul emitent constituie infractiuni potrivit legii romane;

(iii)             informatii cu privire la liberarea conditionata si prescriptia executarii pedepsei;

(iv)             o declaratie continand informatiile prevazute la art. 132.

 

d)     afara de cazul in care statul emitent a indicat ca nu este de acord ca hotararea judecatoreasca sau ordonanta penala data impotriva unui cetatean roman sau unui strain care beneficiaza in Romania de un drept de sedere pe termen lung sa fie executata in Romania, sa solicite acestuia sa comunice informatiile prevazute la art.132.

e)      sa efectueze controlul de regularitate si, daca este cazul,

(i)                 sa solicite transmiterea de documente si informatii suplimentare;

(ii)               afara de cazul in care aceasta se afla pe teritoriul Romaniei, sa solicite declaratia persoanei condamnate;

(iii)             atunci cand persoana condamnata se afla pe teritoriul Romaniei, iar hotararea judecatoreasca straina a fost data in lipsa, sa solicite informatii cu privire la dreptul persoanei condamnate de a face opozitie sau de a exercita orice alta cale de atac, potrivit legii statului emitent.

f)       sa restituie documentele in cazul in care statul emitent nu a transmis documentele prevazute la litera e) pana la expirarea unui termen de maxim 40 de zile lucratoare, precum si in alte cazuri expres prevazute de lege;

g)      sa verifice adresa de domiciliu sau de resedinta a persoanei condamnate in strainatate, in vederea stabilirii autoritatii judiciare competente sa solutioneze cererea mentionata la litera a) sau b);

h)      sa refuze initierea procedurii de recunoastere si executare pe teritoriul tarii a hotararii judecatoresti straine, atunci cand

(i)                 Romania nu este statul de cetatenie ori statul pe teritoriul caruia persoana condamnata beneficiaza de un drept de sedere pe termen lung;

(ii)               la data primirii hotararii judecatoresti straine, din pedeapsa aplicata persoanei condamnate au mai ramas de executat mai putin de 6 luni, cu exceptia cazului in care persoana condamnata se afla pe teritoriul Romaniei;

i)        sa se consulte cu statul tert, ori de cate ori apreciaza ca fiind necesar;

j)        alte atributii prevazute de lege.

 

(2)     In ceea ce priveste hotararile judecatoresti sau ordonantele penale date de catre instantele romane sau organele de urmarire penale romane, Ministerul Justitiei, prin directia de specialitate, este competent, dupa caz:

a)      sa primeasca cererea unei persoane condamnate in Romania sau a statului a carui cetatenie o are sau pe teritoriul caruia persoana condamnata traieste, de transferare pe teritoriul statului respectiv in vederea executarii pedepsei aplicate de o instanta judecatoreasca romana;

b)      sa transmita inscrisurile si informatiile prevazute la art. 132, precum si orice alte informatii suplimentare solicitate de statul de executare;

c)      sa solicite statului de executare un inscris care sa ateste ca persoana condamnata are cetatenia acestuia sau ca traieste pe teritoriul sau, precum si

(i)                 dispozitiile legale din care sa rezulte ca faptele care au determinat aplicarea unei pedepse in Romania constituie infractiuni potrivit legii statului de executare;

(ii)               informatii cu privire la liberarea conditionata si prescriptia executarii pedepsei;

(iii)             o declaratie cu privire la procedura aplicabila hotararii judecatoresti romane.

d)     sa formuleze, la solicitarea, dupa caz, a instantei judecatoresti sau a organului de urmarire penala, pe baza inscrisurilor si informatiilor prevazute la art. 132,

(i)                 cererea de recunoastere si executare pe teritoriul unui stat tert a hotararii judecatoresti sau a ordonantei penale, si sa comunice autoritatii judiciare romane solicitante decizia statului de executare;

(ii)               cererea de luare de masuri preventive impotriva persoanei condamnate atunci cand aceasta se afla pe teritoriul statului de executare;

e)      sa se consulte cu statul tert, ori de cate ori apreciaza ca fiind necesar;

f)       alte atributii prevazute de lege.

 

(3)     Administratia Nationala a Penitenciarelor

 

                              a)           informeaza persoanele condamnate aflate in executarea unor pedepse privative de libertate in penitenciarele din Romania, carora li se poate aplica prevederile prezentului titlu, cu privire la dreptul acestora de a solicita executarea pedepsei, in statul de executare;

                              b)           asigura, predarea sub escorta, a persoanelor condamnate aflate in penitenciarele din Romania, fata de care s-a dispus executarea pedepsei in statul de executare sau care au fost returnate potrivit lit. d) al prezentului alineat;

                              c)           informeaza directia de specialitate din cadrul Ministerul Justitiei, instanta in a carei circumscriptie teritoriala se afla locul de detentie si instanta de executare cu privire la data predarii persoanei condamnate autoritatilor statului de executare;

                             d)           dupa primirea in penitenciar a persoanei condamnate in strainatate, informeaza directia de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei:

 

(i)                 cu privire la locul de detinere, regimul de executare stabilit si masurile luate, daca este cazul;

(ii)               atunci cand persoana condamnata a evadat si nu a fost posibila prinderea sa.

 

(e)   asigura primirea si tinerea intr-un penitenciar, pana la retrimiterea  in statul de executare ori pana la comunicarea deciziei de punere in libertate, a unei persoane condamnate in Romania, care a fost transferata anterior in statul de executare, si care a fost readusa in tara in vederea participarii la judecarea caii extraordinare de atac formulata impotriva hotararii judecatoresti romane;

 

(f)    la expirarea duratei pedepsei inchisorii, la termenul hotarat de instanta de judecata in cazul liberarii conditionate, precum si la orice alta data hotarata de organele judiciare competente in situatiile anume prevazute de lege, comunica de indata Ministerului Justitiei si Inspectoratului General al Politiei Romane de Frontiera punerea in libertate a persoanelor transferate in Romania in vederea executarii pedepsei, indiferent de infractiunea savarsita. Inspectoratul General al Politiei Romane de Frontiera informeaza Ministerul Justitiei, daca in termenul prevazut la art. 152 lit. c), persoana eliberata a parasit teritoriul Romaniei;

 

(g)  in cazul liberarii conditionate ori gratierii restului ramas neexecutat din pedeapsa, comunica directiei de specialitate din Ministerul Justitiei si numarul de zile ramase de executat.

 

(4) Ministerul Administratiei si Internelor asigura, prin Centrul de Cooperare Politieneasca  Internationala,

 

a)     preluarea din strainatate, sub escorta, a persoanelor condamnate in strainatate fata de care s-a dispus transferarea in Romania. In cazul preluarii persoanelor care fac obiectul unei masuri privative de libertate, din escorta va face parte si un reprezentant al unitatii sanitare in care urmeaza sa se faca internarea.

b)     preluarea din strainatate, sub escorta, a persoanelor condamnate, anterior transferate, fata de care s-a dispus aducerea in Romania in vederea participarii la judecarea caii extraordinare de atac formulata impotriva hotararii penale.

c)     orice alte atributii prevazute de lege.

 

(5) Ministerul Afacerilor Externe asigura, prin oficiile consulare, si transmite directiei de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei, in termen de cel mult 15 zile lucratoare de la data primirii solicitarii, opinia persoanei condamnate aflate in executarea unei pedepse la detentiunea pe viata sau cu inchisoarea sau a unei masuri privative de libertate, pe teritoriul statului emitent.

 

ARTICOL 132

Inscrisuri si informatii

 

In vederea recunoasterii si punerii in executare a hotararilor judecatoresti sau a ordonantelor penale straine, urmatoarele inscrisuri si informatii sunt necesare:

 

a)      numele, prenumele, pseudonimul, alias-ul folosit, sexul, cetatenia, numarul cartii de identitate sau al pasaportului,  data si locul nasterii, impresiunile digitale, fotografia, ultima adresa sau resedinta cunoscuta, limbile pe care persoana le intelege;

b)     informatii despre legaturile familiale, sociale sau profesionale pe care le are in Romania;

c)     durata totala a pedepsei, data inceperii executarii pedepsei, data la care pedeapsa ar urma sa fie considerata ca executata, perioada deja executata, daca este cazul, numarul de zile care urmeaza sa fie deduse din totalul de pedeapsa ca urmare a efectelor produse de amnistie, gratiere acordate anterior,

d)    informatii cu privire la liberarea conditionata sau anticipata, dupa caz;

e)     o copie, certificata pentru conformitate, dupa caz, a ordonantei penale sau a hotararii  judecatoresti, inclusiv ale celor date in exercitarea cailor de atac, daca este cazul, precum si dispozitiile legale aplicabile;

f)      afara de cazul in care persoana condamnata se afla in Romania, declaratia persoanei condamnate fata de cererea de executare intr-un penitenciar sau unitate sanitara din Romania a pedepsei;

g)     daca este cazul, orice raport sau constatare medico-legala ori alte acte medicale care sa ateste starea fizica si mintala a persoanei condamnate, tratamentul urmat de acesta pe teritoriul statului emitent si eventualele recomandari pentru continuarea tratamentului in Romania, precum si, in cazul condamnatului minor, copia referatului de ancheta sociala;

h)     informatii cu privire la posibilitatea exercitarii de catre persoana condamnata, dupa transferarea sa, a unei cai de atac extraordinare impotriva hotararii de condamnare;

i)       in cazul hotararilor judecatoresti date in lipsa, atunci cand persoana condamnata se afla pe teritoriul statului emitent, informatii cu privire la dreptul persoanei de a exercita, indiferent de denumirea sa, o cale de atac care are drept efect re-examinarea cauzei in prezenta sa.

 

ARTICOLUL 133

Legea care guverneaza executarea si efectele transmiterii executarii pedepsei

 

(1)   Executarea unei pedepse aplicata printr-o hotarare judecatoreasca straina, recunoscuta de instanta romana, este guvernata de legea romana. Executarea inceteaza imediat ce statul emitent informeaza cu privire la orice hotarare sau masura care atrage imposibilitatea continuarii executarii pedepsei. Competenta judecarii unei cai de atac in vederea desfiintarii sau modificarii hotararii judecatoresti straine recunoscuta de instanta romana apartine statului emitent.

 

(2)    Executarea unei pedepse aplicata printr-o hotarare judecatoreasca romana,   recunoscuta de statul de executare, este guvernata de legea acestui stat.  In cazul in care statul de executare a inceput executarea pedepsei, instanta romana nu mai are dreptul sa puna in executare hotararea prin care aceasta a fost aplicata. Instanta romana redobandeste acest drept atunci cand:

 

a)      este informata de catre statul de executare cu privire la ne-executarea partiala a pedepsei ca urmare a evadarii persoanei condamnate.

b)      cererea de executare a pedepsei este retrasa mai inainte ca statul de executare sa il fi informat despre intentia sa de a da curs cererii;

c)      statul de executare refuza sa preia executarea pedepsei;

d)     daca statul de executare renunta in mod expres la dreptul sau de executare.

 

(3)    Competenta judecarii unei cai de atac, exercitata de catre persoana condamnata, in vederea desfiintarii sau modificarii hotararii judecatoresti romane recunoscuta de statul de executare, apartine instantei romane competente, potrivit legii.

 

(4)   Amnistierea sau gratierea poate fi acordata atat de statul roman, cat si de statul tert. In cazul hotararilor judecatoresti pronuntate de instantele romane, aplicarea amnistiei care intervine dupa transferarea in statul tert a persoanei condamnate ori dupa preluarea executarii pedepsei privative de libertate de catre statul de executare, se face de catre un judecator de la instanta in a carei raza teritoriala s-a aflat locul de detentie ori de la instanta de executare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CAPITOLUL 2

Recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti straine

 

SECTIUNEA 1

Transferarea persoanelor condamnate, detinute in state terte, in vederea executarii pedepsei sau a masurii privative de libertate intr-un penitenciar sau unitate sanitara din Romania

 

 

ARTICOLUL 134

Masuri premergatoare sesizarii instantei

 

(1)   Atunci cand constata ca statul emitent a transmis inscrisurile si informatiile prevazute la art. 132, Ministerul Justitiei, prin directia de specialitate, le inainteaza parchetului de pe langa curtea de apel in a carei circumscriptie teritoriala locuieste persoana condamnata sau unitatea in care se va executa masura privativa de libertate, in vederea sesizarii curtii de apel.

 

(2)   Procurorul, primind dosarul, verifica daca:

 

a)      executarea hotararii judecatoresti straine in Romania ar fi contrara principiului ne bis in idem;

b)      persoana condamnata este cercetata penal in Romania pentru aceleasi infractiuni pentru care a fost pronuntata hotararea judecatoreasca straina;

c)      persoana condamnata este cercetata penal in Romania pentru alte infractiuni decat cele pentru care a fost pronuntata hotararea judecatoreasca straina;

d)     este incident vreunul din motivele de refuz prevazute la art. 136 alin. (2);

e)      persoana condamnata beneficiaza de efectele regulii specialitatii. Dispozitiile art. 153 se aplica numai daca se prevede astfel in tratatul aplicabil in relatia cu statul tert ori daca potrivit rezervei sau declaratiei facute de statul tert la un tratat multilateral, acceptata de Romania, transferarea este conditionata de respectarea regulii specialitatii.

 

(3)               In cazul in care sunt incidente dispozitiile alin. (2) lit. c) si e), procurorul informeaza, dupa caz, organul de urmarire penala care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala sau instanta de judecata.

 

(4)               Daca pana la sesizarea instantei, cererea prevazuta la art. 131 alin. (1) lit. a) sau b) este retrasa, procurorul dispune clasarea si restituie dosarul directiei de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei. 

 

 

ARTICOLUL 135

Durata si obiectul procedurii de recunoastere a hotararii judecatoresti straine

 

(1)               Presedintele instantei fixeaza termenul de judecata care nu poate fi mai mare de 5 zile de la data  inregistrarii cauzei la instanta. Durata procedurii judiciare de recunoastere a hotararii judecatoresti straine este de 60 zile de la data inregistrarii cauzei la instanta.

 

(2)               Instanta judeca in complet specializat, format dintr-un singur judecator, in camera de consiliu, fara citarea persoanei condamnate. Participarea procurorului este obligatorie.

 

(3)               Obiectul procedurii de recunoastere a hotararii judecatoresti straine il constituie verificarea conditiilor prevazute la art. 136 si, in cazul in care sunt indeplinite, atribuirea hotararii judecatoresti straine de efecte juridice pe teritoriul Romaniei. Dispozitiile civile, dispozitiile referitoare la pedepsele pecuniare, masurile asiguratorii sau cheltuielile judiciare, precum si orice dispozitii, altele decat cele privind executarea pedepsei detentiunii pe viata sau a inchisorii sau a masurii privative de libertate, din hotararea judecatoreasca straina nu constituie obiectul prezentei proceduri.

 

(4)               In cazul in care persoana a fost condamnata pentru mai multe infractiuni, verificarea conditiilor se face pentru fiecare infractiune in parte. Atunci cand conditiile sunt indeplinite doar pentru o parte din infractiuni, instanta poate dispune recunoasterea si executarea partiala a hotararii judecatoresti straine.

 

(5)               Daca, inainte de solutionarea cauzei, statul emitent isi retrage cererea, instanta de judecata se desesizeaza si restituie cauza procurorului care procedeaza potrivit art. 134 alin. (4).

 

(6)               Instanta examineaza hotararea judecatoreasca straina, verifica lucrarile dosarului si, in baza celor constatate, pronunta una din urmatoarele solutii:

 

a)                 dispune, prin sentinta definitiva, executarea in Romania, dupa caz, a pedepsei aplicata de instanta straina;

b)                 in cazul in care natura si durata pedepsei aplicata de instanta straina nu corespunde cu natura si durata pedepsei prevazute de legea romana pentru infractiuni similare, dispune, dupa caz,

 

                                                                       (i)      prin sentinta definitiva, adaptarea pedepsei privative de libertate aplicata de instanta straina, potrivit alin. (7), (8) si (9),

sau, atunci cand adaptarea nu este posibila,

                                                                     (ii)      prin incheiere, admiterea cererii si rejudecarea, fie de indata, fie acordand un nou termen, a cauzei, potrivit regulilor de procedura penala privind judecata in prima instanta, afara de cazul in care prin prezentul Titlu se dispune altfel. Prezenta persoanei condamnate nu este obligatorie. Instanta hotaraste prin sentinta.

 

c)                 dispune, prin sentinta, respingerea cererii de recunoastere si executare in Romania a hotararii judecatoresti straine.

 

(7)               In cazul prevazut la alin. (6) lit. b) (i), instanta de judecata adapteaza pedeapsa aplicata de instanta straina, atunci cand

 

(i)                durata pedepsei aplicata de instanta straina nu corespunde sub aspectul cuantumului cu pedeapsa prevazuta de legea penala romana pentru infractiunea savarsita sau depaseste limita maxima generala sau speciala a pedepsei prevazuta de legea penala romana ori limita maxima a pedepsei rezultante admisa de legea romana, sau

(ii)              natura pedepsei aplicata de instanta straina nu corespunde, sub aspectul denumirii sau al regimului, cu pedepsele reglementate de legea penala romana,

 

(8)               Pedeapsa stabilita de instanta romana potrivit alin. (2), trebuie sa corespunda, pe cat posibil, din punct de vedere al duratei sau naturii, cu cea aplicata de statul emitent si nu va agrava situatia persoanei condamnate. Pedeapsa aplicata in statul emitent nu poate fi convertita intr-o una pecuniara.

 

(9)               Adaptarea pedepsei privative de libertate aplicata de instanta straina nu este posibila daca limita maxima speciala sau generala a pedepsei prevazuta de legea penala romana este mai mare decat pedeapsa aplicata de statul emitent.

 

(10)           In cazul in care sunt incidente dispozitiile alin. (6) lit. b) (ii), rejudecarea se limiteaza la inlocuirea pedepsei aplicata de instanta straina cu o pedeapsa prevazuta de legea penala romana. La inlocuirea pedepsei, instanta de judecata este tinuta de constatarea faptelor savarsite de persoana condamnata, astfel cum au fost retinute prin hotararea judecatoreasca straina, sub aspectul laturii obiective si subiective, si, totodata, instanta

 

a)                 nu va schimba o pedeapsa privativa de libertate intr-o pedeapsa pecuniara;

 

b)                 va deduce integral din pedeapsa stabilita perioada deja executata de persoana condamnata in statul emitent;

 

c)                  nu va agrava situatia persoanei condamnate, si nici nu va fi tinuta de limita inferioara a pedepsei prevazute de legislatia statului emitent pentru infractiunea savarsita.    

                                                                       

(11)           Dispozitiile alin. (6) lit. b) (ii) nu se aplica in cazul in care tratatul aplicabil in relatia cu statul emitent exclude conversiunea condamnarii ori daca statul emitent a indicat in mod expres ca va acorda transferarea numai daca statul roman va executa fie pedeapsa aplicata de instanta straina, fie pedeapsa adaptata de instanta romana potrivit alin. (7) , (8) si (9).

 

(12)           Daca, dupa emiterea mandatului de executare a pedepsei inchisorii, dar mai inainte sau dupa trimiterea lui spre executare organelor de politie, insa, in acest din urma caz, mai inainte de transferarea persoanei condamnate, respectiv dupa trimiterea copiei de pe dispozitiv si a copiei raportului de expertiza medico-legala, statul emitent

 

 

(i)                 informeaza ca transferarea nu mai poate avea loc, instanta dispune anularea mandatului de executare a pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata. In acest caz, sentinta de recunoastere a hotararii penale straine urmeaza sa produca efecte juridice numai sub aspectul starii de recidiva, afara de cazul in care transferarea nu mai este posibil pe motiv de acordare a amnistiei ori ca urmare a faptului ca s-a stabilit ulterior ca persoana nu se face vinovata de savarsirea infractiunii sau ca urmare a decesului in statul emitent a persoanei condamnate;

 

(ii)               transmite o noua hotarare pentru executarea unei alte pedepse, dispozitiile din Codul de procedura penala referitoare la contestatia la executare, care nu sunt contrare dispozitiilor prezentului titlu, se aplica in mod corespunzator.

 

(13)           Daca, dupa transferarea persoanei condamnate, statul emitent transmite o noua hotarare judecatoreasca pentru executarea unei alte pedepse, dispozitiile art. 137 se aplica in mod corespunzator.

 

(14)           In cazul in care sunt aplicabile dispozitiile alin. (12) (i), iar transferarea nu mai poate avea loc ca urmare a revocarii de catre persoana condamnata a consimtamantului la transferare, aceasta va fi obligata la plata cheltuielilor efectuate de catre autoritatile romane.

 

(15)           Hotararea instantei de judecata si mandatul de executare a pedepsei emis de aceasta se comunica directiei de specialitate din cadrul Ministerul Justitiei si Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala, Ministerului Administratiei si Internelor, in vederea punerii in executare.

 

 

ARTICOLUL 136

Conditii pentru recunoasterea si executarea hotararii judecatoresti straine

 

(1) O hotarare judecatoreasca straina poate fi recunoscuta in Romania daca este de natura sa produca efecte juridice potrivit legii penale romane si sunt indeplinite urmatoarele conditii:

 

a)      hotararea este definitiva si executorie;

 

b)      fapta pentru care s-a aplicat pedeapsa ar fi constituit, in cazul in care ar fi fost savarsita pe teritoriul tarii, o infractiune si autorul ar fi fost sanctionabil. In cazul in care pedeapsa a fost aplicata pentru mai multe infractiuni, verificarea conditiei se face pentru fiecare infractiune in parte;

 

c)      persoana condamnata a consimtit la executarea pedepsei in Romania, afara de cazul in care aceasta, dupa executarea pedepsei, ar fi expulzata in Romania;

 

d)     nu este incident vreunul din motivele de nerecunoastere si neexecutare prevazute la alin. (2). In cazul in care este incident vreunul din motivele prevazute la alin. (2), instanta poate dispune recunoasterea numai daca exista convingerea ca executarea pedepsei in Romania ar contribui semnificativ la reabilitarea sociala a persoanei condamnate;

 

e)      executarea in Romania a pedepsei detentiunii pe viata sau a inchisorii ori a masurii privative de libertate este de natura sa faciliteze reintegrarea sociala a persoanei condamnate.

