Anexa nr. 1 la HG nr. 691/2015

 

PROCEDURA
de monitorizare a modului de crestere si ingrijire a copilului cu parinti plecati la munca in strainatate si serviciile de care acestia pot beneficia

 

Art. 1. - Prezenta procedura vizeaza monitorizarea modului de crestere si ingrijire a copilului cu parinti plecati la munca in strainatate, precum si a celor care au revenit in tara dupa o perioada de sedere in strainatate alaturi de parinti mai mare de un an.

 

Art. 2. - (1) Serviciul public de asistenta sociala solicita anual, in ultimul trimestru al anului, unitatilor scolare care functioneaza pe raza lor administrativ-teritoriala, date si informatii cu privire la copiii aflati in urmatoarele situatii:

a) copii cu ambii parinti plecati in strainatate;

b) copii cu parintele unic sustinator plecat in strainatate;

c) copii cu un singur parinte plecat in strainatate;

d) copii reveniti in tara dupa o perioada de sedere in strainatate alaturi de parinti mai mare de un an.

(2) Unitatea scolara are obligatia de a transmite lista nominala a copiilor aflati in situatiile prevazute la alin. (1) in cel mult 15 zile calendaristice de la solicitare. Lista va cuprinde numele si prenumele copilului, numele si prenumele parintilor sau, dupa caz, ale parintelui si adresa de domiciliu a acestuia.

(3) Dupa primirea datelor, serviciul public de asistenta sociala are obligatia de a se deplasa la adresa la care sunt ingrijiti copiii aflati in situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) si de a verifica daca sunt respectate prevederile art. 104-105 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Serviciul public de asistenta sociala are obligatia de a se deplasa si la domiciliul copiilor aflati in situatiile prevazute la alin. (1) lit. c) si d).

(4) In situatia in care constata ca nu exista persoana desemnata potrivit prevederilor art. 104 alin. (2) si (3) din Legea nr. 272/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, serviciul public de asistenta sociala are obligatia de a informa in scris persoana in ingrijirea careia se afla copilul cu privire la prevederile art. 16 alin. (2) din Legea nr. 272/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(5) Persoana care se ocupa de cresterea si ingrijirea unui copil cu parinte/parinti plecat/plecati la munca in strainatate are obligatia de a pune la dispozitia serviciului public de asistenta sociala toate datele si informatiile pe care le detine cu privire la adresa la care pot fi contactati parintii in strainatate si de a face dovada ca mentine legatura cu acestia.

(6) Cu ocazia vizitei la domiciliu reprezentantul serviciului public de asistenta sociala completeaza fisa de identificare a riscurilor prevazuta la art. 7 alin. (1) lit. b) din anexa nr. 2 la hotarare.

 

Art. 3. - (1) In primele 6 luni dupa primirea copiei hotararii de delegare a autoritatii parintesti in conditiile prevederilor art. 105 alin. (9) din Legea nr. 272/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, serviciul public de asistenta sociala realizeaza o data la doua luni vizite la domiciliul persoanelor desemnate de instanta, in vederea informarii si consilierii acestora cu privire la raspunderea pentru cresterea si ingrijirea copilului. Ulterior vizitele vor fi realizate semestrial.

(2) Dupa efectuarea vizitei, reprezentantul serviciului public de asistenta sociala intocmeste un raport privitor la evolutia copilului si a modului in care acesta este ingrijit, care sa cuprinda in mod obligatoriu informatii cu privire la performantele scolare, starea fizica a copilului, grupul de prieteni si anturajul copilului/copiilor. Concluziile evaluarii sunt comunicate si persoanelor desemnate de catre instanta sa se ocupe de cresterea si ingrijirea copilului, care sunt sprijinite in luarea unor masuri in functie de cauzele identificate. In situatia in care in familie sunt ingrijiti mai multi copii se intocmeste un raport unic pe familie, care cuprinde in mod obligatoriu informatii pentru fiecare copil, inclusiv pentru cei care nu sunt de varsta scolara.