 

(2)               Hotararea judecatoreasca straina nu va fi recunoscuta atunci cand:

 

a)      recunoasterea si executarea pe teritoriul tarii a hotararii judecatoresti straine ar fi contrara principiilor fundamentale ale ordinii de drept a statului roman;

 

b)     hotararea judecatoreasca se refera la o infractiune de natura politica sau o infractiune conexa unei infractiuni politice ori la o infractiune militara care nu este infractiune de drept comun;

 

c)      pedeapsa a fost aplicata pe motive de rasa, religie, sex, nationalitate, limba, opinii politice sau ideologice ori de apartenenta la un anumit grup social;

 

d)     persoana a fost condamnata in Romania pentru aceleasi infractiuni. In cazul in care, hotararea judecatoreasca straina a fost data si pentru alte infractiuni, instanta poate dispune recunoasterea partiala a acesteia, daca sunt indeplinite celelalte conditii;

 

e)      persoana a fost condamnata intr-un alt stat pentru aceleasi fapte, iar hotararea judecatoreasca straina data in acest stat a fost anterior recunoscuta in Romania;

 

f)      persoana condamnata beneficiaza in Romania de imunitate de jurisdictie penala;

 

g)     pedeapsa a fost aplicata unei persoane care, potrivit legii penale romane, nu raspunde penal in virtutea varstei sale;

 

h)     pedeapsa consta intr-o masura care vizeaza starea psihiatrica sau de sanatate a persoanei si care nu poate fi executata in Romania sau, dupa caz, prevede un tratament medical sau terapeutic care nu poate fi supravegheat in Romania, in conformitate cu sistemul national juridic sau de sanatate;

 

i)       hotararea judecatoreasca se refera la o infractiune savarsita in intregime pe teritoriul Romaniei, de catre un cetatean roman sau avand si cetatenia statului emitent, afara de cazul in care organele judiciare romane au acordat anterior autoritatilor statului emitent asistenta judiciara necesara obtinerii probelor care au stat la baza condamnarii persoanei ori au dispus anterior transferul procedurii penale catre statul emitent;

 

j)       persoana condamnata a parasit Romania, stabilindu-si domiciliul intr-un alt stat, iar legaturile sale cu statul roman nu mai sunt semnificative;

 

k)     persoana condamnata a comis o infractiune grava, de natura sa alarmeze societatea, sau a intretinut relatii stranse cu membrii ai unor organizatii criminale, de natura sa faca indoielnica reintegrarea sa sociala in Romania;

 

l)       exista indicii obiective ca hotararea judecatoreasca a fost data cu incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentele, in special ca pedeapsa a fost aplicata pentru a sanctiona persoana condamnata pe motive de sex, rasa, religie, origine etnica, cetatenie, limba, convingeri politice sau  orientare sexuala, iar persoana condamnata nu a avut nicio posibilitate de a contesta aceste circumstante in fata Curtii Europene pentru Drepturile Omului sau a unei alte instante internationale.           

 

(3)               Hotararea judecatoreasca straina poate fi recunoscuta daca se refera la o infractiune savarsita in parte pe teritoriul Romaniei. In cazul in care persoana condamnata este cercetata in Romania pentru infractiunea pentru care a fost condamnata in strainatate, in loc sa refuze recunoasterea, instanta va putea dispune fie recunoasterea si executarea in Romania  a hotararii judecatoresti straine, fie suspendarea cauzei pana la luarea unei decizii in procesul penal aflat pe rolul autoritatile judiciare romane.

 

(4)               Hotararea judecatoreasca straina, recunoscuta de instanta romana, nu va fi pusa in executare, atunci cand, potrivit legii penale romane, a intervenit prescriptia executarii pedepsei, precum si in orice alte cazuri prevazute. Totodata, hotararea judecatoreasca straina, recunoscuta de instanta romana, nu va fi pusa in executare, atunci cand sunt aplicabile dispozitiile art. 134 alin. (2) lit. e), iar statul emitent a respins, anterior transferarii persoanei condamnate, cererea pentru acordarea consimtamantului in vederea cercetarii penale, condamnarii sau privarii de libertate a persoanei condamnate pentru infractiuni savarsite anterior transferarii sale in Romania, altele decat cele pentru care persoana a fost condamnata in statul emitent.

 

 

SECTIUNEA 2

Recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti straine, in cazul in care persoana condamnata se afla in Romania

 

ARTICOLUL 137

Procedura recunoasterii hotararii judecatoresti straine si luarea masurilor preventive

 

(1)               Presedintele instantei fixeaza termenul de judecata care nu poate fi mai mare de 5 zile de la data  inregistrarii cauzei la instanta. Durata procedurii judiciare de recunoastere a hotararii judecatoresti straine este de 60 zile de la data inregistrarii cauzei la instanta.

 

(2)               Instanta judeca in complet specializat, format dintr-un singur judecator, in camera de consiliu, cu citarea persoanei condamnate. Participarea procurorului este obligatorie.

 

(3)               Obiectul procedurii de recunoastere a hotararii judecatoresti straine il constituie verificarea conditiilor prevazute la art. 136 si, in cazul in care sunt indeplinite, atribuirea hotararii judecatoresti straine de efecte juridice pe teritoriul Romaniei. Dispozitiile civile, dispozitiile referitoare la pedepsele pecuniare, masurile asiguratorii sau cheltuielile judiciare, precum si orice dispozitii, altele decat cele privind executarea pedepsei detentiunii pe viata sau a inchisorii sau a masurii privative de libertate, din hotararea judecatoreasca straina nu constituie obiectul prezentei proceduri, afara de cazul in care statul emitent face mentiune in acest sens.

 

(4)               In cazul in care persoana a fost condamnata pentru mai multe infractiuni, verificarea conditiilor se face pentru fiecare infractiune in parte. Atunci cand conditiile sunt indeplinite doar pentru o parte din infractiuni, instanta poate dispune recunoasterea si executarea partiala a hotararii penale straine.

 

(5)               La cererea expresa a statului emitent, fata de persoana condamnata se poate lua una din masurile preventive prevazute de Codul de procedura penala. Alegerea masurii ce urmeaza a fi luata se face tinandu-se seama de pedeapsa aplicata in statul emitent, de natura infractiunii, de sanatatea, varsta, antecedentele si alte situatii privind persoana fata de care se ia masura.

 

(6)               Masura arestarii preventive poate fi luata fata de persoana condamnata, in cazul in care infractiunea savarsita face parte din una din categoriile de infractiuni prevazute la art. 96, si exista una din urmatoarele situatii:

 

a)      persoana condamnata a fugit din statul emitent, in scopul de a se sustrage de la urmarirea penala, judecata sau de la executarea pedepsei si s-a refugiat pe teritoriul Romaniei, sau

b)     pedeapsa aplicata de instanta straina este de cel putin doi ani inchisoare.

 

(7)               Durata masurii preventive nu poate fi mai mare de 60 de zile. Masurile preventive inceteaza de drept

 

(i)     la expirarea termenului prevazut de lege sau la expirarea termenului stabilit de organele judiciare,

(ii)   atunci cand, inainte de pronuntarea unei hotarari de recunoastere a hotararii judecatoresti straine, durata arestarii a atins durata pedepsei inchisorii aplicata in strainatate, sau

(iii) daca arestarea preventiva s-a dispus anterior primirii cererii de recunoastere si executare a hotararii judecatoresti straine, atunci cand, in termen de 10 zile de la data arestarii, nu au fost primite de catre directia de specialitate din Ministerul Justitiei, inscrisurile si informatiile prevazute la art. 132.    

 

(8)               Dispozitiile art. 134 alin. (1), alin. (2) lit. a), b), c) si d), alin. (3) si alin. (4), art. 135 si art.136 se aplica in mod corespunzator, daca nu contravin prezentei sectiuni.

 

(9)               Hotararea se comunica, spre informare, directiei de specialitate din Ministerul Justitiei si, in vederea punerii in executare, organelor de politie.

 

 

ARTICOLUL 138 

Notificarea hotararii judecatoresti straine si opozitia persoanei condamnate

 

(1)               In cazul in care hotararea judecatoreasca straina a fost data in lipsa, procurorul primind dosarul notifica persoanei condamnate hotararea. Notificarea trebuie sa cuprinda urmatoarele mentiuni:

 

a)     ca a fost primita o cerere de executare pe teritoriul tarii a unei pedepse;

b)     ca are dreptul sa conteste hotararea judecatoreasca straina si sa depuna opozitie in acest sens;

c)     ca opozitia poate fi supusa fie jurisdictiei statului emitent, fie jurisdictiei statului roman;

d)    ca opozitia se depune la procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel in a carei circumscriptie teritoriala locuieste;

e)     ca termenul de depunere a opozitiei este de 30 de zile calculat de la data primirii notificarii;

f)      ca nedepunerea opozitiei in termenul de 30 de zile are drept consecinta considerarea hotararii judecatoresti straine ca fiind pronuntata in prezenta sa.

 

(2)               Un exemplar al notificarii este comunicat directiei de specialitate din Ministerul Justitiei care il remite statului emitent.

 

(3)                La inmanarea notificarii persoanei condamnate i se solicita sa isi exprime optiunea prevazuta la alin. (1) lit. c). Atunci cand la expirarea celor 30 de zile se constata ca persoana condamnata nu a depus opozitie, procurorul procedeaza potrivit art. 137.

 

(4)                Atunci cand la expirarea celor 30 de zile se constata ca persoana condamnata a depus opozitie, iar aceasta este

 

 

(i)                 adresata autoritatilor statului emitent, procurorul transmite opozitia, precum si inscrisurile depuse directiei de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei si, totodata, procedeaza potrivit art. 134 alin. (4).

(ii)               adresata autoritatilor romane, procurorul transmite opozitia, precum si inscrisurile depuse directiei de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei si, totodata, procedeaza potrivit alin. (5) si (6)

 

(5)               Atunci cand opozitia este adresata autoritatilor romane, procurorul asculta persoana condamnata si, daca este cazul, dispune prin ordonanta efectuarea de cercetari pentru a verifica temeinicia opozitiei. Totodata, procurorul cere, daca este necesar, dosarul cauzei, solicitand directiei de specialitate din Ministerul Justitiei sa faca demersuri in acest sens. Termenul de efectuare a actelor de cercetare este de 2 luni si curge de la data depunerii opozitiei. Orice act de cercetare penala efectuat in statul emitent potrivit normelor legale ale acestui stat are aceeasi valoare in Romania ca si cand ar fi fost efectuat de autoritatile romane, fara insa ca actului respectiv sa i se confere o forta probanta mai mare decat cea pe care o are in statul emitent.

 

(6)               Dupa efectuarea cercetarilor prevazute la alin. (4), dosarul impreuna cu opozitia persoanei condamnate se prezinta presedintelui ori judecatorului delegat de acesta de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond. Cu ocazia prezentarii dosarului presedintele sau judecatorul delegat de acesta fixeaza ora si ziua de solutionare a opozitiei. Citatia trebuie sa fie inmanata persoanei condamnate cu cel putin 20 de zile inainte de termenul de infatisare. Prezenta persoanei condamnate la judecarea opozitiei este obligatorie. Dispozitiile art. 403 si urm. din Codul  de procedura penala se aplica in mod corespunzator. Hotararea judecatoreasca definitiva pronuntata de instanta romana se comunica statului emitent si se pune in executare potrivit legii romane.

 

(7)               In cazul in care persoana condamnata nu se prezinta personal la doua termene de judecata consecutive, instanta respinge opozitia ca nesustinuta. In cazul in care opozitia este respinsa ca nesustinuta ori ca inadmisibila, precum si atunci cand in urma rejudecarii opozitia este respinsa ca neintemeiata, hotararea judecatoreasca straina se considera ca fiind data in prezenta persoanei condamnate, si se procedeaza potrivit art. 137. 

 

(8)               Hotararea se comunica directiei de specialitate din Ministerul Justitiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SECTIUNEA 3

Recunoasterea si executarea altor dispozitii penale din hotararea judecatoreasca straina si a actelor judiciare straine

 

ARTICOLUL 139

Recunoasterea si executarea altor dispozitii penale din hotararea judecatoreasca straina

 

(1)               Recunoasterea si punerea in executare a altor dispozitii penale din hotararea judecatoreasca straina referitoare la confiscarea produselor si instrumentelor infractiunii, ori la plata amenzii penale ori a cheltuielilor judiciare, a dispozitiilor referitoare la decaderi,  precum si a altor dispozitii penale, are loc in conditiile tratatului aplicabil intre Romania si statul strain solicitant sau, in lipsa acestuia, in conditiile prevazute de prezenta lege, precum si de Codul de procedura penala, daca este indeplinita conditia reciprocitatii.

 

(2)               Atunci cand se solicita confiscarea unei sume de bani sau punerea in executare a amenzii penale ori a cheltuielilor judiciare, instanta competenta schimba cuantumul acesteia in unitatea monetara a statului roman, aplicand paritatea de schimb in vigoare la data pronuntarii hotararii. Cuantumul amenzii penale rezultat in urma convertirii nu poate depasi maximul general prevazuta de legea romana. Cu toate acestea, instanta va putea mentine si pune in executare amenda penala, pana la nivelul cuantumului pronuntat in statul strain,  atunci cand legea romana  prevede pentru infractiunea savarsita o pedeapsa mai severa decat cea prevazuta de legea statului emitent.

 

(3)               Atunci cand se solicita confiscarea unui bun determinat, recunoasterea hotararii judecatoresti straine are loc numai daca legea romana reglementeaza pentru infractiunea savarsita masura confiscarii, afara de cazul in care prin tratatul aplicabil se prevede altfel sau atunci cand legea romana prevede pentru infractiunea savarsita o pedeapsa sau masura mai severa decat cea decat cea prevazuta de legea statului emitent.

 

(4)               Punerea in executare a decaderilor, precum si a altor dispozitii penale din hotararea judecatoreasca straina are loc numai daca legea romana prevede pentru infractiunea savarsita aplicarea unei astfel decaderi sau masuri.

 

(5)               Dispozitiile art. 137, art. 250 alin. (2) si art. 248 alin. (2), (3) si (4) si art. 265 se aplica in mod corespunzator, daca nu contravin prezentei sectiuni.

 

(6)               Hotararea se comunica directiei de specialitate din Ministerul Justitiei.

 

 

ARTICOLUL 140

Recunoasterea actelor  judiciare straine

 

(1)               Recunoasterea actelor judiciare emise de organele judiciare straine are loc in conditiile tratatului aplicabil intre Romania si statul strain. Lipsa unui tratat nu impiedica recunoasterea actelor judiciare straine daca aceasta se dovedeste necesara solutionarii unei cauze penale, sau poate contribui la imbunatatirea situatiei inculpatului sau a persoanei condamnate ori la reintegrarea sa.

 

(2)               Actului judiciar strain nu i se poate conferi, ca efect al recunoasterii, o forta probanta mai mare decat cea pe care o are in statul emitent.

 

20.               Dupa articolul 140 se introduce un nou Capitol, Capitolul 21 , cu urmatorul cuprins:

 

„CAPITOLUL 21

Recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti romane”

 

SECTIUNEA 1

Transferarea unei persoane condamnate, detinute intr-un penitenciar sau unitate medicala din Romania, pe teritoriul unui stat tert

 

ARTICOLUL 1401

 

Conditii pentru transferarea unei persoane condamnate, detinute intr-un penitenciar sau unitate medicala din Romania, pe teritoriul unui stat tert

 

(1)     Orice persoana condamnata in Romania care este cetatean al unui stat tert sau care traieste pe teritoriul unui alt stat decat cel de cetatenie si doreste sa fie transferata pe teritoriul acelui stat, poate solicita direct sau prin intermediul judecatorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate desemnat pentru penitenciarul in care se afla aceasta, ori  a conducerii unitatii in care este internata, initierea procedurii de transmitere catre statul de executare a informatiilor si inscrisurilor prevazute la art. 132, precum si, acolo unde este cazul, a altor informatii prevazute de tratatul bilateral aplicabil.

 

(2)     In cazul in care persoana condamnata are cetatenie multipla, dintre care una este a statului roman, cetatenia straina va fi considerata ca fiind dominanta numai daca statul strain este statul pe teritoriul caruia cetateanul roman traieste. In cazul in care una dintre cetatenii este a unui alt stat membru al Uniunii Europene, procedura prevazuta la Titlul VI din prezenta lege se aplica cu prioritate, afara de cazul in care respectivul stat membru a declarat ca nu doreste sa preia executarea pedepsei aplicate persoanei condamnate. Inscrisurile si informatiile prevazute la art. 132 se transmit unui singur stat de executare o data.

 

(3)     Procedura nu se initiaza atunci cand s-a dispus amanarea sau intreruperea executarii pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata, ori inlaturarea sau modificarea pedepsei. Totodata, procedura nu se initiaza atunci cand persoana condamnata s-a sustras de la executarea pedepsei, parasind tara, iar pentru punerea in executare a hotararii judecatoresti s-a recurs anterior la procedura extradarii sau a mandatului european de arestare.

 

(4)     Solicitarea initierii procedurii mentionate la alin. (1) nu atrage obligatia transmiterii statului de executare a inscrisurilor si informatiilor prevazute la art. 132, atunci cand:

 

a)      se apreciaza, fie de statul de executare, fie de autoritatile romane competente, ca executarea pedepsei in statul de executare nu ar servi scopului de a facilita reabilitarea sociala si reintegrarea in societate a persoanei condamnate; sau

b)      pana la data initierii procedurii, persoana condamnata nu a achitat amenda penala, amenda judiciara, cheltuielile judiciare avansate de stat, cele cuvenite partilor si despagubirile civile. Cu toate acestea, procedura poate fi initiata daca, persoana condamnata isi ia angajamentul ca acestea vor fi achitate integral pana la data transferarii sale efective; sau

c)      persoana condamnata mai are de executat cel putin 6 luni inchisoare sau ar putea fi liberata conditionat inainte de executarea in intregime a pedepsei in urmatoarele 6 luni; sau

d)     hotararea nu este definitiva sau impotriva hotararii persoana a exercitat o cale extraordinara de atac;

e)      persoana condamnata este cercetata intr-o alta cauza penala;

f)       persoana a fost condamnata pentru infractiuni grave care au avut un ecou profund defavorabil in opinia publica din Romania;

g)      exista indicii suficiente ca, odata transferat, persoana condamnata ar putea fi pus in libertate imediat sau intr-un termen mult prea scurt fata de durata pedepsei ramase de executat potrivit legii romane ori maximul pedepsei prevazute de legea statului emitent este inferior maximului prevazut de legea penala romana;

h)      in urma consultarii, statul de executare a declarat ca nu este de acord sa preia executarea pedepsei aplicata de o instanta romana .

 

(5)     Prin exceptie de la dispozitiile alin. (4) lit. a), b), c), f) si g), solicitarea initierii procedurii mentionate la alin. (1) atrage obligatia de a transmite statului de executare, informatiile si inscrisurile prevazute la art. 132 atunci cand persoana condamnata a fost predata anterior, ca efect al unei cereri de extradare formulata de Ministerul Justitiei, sub conditia ca, in caz de condamnare, persoana sa fie returnata in statul de executare.

 

(6)     Atunci cand persoana se afla internata intr-o unitate medicala din Romania in executarea unei masuri privative de libertate aplicata acesteia ca urmare a savarsirii unei infractiuni,dispozitiile prevazute la alin. (1)-(5) se aplica in mod corespunzator.

 

 

ARTICOLUL 1402

Atributiile judecatorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate

 

(1)   Judecatorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, desemnat pentru penitenciarul in care se afla persoana condamnata, in termen de cel mult 10 zile lucratoare de la data primirii cererii de initiere a procedurii:

 

a)      verifica daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 1401 alin. 2 lit. b)- f), intocmind in acest sens un referat;

b)      verifica, in cazul persoanelor care au fost predate anterior in baza unor cereri de extradare formulate de Ministerul Justitiei, daca predarea s-a realizat sub conditia returnarii in caz de condamnare, facand mentiune despre aceasta in referatul prevazut la lit. a);

c)      asculta persoana condamnata, la locul de detinere, in prezenta unui avocat din oficiu sau ales ori a reprezentantului diplomatic sau consular al statului de executare, intocmind in acest sens un  proces-verbal semnat de judecator si persoana condamnata. Consimtamantul persoanei condamnate este irevocabil.

d)     solicita serviciului de probatiune competent sa intocmeasca un referat de evaluare a persoanei condamnate;

e)      transmite Ministerului Justitiei inscrisurile si informatiile prevazute la art. 132 si la literele (a)-(c) ale prezentului alineat; in cazul in care sunt incidente dispozitiile prevazute la  art. 1401 alin. 2 lit. b)- d), informeaza directia de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei si persoana condamnata in acest sens;

f)       informeaza instanta de executare si, in cazul persoanei fata de care s-a luat masura de siguranta a expulzarii, organul de politie, cu privire la initierea procedurii de transmitere a inscrisurilor si informatiilor prevazute la art. 132 statului de executare;

g)      daca apreciaza necesar, solicita Ministerului Justitiei consultarea autoritatii competente din statul de executare, inclusiv cu privire la posibila eliberare de catre statul de executare inainte de termen sau conditionata si cu privire la procedura pe care statul de executare o va urma.

 

(2)   Totodata, judecatorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, desemnat pentru penitenciarul in care se afla persoana condamnata:

 

a)      comunica Ministerului Justitiei decizia de punere in libertate a persoanei condamnate;

 

b)      propune transferarea in statul de executare a persoanei condamnate tinand seama de decizia acestui stat cu privire la executarea pedepsei aplicata de instanta romana si de dispozitiile legale privind liberarea anticipata sau conditionata, precum si de informatiile privind aplicarea lor in cazul pedepsei la care a fost condamnata persoana in cauza. Propunerea cuprinsa intr-un proces-verbal motivat, impreuna cu documentele transmise de statul de executare si cu hotararea de condamnare a instantei romane, se inainteaza judecatoriei in a carei circumscriptie se afla locul de detinere. Instanta decide prin sentinta definitiva, in camera de consiliu, cu citarea partilor. In cazul in care constata ca persoana condamnata nu intruneste conditiile pentru a fi transferata in statul de executare, in procesul verbal mentionat mai sus, se fixeaza un termen pentru reexaminarea situatiei persoanei condamnate care nu poate fi mai mic de doi ani. Hotararea se comunica directiei de specialitate din Ministerul Justitiei.

 

c)      reexamineaza, din oficiu sau la cererea persoanei condamnate, situatia acesteia in vederea initierii procedurii de transmitere a inscrisurilor si informatiilor prevazute la art. 132.

 

SECTIUNEA 2

Recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti si a actelor judiciare romane pe teritoriul statelor terte

 

ARTICOLUL 1403

Punerea in executare a pedepsei detentiunii pe viata sau a inchisorii sau a masurii privative de libertate

 

(1)               Executarea unei hotarari judecatoresti data de o instanta romana, poate fi delegata unui stat tert numai daca persoana condamnata se afla pe teritoriul statului de executare si una sau mai multe din urmatoarele conditii sunt indeplinite:

 

a)      persoana condamnata are resedinta sa obisnuita in celalalt stat;

b)      persoana condamnata este cetatean al celuilalt stat ori statul de origine al persoanei condamnate si a declarat ca este gata sa preia executarea pedepsei;

c)      daca executarea pedepsei in celalalt stat este susceptibila sa amelioreze posibilitatile de reintegrare sociala ale persoanei condamnate;

d)     daca este vorba de o pedeapsa privativa de libertate care ar putea fi executata in celalalt stat, in continuarea unei alte pedepse privative de libertate pe care persoana condamnata o executa sau urmeaza sa o execute in acest stat, afara de cazul in care, persoana condamnata urmeaza sa fie adusa din statul de executare in Romania in baza unei cereri de extradare ori transferata pentru executarea pedepsei aplicate de autoritatile straine intr-un penitenciar din Romania;

e)      daca se apreciaza ca instanta de executare nu este in masura sa asigure executarea pedepsei, chiar recurgand la emiterea unui mandat european de   arestare sau la solicitarea extradarii, iar celalalt stat are aceasta posibilitate.

 

(2)    Dispozitiile alin. (1) sunt incidente si atunci cand pedeapsa aplicata sau restul ramas de executat este inchisoarea sau o masura privativa de libertate mai mica sau egala cu doi ani inchisoare.