(3) In situatia in care se constata scaderea randamentului scolar, invatatorul/dirigintele copilului are obligatia de a solicita sprijinul consilierului scolar si de a anunta in scris reprezentantul serviciului public de asistenta sociala.

(4) In situatia in care in urma evaluarii se constata ca exista suspiciuni de afectare a starii emotionale a copilului, reprezentantul serviciului public de asistenta sociala solicita sprijinul unui psiholog, in vederea includerii acestuia in cadrul unui program de consiliere psihologica. Daca la nivel local nu exista psiholog, reprezentantul serviciului public de asistenta sociala solicita sprijinul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului in vederea facilitarii accesului la servicii de specialitate.

(5) Daca in termen de 3 luni de la inscrierea la scoala a copilului cu parinti plecati la munca in strainatate, situatia scolara si integrarea acestuia in mediul scolar nu se imbunatatesc, invatatorul/dirigintele, cu aprobarea directorului unitatii de invatamant, are obligatia de a solicita sprijinul consilierilor scolari din cadrul centrului judetean de resurse si asistenta educationala sau, dupa caz, centrului Municipiului Bucuresti de resurse si asistenta educational.

(6) In situatia in care in urma vizitelor efectuate potrivit prevederilor alin. (1) se constata degradarea starii de sanatate a copilului care are parintii plecati la munca in strainatate, reprezentantul serviciului public de asistenta sociala are obligatia de a informa in scris medicul de familie si de a solicita sprijinul acestuia in ceea ce priveste verificarea starii de sanatate a acestuia.

(7) In situatia in care in urma vizitelor efectuate potrivit prevederilor alin. (1) se constata afilierea copilului cu parinti plecati la munca in strainatate la un grup de prieteni cu comportament infractional, reprezentantul serviciului public de asistenta sociala are obligatia de a solicita in scris sprijinul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, in vederea oferirii de servicii de specialitate, concomitent cu informarea unitatii scolare la care acesta este inscris si a politiei.

(8) In situatia in care in urma vizitelor efectuate, reprezentantul serviciului public de asistenta sociala intra in contact cu un copil si are suspiciuni asupra unui posibil caz de abuz, neglijare sau rele tratamente, acesta are obligatia de a sesiza de indata directia generala de asistenta sociala si protectia copilului in vederea initierii procedurilor prevazute de lege in astfel de cazuri.

(9) Pentru situatiile prevazute la alin. (3)-(7) reprezentantul serviciului public de asistenta sociala intocmeste planul de servicii.

 

Art. 4. - In vederea sprijinirii familiilor pentru cresterea si ingrijirea copilului cu parinti plecati la munca in strainatate, serviciul public de asistenta sociala indeplineste urmatoarele atributii:

a) urmareste mentinerea relatiilor personale ale copiilor cu parintii care sunt plecati la munca in strainatate;

b) organizeaza programe de educatie parentala destinate parintelui care se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului dupa plecarea celuilalt parinte la munca in strainatate, respectiv persoanelor desemnate a se ocupa de cresterea si ingrijirea copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate, precum si a celor care au revenit in tara dupa o perioada de sedere in strainatate alaturi de parinti mai mare de un an;

c) organizeaza intalniri trimestriale sau ori de cate ori este necesar cu persoanele care se ocupa de cresterea si ingrijirea copiilor, precum si cu parintele care se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului dupa plecarea celui de al doilea parinte la munca in strainatate;

d) faciliteaza si sprijina mentinerea unui contact permanent intre reprezentantii unitatii de invatamant pe care o frecventeaza copilul si persoana in grija caruia acesta a fost lasat de parinti;

e) incurajeaza parintele sau, dupa caz, persoana in grija careia a fost lasat copilul si cadrele didactice sa stabileasca acorduri de invatare, adecvate nevoilor acestora care sa cuprinda in mod explicit scopurile, asteptarile si responsabilitatile ce revin scolii si familiei;

f) sprijina parintele sau, dupa caz, persoana in grija careia a fost lasat copilul in utilizarea unor metode de consiliere care sa faciliteze comunicarea in familie, rezolvarea problemelor etc.