 

(3)   In acest sens, ori de cate ori sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1), instanta de executare, din oficiu sau la cererea procurorului competent ori a persoanei condamnate, propune motivat directiei de specialitate juridica din Ministerul Justitiei sa solicite statului tert recunoasterea si executarea hotararii judecatoresti penale si transmite inscrisurile si informatiile prevazute la art.132. Cererea de recunoastere si executare a hotararii judecatoresti penale se intocmeste si se transmite statului de executare, daca in urma controlului de regularitate internationala si a consultarii cu statul de executare, se constata ca

 

(i)                 intre Romania si statul de executare exista un tratat aplicabil care contine dispozitii in acest sens ori ca, in lipsa unui tratat, exista reciprocitate,

(ii)               pedeapsa si infractiunea pentru care a fost aplicata indeplinesc conditiile prevazute de tratatul aplicabil sau de legea statului de executare, si

(iii)             conditiile de detentie din statul de executare corespund standardelor internationale.

 

(4)   La cerere se anexeaza actele prevazute de tratatul international aplicabil sau, in lipsa unui tratat, cel putin inscrisurile si informatiile prevazute la art. 132. Traducerea documentelor se efectueaza de un traducator autorizat la solicitarea directiei de specialitate din Ministerul Justitiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARTICOLUL 1404

Punerea in executare a altor dispozitii penale din hotararea judecatoreasca

 

Recunoasterea, pe teritoriul unui stat tert, si punerea in executare a altor dispozitii penale din hotararea judecatoreasca are loc in conditiile tratatului aplicabil intre Romania si statul strain sau, in lipsa acestuia, pe baza de reciprocitate, atunci cand in urma consultarii cu statul de executare se constata ca aceasta conditie este indeplinita.

 

 

ARTICOLUL 1405

Recunoasterea, pe teritoriul unui stat tert, a actelor  judiciare romane

 

Recunoasterea, pe teritoriul unui stat tert, a actelor judiciare emise de organele judiciare romane are loc in conditiile tratatului aplicabil intre Romania si statul strain.”

 

  1. Titlului VI se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 

„TITLUL VI

Recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in relatia cu statele membre ale Uniunii Europene”

 

CAPITOLUL 1

Dispozitii generale

 

 ARTICOLUL  141

Domeniul de aplicare si intelesul unor termeni sau expresii

 

(1)               Prezentul Titlu se aplica in relatia cu statele membre ale Uniunii Europene, in domeniul recunoasterii hotararilor  judecatoresti in materie penala care impun pedepse sau masuri privative de libertate in scopul executarii lor in Uniunea Europeana, precum si in cazul hotararilor judecatoresti si al deciziilor de probatiune in vederea supravegherii masurilor de probatiune si a sanctiunilor alternative. Totodata, prezentul Titlu se aplica si in relatia cu statele Schengen, in relatia cu care exista un tratat bilateral sau multilateral incheiat in aceeasi materie. In relatia cu statele membre care nu transpus inca legislatia Uniunii Europene in materie, sunt aplicabile dispozitiile Titlului IV.

 

(2)               In sensul prezentului Titlu, prin

 

b)      prin „hotarare judecatoreasca” se intelege orice hotarare prin care o instanta a aplicat unei persoane fizice o sanctiune alternativa sau o pedeapsa si, in acest din urma caz, a dispus

 

(i)                 executarea pedepsei, in regim de detentie; sau

(ii)               suspendarea executarii pedepsei; sau

(iii)             liberarea conditionata.

 

c)      prin „sanctiune alternativa” se intelege o sanctiune neprivativa de libertate  aplicata unei persoane fizice printr-o hotarare judecatoreasca, ca urmare a savarsirii unei infractiuni si care consta intr-o obligatie sau masura de constrangere;

d)     prin „pedeapsa” se intelege orice pedeapsa cu inchisoarea sau masura privativa de libertate aplicata, in cadrul unui proces penal, printr-o hotarare judecatoreasca, ca urmare a unei actiuni penale;

e)      prin „decizie de probatiune” se intelege o hotarare judecatoreasca sau administrativa luata in temeiul unei hotarari judecatoresti, prin care s-a aplicat o masura de supraveghere sau s-a acordat liberarea conditionata;

f)       prin „masuri de supraveghere” se intelege oricare din masurile prevazute la art. …. precum si orice alta obligatie si masura de constrangere stabilita in sarcina unei persoane fizice, in conformitate cu legislatia nationala, in legatura cu o condamnare cu suspendare ori cu o liberare conditionata;

g)      prin „stat emitent” se intelege statul in care a fost pronuntata hotararea judecatoreasca sau emisa ordonanta penala, dupa caz;

h)      prin „stat de executare” se intelege statul caruia urmeaza sau i-a fost transmisa o hotarare in scopul recunoasterii si executarii acesteia;

i)        prin „drept de sedere permanenta” se intelege ca persoana condamnata

 

(i)                 beneficiaza de un drept de sedere permanenta in conformitate cu legislatia  nationala  de punere in aplicare a legislatiei Uniunii Europene ori in conformitate cu legislatia nationala, in ceea ce priveste statele nemembre ale Uniunii Europene; sau

 

(ii)               detine un permis de sedere valabil, ca rezident permanent sau pe termen lung, in conformitate cu legislatia nationala de punere in aplicare a legislatiei Uniunii Europene, in ceea ce priveste statele membre carora legislatia Uniunii Europene respectiva le este aplicabila, sau in conformitate cu legislatia  nationala, in ceea ce priveste statele membre carora legislatia Uniunii Europene in cauza nu le este aplicabila ori statele nemembre ale Uniunii Europene.

 

ARTICOLUL 142

Competenta autoritatilor judiciare si administrative

 

(1)   Recunoasterea unei hotarari judecatoresti straine, atunci cand persoana condamnata este detinuta intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, este de competenta curtii de apel in a carei circumscriptie persoana condamnata are adresa de domiciliu sau de resedinta. Recunoasterea, pe cale incidentala, a unei hotarari judecatoresti straine, este de competenta, dupa caz, a parchetului, in faza de urmarire penala, sau a instantei judecatoresti pe rolul careia s-a inregistrat cauza. Punerea in executare a hotararii penale straine recunoscute se efectueaza potrivit dispozitiilor din Codul de procedura penala.

 

(2)   Recunoasterea, pe cale principala sau incidentala, dupa caz, a unei hotarari judecatoresti straine, in vederea executarii, in regim de detentie, a pedepsei aplicata unei persoane care se afla in Romania, este de competenta:

 

a)      curtii de apel in a carei circumscriptie domiciliaza persoana condamnata, atunci cand aceasta nu este cercetata penal;

 

b)      dupa caz, instantei competente sa solutioneze cauza in prima instanta sau instantei pe rolul careia se afla cauza ori instantei de executare, daca nu a inceput executarea pedepsei sau celei in a carei circumscriptie se afla locul de detinere daca se afla in executarea altei pedepse, atunci cand aceasta este cercetata penal ori condamnata definitiv pentru alte infractiuni.

 

(3)   Recunoasterea hotararilor judecatoresti straine prin care s-a dispus respectarea unor masuri de supraveghere, este de competenta tribunalului in a carui circumscriptie locuieste persoana condamnata.

 

(4)    Solutionarea cererii de executare intr-un alt stat membru al Uniunii Europene a hotararii judecatoresti data de o instanta romana, atunci cand persoana condamnata se afla in executarea pedepsei intr-un penitenciar din Romania, este de competenta judecatoriei in a carei circumscriptie se afla locul de detinere.

 

(5)   Dispozitiile alin. (3) nu aduc atingere dispozitiilor art. 156 alin. (4) si (5).

 

(6)   Ministerul Justitiei, prin directia de specialitate, indeplineste atributiile prevazute la art. 147, precum si orice alte atributii prevazute in prezentul Titlu. Dispozitiile art. 131 alin. (3) si (4) se aplica in mod corespunzator.

 

 

ARTICOLUL 143

Legea care guverneaza executarea si efectele transmiterii executarii pedepsei

 

Dispozitiile art. 133 se aplica in mod corespunzator.

 

ARTICOLUL 144

Tranzitarea

 

(1)   Tranzitarea prin teritoriul Romaniei, spre alt stat membru, a unei persoane condamnate, va fi aprobata pe baza unei cereri formulate anterior, care  va fi insotita de o copie a certificatului, transmisa directiei de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei. In cazul in care certificatul nu este insotit de o traducere in limba romana, statul care solicita tranzitarea poate cere permisiunea de a transmite ulterior  traducerea  in limba romana a certificatului.

 

(2)   Nu este necesara aprobarea tranzitarii, in cazul in care persoana condamnata este transportata cu avionul si nu este prevazuta o escala pe teritoriul Romaniei. In cazul unei escale neplanificate, tranzitarea va fi aprobata pe baza unei cereri transmise de statul emitent in termen de 72 ore, care va fi insotita  de o copie a certificatului.

 

(3)   O pedeapsa aplicata in Romania impotriva  persoanei  care va fi tranzitata, nu constituie un impediment in ceea ce priveste tranzitarea. Instanta de judecata poate totusi sa verifice in acest caz daca poate fi solicitata predarea persoanei care va fi tranzitata sau daca poate fi ceruta statului de executare executarea pedepsei privative de libertate sau a masurii privative de libertate aplicate in Romania. Daca fata de persoana care va fi tranzitata a fost emis un mandat de arestare preventiva ori s-a dispus o alta masura privativa de libertate, procurorul care supravegheaza sau efectueaza urmarirea penala sau instanta pe rolul careia se afla cauza, poate totusi sa verifice daca poate fi ceruta predarea persoanei care va fi tranzitata sau daca poate fi solicitata statului de executare preluarea urmaririi penale sau a judecatii.

 

(4)   Ministerul Justitiei, prin directia de specialitate, va decide, in acord cu Ministerul Administratiei si Internelor cu privire la tranzitare, in termen de 7 zile de la primirea cererii. Decizia va fi amanata pana la primirea  traducerii solicitate  conform dispozitiilor alin. (1).

 

(5)   Persoana condamnata va fi tinuta in arest pe durata  tranzitarii. In ceea ce priveste efectuarea tranzitarii, se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 49 din Legea privind extradarea si asistenta judiciara internationala.

 

(6)   Statului membru solicitant ii va fi solicitata rambursarea cheltuielilor ocazionate de tranzitarea pe teritoriul Romaniei,  cu exceptia situatiei cand acesta  ar suporta  cheltuielile ocazionate de o cerere similara formulata de autoritatile romane. In acest sens, Ministerul Justitiei poate solicita o asigurare de reciprocitate.

 

(7)   Cererea de tranzitare a unui alt stat membru a unei persoane care urmeaza sa fie adusa in Romania, se formuleaza de directia de specialitate a Ministerului Justitiei, la solicitarea scrisa a Ministerului Administratiei si Internelor.

 

 

CAPITOLUL 2

Recunoasterea hotararilor penale date de catre instantele altor state membre ale Uniunii Europene, in scopul executarii lor in Romania

 

SECTIUNEA 1

Dispozitii comune

 

ARTICOL 145

Conditii generale

 

Hotararile judecatoresti definitive pronuntate de instantele din alte state membre ale Uniunii Europene se recunosc si executa in Romania pe baza principiului increderii reciproce si in conformitate cu dispozitiile prezentului Titlu, daca sunt de natura sa produca efecte juridice potrivit legii penale romane si nu contravin ordinii publice a statului roman.

 

 

ARTICOLUL 146

Motive de nerecunoastere si neexecutare a hotararii judecatoresti data intr-un alt stat membru al Uniunii Europene

 

(1)   O hotararea judecatoreasca data in alt stat membru al Uniunii Europene nu va fi pusa in executare, chiar daca sunt indeplinite conditiile prevazute, dupa caz, la art. 150 sau la art.162, atunci cand:

 

a)      persoana a fost condamnata in Romania pentru aceleasi infractiuni. In cazul in care, hotararea judecatoreasca straina a fost data si pentru alte infractiuni, instanta poate dispune recunoasterea partiala a acesteia, daca sunt indeplinite celelalte conditii;

b)      persoana a fost condamnata intr-un alt stat pentru aceleasi fapte, iar hotararea judecatoreasca straina data in acest stat a fost anterior recunoscuta si pusa in executare pe teritoriul tarii;

c)      fapta pentru care persoana a fost condamnata nu constituie infractiune potrivit legii penale romane, indiferent de elementele constitutive ale acesteia si de denumirea sa; in materie de taxe si impozite, de vama si de schimb valutar, executarea nu va putea fi refuzata pentru motivul ca legislatia romana nu impune acelasi tip de taxe sau de impozite ori nu contine acelasi tip de reglementari in materie de taxe si impozite, de vama si de schimb valutar ca legislatia statului emitent;

d)     persoana condamnata beneficiaza in Romania de imunitate de jurisdictie penala;

e)      pedeapsa a fost aplicata unei persoane care potrivit legii penale romane nu raspunde penal in virtutea varstei sale;

f)       pedeapsa consta intr-o masura care vizeaza starea psihiatrica sau de sanatate a persoanei si care nu poate fi executata in Romania sau, dupa caz, prevede un tratament medical sau terapeutic care nu poate fi supravegheat in Romania, in conformitate cu sistemul national juridic sau de sanatate;

g)      atunci cand, potrivit legii penale romane, a intervenit prescriptia executarii pedepsei;

h)      hotararea se refera la o infractiune savarsita in intregime pe teritoriul Romaniei, de catre un cetatean roman sau avand si cetatenia statului emitent, afara de cazul in care organele judiciare romane au acordat anterior  autoritatilor statului emitent asistenta judiciara necesara obtinerii probelor care au stat la baza condamnarii persoanei ori au dispus anterior transferul procedurii penale catre statul emitent.

i)        atunci cand statul emitent a respins cererea pentru acordarea consimtamantului in vederea cercetarii penale, condamnarii sau privarii de libertate a persoanei condamnate pentru infractiuni savarsite anterior transferarii sale in Romania, altele decat cele pentru care persoana a fost condamnata in statul emitent;

j)        atunci cand persoana condamnata nu a fost prezenta personal la judecata, afara de cazul in care statul emitent informeaza ca, in conformitate cu legislatia sa,

 

(i)  persoana a fost incunostintata, in timp util, prin citatie scrisa inmanata personal sau prin notificare telefonica, fax, e-mail sau prin orice alte asemenea mijloace, cu privire la ziua, luna, anul si locul de infatisare si la consecintele legale in caz de neprezentare, sau

 

(ii) persoana avand cunostinta de ziua, luna, anul si locul de infatisare, a mandatat pe avocatul sau ales sau desemnat din oficiu sa o reprezinte, iar reprezentarea juridica in fata instantei de judecata a fost realizata in mod efectiv de catre avocatul respectiv, sau

 

(iii) dupa ce i s-a inmanat personal hotararea de condamnare si a fost incunostintata ca hotararea este supusa unei cai de atac, ocazie cu care instanta competenta va putea verifica hotararea atacata inclusiv pe baza unor probe noi si ca, in urma solutionarii caii de atac, la judecarea careia poate participa personal, hotararea de condamnare poate fi desfiintata, persoana condamnata fie a renuntat in mod expres la calea de atac, fie nu a declarat, in termenul prevazut de lege, respectiva cale de atac

 

(2)               Hotararea judecatoreasca straina poate fi pusa in executare daca se refera la o infractiune savarsita in parte pe teritoriul Romaniei. In cazul in care persoana condamnata este cercetata in Romania pentru infractiunea pentru care a fost condamnata in strainatate, in loc sa refuze recunoasterea, instanta va putea dispune fie recunoasterea si executarea in Romania a hotararii judecatoresti straine, fie suspendarea cauzei pana la luarea unei decizii in procesul penal instrumentat de autoritatile judiciare romane.

 

 

ARTICOLUL 147

 Atributiile Ministerului  Justitiei

 

(1) In cazul hotararilor judecatoresti straine prin care s-a dispus executarea, in regim de detentie a pedepsei, Ministerul Justitiei, prin directia de specialitate, este competent:

 

a)      sa primeasca hotararea si certificatul transmise de catre statul emitent, traduse in limba romana;

 

b)      sa primeasca cererea statului emitent de luare a unei masuri preventive impotriva persoanei condamnate care se afla pe teritoriul Romaniei. Cererea trebuie sa mentioneze infractiunea pentru care a fost condamnata persoana, data si locul unde aceasta a fost savarsita, pedeapsa aplicata, precum si semnalmentele, cat mai precise posibil, ale acesteia. Cererea trebuie, de asemenea, sa cuprinda o expunere succinta a faptelor.

 

c)      in cazul persoanelor condamnate, aflate in alte state membre ale Uniunii Europene, in  executarea unei pedepse, sa primeasca cererile acestora de initiere a procedurii de transmitere de catre statul emitent a hotararii judecatoresti si certificatului;

d)     sa solicite, din oficiu sau la cererea persoanei condamnate, statului emitent sa transmita hotararea judecatoreasca si certificatul, atunci cand apreciaza ca reabilitarea sociala a persoanei condamnate ar putea fi facilitata in Romania;

e)      sa se consulte cu autoritatea competenta din statul emitent;

f)       in cazul in care Romania nu este statul de cetatenie al persoanei condamnate, sa decida asupra cererii transmise de catre un alt stat membru al Uniunii Europene;

g)      sa efectueze controlul de regularitate si sa solicite, dupa caz,

 

(i) completarea sau corectarea certificatului;

(ii) declaratia persoanei condamnate;

(iii) notificarea adresata acesteia;

(iv) atunci cand pedeapsa aplicata este o masura privativa de libertate, o copie a oricarui raport sau constatare medico-legala ori a altor acte medicale care sa ateste starea fizica si mintala a persoanei, tratamentul urmat de acesta pe teritoriul statului emitent si eventualele recomandari pentru continuarea tratamentului in Romania.

 

h)      sa suspende transmiterea catre instanta romana competenta a hotararii si a certificatului, atunci cand certificatul este incomplet sau nu corespunde hotararii judecatoresti ori lipseste unul din documentele mentionate la litera g) (iii) si (iv) a prezentului alineat;

 

i)        sa restituie hotararea judecatoreasca si certificatul in cazul in care statul emitent nu a transmis documentele prevazute la litera g) pana la expirarea unui termen de maxim 20 de zile lucratoare;

 

j)        sa verifice adresa de domiciliu sau de resedinta a persoanei condamnate, in vederea stabilirii autoritatii prevazute la art.143;

 

k)      sa refuze initierea procedurii de recunoastere a hotararii judecatoresti straine, atunci cand la data primirii acesteia, din pedeapsa aplicata persoanei condamnate au mai ramas de executat mai putin de 6 luni, cu exceptia cazului in care persoana condamnata se afla pe teritoriul Romaniei.

 

(2) In cazul hotararilor prin care s-a dispus respectarea unor masuri de supraveghere, Ministerul Justitiei, prin directia de specialitate, este competent:

 

a) sa primeasca hotararea, certificatul si orice alte documente transmise de catre statul emitent, traduse in limba romana, sa efectueze controlul de regularitate si sa solicite, daca este cazul,

 

(i) referatul de evaluare intocmit de Serviciul de probatiune competent din statul emitent; sau

(ii) o copie a permisului de sedere eliberat de autoritatile romane, atunci cand persoana condamnata nu este cetatean roman; sau

(iii) documente din care sa rezulte legatura persoanei condamnate cu statul roman.

 

b) sa verifice daca persoana condamnata se afla in tara si sa refuze initierea procedurii de recunoastere a hotararii judecatoresti straine atunci cand persoana condamnata nu a fost identificata sau localizata pe teritoriul Romaniei;

 

c) sa refuze initierea procedurii de recunoastere a hotararii judecatoresti straine, daca intervalul de timp ramas pana la implinirea termenului de supraveghere este mai mic de 6 luni; in cazul in care, se solicita executarea mai multor masuri de supraveghere, iar durata uneia sau unora dintre ele este mai mica de 6 luni, procedura de recunoastere a hotararii judecatoresti straine va fi initiata daca durata termenului de supraveghere si durata cel putin a uneia din masurile de supraveghere este mai mare de 6 luni;

 

d) sa comunice din oficiu sau la solicitarea statului emitent, informatii cu privire la maximul pedepsei prevazute de legea romana pentru infractiunea pentru care a fost condamnata persoana in cauza si care ar putea fi aplicata acesteia in cazul revocarii sau anularii suspendarii executarii pedepsei, ori a liberarii conditionate;

 

e) sa comunice statului emitent hotararea luata de instanta romana cu privire la cererea acestuia de recunoastere a hotararii judecatoresti si de executare pe teritoriul Romaniei a masurilor de supraveghere stabilite de instanta straina, precum si orice alte hotarari judecatoresti sau administrative luate ulterior;

 

f) sa restituie documentele prevazute la lit. a) atunci cand statul emitent solicita expres, afara de cazul in care s-a inceput supravegherea persoanei condamnate.

 

(3) Dispozitiile alin. (1) literele d), e), f), g), h) (i)-(ii), i) si k) se aplica si in cazul hotararilor judecatoresti prin care s-a dispus respectarea unor masuri de supraveghere.

 

 

SECTIUNEA 2

Transferarea persoanelor condamnate, detinute in alte state membre ale Uniunii Europene, in vederea executarii pedepsei in Romania

 

ARTICOLUL 148

Masuri premergatoare sesizarii instantei

 

(5)               Atunci cand constata ca statul emitent a transmis hotararea judecatoreasca si certificatul, precum si, daca este cazul, informatiile prevazute la art. 147 alin. (1) lit. g) (ii), (iii) si (iv), Ministerul Justitiei le inainteaza parchetului de pe langa curtea de apel in a carei circumscriptie locuieste persoana condamnata in vederea sesizarii instantei competente. Sesizarea instantei competente se face in termen de cel mult 15 zile de la data inregistrarii cauzei la parchet

 

(6)               Procurorul, primind dosarul, verifica daca:

 

a)           executarea hotararii judecatoresti straine in Romania ar fi contrara principiului ne bis in idem;

 

b)           persoana condamnata este cercetata penal in Romania pentru aceleasi infractiuni pentru care a fost pronuntata hotararea judecatoreasca straina;

 

c)           persoana condamnata este cercetata penal in Romania pentru alte infractiuni decat cele pentru care a fost pronuntata hotararea judecatoreasca straina. In cazul in care nu sunt incidente dispozitiile prevazute la art.  152 lit. a) - e), parchetul informeaza organul de urmarire penala sau instanta de judecata si Ministerul Justitiei cu privire la efectele regulii specialitatii. Ministerul Justitiei solicita statului emitent acordarea consimtamantului, potrivit art. 153.

 

d)          este incident vreunul din motivele prevazute la art. 146.

 

(3) In cazul in care sunt incidente dispozitiile alin. (2) lit. c), procurorul informeaza organul de urmarire penala care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala sau instanta judecatoreasca investita cu solutionarea cauzei, cu privire la dreptul persoanei condamnate de a i se aplica regula specialitatii, potrivit art. 153.

 

(4) Daca pana la sesizarea instantei, statul emitent isi retrage certificatul, procurorul dispune clasarea si restituie dosarul directiei de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei. 

 

 

 

 

 

 

ARTICOLUL 149

Procedura in fata instantei de judecata

 

(1) Presedintele instantei fixeaza termenul de judecata care nu poate fi mai mare de 5 zile de la data  inregistrarii cauzei la instanta. Durata procedurii este de 30 zile de la data inregistrarii cauzei la instanta.

 

(2) Instanta judeca in complet specializat, format dintr-un singur judecator, in camera de consiliu, fara citarea persoanei condamnate. Participarea procurorului este obligatorie.

 

(3) Obiectul procedurii il constituie verificarea conditiilor prevazute la art. 150 si, in cazul in care sunt indeplinite, punerea in executare a hotararii judecatoresti straine. Dispozitiile civile, dispozitiile referitoare la pedepsele pecuniare, masurile asiguratorii sau cheltuielile judiciare, precum si orice dispozitii, altele decat cele privind executarea pedepsei inchisorii sau a masurii de siguranta privativa de libertate, din hotararea penala straina nu constituie obiectul prezentei proceduri.

 

(3)               In cazul in care persoana a fost condamnata pentru mai multe infractiuni, verificarea conditiilor se face pentru fiecare infractiune in parte. Atunci cand conditiile sunt indeplinite doar pentru o parte din infractiuni, instanta poate dispune executarea partiala a hotararii judecatoresti straine. In acest caz, anterior pronuntarii sentintei prevazute la alin. (5), instanta va solicita statului emitent direct sau prin intermediul directiei de specialitate a Ministerului Justitiei sa precizeze, daca si, dupa caz, in ce conditii este de acord cu executarea partiala si daca isi retrage certificatul.

 

(4)               Daca inainte de solutionarea cauzei, statul emitent isi retrage certificatul instanta se desesizeaza si restituie cauza procurorului care procedeaza potrivit art. 149 alin. (4).

 

(5)               Instanta hotaraste prin sentinta. Sentinta este definitiva. Dupa pronuntare, o copie a minutei hotararii se comunica directiei de specialitate din Ministerul Justitiei in vederea remiterii statului emitent si persoanei condamnate. Dupa redactarea hotararii, acesteia i se comunica hotararea in intregul sau. Hotararea se redacteaza in termen de 10 zile lucratoare de la data pronuntarii. Punerea in executare a pedepsei se face potrivit dispozitiilor din Codul de procedura penala. Un exemplar al mandatului de executare a pedepsei detentiunii pe viata sau a inchisorii sau al sentintei, dupa caz, se comunica Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala.

 

(6)               Daca, dupa emiterea mandatului de executare a pedepsei inchisorii, dar mai inainte sau dupa trimiterea lui spre executare organelor de politie, insa, in acest din urma caz, mai inainte de transferarea persoanei condamnate, respectiv dupa trimiterea copiei de pe dispozitiv si a copiei raportului de expertiza medico-legala, statul emitent

(iii)             isi retrage certificatul, instanta dispune anularea mandatului de executare a pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata. In acest caz, sentinta instantei romane urmeaza sa produca efecte juridice numai sub aspectul starii de recidiva, afara de cazul in care retragerea certificatului  s-a facut pe motiv de acordare a amnistiei ori ca urmare a faptului ca s-a stabilit ulterior ca persoana nu se face vinovata de savarsirea infractiunii sau ca urmare a decesului in statul emitent a persoanei condamnate.

(iv)             transmite un nou certificat pentru executarea unei alte pedepse, dispozitiile din Codul de procedura penala referitoare la contestatia la executare, care nu sunt contrare dispozitiilor prezentului titlu, se aplica in mod corespunzator.

(7)               Daca, dupa transferarea persoanei condamnate, statul emitent transmite un nou certificat pentru executarea unei alte pedepse, dispozitiile art. 155 se aplica in mod corespunzator.

 

(8)               Prezentul articol se aplica si atunci cand s-a aprobat predarea unui cetatean roman in baza unui mandat european de arestare sub conditia transferarii acesteia in vederea executarii pedepsei intr-un penitenciar sau unitate medicala din Romania.

 

 

ARTICOLUL 150

Conditii speciale de executare a hotararii judecatoresti straine

 

(1)               Instanta recunoaste si pune in executare hotararea judecatoreasca straina daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

 

a)           hotararea este definitiva si executorie;

b)           persoana condamnata  este cetatean roman si a consimtit la executarea pedepsei in Romania, afara de cazul in care aceasta:

(i)                     are domiciliul sau resedinta permanenta in Romania;

(ii)                   dupa executarea pedepsei, ar fi expulzata in Romania.

c)           nu este incident vreunul din motivele prevazute la art. 146;

d)          natura si durata pedepsei aplicata de instanta straina corespunde cu natura si durata prevazuta de legea penala romana pentru infractiuni similare.

 

(2)               Hotararea judecatoreasca straina poate fi recunoscuta si pusa in executare si atunci cand persoana condamnata nu are cetatenie romana, numai daca aceasta a consimtit la executarea pedepsei in Romania si

 

a)      are resedinta in tara, de cel putin 5 ani, neintrerupt si nu isi va pierde, ca urmare a condamnarii, dreptul de a avea o sedere pe termen lung in Romania, si, totodata, numai in relatia cu acele state membre ale Uniunii Europene care au formulat o declaratie in acelasi sens, sau

b)      din analiza circumstantelor rezulta ca persoana condamnata are legaturi foarte stranse cu Romania si ca executarea pedepsei in tara ar contribui semnificativ la reabilitarea sa sociala.

 

(3)               In cazul prevazut la art. 149 alin. (8), hotararea judecatoreasca straina va fi pusa in executare fara consimtamantul persoanei condamnate.

 

(4)               In cazul prevazut la alin. (1) lit. d), instanta adapteaza pedeapsa privativa de libertate aplicata de instanta straina, atunci cand

 

a)      durata pedepsei aplicata de instanta straina nu corespunde sub aspectul cuantumului cu pedeapsa prevazuta de legea penala romana pentru infractiunea savarsita sau depaseste limita maxima generala sau speciala a pedepsei prevazuta de legea penala romana ori limita maxima a pedepsei rezultante admisa de legea romana, sau

 

b)      natura pedepsei privative de libertate aplicata de instanta straina nu corespunde, sub aspectul denumirii sau al regimului, cu pedepsele privative de libertate reglementate de legea penala romana,

 

(5)               Pedeapsa stabilita de instanta romana potrivit alin. (2), trebuie sa corespunda, pe cat posibil, din punct de vedere al duratei sau naturii, cu cea aplicata de statul emitent. Pedeapsa aplicata in statul emitent nu poate fi convertita intr-o una pecuniara si nu va agrava situatia persoanei condamnate.

 

(6)               Adaptarea pedepsei privative de libertate aplicata de instanta straina nu este posibila daca limita maxima speciala sau generala a pedepsei prevazuta de legea penala romana este mai mare decat pedeapsa aplicata de statul emitent.

 

 

ARTICOLUL 151

Reexaminarea cererii de punere in executare a hotararii judecatoresti straine

 

(1)               In cazul in care instanta a refuzat recunoasterea hotararii penale straine, cererea persoanei condamnate sau a statului emitent, poate fi reexaminata daca au intervenit elemente noi.

(2)                Dispozitiile art. 150 se aplica in mod corespunzator.

 

 

 

ARTICOLUL 152

Regula specialitatii

 

Persoana transferata in Romania dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, nu poate fi urmarita penal, condamnata sau sanctionata cu o alta pedeapsa privativa de libertate, pentru o infractiune savarsita anterior transferarii sale, alta decat cea pentru care este transferata,  afara de cazul in care aceasta:

 

a)                  persoana condamnata a consimtit la executarea pedepsei intr-un penitenciar sau unitate sanitara din Romania; sau

 

b)                 persoana condamnata a renuntat in mod expres la dreptul de a i se aplica regula specialitatii in privinta infractiunilor savarsite anterior transferarii sale in Romania. In cazul persoanei condamnate transferate in Romania, organul de urmarire penala care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala sau instanta de judecata procedeaza la ascultarea persoanei condamnate, in prezenta avocatului ales sau numit din oficiu. Declaratia se consemneaza in scris si se semneaza de persoana condamnata, de avocat, de organul de urmarire penala ori de presedintele completului de judecata si grefier, precum si de un interpret cand declaratia a fost luata printr-un interpret. Declaratia de renuntare la regula specialitatii este irevocabila; sau

c)                  persoana condamnata nu a parasit teritoriul Romaniei in termen de 45 de zile de la punerea sa definitiva in libertate cu toate ca putea si avea permisiunea de a parasi teritoriul tarii sau, desi a iesit din tara in acest interval de timp, a revenit ulterior, de buna voie sau a fost adus inapoi, in mod legal, dintr-un stat tert; sau

 

d)                 fapta nu este sanctionata de legea romana cu o pedeapsa sau masura de siguranta privativa de libertate sau cercetarile penale nu au ca urmare aplicarea unei masuri care limiteaza libertatea personala; sau

 

e)                  persoana condamnata va executa o pedeapsa sau masura de siguranta care nu presupune privarea de libertate, in special o amenda sau o sanctiune pecuniara, chiar daca executarea acesteia, in special executarea unei sanctiuni alternative, are ca urmare o limitare a libertatii personale a acesteia; sau

 

f)                   in orice alte situatii decat cele prevazute la literele a) - e), atunci cand statul emitent este de acord ca persoana in cauza sa fie urmarita penal, condamnata sau sanctionata pentru o infractiune savarsita anterior transferarii sale, alta decat cea pentru care este transferata. 

 

ARTICOL 153

Procedura de solicitare a consimtamantului statului emitent

 

(1)    In cazul in care nu sunt incidente dispozitiile art. 152 literele a) - e), cererea pentru acordarea consimtamantului se formuleaza de Ministerul Justitiei, la solicitarea scrisa a organului de urmarire penala care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala ori la cererea instantei judecatoresti competente, dupa caz, pe baza informatiilor prevazute la art.86 alin. (1), transmise de autoritatea solicitanta. La cererea statului emitent, Ministerul Justitiei furnizeaza garantiile prevazute la art. 97.

 

(2)    Atunci cand cererea de acordare a consimtamantului este formulata

 

a)      mai inainte de sesizarea instantei, procurorul dispune, prin ordonanta, suspendarea cauzei pana la primirea deciziei statului emitent;

 

b)      dupa sesizarea instantei competente, instanta dispune, prin incheiere, suspendarea cauzei pana la primirea deciziei statului emitent.

 

 

SECTIUNEA 3

Recunoasterea si executarea hotararilor penale straine, in cazul in care persoana condamnata se afla in Romania

 

Paragraful 1

Executarea, in regim de detentie, a pedepsei detentiunii pe viata sau a inchisorii si a masurii de siguranta privativa de libertate

 

ARTICOLUL 154

Dispozitii convergente

 

(1)Dispozitiile art. 148 alin. (1), alin. (2) lit. a), b) si d)  si alin. (4), art. 150 si art. 151 se aplica in mod corespunzator, daca nu contravin prezentei sectiuni.

 

(2) Atunci cand procurorul, din verificarile efectuate potrivit art. 148 alin. (2), constata ca persoana in cauza a fost condamnata si in Romania si se afla in evidenta unui Serviciu de probatiune, informeaza Serviciul de probatiune competent cu privire la cererea de executare, in regim de detentie, a pedepsei detentiunii pe viata ori a inchisorii sau a masurii de siguranta privativa de libertate formulata de statul emitent sau de persoana condamnata.

 

ARTICOL 155

Procedura in fata instantei de judecata si luarea masurilor preventive

 

(1)               Presedintele instantei fixeaza termenul de judecata care nu poate fi mai mare de 5 zile de la data  inregistrarii cauzei la instanta. Durata procedurii este de 30 zile de la data inregistrarii cauzei la instanta.

 

(2)               Instanta judeca in complet specializat, format dintr-un singur judecator, in camera de consiliu, cu citarea persoanei condamnate. Participarea procurorului este obligatorie.

 

(3)               Obiectul procedurii il constituie verificarea conditiilor prevazute la art. 150 si, in cazul in care sunt indeplinite, punerea in executare a hotararii judecatoresti straine. Dispozitiile civile, dispozitiile referitoare la pedepsele pecuniare, masurile asiguratorii sau cheltuielile judiciare, precum si orice dispozitii, altele decat cele privind executarea pedepsei detentiunii pe viata sau a inchisorii sau a masurii privative de libertate, din hotararea judecatoreasca straina nu constituie obiectul prezentei proceduri.

 

(4)               In cazul in care persoana a fost condamnata pentru mai multe infractiuni, verificarea conditiilor se face pentru fiecare infractiune in parte. Atunci cand conditiile sunt indeplinite doar pentru o parte din infractiuni, instanta poate dispune executarea partiala a hotararii penale straine.   In acest caz, anterior pronuntarii sentintei prevazute la alin. (8), instanta va solicita statului emitent direct sau prin intermediul directiei de specialitate a Ministerului Justitiei sa precizeze, daca si, dupa caz, in ce conditii este de acord cu executarea partiala si daca isi retrage certificatul.

 

(5)               La cererea expresa a statului emitent, fata de persoana condamnata se poate lua, anterior transmiterii hotararii judecatoresti si a certificatului, sau inainte de pronuntarea sentintei prevazute la alin. (9), una din masurile preventive prevazute de Codul de procedura penala. Alegerea masurii ce urmeaza a fi luata se face tinandu-se seama de pedeapsa aplicata in statul emitent, de natura infractiunii, de sanatatea, varsta, antecedentele si alte situatii privind persoana fata de care se ia masura.

 

(6)               Masura arestarii preventive poate fi luata fata de persoana condamnata, in cazul in care infractiunea savarsita face parte din una din categoriile de infractiuni prevazute la art. 96, si exista una din urmatoarele situatii:

 

a) persoana condamnata s-a intors sau s-a refugiat in tara in scopul de a se sustrage procedurilor penale desfasurate in statul emitent sau de la executarea pedepsei aplicata prin hotararea judecatoreasca straina, sau

b) pedeapsa aplicata de instanta straina este mai mare sau egala cu 2 ani inchisoare.

 

(7)               Durata masurii preventive nu poate fi mai mare de 30 de zile. Masurile preventive inceteaza de drept

 

(i)la expirarea termenului prevazut de lege sau la expirarea termenului stabilit de organele judiciare,

(ii) daca arestarea preventiva s-a dispus anterior primirii cererii de recunoastere si executare a hotararii judecatoresti straine, atunci cand, in termen de 10 zile de la data arestarii, nu au fost primite de catre directia de specialitate din Ministerul Justitiei, hotararea judecatoreasca si certificatul prevazute la art. 147 alin. (1) litera b).    

(8)               Daca inainte de solutionarea cauzei, statul emitent isi retrage certificatul instanta se desesizeaza si restituie cauza procurorului care procedeaza potrivit art. 149 alin. (4).

 

(9)               Instanta hotaraste prin sentinta. Sentinta este definitiva. Dupa pronuntare, o copie a minutei hotararii se comunica persoanei condamnate si directiei de specialitate din Ministerul Justitiei in vederea remiterii statului emitent. Dupa redactarea hotararii, acesteia i se comunica hotararea in intregul sau. Hotararea se redacteaza in termen de 10 zile lucratoare de la data pronuntarii. Punerea in executare a pedepsei se face potrivit dispozitiilor din Codul de procedura penala.

 

(10)           Daca, dupa emiterea mandatului de executare a pedepsei inchisorii, dar mai inainte sau dupa trimiterea lui spre executare organelor de politie, insa, in acest din urma caz, mai inainte de transferarea persoanei condamnate, respectiv dupa trimiterea copiei de pe dispozitiv si a copiei raportului de expertiza medico-legala, statul emitent

 

(i) isi retrage certificatul, instanta dispune anularea mandatului de executare a pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata. In acest caz, sentinta instantei romane urmeaza sa produca efecte juridice numai sub aspectul starii de recidiva, afara de cazul in care retragerea certificatului s-a facut pe motiv de acordare a amnistiei ori ca urmare a faptului ca s-a stabilit ulterior ca persoana nu se face vinovata de savarsirea infractiunii.

 

(ii) transmite un nou certificat pentru executarea unei alte pedepse, dispozitiile din Codul de procedura penala referitoare la contestatia la executare, care nu sunt contrare dispozitiilor prezentului titlu, se aplica in mod corespunzator.

 

 

Paragraful 2

Executarea hotararilor judecatoresti prin care s-a dispus respectarea unor masuri de supraveghere sau executarea unor sanctiuni alternative

 

ARTICOLUL 156

Masuri premergatoare sesizarii instantei

 

(1) Atunci cand constata ca sunt incidente dispozitiile art. 147 alin. (2) si (3) Ministerul Justitiei, prin directia de specialitate, le inainteaza parchetului de pe langa tribunalul in a carui circumscriptie teritoriala locuieste persoana condamnata in vederea sesizarii instantei competente. Sesizarea instantei competente se face in termen de cel mult 30 de zile de la data inregistrarii cauzei la parchet.

 

(2)    Procurorul, primind dosarul, verifica daca:

 

a) persoana condamnata se afla in Romania sau mai beneficiaza de permis de sedere in Romania, dupa caz;

 

b)      persoana condamnata este cercetata penal sau a fost condamnata definitiv in Romania pentru alte infractiuni decat cele pentru care a fost pronuntata hotararea judecatoreasca straina;

 

c)      executarea hotararii judecatoresti straine in Romania ar fi contrara principiului ne bis in idem;

 

d)     persoana condamnata este cercetata penal in Romania pentru alte infractiuni decat cele pentru care a fost pronuntata hotararea penala straina;

 

e)      este incident vreunul din motivele prevazute la art. 146.

 

f)       persoana condamnata s-a aflat anterior sau se afla in evidenta serviciilor de probatiune.

 

(3)   Totodata, primind dosarul procurorul dispune informarea Serviciului de probatiune in a carui circumscriptie teritoriala locuieste persoana condamnata si solicita acestuia avizul consultativ cu privire la masurile de supraveghere sau sanctiunile alternative a caror executare a fost solicitata.

 

(4)   In cazul in care se constata ca persoana condamnata in statul emitent este cercetata in Romania pentru alte infractiuni decat cele pentru care a fost pronuntata hotararea judecatoreasca straina, care ar putea sa atraga revocarea suspendarii executarii pedepsei sau liberarii conditionate sau, in cazul unei sanctiuni alternative, aplicarea unei pedepse cu inchisoarea sau a unei masuri privative de libertate, informeaza directia de specialitate din Ministerul Justitiei in vederea consultarii statului emitent. In cazul in care statul emitent nu isi retrage certificatul,  procurorul sesizeaza

 

a)           instanta pe rolul careia se afla cauza in prima instanta, apel sau recurs, sau

b)          tribunalul in a carui circumscriptie teritoriala locuieste persoana condamnata, informand in acest sens procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala.

 

(5)   In cazul in care se constata ca persoana a fost condamnata definitiv in Romania pentru alte infractiuni decat cele pentru care a fost pronuntata hotararea penala straina, hotararea straina si certificatul sunt transmise, in vederea recunoasterii, pe cale principala, tribunalului in a carui circumscriptie teritoriala locuieste persoana condamnata, informand despre aceasta instanta de executare.

 

(6)   Procurorul dispune clasarea si restituie dosarul directiei de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei atunci cand:

 

a)      pana la sesizarea instantei,

(i)                 statul emitent isi retrage certificatul; sau

(ii)               persoanei condamnate, cetatean strain sau apatrid,  i se revoca sau i se anuleaza dreptul de sedere.

b)      din verificarile efectuate rezulta ca

(i)          persoana condamnata nu se mai afla in Romania; sau

(ii)        sunt incidente dispozitiile alin. (5), iar prin hotararea judecatoreasca de condamnare sau printr-o hotarare administrativa ulterioara luata in baza unei hotarari judecatoresti de condamnare sau ca urmare a incalcarii unor dispozitii legale, s-a aplicat masura indepartarii de pe teritoriul tarii, atunci cand persoana condamnata este cetatean strain sau apatrid.

 

ARTICOLUL 157

Procedura in fata instantei de judecata

 

(1)   Presedintele instantei fixeaza termenul de judecata care nu poate fi mai mare de 5 zile de la data  inregistrarii cauzei la instanta. Durata procedurii este de 30 zile de la data inregistrarii cauzei la instanta.

 

(2)   Instanta judeca in complet specializat, format dintr-un singur judecator, in camera de consiliu, cu citarea persoanei condamnate si a Serviciului de probatiune. Participarea procurorului este obligatorie.

 

(3)   Obiectul procedurii il constituie verificarea conditiilor prevazute la art. 158 si, in cazul in care sunt indeplinite, executarea masurilor de supraveghere sau a sanctiunilor alternative.

 

(4)     In cazul in care persoana a fost condamnata pentru mai multe infractiuni, verificarea conditiilor se face pentru fiecare infractiune in parte. Atunci cand conditiile sunt indeplinite doar pentru o parte din infractiuni, instanta poate dispune executarea partiala a hotararii judecatoresti straine. In acest caz, anterior pronuntarii sentintei prevazute la alin. (6), instanta va solicita statului emitent direct sau prin intermediul directiei de specialitate a Ministerului Justitiei sa precizeze, daca si, dupa caz, in ce conditii este de acord cu executarea partiala si daca isi retrage certificatul.

 

(5)     Daca inainte de solutionarea cauzei, statul emitent isi retrage certificatul sau, din datele comunicate de organele de politie, rezulta ca persoana condamnata a parasit teritoriul tarii, instanta se desesizeaza si restituie cauza procurorului care procedeaza potrivit art. 149 alin. (4).

 

(6)     Instanta hotaraste prin sentinta. Sentinta este definitiva. Dupa pronuntare, o copie a minutei hotararii se comunica directiei de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei in vederea remiterii statului emitent, Serviciului de probatiune si persoanei condamnate. Dupa redactarea hotararii, acestora li se comunica hotararea in intregul sau. Hotararea se redacteaza in termen de 10 zile lucratoare de la data pronuntarii.

 

(7)     Punerea in executare a masurilor de supraveghere si verificarea respectarii obligatiilor stabilite in sarcina persoanei condamnate se face potrivit dispozitiilor din Codul de procedura penala si a celor din legea speciala.

 

 

 

 

 

 

ARTICOLUL 158

Conditii speciale de executare a hotararii judecatoresti straine

 

(1) Instanta dispune executarea hotararii judecatoresti straine daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

 

(a)                     hotararea este definitiva si executorie;

 

(b)                    nu este incident vreunul din motivele prevazute la art. 146;

 

(c)                     persoana condamnata se afla in tara si

 

(i)                 are cetatenie romana si domiciliul sau resedinta permanenta in Romania; sau

 

(ii)               nu are cetatenie romana, insa fie beneficiaza de un drept de sedere pe termen lung in Romania, fie este unul din membrii familiei unei persoane care beneficiaza de un drept de sedere pe termen lung in Romania, fie beneficiaza de un permis de munca valabil eliberat de autoritatile romane sau, atunci cand desfasoara in Romania o activitate de natura lucrativa, pentru care nu ii este necesar un permis de munca, dovada ca se afla in evidenta Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca.

 

In cazul in care persoana este cercetata penal sau condamnata definitiv in Romania pentru alte infractiuni, hotararea judecatoreasca straina prin care au fost stabilite masuri de supraveghere si obligatii poate fi recunoscuta de catre instanta romana chiar daca persoana condamnata nu se afla in Romania.

 

(d)                    masurile de supraveghere sau sanctiunile alternative stabilite prin hotararea judecatoreasca straina au corespondent in si sunt compatibile cu legea romana.

 

(2) Atunci cand este incident vreunul din motivele prevazute la art. 146, instanta poate dispune, in cazuri exceptionale, executarea masurilor de supraveghere sau a sanctiunilor alternative in Romania numai daca exista convingerea ca prin aceasta s-ar contribui semnificativ la reintegrarea sociala a persoanei condamnate si nu sunt incalcate drepturile ori prejudiciate beneficiile de care bucura victimele infractiunii savarsite de persoana condamnata, daca acestea locuiesc in Romania. In vederea luarii unei decizii, instanta va solicita Serviciului de probatiune prezentarea perspectivelor de reintegrare a persoanei condamnate in societatea romaneasca si va consulta statul emitent direct sau prin intermediul directiei de specialitate a Ministerului Justitiei. Atunci cand, instanta decide executarea masurilor de supraveghere sau a sanctiunilor alternative in Romania, Serviciul de probatiune va notifica direct statului emitent orice constatare care ar putea sa conduca la revocarea suspendarii executarii pedepsei sau a liberarii conditionate ori la aplicarea unei pedepse cu inchisoarea sau a unei masuri privative de libertate, precum si la luarea oricaror decizii ulterioare, inclusiv ca urmare a neindeplinirii de catre persoana condamnata a masurilor de supraveghere sau a sanctiunilor alternative. Notificarea acestor constatari se efectueaza utilizand formularul standard prevazut in Anexa 8. O copie a notificarii va fi transmisa, spre informare, instantei si directiei de specialitate a Ministerului Justitiei. Dispozitiile art. 160 alin. (4) si (6) se aplica in mod corespunzator.

 

(3) Corespondenta dintre masurile de supraveghere sau sanctiunile alternative aplicate de instanta straina cu masurile de supraveghere sau sanctiunile alternative prevazute de legea romana se face de instanta de judecata. Instanta adapteaza masura de supraveghere sau sanctiunea alternativa ori termenul de supraveghere, ori de cate ori:

 

a)      durata masurii de supraveghere sau a sanctiunii alternative ori a termenului de supraveghere stabilit de instanta straina pentru infractiunea savarsita nu corespunde sub aspectul cuantumului sau depaseste limita maxima generala a masurii de supraveghere sau a sanctiunii alternative ori a termenului de supraveghere care se aplica, potrivit legii romane, pentru infractiuni similare. Cu toate acestea, instanta va putea mentine si pune in executare masura de supraveghere sau sanctiunea alternativa, pana la nivelul duratei stabilite de statul emitent, daca legea romana prevede pentru infractiunea savarsita o pedeapsa mai severa decat cea prevazuta de legea statului emitent.

 

b)      natura masurilor de supraveghere ori a sanctiunii alternative nu corespunde, sub aspectul denumirii sau al regimului de supraveghere, cu natura masurilor de supraveghere ori a sanctiunii alternative care se aplica, potrivit legii romane, pentru infractiuni similare.

 

 

ARTICOL 159

Legea care guverneaza executarea masurilor de supraveghere si a sanctiunilor alternative

 

(1)        Executarea masurilor de supraveghere si a sanctiunilor alternative este guvernata de legea romana. Amnistia sau gratierea pot fi acordate atat de statul emitent, cat si de autoritatile romane. Competenta judecarii unei cai de atac in vederea desfiintarii sau modificarii hotararii judecatoresti straine apartine statului emitent.

 

(2)   Daca persoana condamnata nu indeplineste, cu rea-credinta, masurile de supraveghere sau sanctiunea alternativa, instanta revoca suspendarea executarii pedepsei sau liberarea conditionata, dispunand executarea in intregime a pedepsei, afara de cazul in care, din datele comunicate de organele de politie, rezulta ca persoana condamnata nu se mai afla in tara. In acest caz, activitatea de supraveghere inceteaza, competenta revocarii executarii pedepsei sau liberarea conditionata sau aplicarii unei pedepse cu inchisoarea sau a unei masuri privative de libertate apartinand statului emitent.

 

(3)   Daca, in cursul termenului de supraveghere, statul emitent informeaza ca persoana condamnata a savarsit din nou infractiune pentru care autoritatile acestuia au inceput cercetarea penala sau au pronuntat o condamnare definitiva, competenta revocarii suspendarii executarii sau a liberarii conditionate ori aplicarii unei pedepse cu inchisoarea sau a unei masuri privative de libertate apartine statului emitent. Atunci cand condamnarea definitiva a fost pronuntata de o instanta romana, instanta va revoca suspendarea executarii pedepsei sau a liberarii conditionate sau va aplica o pedeapsa cu inchisoarea ori o masura privativa de libertate, in conditiile prevazute de legea romana.

 

(4)   In cazurile prevazute la alin. (2) si (3), precum si in orice alte cazuri in care competenta luarii deciziilor ulterioare apartine statului emitent,

 

a)      activitatea de supraveghere inceteaza imediat ce acesta informeaza  cu privire la orice masura sau hotarare care atrage imposibilitatea continuarii executarii masurilor de supraveghere sau a sanctiunilor alternative;

 

b)      iar acesta a dispus modificarea obligatiilor sau a instructiunilor care fac obiectul masurii de supraveghere sau al sanctiunii alternative sau a modificat durata termenului de supraveghere, activitatea de supraveghere inceteaza si este transferata statului emitent atunci cand se constata ca, fata de continutul concret al masurii de supraveghere sau al sanctiunii alternative, asigurarea acesteia nu poate fi asigurata sau nu este compatibila cu sistemul de probatiune din Romania. 

 

c)      iar, potrivit legii acestuia, ascultarea persoanei condamnate este obligatorie, declaratia acesteia poate fi luata de catre autoritatile statului emitent prin videoconferinta. Cererea avand ca obiect audierea persoanei condamnate prin videoconferinta se intocmeste potrivit dispozitiilor tratatului aplicabil intre Romania si statul emitent sau, in lipsa acestuia, pe baza de reciprocitate, si se transmite pe canalele si prin mijloacele de comunicare prevazute de acesta sau de prezenta lege, dupa caz, tribunalului in a carui circumscriptie locuieste persoana condamnata. Dispozitiile art. 172 si art. 178 din prezenta lege se aplica in mod corespunzator. Audierea prin videoconferinta are loc in prezenta unui reprezentant al Serviciului de probatiune.

 

(5)   Activitatea de supraveghere inceteaza in cazul amnistiei ori gratierii acordate de autoritatile romane.

 

(6)   Atunci cand sunt aplicabile dispozitiile alin. (4) si (5), la incetarea activitatii de supraveghere, Serviciul de probatiune intocmeste un referat care cuprinde un rezumat al procesului de supraveghere pe care il transmite direct statului emitent si, spre informare, instantei de judecata si directiei de specialitate a Ministerului Justitiei.

 

 

CAPITOLUL 3

Executarea in alte state membre ale Uniunii Europene a hotararilor judecatoresti romane

 

SECTIUNEA 1

Dispozitii comune

 

ARTICOL 160
Atributiile Ministerului Justitiei

 

(1) In cazul hotararilor judecatoresti prin care s-a dispus executarea, in regim de detentie, a pedepsei, Ministerul Justitiei, prin directia de specialitate, este competent:

 

a)      sa primeasca cererea statului de executare sau a persoanei condamnate de initiere a procedurii de transmitere catre statul de executare a hotararii judecatoresti si a certificatului prevazut in Anexa 5;

b)      sa completeze certificatul prevazut in Anexa 5 si sa il transmita impreuna cu hotararea judecatoreasca autoritatii competente a statului de executare;

c)      sa solicite unui traducator autorizat traducerea certificatului si, daca este cazul, a hotararii judecatoresti romane, precum si a oricaror altor informatii suplimentare;

d)     sa solicite statului de executare, la cererea organului judiciar competent, luarea de  masuri preventive impotriva  persoanei condamnate, atunci cand aceasta se afla pe teritoriul statului de executare;

e)      sa solicite statului de executare, anterior sau cel mai tarziu la data transmiterii certificatului, dispozitiile legale privind liberarea anticipata sau conditionata, precum si informatii privind aplicarea lor in cazul pedepsei la care a fost condamnata persoana in cauza.

f)       sa notifice persoanei condamnate, prin intermediul Administratiei Nationale a Penitenciarelor sau a statului de executare, dupa caz, decizia cu  privire la transmiterea hotararii judecatoresti si certificatului; 

g)      sa comunice persoanei condamnate, prin intermediul Administratiei Nationale, decizia statului de executare privind executarea pedepsei;

h)      sa solicite din oficiu sau la cererea autoritatii judiciare romane competente retragerea certificatului transmis statului de executare;

i)        sa informeze statul de executare cu privire la amnistia sau gratierea acordata dupa transferarea persoanei condamnate ori dupa preluarea executarii pedepsei aplicata de instanta  romana; 

j)        comunica statului de executare informatiile suplimentare solicitate.

 

(2) Totodata, in cazul hotararilor judecatoresti prin care s-a dispus executarea in regim de detentie a pedepsei, Ministerul Justitiei, prin directia de specialitate, este competent sa se consulte cu statul de executare, din oficiu sau la cererea judecatorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, desemnat pentru penitenciarul in care se afla persoana condamnata, ori a instantei de executare, ori de cate ori este necesar. Consultarea poate fi realizata indiferent daca initierea procedurii de transmitere a hotararii judecatoresti si a certificatului a fost solicitata de persoana condamnata sau de statul de executare. Consultarea este obligatorie atunci cand persoana condamnata nu este cetatean al statului de executare sau desi este cetatean al acestui stat, detine si cetatenia romana. In cazul in care, in urma consultarii realizate si a avizului transmis de autoritatea competenta a statului de executare se constata ca executarea pedepsei in statul de executare nu ar servi scopului de a facilita reabilitarea sociala si reintegrarea in societate a persoanei Ministerul Justitiei comunica persoanei condamnate si, dupa caz, instantei de executare sau instantei in a carei circumscriptie se afla locul de detinere, decizia luata.

 

SECTIUNEA 2

Transferarea persoanelor condamnate detinute intr-un penitenciar sau unitate medicala din Romania, in vederea executarii pedepsei in alte state membre ale Uniunii Europene

 

ARTICOLUL 161

Conditii pentru transmiterea, in vederea executarii, a hotararii judecatoresti romane

 

(1)               Orice persoana condamnata in Romania care este cetatean al altui stat membru al Uniunii Europene si fie traieste, fie, desi nu traieste pe teritoriul acestui stat, va fi expulzata catre acesta sau care, desi nu se incadreaza in una din ipotezele mentionate anterior, doreste sa fie transferata din Romania intr-un alt stat membru al Uniunii Europene poate solicita direct sau prin intermediul judecatorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, desemnat pentru penitenciarul in care se afla aceasta, initierea procedurii de transmitere catre statul de executare a hotararii judecatoresti romane si a certificatului prevazut in Anexa 5 la prezenta lege.

 

(2)               In cazul in care detine cetatenia a doua state membre ale Uniunii Europene, ori desi are cetatenia unui singur stat membru ori stat tert, traieste pe teritoriul altui stat membru, persoana condamnata va mentiona in cererea sa in care din cele  doua state doreste sa fie transferata. Hotararea judecatoreasca si certificatul se transmit unui singur stat de executare o data.

 

(3)               Procedura nu se initiaza atunci cand s-a dispus amanarea sau intreruperea executarii pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata, ori inlaturarea sau modificarea pedepsei. Totodata, procedura nu se initiaza atunci cand persoana condamnata s-a sustras de la executarea pedepsei, parasind tara, iar pentru punerea in executare a hotararii judecatoresti s-a recurs anterior la procedura extradarii sau a mandatului european de arestare, afara de cazul in care extradarea sau predarea a fost dispusa sub conditia rejudecarii persoanei, potrivit art. 69 sau art. 92 din prezenta lege,

 

(4)               Solicitarea initierii procedurii mentionate la alin. (1) nu atrage obligatia pentru Ministerul Justitiei sa transmita hotararea judecatoreasca si certificatul statului de executare, atunci cand:

 

a)                  in urma consultarii prevazuta la art.161 alin. (2), se apreciaza, fie de statul de executare, fie de autoritatile romane competente ca executarea pedepsei in statul de executare nu ar servi scopului de a facilita reabilitarea sociala si reintegrarea in societate a persoanei; sau

b)                  pana la data initierii procedurii, persoana condamnata nu a achitat amenda penala, amenda judiciara, cheltuielile judiciare avansate de stat, cele cuvenite partilor si despagubirile civile. Cu toate acestea, procedura poate fi initiata daca, persoana condamnata isi ia angajamentul ca acestea vor fi achitate integral pana la data transferarii sale efective; sau

c)                  persoana condamnata mai are de executat cel putin 6 luni inchisoare sau ar putea fi liberata conditionat inainte de executarea in intregime a pedepsei in urmatoarele 6 luni; sau

d)                 hotararea judecatoreasca nu este definitiva sau impotriva acesteia persoana condamnata a exercitat o cale extraordinara de atac;

e)                  persoana condamnata este cercetata intr-o alta cauza penala;

f)                   persoana a fost condamnata pentru infractiuni grave care au avut un ecou profund defavorabil in opinia publica din Romania;

g)                  maximul pedepsei prevazute de legea statului emitent este inferior maximului prevazut de legea penala romana.

 

(5)               Prin exceptie de la dispozitiile alin. (3) lit. a), solicitarea initierii procedurii mentionate la alin. (1) atrage obligatia de a transmite hotararea judecatoreasca si certificatul statului de executare, atunci cand persoana condamnata a fost predata anterior,  in executarea unui mandat european de arestare emis de o instanta romana, sub conditia ca, in caz de condamnare, persoana sa fie returnata in statul de executare.

 

 

 

 

ARTICOLUL 162

Atributiile judecatorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate

 

Judecatorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, desemnat pentru penitenciarul in care se afla persoana condamnata, in termen de cel mult 10 zile lucratoare de la data primirii cererii de initiere a procedurii:

 

a)            verifica daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 161 alin. (4), intocmind in acest sens un referat. In cazul in care constata ca persoana condamnata nu intruneste conditiile pentru a fi transferata in statul de executare, fixeaza un termen pentru reexaminarea situatiei persoanei condamnate care nu poate fi mai mic de un an;

 

b)            verifica, in cazul persoanelor care au fost predate anterior in baza unor mandate europene de arestare emise de instantele romane sau cereri de extradate formulate de Ministerul Justitiei, daca predarea s-a realizat sub conditia returnarii in caz de condamnare, facand mentiune despre aceasta in referatul prevazut la lit. a);

 

c)            atunci cand persoana condamnata nu a fost prezenta la judecata, instanta emitenta verifica lucrarile dosarului pentru a constata daca:

 

(i) persoana condamnata a fost incunostintata, in timp util, prin citatie scrisa inmanata personal sau prin notificare telefonica, fax, e-mail sau prin orice alte asemenea mijloace, cu privire la ora, ziua, luna, anul si locul de infatisare si la consecintele legale in caz de neprezentare, sau

 

(ii) persoana condamnata, avand cunostinta de ora, ziua, luna, anul si locul de infatisare, a mandatat pe avocatul sau ales sau desemnat din oficiu sa o reprezinte, iar reprezentarea juridica si apararea in fata instantei de judecata au fost realizate in mod efectiv de catre avocatul respectiv, sau

 

(iii) persoana condamnata, dupa ce i s-a inmanat personal hotararea de condamnare si i s-au adus la cunostinta ca, potrivit legii, respectiva hotarare  este supusa unei cai de atac, va putea fi verificata inclusiv pe baza unor probe noi si ca, in eventualitatea admiterii caii de atac, va putea fi desfiintata, fie a renuntat in mod expres la calea de atac, fie nu a declarat, in termenul prevazut de lege, respectiva cale de atac.

 

d)           asculta persoana condamnata, la locul de detinere, in prezenta unui avocat din oficiu sau ales si, daca persoana condamnata solicita expres, a reprezentantului diplomatic sau consular al statului de executare, si informeaza persoana condamnata cu privire la efectele regulii specialitatii si la caracterul irevocabil al consimtamantului, intocmind in acest sens un proces-verbal semnat de judecator, persoana condamnata si avocat.

 

e)            solicita serviciului de probatiune competent sa intocmeasca un referat de evaluare a persoanei condamnate;

 

f)             transmite Ministerului Justitiei hotararea judecatoreasca si documentele prevazute la literele a) - e); in cazul in care sunt incidente dispozitiile art. 161 alin. (3) si (4), informeaza Ministerul Justitiei si persoana condamnata in acest sens;

 

g)            informeaza instanta de executare si, in cazul persoanei fata de care s-a luat masura de siguranta a expulzarii, organul de politie, cu privire la initierea procedurii de transmitere a hotararii judecatoresti si a certificatului;

 

h)            daca apreciaza necesar, solicita Ministerului Justitiei consultarea autoritatii competente din statul de executare, inclusiv cu privire la posibila eliberare de catre statul de executare inainte de termen sau conditionata si cu privire la procedura pe care statul de executare o va urma.

 

 

ARTICOLUL 163

Predarea, sub escorta, a persoanei condamnate autoritatilor statului de executare

 

(1)   Imediat ce o primeste, Ministerul Justitiei comunica decizia definitiva a statului de executare Administratiei Nationale a Penitenciarelor, persoanei condamnate si instantei de executare.

 

(2)   Persoana condamnata este predata autoritatilor competente ale statului de executare in termen de cel mult 30 de zile de la data la care decizia definitiva a acestui stat a fost comunicata Ministerului Justitiei.

 

(3)   Daca, din motive independente de vointa unuia dintre state, predarea nu se poate efectua in termenul prevazut la alin. (2), Ministerul Justitiei va stabili cu  autoritatea competenta a statului de executare o noua data pentru predare. In acest caz, predarea va avea loc in termen de 10 zile de la noua data convenita.

 

(4)   Daca, ulterior transferarii, statul de executare doreste ca persoana transferata sa  fie urmarita penal, condamnata sau sanctionata cu o alta pedeapsa privativa de libertate, pentru o infractiune savarsita anterior transferarii sale, alta decat cea pentru care este transferata, competenta solutionarii cererii acestuia apartine Curtii de Apel Bucuresti. Presedintele instantei fixeaza termenul de judecata care nu poate fi mare de 5 zile de la data inregistrari cauzei la instanta. Instanta judeca in complet specializat, format  dintr-un singur judecator, in camera de consiliu, fara citarea persoanei condamnate, cu participarea procurorului. Obiectul procedurii in constituie verificarea conditiilor prevazute la art. 161 si daca este incident vreunul din motivele prevazute la art. 146. Dispozitiile art. 148 se aplica in mod corespunzator, in masura in care nu contravin prezentei sectiuni.

 

 

SECTIUNEA 3

Punerea in executare a pedepsei detentiunii pe viata sau a inchisorii ori a masurii privative de libertate, atunci cand persoana condamnata nu se afla pe teritoriul Romaniei

 

ARTICOLUL 164

Conditii pentru transmiterea, in vederea executarii, a hotararii judecatoresti romane

 

(1) Executarea unei hotarari judecatoresti data de o instanta romana, poate fi solicitata altui stat membru al Uniunii Europene:

 

a)      fara consimtamantul persoanei condamnate si indiferent de pozitia statului de executare,  daca acesta detine cetatenia statului de executare si

 

(i)                 are domiciliul  sau resedinta permanenta in statul de executare, inclusiv in cazul in care persoana condamnata s-a intors sau s-a refugiat la acest domiciliu sau la aceasta resedinta permanenta, ca urmare a procedurii penale aflate pe rol in Romania  sau din cauza hotararii judecatoresti  pronuntate in Romania, sau

 

(ii)               a fost expulzat in statul de executare, dupa  executarea unei alte pedepse sau masuri privative de libertate, in baza unei decizii de expulzare sau a unei interdictii de sedere; sau

 

b)      cu consimtamantul persoanei condamnate si numai daca statul de executare a formulat o declaratie in acest sens, daca persoana condamnata nu detine cetatenia  statului de executare, dar are resedinta in acest stat, de cel putin 5 ani, neintrerupt,  si nu isi  pierde, ca urmare a condamnarii,  dreptul de a avea o resedinta permanenta sau de lunga durata in statul de executare; sau

 

c)      cu consimtamantul persoanei condamnate si al statului de executare  atunci cand, desi nu sunt incidente literele a) si b), persoana condamnata are o legatura foarte stransa  cu statul de executare, iar executarea pedepsei in acest stat este de natura sa faciliteze reabilitarea si reintegrarea sociala a persoanei condamnate.

 

(2) Executarea unei hotarari judecatoresti data de o instanta romana poate fi solicitata altui stat membru al Uniunii Europene ori de cate ori nu s-a dispus amanarea sau intreruperea executarii pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata, ori inlaturarea sau modificarea pedepsei

 

ARTICOL 165

Atributiile instantei de executare

 

(1)               Atunci cand din informatiile comunicate de organele de politie rezulta ca persoana impotriva careia s-a emis mandatul de executare a pedepsei inchisorii sau detentiunii pe viata a parasit teritoriul tarii, instanta de executare, din oficiu sau la cererea procurorului competent poate solicita organelor de politie introducerea unei semnalari in Sistemul de Informatii Schengen pentru a i se comunica adresa de domiciliu sau de resedinta a  persoanei.

 

(2)               In cazul in care din informatiile obtinute potrivit alin. (1) rezulta ca persoana condamnata are domiciliul sau resedinta permanenta pe teritoriul altui stat membru sau ca se afla pe teritoriul acestuia, instanta de executare

 

a)                 verifica daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 161 alin. (4) lit. c), d), e), f) si g) intocmind in acest sens un referat;

b)                verifica, in cazul persoanelor care au fost predate anterior in baza unor mandate europene de arestare emise de instantele romane sau cereri de extradare formulate de Ministerul Justitiei, daca predarea s-a realizat sub conditia returnarii in caz de condamnare, facand mentiune despre aceasta in referatul prevazut la lit. a);

c)                 verifica daca, potrivit legii romane, persoana condamnata mai beneficiaza de o cale de atac in vederea desfiintarii sau modificarii hotararii judecatoresti romane;

 

d)                atunci cand persoana condamnata nu a fost prezenta la judecata, instanta emitenta verifica lucrarile dosarului pentru a constata daca:

 

(i) persoana condamnata a fost incunostintata, in timp util, prin citatie scrisa inmanata personal sau prin notificare telefonica, fax, e-mail sau prin orice alte asemenea mijloace, cu privire la ora, ziua, luna, anul si locul de infatisare si la consecintele legale in caz de neprezentare, sau

 

(ii) persoana condamnata, avand cunostinta de ora, ziua, luna, anul si locul de infatisare, a mandatat pe avocatul sau ales sau desemnat din oficiu sa o reprezinte, iar reprezentarea juridica si apararea in fata instantei de judecata au fost realizate in mod efectiv de catre avocatul respectiv, sau

 

(iii) persoana condamnata, dupa ce i s-a inmanat personal hotararea de condamnare si i s-au adus la cunostinta ca, potrivit legii, respectiva hotarare  este supusa unei cai de atac, va putea fi verificata inclusiv pe baza unor probe noi si ca, in eventualitatea admiterii caii de atac, va putea fi desfiintata, fie a renuntat in mod expres la calea de atac, fie nu a declarat, in termenul prevazut de lege, respectiva cale de atac.

 

e)      din oficiu, la cererea persoanei condamnate sau a parchetului competent, propune motivat directiei de specialitate juridica din Ministerul Justitiei sa transmita hotararea judecatoreasca penala si certificatul prevazut in Anexa 5 statului de executare si comunica acesteia hotararea judecatoreasca, precum si  documentele prevazute la literele a) - c), afara de cazul in care sunt aplicabile dispozitiile Titlului III.

 

f)       daca apreciaza necesar, solicita Ministerului Justitiei consultarea autoritatii competente din statul de executare, inclusiv cu privire la posibila eliberare de catre statul de executare inainte de termen sau conditionata si cu privire la procedura pe care statul de executare o va urma.

 

(3)   In caz de urgenta, anterior transmiterii hotararii judecatoresti si certificatului, instanta de executare poate cere directiei de specialitate juridica din Ministerul Justitiei sa solicite statului de executare luarea de masuri preventive impotriva persoanei condamnate, transmitand in acest sens inscrisurile si informatiile necesare, precum si orice informatii suplimentare necesare.

 

(4)   Dupa transmiterea hotararii judecatoresti si a certificatului, instanta de executare informeaza din oficiu directia de specialitate a Ministerului Justitiei cu privire la orice masura sau decizie in urma careia hotararea judecatoreasca de condamnare inceteaza, imediat sau intr-un anumit termen, sa mai aiba caracter executoriu, inclusiv ca urmare a acordarii amnistiei ori gratierii.

 

 

(5)   In cazul in care este informata de catre statul de executare cu privire la posibilitatea recunoasterii si executarii partiale a hotararii judecatoresti de condamnare, instanta de executare comunica directiei de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei daca este de acord cu executarea partiala sau daca certificatul trebuie retras.

 

 

SECTIUNEA 4

Recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti prin care s-au aplicat sanctiuni alternative sau s-a dispus suspendarea executarii pedepsei ori liberarea conditionata

 

ARTICOL 166

Conditii pentru solicitarea recunoasterii hotararii judecatoresti

 

(1)     Recunoasterea hotararii judecatoresti si executarea pe teritoriul altui stat membru a masurilor de supraveghere si obligatiilor aplicate prin aceasta, poate fi solicitata statului membru pe teritoriul caruia persoana condamnata isi are resedinta legala obisnuita atunci cand:

 

a)      hotararea judecatoreasca este definitiva si executorie;

 

b)      din referatul de evaluare intocmit de Serviciul de probatiune, inainte de pronuntarea hotararii judecatoresti sau pe perioada supravegherii, rezulta ca executarea masurilor de supraveghere si a obligatiile aplicate prin hotararea judecatoreasca pe teritoriul statului de executare este de natura sa asigure reintegrarea sociala a persoanei condamnate;

 

c)      din lucrarile dosarului, din declaratia persoanei condamnate sau din datele comunicate de organele de politie rezulta ca aceasta

 

(i)                 se afla pe  teritoriul acestui stat, sau

 

(ii)               va parasi teritoriul tarii cel mai tarziu la expirarea unui termen de 30 de zile de la data declaratiei facute in acest sens. In vederea constatarii ca indeplinita a prezentei conditii, instanta de executare sau Serviciul de probatiune poate solicita persoanei condamnate prezentarea de documente justificative.

 

d)     persoana condamnata nu este urmarita penal sau judecata pentru alte infractiuni;

 

e)      intervalul de timp ramas pana la implinirea termenului de incercare stabilit de instanta este mai mare de 6 luni. Neindeplinirea acestei conditii nu impiedica instanta emitenta sa transmita inscrisurile si informatiile prevazute la art. 166, daca, in urma consultarii cu statul de executare, acesta declara ca poate asigura executarea masurilor de supraveghere si a obligatiilor pentru intervalul de timp ramas pana la implinirea termenului de incercare;

 

f)       nu sunt incidente dispozitiile legale privind revocarea sau anularea suspendarii executarii pedepsei sau a liberarii conditionate;

 

g)      persoana face dovada ca are resedinta legala obisnuita pe teritoriul celuilalt stat membru.

 

(2)     Recunoasterea hotararii judecatoresti poate fi solicitata si altui stat membru decat cel pe teritoriul caruia persoana condamnata are resedinta legala obisnuita, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1) literele a) - f) si statul de executare este de acord sa preia executarea pe teritoriul sau a masurilor de supraveghere si obligatiilor aplicate de instanta romana. In vederea stabilirii legaturii cu statul de executare pe teritoriul caruia persoana condamnata solicita executarea masurilor de supraveghere si a obligatiilor stabilite in sarcina sa, instanta de executare sau Serviciul de probatiune poate solicita persoanei condamnate, din oficiu sau la cererea statului de executare, prezentarea de documente justificative.

 

(3)     Atunci cand hotararea judecatoreasca a fost transmisa Serviciului de probatiune si, fie la data contactarii, fie cu ocazia primei intrevederi ori la o data ulterioara, persoana condamnata declara consilierului de probatiune ca, dupa caz, s-a intors sau intentioneaza sa se intoarca pe teritoriul statului membru unde isi are resedinta legala obisnuita sau pe teritoriul altui stat membru, acesta informeaza instanta de executare. Declaratia persoanei condamnate se consemneaza intr-un proces verbal semnat de consilierul de probatiune si de persoana condamnata, daca este prezenta, si se transmite instantei de executare odata cu propunerea si de initiere a procedurii prevazute la alin. (1). Propunerea este cuprinsa  intr-un proces-verbal motivat.

 

(4)     Atunci cand la data pronuntarii sau dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, dar mai inainte de trimiterea acesteia Serviciului de probatiune, persoana condamnata declara ca, dupa caz, intentioneaza sa se intoarca sau s-a intors pe teritoriul statului membru unde isi are resedinta legala obisnuita sau pe teritoriul altui stat membru, instanta de executare face aplicarea dispozitiilor art. … , si informeaza Serviciul de probatiune cu privire la masurile luate. Declaratia data la data pronuntarii se consemneaza prin proces-verbal semnat de presedintele instantei de judecata si persoana condamnata. Dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, declaratia poate fi data si in fata instantei de executare. Declaratia se consemneaza intr-un proces verbal semnat de judecatorul delegat de presedintele instantei de executare si de persoana condamnata sau de reprezentantul sau, dupa caz.

 

(5)     Dispozitiile art. 92 alin. (1) se aplica in mod corespunzator. Atunci cand sunt incidente dispozitiile prevazute art. 92 alin. (1) litera b), daca continutul mandatului incredintat avocatului ales sau desemnat din oficiu nu rezulta din lucrarile dosarului, instanta va putea solicita avocatului care a asigurat apararea persoanei condamnate o declaratie cu privire la relatia dintre acesta si clientul sau, fara ca prin aceasta sa se considere ca se aduce atingere secretului profesional ori principiului confidentialitatii. Declaratia va fi folosita exclusiv in scopul prezentului articol si nu este destinata publicitatii.

 

(6)     Dispozitiile art. 165 alin. (1) se aplica in mod corespunzator, daca nu contravin dispozitiilor prezentei sectiuni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARTICOL 167

Transmiterea certificatului si a hotararii judecatoresti

 

(1)    Indiferent de instanta in fata careia hotararea judecatoreasca a ramas definitiva, certificatul prevazut in Anexa VII la prezenta lege se completeaza de catre tribunalul in circumscriptia caruia se afla instanta ierarhic inferioara sau superioara, dupa caz.

 

(2)   Certificatul, hotararea judecatoreasca si, daca este disponibil, raportul de evaluare intocmit de Serviciul de probatiune, inainte de pronuntarea hotararii judecatoresti sau pe perioada supravegherii sau raportul final, dupa caz, sunt transmise catre tribunalul competent prin fax, e-mail sau prin orice mijloc de comunicare sigur, care lasa o urma scrisa, autoritatii straine competente sa il primeasca sau sa il execute. Transmiterea se poate efectua si prin sistemul securizat al Retelei Judiciare Europene, cand acesta va fi operational. Originalele certificatului si al hotararii judecatoresti se transmit la cererea autoritatii straine competente, prin serviciile de curierat rapid.

 

(3)   Pentru evidenta activitatii instantei, se intocmeste si se pastreaza Registrul privind masurile de supraveghere si obligatiile executate pe teritoriul altor State Membre ale Uniunii Europene. In acest registru se vor face urmatoarele mentiuni: numarul curent; numele si prenumele persoanei condamnate; instanta de executare; numarul si data hotararii judecatoresti de condamnare; data transmiterii certificatului si a hotararii judecatoresti; statul de executare; informatii privind executarea masurilor de supraveghere si a obligatiilor in statul de executare.

 

(4)    La data transmiterii documentelor prevazute la alin. (1), tribunalul competent solicita

 

a)informatii cu privire la durata maxima a privarii de libertate prevazuta de legislatia statului de executare pentru infractiunea cu privire la care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca si care ar putea fi impusa persoanei condamnate in cazul incalcarii masurilor de supraveghere si obligatiilor.

 

b) informatii cu privire la declaratia statului de executare cu privire la revocarea suspendarii executarii hotararii judecatoresti sau a liberarii conditionate, formulata in temeiul art. 14 alin. (3) din Decizia-cadru 2008/947/JAI a Consiliului  din 27 noiembrie 2008 privind aplicarea principiului recunoasterii  reciproce in cazul hotararilor judecatoresti al deciziilor de probatiune in vederea supravegherii masurilor de probatiune si a sanctiunilor alternative, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L  337/102 din 16 decembrie 2008.

 

(5)   Ulterior transmiterii documentelor prevazute la alin. (1), tribunalul competent comunica din oficiu sau la cererea autoritatii straine de executare, informatii suplimentare necesare pentru recunoasterea hotararii judecatoresti sau pentru executarea masurilor de supraveghere si a obligatiilor. Totodata, tribunalul comunica din oficiu informatii care ar putea duce la modificarea masurilor de supraveghere si a obligatiilor, ori la revocarea suspendarii executarii hotararii judecatoresti sau a liberarii conditionate sau la executarea unei pedepse cu inchisoarea sau a unei masuri privative de libertate ca urmare a nerespectarii unei masuri de supraveghere ori obligatii sau a unei sanctiuni alternative. Transmiterea si traducerea informatiilor suplimentare se efectueaza potrivit  alin. (2).

 

(6)   Instanta de executare redobandeste dreptul de a pune in executare masurile de supraveghere si obligatiile aplicate prin hotararea judecatoreasca transmisa statului de executare atunci cand:

 

a)           certificatul este retras potrivit art. 167;

 

b)          dupa transmiterea documentelor prevazute la alin. (1) sau dupa recunoasterea hotararii judecatoresti, statul de executare informeaza ca se afla in imposibilitatea de a pune in executare sau de a mai continua executarea masurilor de supraveghere si a obligatiilor aplicate, intrucat persoana condamnata nu poate fi gasita pe teritoriul sau, a fugit sau nu mai are resedinta legala obisnuita pe teritoriul sau.

 

c)           in orice alte cazuri prevazute de lege.

 

 

ARTICOL 168

Retragerea certificatului transmis statului de executare

 

(1)   Certificatul transmis anterior poate fi retras atunci cand

 

a)     dupa transmiterea documentelor prevazute la art. 167 alin. (1), dar mai inainte de recunoasterea hotararii judecatoresti de catre statul de executare, se constata ca sunt incidente dispozitiile referitoare la revocarea sau anularea suspendarii executarii pedepsei sau a liberarii conditionate, instanta emitenta retrage certificatul transmis anterior;

 

b)     dupa primirea informatiilor solicitate potrivit art. 167 alin. (3), tribunalul competent constata ca durata maxima a privarii de libertate prevazuta de legislatia statului de executare pentru infractiunea cu privire la care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca si care ar putea fi impusa persoanei condamnate in cazul incalcarii masurilor de supraveghere si obligatiilor este superioara celei prevazute de legea romana. In acest caz, retragerea are loc cel mai tarziu la expirarea unui termen de 10 zile de la primirea informatiilor, afara de cazul in care s-a inceput executarea masurilor de supraveghere si a obligatiilor.

 

c)     dupa primirea deciziei de adaptare a masurilor de supraveghere si obligatiilor aplicate prin hotararea judecatoreasca a carei recunoastere a fost solicitata, se apreciaza ca masurile de supraveghere si obligatiile stabilite de statul de executare nu sunt de natura sa asigure un control permanent asupra conduitei persoanei de condamnare ori reintegrarea sociala a acesteia. In acest caz, retragerea are loc cel mai tarziu la expirarea unui termen de 10 zile de la primirea informatiilor, afara de cazul in care s-a inceput executarea masurilor de supraveghere si a obligatiilor. In luarea unei decizii cu privire la retragerea certificatului, instanta emitenta poate solicita punctul de vedere al Serviciului de probatiune competent.

 

ARTICOL 169

Efectele recunoasterii hotararii judecatoresti de catre statul de executare

 

(1) Executarea masurilor de supraveghere si a obligatiilor aplicate printr-o hotarare judecatoreasca recunoscuta de statul de executare este guvernata de legea statului de executare.

 

(2) Statul de executare este competent sa ia toate deciziile ulterioare cu privire la suspendarea executarii pedepsei, la liberarea conditionata sau la sanctiunea alternativa, afara de cazul in care acesta declara ca, in anumite cazuri, expres mentionate, nu va face aplicarea dispozitiilor sale legale cu privire la revocarea suspendarii executarii hotararii judecatoresti sau a liberarii conditionate. Declaratia statului de executare se verifica de instanta emitenta la data completarii certificatului.

 

 

21. La Titlul VII, dupa Capitolul 2, se introduce un nou Capitol, Capitolul 21, cu urmatorul cuprins:

 

„Capitolul II1

Dispozitii privind asistenta in vederea identificarii produselor si instrumentelor infractiunii

 

ARTICOLUL 2681

Identificarea produselor si instrumentelor infractiunii in relatia cu statele membre ale Uniunii Europene

 

 

ARTICOLUL 2681

Identificarea produselor si instrumentelor infractiunii in relatia cu alte state

 

 

 

22. Articolul 233 alin. (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 

„ (1) prin „hotarare” se intelege o hotarare definitiva pronuntata de o autoritate judiciara, organ de urmarire penala, instanta, precum si alte autoritati care, potrivit legii, sunt considerate ca fiind judiciare, ori de o autoritate administrativa, indiferent de denumirea acesteia, cum ar fi incheiere, sentinta, decizie, ordonanta, rezolutie sau proces-verbal de constatare, prin care o persoana fizica sau juridica a fost obligata la plata unei sanctiuni pecuniare, atunci cand hotararea a fost luata de:

 

a)      o autoritate judiciara, ca urmare a savarsirii unei fapte, care potrivit legislatiei statului emitent, este infractiune;

 

b)      o autoritate, alta decat una judiciara, in legatura cu o fapta, care potrivit legislatiei statului emitent, este infractiune, daca persoana fizica sau juridica sanctionata a avut posibilitatea sa solicite  judecarea cauzei de o autoritate judiciara competenta si in materie penala;

 

c)      o autoritate, alta decat una judiciara, in legatura cu o fapta, care potrivit legislatiei statului emitent, constituie o incalcare a normelor legale, daca persoana fizica sau juridica sanctionata a avut posibilitatea sa solicite  judecarea cauzei de catre o autoritate judiciara competenta si in materie penala;

 

d)     o autoritate judiciara competenta si in materie penala atunci cand hotararea a fost luata in legatura cu o hotarare prevazuta la lit. c). ”

 

23.La art. 233 alineatul (2) se abroga.

 

 

24. Articolul 234 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 

  Autoritati competente

 

(1)   Ministerul Justitiei, prin directia de specialitate, este competent

 

b)      in cazul hotararilor date in alte state membre, sa primeasca hotararea si sa o transmita, in vederea punerii in executare, autoritatii romane competente, afara de cazul in care suma de bani pe care persoana fizica sau juridica trebuie sa o plateasca este de 70 de euro sau echivalentul in lei al acestei sume, cand restituie motivat documentele transmise de statul emitent;

 

c)      in cazul hotararilor date de instantele romane, sa completeze la cererea instantei ori a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, certificatul prevazut in Anexa 3 si sa il transmita, impreuna cu hotararea prin care a fost aplicata sanctiunea pecuniara, statului de executare;

 

d)     sa transmita, spre executare, autoritatilor din alte state membre certificatele si hotararile primite potrivit alin. (2) lit. a).

 

(2) Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este competent

 

a)      in cazul hotararilor luate de organele de urmarire penala romane, precum si de alte autoritati, potrivit art. 233 alin. (1) lit. b) si c), sa completeze din oficiu, la cererea organului de urmarire penala sau a autoritatii care a aplicat sanctiunea pecuniara ori a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, certificatul prevazut in Anexa 3 si sa il transmita, impreuna cu hotararea prin care a fost aplicata respectiva sanctiunea pecuniara si traducerea corespunzatoare in limba straina solicitat de statul de executare, Ministerului Justitiei;

b)      sa verifice din punct de vedere al regularitatii cu dispozitiile art. 239, art. 240, art. 241 si art. 243 si puna in executare sanctiunile pecuniare aplicate in alte state membre.

 

(3)       In cazul faptelor care, potrivit legii romane sau a statului emitent, dupa caz, constituie incalcari ale normelor de circulatie pe drumurile publice, Inspectoratul General al Politiei Romane este autoritatea romana competenta:

 

a)      sa completeze certificatul prevazut la Anexa 3 din prezenta lege si sa il transmita, impreuna cu hotararea prin care a fost aplicata respectiva sanctiunea pecuniara, si traducerea corespunzatoare in limba straina solicitata de statul de executare, Ministerului Justitiei;

 

b)      sa primeasca certificatul si hotararea transmise de statul emitent, sa le verifice din punct de vedere al regularitatii cu dispozitiile art. 2341,  art. 239, art. 240, art. 241 si art. 243 si sa puna in executare sanctiunile pecuniare aplicate in alte state membre, afara de cazul in care suma de bani pe care persoana fizica sau juridica trebuie sa o plateasca este de 70 de euro sau echivalentul in lei al acestei sume, cand restituie motivat documentele transmise de statul emitent.”

 

25. Dupa articolul 234 se introduce un nou articol 2341 , care va avea urmatorul cuprins:

 

„ARTICOL 2341

Conditii privind punerea in executarea a unor sanctiuni pecuniare

 

(1)   Punerea in executare a unei sanctiuni pecuniare aplicata pentru incalcarea de catre o persoana fizica sau juridica a unor norme de drept penal sau a altor norme legale, se realizeaza in temeiul dispozitiilor prezentei sectiuni, numai daca hotararea autoritatii judiciare sau administrative este definitiva si face parte din una din categoriile de hotarari prevazute la art. 234 alin. (1), iar sanctiunea pecuniara consta:

 

1.                                                                  intr-o suma de bani la plata careia persoana fizica sau juridica a fost obligata printr-o hotarare, cu titlu de amenda penala sau administrativa, dupa caz;

2.                                                                  despagubiri acordate, prin aceeasi hotarare, partii vatamate care nu s-a constituit parte civila, iar instanta s-a aflat in exercitarea competentei sale in materie penala;

3.                                                                  intr-o suma de bani la plata careia persoana fizica sau juridica a fost obligata cu titlu de cheltuieli judiciare sau administrative;

4.                                                                  intr-o suma de bani care trebuie sa fie virata catre un fond public sau al unei organizatii de asistenta a victimelor la plata careia persoana fizica sau juridica a fost obligata prin aceeasi hotarare.

 

(2)   Nu sunt considerate sanctiuni pecuniare:

 

a.                                                                                           dispozitiile dintr-o hotarare prin care s-a dispus confiscarea instrumentelor sau produselor infractiunilor;

b.                                                                                          dispozitiile de natura civila, care decurg dintr-o actiune in daune si restituire si care sunt executorii in conformitate cu Regulamentul Consiliului (CE) nr. 44/2001 din 22 decembrie 2000 privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala.”

 

26. La articolul 241, alineatul (2) litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 

„f) conform certificatului prevazut la Anexa nr. 3, persoana fizica sau juridica sanctionata:

 

     (i)            in cazul unei proceduri scrise, nu a fost in conformitate cu legea statului emitent, informata personal sau printr-un reprezentant, competent potrivit legii aceluiasi stat, cu privire la dreptul sau de a ataca hotararea luata impotriva sa si la termenul in care poate fi exercitata calea de atac; sau

 

   (ii)            in cazul unei proceduri orale, nu s-a prezentat personal, insa autoritatea emitenta informeaza ca, in conformitate cu legislatia statului emitent,

 

(4)       persoana fizica sau juridica a fost incunostintata, in timp util, prin citatie scrisa inmanata personal sau prin notificare telefonica, fax, e-mail sau prin orice alte asemenea mijloace, cu privire la ora, ziua, luna, anul si locul de infatisare si la consecintele legale in caz de neprezentare, sau

 

(5)       persoana fizica sau juridica avand cunostinta de ora, ziua, luna, anul si locul de infatisare, a mandatat pe avocatul sau ales sau desemnat din oficiu sa o reprezinte, iar reprezentarea juridica in fata instantei de judecata a fost realizata in mod efectiv de catre avocatul respectiv, sau

 

(6)       dupa ce i s-a inmanat personal hotararea si a fost incunostintata ca aceasta este supusa unei cai de atac, ocazie cu care hotararea va putea fi verificata inclusiv pe baza unor probe noi si ca, in urma solutionarii caii de atac, la judecarea careia poate participa personal, hotararea poate fi desfiintata, persoana fizica sau juridica fie a renuntat in mod expres la calea de atac, fie nu a declarat, in termenul prevazut de lege, respectiva cale de atac.

 

 (iii)            persoana fizica sau juridica nu s-a prezentat personal, afara de cazul in care autoritatea emitenta informeaza ca, in conformitate cu legislatia statului emitent, desi i s-au adus la cunostinta in mod expres procedurile initiate impotriva sa si posibilitatea de a se prezenta personal, aceasta a renuntat in mod expres la dreptul la o procedura orala si a indicat ca nu contesta cauza.”

 

 

27. La articolul  262 alin. (1), litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 

„e) persoana nu a fost prezenta personal la judecata cauzei, insa conform certificatului prevazut la Anexa nr. 4 rezulta  ca::

 

(i) persoana a fost incunostintata, in timp util, prin citatie scrisa inmanata personal sau prin notificare telefonica, fax, e-mail sau prin orice alte asemenea mijloace, cu privire la ora, ziua, luna, anul si locul de infatisare si la consecintele legale in caz de neprezentare, sau

 

(ii) persoana, avand cunostinta de ora, ziua, luna, anul si locul de infatisare, a mandatat pe avocatul sau ales sau desemnat din oficiu sa o reprezinte, iar reprezentarea juridica si apararea in fata instantei de judecata au fost realizate in mod efectiv de catre avocatul respectiv, sau

 

(iii) persoana, dupa ce  i s-a inmanat personal hotararea si i s-a adus la cunostinta ca hotararea este supusa unei cai de atac in judecarea careia hotararea atacata va putea fi verificata inclusiv pe baza unor probe noi si ca, in urma solutionarii caii de atac, hotararea poate fi desfiintata, fie a renuntat in mod expres la calea de atac, fie nu a declarat, in termenul prevazut de lege, respectiva cale de atac.”

 

28. Prezenta lege transpune in legislatia nationala dispozitiile deciziilor-cadru ale Uniunii Europene din domeniul cooperarii judiciare in materie penala, dupa cum urmeaza:

 

1.      Decizia-cadru 2002/584/JAI din 13 iunie 2002 privind mandatul european de arestare si procedurile de predare intre statele membre, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 190 din 18 iulie 2002;

 

2.      Decizia-cadru 2003/577/JAI a Consiliului din 22 iulie 2003 privind executarea in Uniunea Europeana a ordinelor de indisponibilizare a bunurilor sau a probelor, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 196 din 2 august 2003;

 

3.      Decizia-cadru 2005/214/JAI a Consiliului din 24 februarie 2005 privind aplicarea principiului recunoasterii reciproce sanctiunilor pecuniare, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 76 din 22 martie 2005;

 

4.      Decizia-cadru 2006/783/JAI a Consiliului din 6 octombrie 2006 privind aplicarea principiului recunoasterii reciproce la ordinele de confiscare, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 328 din 24 noiembrie 2006;

 

5.      Decizia-cadru 2008/909/JAI a Consiliului  din 27 noiembrie 2008 privind aplicarea principiului recunoasterii reciproce in cazul hotararilor  judecatoresti in materie penala care impun pedepse sau masuri privative de libertate in scopul executarii lor in Uniunea Europeana, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 327/27 din 5 decembrie 2008;

 

6.      Decizia-cadru 2008/947/JAI a Consiliului  din 27 noiembrie 2008 privind aplicarea principiului recunoasterii  reciproce in cazul hotararilor judecatoresti al deciziilor de probatiune in vederea supravegherii masurilor de probatiune si a sanctiunilor alternative, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L  337/102 din 16 decembrie 2008;

 

7.      Decizia-cadru 2009/299/JAI a Consiliului  din 26 februarie 2009 de modificare a Deciziilor-cadru 2002/584/JAI, 2005/214/JAI, 2006/783/JAI, 2008/909/JAI si 2008/947/JAI, de consolidare a drepturilor procedurale ale persoanelor si de incurajare a aplicarii principiului recunoasterii reciproce cu privire la deciziile pronuntate in absenta persoanei in cauza de la proces, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L  81/24 din 27 martie 2009.

 

29. La Anexa 1, litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(d) Specificati daca persoana a fost prezenta in persoana la procesul in urma caruia a fost pronuntata hotararea:

Da, persoana a fost prezenta in persoana la procesul in urma caruia a fost pronuntata hotararea.

Nu, persoana nu a fost prezenta in persoana la procesul in urma caruia a fost pronuntata hotararea.

3. Daca ati bifat caseta de la punctul 2 de mai sus, va rugam confirmati existenta unuia dintre urmatoarele elemente:

3.1a. persoana a fost citata personal la …(ziua/luna/anul) si, prin urmare, informata cu privire la data si locul stabilite pentru procesul in urma caruia a fost pronuntata hotararea si a fost informata ca poate fi pronuntata o hotarare in cazul in care nu se prezinta la proces;

SAU

3.1b. persoana nu a fost citata personal, dar a primit efectiv prin alte mijloace o informare oficiala cu privire la data si locul stabilite pentru procesul in urma caruia a fost pronuntata hotararea, in asa fel incat s-a stabilit fara echivoc faptul ca persoana in cauza a avut cunostinta de procesul stabilit si a fost informata cu privire la faptul ca poate fi pronuntata o hotarare in cazul in care nu se prezinta la proces;

SAU

3.2. avand cunostinta de procesul stabilit, a mandatat un avocat care a fost numit fie de catre persoana in cauza, fie din oficiu, pentru a o apara la proces si a fost intr-adevar aparata de avocatul respectiv la proces;

SAU

3.3. persoanei i s-a inmanat personal hotararea la … (ziua/luna/anul) si a fost informata in mod expres cu privire la dreptul la rejudecarea cauzei sau la o cale de atac, in cadrul careia are dreptul de a fi prezenta si care permite ca situatia de fapt a cauzei, inclusiv dovezile noi, sa fie reexaminata si care poate conduce la desfiintarea hotararii initiale; si

persoana a indicat in mod expres ca nu contesta aceasta hotarare;

SAU

persoana nu a solicitat rejudecarea cauzei sau promovarea unei cai de atac in intervalul de timp corespunzator;

SAU

3.4. persoanei nu i s-a inmanat personal hotararea, dar

- hotararea ii va fi inmanata personal fara intarziere dupa predare; si

- in momentul in care i se inmaneaza hotararea, persoana va fi informata in mod expres cu privire la dreptul la rejudecarea cauzei sau la o cale de atac, in cadrul careia are dreptul de a fi prezenta si care permite ca situatia de fapt a cauzei, inclusiv dovezile noi, sa fie reexaminata si care poate conduce la desfiintarea hotararii initiale; si

- persoana va fi informata cu privire la intervalul de timp in care trebuie sa solicite rejudecarea cauzei sau promovarea unei cai de atac, care este de … zile.

4. Daca ati bifat caseta de la punctul 3.1b, 3.2 sau 3.3 de mai sus, va rugam sa furnizati informatii cu privire la modul in care a fost indeplinita conditia relevanta:

 

 

 

30. La Anexa 3, litera h) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

2. Specificati daca persoana in cauza a fost prezenta in persoana la procesul in urma caruia a fost pronuntata hotararea:

Da, persoana a fost prezenta in persoana la procesul in urma caruia a fost pronuntata hotararea.

Nu, persoana nu a fost prezenta in persoana la procesul in urma caruia a fost pronuntata hotararea.

3. Daca ati bifat caseta de la punctul 2 de mai sus, va rugam confirmati existenta unuia dintre urmatoarele elemente:

3.1a. persoana a fost citata personal la … (ziua/luna/anul) si, prin urmare, informata cu privire la data si locul stabilite pentru procesul in urma caruia a fost pronuntata hotararea si a fost informata ca poate fi pronuntata o hotarare in cazul in care nu se prezinta la proces;

SAU

3.1b. persoana nu a fost citata personal, dar a primit efectiv prin alte mijloace o informare oficiala cu privire la data si locul stabilite pentru procesul in urma caruia a fost pronuntata hotararea, in asa fel incat s-a stabilit fara echivoc faptul ca a avut cunostinta de procesul stabilit si a fost informata cu privire la faptul ca poate fi pronuntata o hotarare in cazul in care nu se prezinta la proces;

SAU

3.2. avand cunostinta de procesul stabilit, a mandatat un avocat care a fost numit fie de catre persoana in cauza, fie din oficiu, pentru a o apara la proces si a fost intr-adevar aparata de avocatul respectiv la proces;

SAU

3.3. persoanei i s-a inmanat personal hotararea la … (ziua/luna/anul) si a fost informata in mod expres cu privire la dreptul la rejudecarea cauzei sau la o cale de atac, in cadrul careia are dreptul de a fi prezenta si care permite ca situatia de fapt a cauzei, inclusiv dovezile noi, sa fie reexaminata si care poate conduce la desfiintarea hotararii initiale; si

persoana a indicat in mod expres ca nu contesta aceasta hotarare;

SAU

persoana nu a solicitat rejudecarea cauzei sau promovarea unei cai de atac in intervalul de timp corespunzator;

SAU

3.4. persoana, dupa ce a fost informata in mod expres cu privire la proceduri si la posibilitatea de a se prezenta in persoana la proces, a declarat in mod expres ca renunta la dreptul la o audiere si a indicat in mod expres ca nu contesta cauza.

4. Daca ati bifat caseta de la punctul 3.1b, 3.2, 3.3 sau 3.4 de mai sus, va rugam sa furnizati informatii cu privire la modul in care a fost indeplinita conditia relevanta:

 

 

 

31. La Anexa 4, litera j) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

j) Proceduri care au condus la hotararea de confiscare

Da, persoana a fost prezenta in persoana la procesul in urma caruia a fost emis ordinul de confiscare.

Nu, persoana nu a fost prezenta in persoana la procesul in urma caruia a fost emis ordinul de confiscare.

3. Daca ati bifat casuta de la punctul 2 de mai sus, va rugam confirmati existenta unuia dintre urmatoarele elemente:

3.1a. persoana a fost citata personal la … (ziua/luna/anul) si, prin urmare, informata cu privire la data si locul stabilite pentru procesul in urma caruia a fost emis ordinul de confiscare si a fost informata ca poate fi pronuntata o decizie in cazul in care nu se prezinta la proces;

SAU

3.1b. persoana nu a fost citata personal, dar a primit efectiv prin alte mijloace o informare oficiala cu privire la data si locul stabilite pentru procesul in urma caruia a fost emis ordinul de confiscare, in asa fel incat s-a stabilit fara echivoc faptul ca a avut cunostinta de procesul stabilit si a fost informata cu privire la faptul ca poate fi pronuntata o decizie in cazul in care nu se prezinta la proces;

SAU

3.2. avand cunostinta de procesul stabilit, a mandatat un avocat care a fost numit fie de catre persoana in cauza, fie din oficiu, pentru a o apara la proces si a fost intr-adevar aparata de avocatul respectiv la proces;

SAU

3.3. persoanei i s-a inmanat personal hotararea de confiscare la … (ziua/luna/anul) si a fost informata in mod expres cu privire la dreptul la rejudecarea cauzei sau la o cale de atac, in cadrul careia are dreptul de a fi prezenta si care permite ca situatia de fapt a cauzei, inclusiv dovezile noi, sa fie reexaminata si care poate conduce la desfiintarea deciziei initiale; si

persoana a declarat in mod expres ca nu contesta hotararea;

SAU

persoana nu a solicitat rejudecarea cauzei sau promovarea unei cai de atac in intervalul de timp corespunzator.

4. Daca ati bifat caseta de la punctul 3.1b, 3.2 sau 3.3 de mai sus, va rugam sa furnizati informatii cu privire la modul in care a fost indeplinita conditia relevanta:

 

 

 

32. Dupa Anexa 4, se introduc doua noi Anexe, Anexa 5 si 6, care vor avea urmatorul cuprins:

Anexa 5

Certificat

(1)

(a) * Statul emitent: …

* Statul de executare: …

(b) Instanta care a pronuntat hotararea definitiva de condamnare:

Denumirea oficiala: …

Hotararea a fost pronuntata la (mentionati data: zz-ll-aaaa): …

Hotararea a ramas definitiva la (mentionati data: zz-ll-aaaa): …

Numarul de inregistrare al hotararii (daca este cazul): …

(c) Informatii privind autoritatea care poate fi contactata in cazul eventualelor intrebari referitoare la certificat:

1. Tipul autoritatii: Va rugam sa bifati casuta corespunzatoare:

Autoritate centrala: …

Instanta: …

Alta autoritate: …

2. Date de contact ale autoritatii indicate la litera (c):

Denumirea oficiala: …

Adresa: …

Nr. tel.: (prefixul tarii) (prefixul regiunii/orasului): …

Nr. fax: (prefixul tarii) (prefixul regiunii/orasului): …

Adresa e-mail (daca e disponibila): …

3. Limbile in care este posibil sa se comunice cu autoritatea:

4. Datele de contact ale persoanei/persoanelor ce trebuie contactate in vederea obtinerii de informatii suplimentare in scopul executarii hotararii judecatoresti sau obtinerii unui acord privind procedurile de transferare (nume, titlu/grad, nr. tel, nr. fax, adresa e-mail), daca difera de cele de la nr. 2: …

(1) Prezentul certificat trebuie sa fie scris sau tradus intr-una din limbile oficiale ale statului membru de executare sau in orice alta limba acceptata de respectivul stat.

 (d) Informatii privind persoana asupra careia s-a pronuntat condamnarea:

Nume: …

Prenume: …

Numele inainte de casatorie, dupa caz: …

Alte nume, dupa caz: …

Sex: …

Cetatenie …

Codul numeric personal sau numarul de asigurare sociala (dupa caz): …

Data nasterii: …

Locul nasterii: …

Ultimele adrese/resedinte cunoscute: …

Limba (limbile) pe care persoana le intelege (daca se cunoaste): …

Persoana condamnata se afla::

in statul emitent si urmeaza sa fie transferata in statul de executare.

in statul de executare, iar executarea urmeaza sa aiba loc in acel stat.

Informatii suplimentare de furnizat, daca sunt disponibile si daca este cazul:

1. Fotografia si amprentele persoanei si/sau date de contact ale persoanei care urmeaza a fi contactata in vederea obtinerii respectivelor informatii:

2. Tipul si numarul cartii de identitate sau pasaportului persoanei condamnate:

3. Tipul si numarul permisului de sedere al persoanei condamnate:

4. Alte informatii relevante privind familia persoanei condamnate si legaturile sociale sau profesionale cu statul de executare:

(e) Cerere de arestare preventiva formulata de statul emitent (in cazul in care persoana condamnata se afla in statul de executare):

Statul emitent solicita statului de executare sa aresteze persoana condamnata sau sa ia orice alte masuri pentru a se asigura ca persoana condamnata ramane pe teritoriul sau, pana la pronuntarea hotararii de recunoastere si de executare a pedepsei.

Statul emitent a solicitat deja statului de executare sa aresteze persoana condamnata sau sa ia orice alte masuri pentru a se asigura ca persoana condamnata ramane pe teritoriul sau, pana la pronuntarea hotararii de recunoastere si de executare a pedepsei. Va rugam sa specificati denumirea autoritatii statului emitent care a luat decizia privind cererea de arestare a persoanei (daca este cazul si daca informatia este disponibila):

 (f) Legatura cu un mandat european de arestare (MEA) emis anterior:

A fost emis un mandat european de arestare in scopul executarii unei pedepse sau a unei masuri de siguranta privative de libertate, iar statul membru de executare se angajeaza sa execute pedeapsa sau masura de siguranta privativa de libertate [articolul 4 alineatul (6) din Decizia-cadru MEA].

Data emiterii MEA si numarul de inregistrare, daca este cazul:

Numele autoritatii care a emis MEA: …

Data deciziei (mandatului) de executare a pedepsei si numarul de inregistrare, daca este cazul:.

Numele autoritatii care a emis decizia (mandatul) de executare a pedepsei:

A fost emis un MEA in scopul urmaririi unei persoane care este resortisant sau rezident al statului de executare, iar statul de executare a predat respectiva persoana cu conditia ca persoana sa fie returnata statului de executare pentru a executa pedeapsa sau masura de siguranta privativa de libertate aplicata acesteia in statul membru emitent [articolul 5 alineatul (3) din Decizia-cadru MEA].

Data hotararii de predare a persoanei: …

Numele autoritatii care a emis decizia de predare: …

Numarul de inregistrare al hotararii, daca este disponibil: …

Data predarii persoanei, daca se cunoaste: …

(g) Motivele transmiterii hotararii judecatoresti si a certificatului [in cazul in care ati completat rubrica (f), nu este necesar sa completati aceasta rubrica]:

Hotararea judecatoreasca si certificatul sunt transmise statului de executare deoarece autoritatea emitenta constata ca executarea pedepsei de catre statul de executare ar servi scopului de a facilita reabilitarea sociala a persoanei condamnate si:

(a) Statul de executare este statul de cetatenie al persoanei condamnate, in care aceasta locuieste.

(b) Statul de executare este statul de cetatenie al persoanei condamnate, in care persoana condamnata va fi deportata de indata ce este exonerata de executarea pedepsei in temeiul unui ordin de expulzare sau de deportare inclus in hotararea judecatoreasca sau intr-o decizie judecatoreasca sau administrativa sau in orice alta masura luata ca urmare a respectivei hotarari. Daca ordinul de expulzare sau de deportare nu este inclus in hotararea judecatoreasca, va rugam sa specificati numele autoritatii care a emis ordinul, data emiterii si numarul de inregistrare, daca este disponibil: …

(c) Statul de executare este un stat, altul decat cel mentionat la litera (a) sau (b), a carui autoritate competenta este de acord cu transmiterea hotararii judecatoresti si a certificatului catre statul respectiv.

(d) Statul de executare a transmis o notificare conform articolului 4 alineatul (7) din decizia-cadru si:

se confirma ca, dupa cunostinta autoritatii competente a statului emitent, persoana condamnata traieste si a avut resedinta legala in mod continuu pe o perioada de cel putin cinci ani in statul de executare si va pastra dreptul de resedinta permanenta in respectivul stat, sau

se confirma ca persoana condamnata este un resortisant al statului de executare.

 (h) Hotararea de condamnare:

1. Hotararea se refera, in total, la … infractiuni.

Rezumatul faptelor si o descriere a imprejurarilor in care a(u) fost comisa (comise) infractiunea (infractiunile), inclusiv data, ora si locul; precum si natura implicarii persoanei condamnate:

Natura si incadrarea juridica a infractiunii (infractiunilor), precum si dispozitiile legale aplicabile pe baza carora s-a pronuntat hotararea judecatoreasca:

2. In masura in care infractiunea (infractiunile) identificata (identificate) la litera (h) subpunctul 1 reprezinta una sau mai multe din urmatoarele infractiuni, astfel cum este prevazut de dreptul intern al statului emitent, care sunt pedepsite in statul emitent cu o pedeapsa sau o masura de siguranta privativa de libertate a caror durata maxima este de cel putin trei ani, va rugam sa confirmati prin bifarea casutei (casutelor) corespunzatoare:

participare la un grup criminal organizat;

terorism;

trafic de persoane;

exploatarea sexuala a copiilor si pornografia infantila;

traficul ilicit de droguri si substante psihotrope;

traficul ilicit de arme, munitii si substante explozive;

coruptia;

frauda, inclusiv frauda care aduce atingere intereselor financiare ale Comunitatilor Europene, in sensul Conventiei privind protejarea intereselor financiare ale Comunitatilor Europene din 26 iulie 1995;

spalarea produselor infractiunii;

falsificarea, inclusiv contrafacerea monedei euro;

fapte legate de criminalitatea informatica;

infractiunile impotriva mediului, inclusiv traficul ilicit de specii animale pe cale de disparitie si traficul ilicit de specii si soiuri de plante pe cale de disparitie;

facilitarea intrarii si a sederii ilegale;

omor, vatamare corporala grava;

trafic ilicit de organe si tesuturi umane;

rapire, lipsire de libertate in mod ilegal si luare de ostateci;

rasism si xenofobie;

furt organizat sau armat;

trafic ilicit de bunuri culturale, inclusiv antichitati si opere de arta;

inselaciune;

talharie si extorcare de fonduri;

contrafacerea si pirateria produselor;

falsificarea de acte oficiale si uz de fals;

falsificarea mijloacelor de plata;

traficul ilicit de substante hormonale si de alti factori de crestere;

traficul ilicit de materiale nucleare si radioactive;

trafic de vehicule furate;

viol;

incendiere cu intentie;

crime care tin de competenta Curti Penale Internationale;

sechestrare ilegala de aeronave/nave;

sabotaj.

3. In masura in care infractiunea (infractiunile) indicata (indicate) la subpunctul 1 nu este (sunt) acoperita (acoperite) de subpunctul 2 sau daca hotararea si certificatul sunt transmise statului membru, care a declarat ca va verifica dubla incriminare [articolul 7 alineatul (4) din decizia-cadru], va rugam sa descrieti pe larg infractiunea (infractiunile) in cauza:

 (i) Stadiul hotararii de condamnare:

1. Specificati daca persoana a fost prezenta in persoana la procesul in urma caruia a fost pronuntata hotararea:

Da, persoana a fost prezenta in persoana la procesul in urma caruia a fost pronuntata hotararea.

Nu, persoana nu a fost prezenta in persoana la procesul in urma caruia a fost pronuntata hotararea

3. Daca ati bifat caseta de la punctul 2 de mai sus, va rugam confirmati existenta unuia dintre urmatoarele elemente:

3.1a. persoana a fost citata personal la … (ziua/luna/anul) si, prin urmare, informata cu privire la data si locul stabilite pentru procesul in urma caruia a fost pronuntata hotararea si a fost informata ca poate fi pronuntata o hotarare in cazul in care nu se prezinta la proces;

SAU

3.1b. persoana nu a fost citata personal, dar a primit efectiv prin alte mijloace o informare oficiala cu privire la data si locul stabilite pentru procesul in urma caruia a fost pronuntata decizia, in asa fel incat s-a stabilit fara echivoc faptul ca a avut cunostinta de proces si a fost informata cu privire la faptul ca poate fi pronuntata o hotarare in cazul in care nu se prezinta la proces;

SAU

3.2. avand cunostinta de procesul stabilit, a mandatat un avocat care a fost numit fie de catre persoana in cauza, fie din oficiu, pentru a o apara la proces si a fost intr-adevar aparata de avocatul respectiv la proces;

SAU

3.3. persoanei i s-a inmanat personal hotararea la … (ziua/luna/anul) si a fost informata in mod expres cu privire la dreptul la rejudecarea cauzei sau la o cale de atac, in cadrul careia are dreptul de a fi prezenta si care permite ca situatia de fapt a cauzei, inclusiv dovezile noi, sa fie reexaminata si care poate conduce la desfiintarea deciziei initiale; si

persoana a declarat in mod expres ca nu contesta aceasta hotarare;

SAU

persoana nu a solicitat rejudecarea cauzei sau promovarea unei cai de atac in intervalul de timp corespunzator.

4. Daca ati bifat caseta de la punctul 3.1b, 3.2 sau 3.3 de mai sus, va rugam sa furnizati informatii cu privire la modul in care a fost indeplinita conditia relevanta:

 2. Detalii privind durata pedepsei:

2.1. Durata totala a pedepsei (in zile): …

2.2. Perioada totala a pedepsei privative de libertate deja executate in raport cu pedeapsa in legatura cu care a fost emisa hotararea judecatoreasca (in zile):

… la data de (…) (specificati data pe baza careia s-a facut calculul: zz-ll-aaaa): …

2.3. Numarul de zile care urmeaza sa fie dedus din durata totala a pedepsei din alte motive decat cel mentionat la punctul 2.2 (de exemplu, amnistii, gratieri sau masuri de clementa etc., deja acordate in legatura cu pedeapsa): …, la data de (…) (specificati data pe baza careia s-a facut calculul: zz-ll-aaaa): …

2.4. Data expirarii pedepsei in statul emitent:

Nu se aplica, deoarece persoana nu este retinuta in prezent

Persoana este retinuta in prezent, iar pedeapsa, conform dreptului intern al statului emitent, va fi fost executata complet pana la (specificati data: zz-ll-aaaa) (1): …

3. Tipul pedepsei:

pedeapsa privativa de libertate

masura privativa de libertate (va rugam sa specificati):

(j) Informatii privind eliberarea inainte de termen sau conditionata:

1. Conform dreptului intern al statului emitent, persoana condamnata are dreptul sa fie eliberata inainte de termen sau conditionat, dupa executarea:

a jumatate din pedeapsa

a doua treimi din pedeapsa

a altei fractiuni din pedeapsa (va rugam sa specificati):

2. Autoritatea competenta a statului emitent solicita sa fie informata cu privire la:

dispozitiile aplicabile ale dreptului intern al statului de executare privind eliberarea inainte de termen sau conditionata a persoanei condamnate;

inceputul si sfarsitul perioadei eliberarii inainte de termen sau conditionate.

(1) „Va rugam sa introduceti aici data pana la care pedeapsa va fi fost executata in intregime (fara a lua in considerare posibilitatile de eliberare inainte de termen si/sau conditionata de orice natura) in cazul in care persoana s-ar afla in statul emitent.”

 (k) Avizul persoanei condamnate:

1. Persoana condamnata nu a putut fi audiata deoarece se afla deja in statul de executare.

2. Persoana condamnata se afla in statul emitent si:

a. a solicitat transmiterea hotararii judecatoresti si a certificatului

a fost de acord cu transmiterea hotararii judecatoresti si a certificatului

nu a fost de acord cu transmiterea hotararii judecatoresti si a certificatului (specificati motivele invocate de persoana condamnata):

b. Avizul persoanei condamnate se afla in anexa.

Avizul persoanei condamnate a fost transmis statului de executare la (specificati data: zz-ll-aaaa): …

(l) Alte informatii relevante pentru caz (informatii optionale):

(m) Informatii finale:

Textul hotararii (hotararilor) judecatoresti se anexeaza la certificat (1).

Semnatura autoritatii care emite certificatul si/sau a reprezentantului sau care certifica

Nume: …

Functia detinuta (titlu/grad): …

Data: …

Stampila oficiala (daca este cazul) …

(1) Autoritatea competenta a statului emitent trebuie sa anexeze cauzei toate hotararile judecatoresti care sunt necesare pentru a avea toate informatiile privind pedeapsa definitiva care urmeaza a fi executata. Se pot anexa, de asemenea, eventualele traduceri disponibile ale hotararii (hotararilor) judecatoresti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANEXA II

NOTIFICAREA PERSOANEI CONDAMNATE

Prin prezenta vi se aduce la cunostinta decizia … (autoritate competenta a statului emitent) de a transmite hotararea … (instanta competenta a statului emitent) din data de … (data hotararii judecatoresti) … (numar de inregistrare; daca este cazul) catre … (statul de executare) in scopul recunoasterii si executarii de catre acesta a pedepsei aplicate prin hotararea mentionata, in conformitate cu legislatia nationala de punere in aplicare a Deciziei-cadru 2008/909/JAI a Consiliului din 27 noiembrie 2008 privind aplicarea principiului recunoasterii reciproce a hotararilor judecatoresti in materie penala care impun pedepse sau masuri privative de libertate in scopul executarii lor in Uniunea Europeana.

Executarea pedepsei va fi reglementata de legea … (statul de executare). Autoritatile statului respectiv vor avea competenta de a decide cu privire la procedurile de executare si de a dispune toate masurile aferente, inclusiv cu privire la motivele eliberarii inainte de termen sau conditionate.

Autoritatea competenta din … (statul de executare) trebuie sa deduca perioada totala a pedepsei privative de libertate deja executate in raport cu pedeapsa din durata totala a pedepsei privative de libertate care trebuie executata. Sanctiunea poate fi adaptata de catre autoritatea competenta din … (statul de executare) numai daca este incompatibila, prin natura sau durata sa, cu legislatia statului respectiv. Sanctiunea adaptata nu trebuie, prin natura sau durata sa, sa fie mai dura decat pedeapsa aplicata in … (statul emitent).

 

 

 

Anexa 6

Certificat

(a) Statul de condamnare:

      Statul de executare:

(b) Instanta care a pronuntat hotararea prin care se aplica o condamnare cu suspendare, o condamnare cu amanarea aplicarii pedepsei sau o sanctiune alternativa:

Denumirea oficiala:

Va rugam sa precizati daca informatiile suplimentare cu privire la hotararea judecatoreasca au fost obtinute prin intermediul:

instantei sus-mentionate

autoritatii centrale; in cazul in care ati bifat aceasta caseta, va rugam sa specificati denumirea respectivei autoritati centrale:

altei autoritati competente; in cazul in care ati bifat aceasta caseta, va rugam sa specificati denumirea oficiala a respectivei autoritati:

Datele de contact ale instantei/autoritatii centrale/altei autoritati competente

Adresa:

Nr. tel.: (prefixul tarii) (prefixul regiunii/localitatii)

Nr. fax: (prefixul tarii) (prefixul regiunii/localitatii)

Datele persoanei (persoanelor) de contact

Numele:

Prenumele:

Functia (titlu/grad):

Nr. tel.: (prefixul tarii) (prefixul regiunii/localitatii)

Nr. fax: (prefixul tarii) (prefixul regiunii/localitatii)

E-mail (in cazul in care exista):

Limbile care pot fi utilizate pentru comunicare:

(c) Autoritatea care a emis decizia de probatiune (dupa caz)

Denumirea oficiala:

Va rugam sa precizati daca informatiile suplimentare cu privire la decizia de probatiune au fost obtinute prin intermediul:

autoritatii sus-mentionate

autoritatii centrale; in cazul in care ati bifat aceasta caseta, va rugam sa specificati denumirea oficiala a respectivei autoritati centrale in cazul in care aceasta informatie nu este prevazuta deja la litera (b):

altei autoritati competente; in cazul in care ati bifat aceasta caseta, va rugam sa specificati denumirea oficiala a respectivei autoritati:

Datele de contact ale autoritatii, ale autoritatii centrale sau ale altei autoritati competente, in cazul in care aceasta informatie nu este prevazuta deja la litera (b)

Adresa:

Nr. tel.: (prefixul tarii) (prefixul regiunii/localitatii)

Nr. fax: (prefixul tarii) (prefixul regiunii/localitatii)

Datele persoanei (persoanelor) de contact:

Numele:

Prenumele:

Functia (titlu/grad):

Nr. tel.: (prefixul tarii) (prefixul regiunii/localitatii)

Nr. fax: (prefixul tarii) (prefixul regiunii/localitatii)

E-mail (in cazul in care exista):

Limbile care pot fi utilizate pentru comunicare:

(1) Prezentul certificat trebuie completat sau tradus in limba oficiala sau in una dintre limbile oficiale ale statului membru de executare sau in orice alta limba oficiala a institutiilor Uniunii Europene acceptata de respectivul stat.

 (d) Autoritatea competenta pentru supravegherea masurilor de probatiune sau a sanctiunilor alternative

Autoritatea din statul de condamnare competenta pentru supravegherea masurilor de probatiune sau a sanctiunilor alternative:

instanta/autoritatea mentionata la litera (b)

autoritatea mentionata la litera (c)

alta autoritate (va rugam sa specificati denumirea oficiala a acesteia):

Va rugam sa indicati autoritatea care trebuie contactata pentru a obtine informatii suplimentare in scopul supravegherii masurilor de probatiune sau a sanctiunilor alternative:

autoritatea sus-mentionata

autoritatea centrala in cazul in care ati bifat aceasta caseta, va rugam sa specificati denumirea oficiala a respectivei autoritati centrale in cazul in care aceasta informatie nu este deja prevazuta la litera (b) sau (c):

Datele de contact ale autoritatii sau ale autoritatii centrale, in cazul in care aceasta informatie nu este prevazuta deja la litera (b) sau (c)

Adresa:

Nr. tel.: (prefixul tarii) (prefixul regiunii/localitatii)

Nr. fax: (prefixul tarii) (prefixul regiunii/localitatii)

Datele persoanei (persoanelor) de contact:

Numele:

Prenumele:

Functia (titlu/grad):

Nr. tel.: (prefixul tarii) (prefixul regiunii/localitatii)

Nr. fax: (prefixul tarii) (prefixul regiunii/localitatii)

E-mail (in cazul in care exista):

Limbile care pot fi utilizate pentru comunicare:

(e) Informatii referitoare la persoana fizica cu privire la care a fost pronuntata o hotarare judecatoreasca si, dupa caz, o decizie de probatiune:

Numele:

Prenumele:

Numele inainte de casatorie, dupa caz:

Alias, dupa caz:

Sexul:

Cetatenia:

Codul numeric personal sau numarul de asigurare sociala (in cazul in care exista):

Data nasterii:

Locul nasterii:

Ultimele adrese/resedinte cunoscute (in cazul in care exista):

in statul de condamnare:

in statul de executare:

in alt stat:

Limba (limbile) pe care o (le) intelege (in cazul in care informatia este disponibila):

Va rugam sa furnizati urmatoarele informatii, in cazul in care acestea sunt disponibile:

Tipul si numarul actului (actelor) de identitate al (ale) persoanei condamnate (carte de identitate, pasaport):

Tipul si numarul permisului de sedere al persoanei condamnate in statul de executare:

 (f) Informatii privind statul membru caruia ii sunt transmise hotararea judecatoreasca si, dupa caz, decizia de probatiune impreuna cu certificatul:

Hotararea judecatoreasca si, dupa caz, decizia de probatiune impreuna cu certificatul sunt transmise statului de executare indicat la litera (a) din urmatorul motiv:

persoana condamnata isi are resedinta legala obisnuita in statul de executare si s-a intors sau intentioneaza sa se intoarca in acel stat

persoana condamnata s-a mutat sau intentioneaza sa se mute in statul de executare din urmatorul (urmatoarele) motiv (motive) (va rugam sa bifati caseta corespunzatoare):

persoanei condamnate i-a fost oferit un contract de munca in statul de executare;

persoana condamnata este unul dintre membrii familiei unui rezident legal obisnuit al statului de executare;

persoana condamnata are intentia de a urma studii sau o formare profesionala pe teritoriul statului de executare;

altele motive (va rugam sa le specificati):

(g) Precizari privind hotararea judecatoreasca si, dupa caz, decizia de probatiune

Hotararea judecatoreasca a fost pronuntata la (data: ZZ-LL-AAAA):

Dupa caz, decizia de probatiune a fost emisa la (data: ZZ-LL-AAAA):

Hotararea judecatoreasca a devenit definitiva la (data: ZZ-LL-AAAA):

Dupa caz, decizia de probatiune a devenit definitiva la (data: ZZ-LL-AAAA):

Executarea hotararii judecatoresti a inceput la (in cazul in care aceasta data este diferita de data la care hotararea judecatoreasca a devenit definitiva) (data: ZZ-LL-AAAA):

Dupa caz, executarea deciziei de probatiune a inceput la (in cazul in care aceasta data este diferita de data la care hotararea judecatoreasca a devenit definitiva) (data: ZZ-LL-AAAA):

Numarul cauzei in care a fost pronuntata hotararea judecatoreasca (in cazul in care este disponibil):

Dupa caz, numarul cauzei in care a fost pronuntata decizia de probatiune (in cazul in care este disponibil):

1. Hotararea judecatoreasca priveste un numar total de: … infractiuni.

Rezumatul faptelor si descrierea circumstantelor in care a fost comisa (au fost comise) infractiunea (infractiunile), inclusiv data si locul comiterii infractiunii si natura implicarii persoanei condamnate:

Natura si caracterizarea juridica a infractiunii (infractiunilor) si dispozitiile legale aplicabile, in temeiul carora a fost pronuntata hotararea judecatoreasca:

2. In cazul in care infractiunea (infractiunile) mentionata (mentionate) la punctul 1 constituie una sau mai multe dintre urmatoarele infractiuni, astfel cum sunt definite in legea statului de condamnare, care sunt pedepsite in statul de condamnare printr-o pedeapsa cu inchisoarea sau printr-o masura privativa de libertate cu durata maxima de cel putin trei ani, va rugam sa confirmati bifand caseta (casetele) corespunzatoare:

apartenenta la un grup infractional organizat

terorism

trafic de fiinte umane

exploatarea sexuala a copiilor si pornografie infantila

trafic ilicit de substante narcotice si substante psihotrope

trafic ilicit de arme, munitii si explozivi

coruptie

frauda, inclusiv cea care afecteaza interesele financiare ale Comunitatilor Europene in sensul Conventiei din 26 iulie 1995 privind protectia intereselor financiare ale Comunitatilor Europene

spalarea banilor proveniti din savarsirea de infractiuni

falsificarea de bani, inclusiv falsificarea monedei euro

criminalitate informatica

infractiuni de mediu, inclusiv trafic ilicit de specii animale pe cale de disparitie si trafic de specii si soiuri de plante pe cale de disparitie

facilitarea intrarii si a sederii ilegale

omucidere, vatamare corporala grava

trafic ilicit de organe si tesuturi umane

rapire, lipsire de libertate in mod ilegal si luare de ostateci

rasism si xenofobie

jafuri organizate sau armate

trafic ilicit de bunuri culturale, inclusiv antichitati si opere de arta

inselaciune

deturnare de fonduri

contrafacerea de produse si pirateria

falsificarea documentelor administrative si uzul de fals

falsificarea mijloacelor de plata

trafic ilicit de substante hormonale si alti factori de crestere

trafic ilicit de materiale nucleare sau radioactive

trafic de vehicule furate

viol

incendiere voluntara

infractiuni de competenta Curtii Penale Internationale

sechestrarea ilegala a aeronavelor/navelor

sabotaj

3. In masura in care infractiunea (infractiunile) identificata (identificate) la punctul 1 nu este (sunt) enumerata (enumerate) la punctul 2 sau daca hotararea si, dupa caz, decizia de probatiune, precum si certificatul sunt transmise unui stat membru, care a declarat ca va verifica dubla incriminare [articolul 10 alineatul (4) din decizia-cadru], va rugam sa descrieti pe larg infractiunea (infractiunile) in cauza:

"(h) Specificati daca persoana a fost prezenta in persoana la procesul in urma caruia a fost pronuntata decizia:

Da, persoana a fost prezenta in persoana la procesul in urma caruia a fost pronuntata decizia.

Nu, persoana nu a fost prezenta in persoana la procesul in urma caruia a fost pronuntata decizia.

3. Daca ati bifat caseta de la punctul 2 de mai sus, va rugam confirmati existenta unuia dintre urmatoarele elemente:

3.1a. persoana a fost citata personal la … (ziua/luna/anul) si, prin urmare, informata cu privire la data si locul stabilite pentru procesul in urma caruia a fost pronuntata hotararea si a fost informata ca poate fi pronuntata o hotarare in cazul in care nu se prezinta la proces;

SAU

3.1b. persoana nu a fost citata personal, dar a primit efectiv prin alte mijloace o informare oficiala cu privire la data si locul stabilite pentru procesul in urma caruia a fost pronuntata hotararea, in asa fel incat s-a stabilit fara echivoc faptul ca a avut cunostinta de proces si a fost informata cu privire la faptul ca poate fi pronuntata o hotarare in cazul in care nu se prezinta la proces;

SAU

3.2. avand cunostinta de proces, a mandatat un avocat care a fost numit fie de catre persoana in cauza, fie din oficiu, pentru a o apara la proces si a fost intr-adevar aparata de avocatul respectiv la proces;

SAU

3.3. persoanei i s-a inmanat personal hotararea la … (ziua/luna/anul) si a fost informata in mod expres cu privire la dreptul la rejudecarea cauzei sau la o cale de atac, in cadrul careia are dreptul de a fi prezenta si care permite ca situatia de fapt a cauzei, inclusiv dovezile noi, sa fie reexaminata si

persoana a declarat in mod expres ca nu contesta aceasta decizie;

SAU

persoana nu a solicitat rejudecarea cauzei sau promovarea unei cai de atac in intervalul de timp corespunzator.

4. Daca ati bifat caseta de la punctul 3.1b, 3.2 sau 3.3 de mai sus, va rugam sa furnizati informati cu privire la modul in care a fost indeplinita conditia relevanta:

 (i) Precizari privind natura pedepsei aplicate prin hotararea judecatoreasca sau, dupa caz, prin decizia de probatiune

1. Acest certificat se refera la o:

Condamnare cu suspendare (= o pedeapsa cu inchisoarea sau o masura privativa de libertate a carei executare este suspendata conditionat, integral sau partial, in momentul pronuntarii sentintei)

Condamnare cu amanarea executarii pedepsei:

executarea unei pedepse a fost amanata conditionat, prin impunerea uneia sau a mai multor masuri de probatiune

una sau mai multe masuri de probatiune au fost impuse in locul unei pedepse cu inchisoarea sau al unei masuri privative de libertate

Pedeapsa alternativa:

hotararea judecatoreasca implica o pedeapsa cu inchisoarea sau o alta masura privativa de libertate care trebuie executata in caz de nerespectare a obligatiei (obligatiilor) sau a instructiunii (instructiunilor) respective

hotararea judecatoreasca nu implica o pedeapsa cu inchisoarea sau o masura privativa de libertate care trebuie executata in caz de nerespectare a obligatiei (obligatiilor) sau a instructiunii (instructiunilor) respective

Liberare conditionata (= eliberarea inainte de termen a unei persoane condamnate dupa ispasirea partiala a pedepsei cu inchisoarea sau a unei masuri privative de libertate)

2. Informatii suplimentare

2.1. Persoana condamnata s-a aflat in detentie anterioara condamnarii in urmatoarea perioada:

2.2. Persoana a executat o pedeapsa cu inchisoarea/masura privativa de libertate in cursul urmatoarei perioade (se completeaza numai in cazul liberarii conditionate):

2.3. In cazul unei condamnari cu suspendare:

durata perioadei de detentie impuse care a fost suspendata conditionat:

durata perioadei de suspendare:

2.4. In cazul in care informatia este disponibila, durata privarii de libertate care trebuie executata

revocarea suspendarii executarii hotararii judecatoresti;

revocarea deciziei privind liberarea conditionata; sau

incalcarea sanctiunii alternative (in cazul in care hotararea judecatoreasca implica o pedeapsa cu inchisoarea sau o alta masura privativa de libertate care trebuie executata in cazul de unei astfel de incalcari):

 (j) Precizari privind durata si natura masurii (masurilor) de probatiune sau ale sanctiunii (sanctiunilor) alternative

1. Durata totala a supravegherii masurii (masurilor) de probatiune sau a sanctiunii (sanctiunilor) alternative:

2. Dupa caz, durata fiecarei obligatii individuale impuse in cadrul masurii (masurilor) de probatiune sau al sanctiunii (sanctiunilor) alternative:

3. Durata intregului termen de incercare (in cazul in care difera de durata indicata la punctul 1):

4. Natura masurii (masurilor) de probatiune sau a sanctiunii (sanctiunilor) alternative (este posibila bifarea mai multor casete):

obligatia persoanei condamnate de a informa o anumita autoritate cu privire la orice schimbare a resedintei sau a locului de munca

obligatia de a nu intra in anumite localitati, locuri sau zone definite din statul de condamnare sau de executare

obligatia continand limitari in ceea ce priveste parasirea teritoriului statului de executare

dispozitii privind comportamentul, resedinta, educatia si formarea, activitatile din timpul liber sau continand modalitatile de desfasurare a unei activitati profesionale ori limitari in acest sens

obligatia de a se prezenta la date stabilite in fata unei anumite autoritati

obligatia de a evita contactul cu anumite persoane

obligatia de a evita contactul cu anumite obiecte, care au fost utilizate sau sunt susceptibile de a fi utilizate de catre persoana condamnata in scopul comiterii unei fapte penale

obligatia de a repara din punct de vedere financiar prejudiciul cauzat de infractiune si/sau obligatia de a furniza o dovada a indeplinirii acestei obligatii

obligatia de a presta activitati in folosul comunitatii

obligatia de a coopera cu un agent de supraveghere (consilier de probatiune) sau cu un reprezentant al unui serviciu social care are responsabilitati in ceea ce priveste persoanele condamnate

obligatia de a urma un tratament terapeutic sau de dezintoxicare

alte masuri pe care statul de executare este pregatit sa le supravegheze, in conformitate cu o notificare efectuata in temeiul articolului 4 alineatul (2) din decizia-cadru

5. Va rugam sa furnizati o descriere detaliata a masurii (masurilor) de probatiune sau a sanctiunii (sanctiunilor) alternative mentionate la punctul 4:

6. Va rugam sa bifati urmatoarea caseta in cazul in care sunt disponibile rapoarte relevante privind masurile de supraveghere:

In cazul in care ati bifat aceasta caseta, va rugam sa indicati in ce limba au fost redactate rapoartele in cauza:

(k) Alte circumstante relevante pentru cauza, inclusiv informatii relevante cu privire la condamnarile anterioare sau la motivele specifice care au determinat impunerea unei (unor) masuri de probatiune sau a unei (unor) sanctiuni alternative (informatii optionale):

Textul hotararii judecatoresti si, dupa caz, al deciziei de probatiune sunt anexate certificatului.

Semnatura autoritatii care emite certificatul si/sau semnatura reprezentantului acesteia pentru a confirma acuratetea continutului certificatului:

Nume:

Functia (titlu/grad):

Data:

Numarul cauzei (in cazul in care exista):

stampila oficiala (dupa caz):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANEXA II

FORMULAR

mentionat la articolul 17 din Decizia-cadru 2008/947/JAI a Consiliului din 27 noiembrie 2008 privind aplicarea principiului recunoasterii reciproce in cazul hotararilor judecatoresti si al deciziilor de probatiune in vederea supravegherii masurilor de probatiune si a sanctiunilor alternative

RAPORTAREA INCALCARII UNEI MASURI DE PROBATIUNE, A UNEI SANCTIUNI ALTERNATIVE SAU A ORICAROR ALTE CONSTATARI

(a) Detalii privind identitatea persoanei supuse supravegherii:

Numele:

Prenumele:

Numele inainte de casatorie, dupa caz:

Alias, dupa caz:

Sexul:

Cetatenia:

Codul numeric personal sau numarul de asigurare sociala (in cazul in care exista):

Data nasterii:

Locul nasterii:

Adresa:

Limba (limbile) pe care o (le) intelege (in cazul in care informatia este disponibila):

(b) Date privind hotararea judecatoreasca si, dupa caz, decizia referitoare la condamnarea cu suspendare la condamnarea cu amanarea aplicarii pedepsei, la pedeapsa alternativa sau la eliberarea conditionata:

Hotarare judecatoreasca pronuntata la:

Numarul cauzei (in cazul in care exista):

Dupa caz, decizia de probatiune emisa la:

Numarul cauzei (in cazul in care exista):

Instanta care a emis hotararea judecatoreasca

Denumirea oficiala:

Adresa:

Dupa caz, autoritatea care a emis decizia de probatiune

Denumirea oficiala:

Adresa:

Certificat emis la data de:

Autoritatea care a emis certificatul:

Numarul cauzei (in cazul in care exista):

(c) Date privind autoritatea responsabila pentru supravegherea masurii (masurilor) de probatiune sau a sanctiunii (sanctiunilor) alternative:

Denumirea oficiala a autoritatii:

Numele persoanei de contact:

Functia (titlu/grad):

Adresa:

Tel. (prefixul tarii) (prefixul regiunii)

Fax (prefixul tarii) (prefixul regiunii)

E-mail:

 (d) Masura (masuri) de probatiune sau sanctiune (sanctiuni) alternativa (alternative):

Persoana mentionata la litera (a) incalca urmatoarea (urmatoarele) obligatie (obligatii) sau instructiune (instructiuni):

obligatia persoanei condamnate de a informa o anumita autoritate cu privire la orice schimbare a resedintei sau a locului de munca

obligatia de a nu intra in anumite localitati, locuri sau zone definite din statul de condamnare sau statul de executare

obligatia continand limitari in ceea ce priveste parasirea teritoriului statului de executare

dispozitii privind comportamentul, resedinta, educatia si formarea, activitatile din timpul liber sau continand modalitatile de desfasurare a unei activitati profesionale ori limitari in acest sens

obligatia de a se prezenta la date stabilite in fata unei anumite autoritati

obligatia de a evita contactul cu anumite persoane

obligatia de a evita contactul cu anumite obiecte, care au fost utilizate sau sunt susceptibile de a fi utilizate de catre persoana condamnata in scopul comiterii unei fapte penale

obligatia de a repara din punct de vedere financiar prejudiciul cauzat de infractiune si/sau obligatia de a furniza o dovada a indeplinirii acestei obligatii

obligatia de a presta activitati in folosul comunitatii

obligatia de a coopera cu un agent de supraveghere (consilier de probatiune) sau cu un reprezentant al unui serviciu social care are responsabilitati in ceea ce priveste persoanele condamnate

obligatia de a urma un tratament terapeutic sau de dezintoxicare

alte masuri:

(e) Descrierea incalcarii (incalcarilor) (locul, data si circumstantele specifice):

(f) Alte constatari (in cazul in care exista):

Descrierea constatarilor:

(g) Datele persoanei de contact in cazul in care este necesara obtinerea de informatii suplimentare privind incalcarea:

Numele:

Prenumele:

Adresa:

Nr. tel. (prefixul tarii) (prefixul regiunii/localitatii)

Fax (prefixul tarii) (prefixul regiunii/localitatii)

E-mail (in cazul in care exista):

Semnatura autoritatii care emite formularul si/sau semnatura reprezentantului acesteia pentru a confirma corectitudinea continutului formularului:

Nume:

Functia (titlu/grad):

Data:

Stampila oficiala (dupa caz):