Anexa nr. 2 la Ordinul MFP nr. 417/2015

 

REGULAMENT
de organizare si desfasurare a extragerilor Loteriei bonurilor fiscale

 

1. Dispozitii generale

1.1. Loteria bonurilor fiscale consta in extragerea aleatorie de numere, in vederea acordarii de premii in bani persoanelor fizice rezidente si nerezidente in Romania, definite potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, detinatoare de bonuri fiscale care atesta cumpararea de bunuri sau servicii pe teritoriul Romaniei.

1.2. Loteria bonurilor fiscale se organizeaza lunar, putand fi organizata si ocazional, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale.

 

2. Definitii si abrevieri

2.1. Definitii

2.1.1. urna - mecanism complex cu componente mecanice si electronice produs de o firma specializata pentru extragerea aleatoare de bile atat in regim automat, cat si manual;

2.1.2. bila - sfera din polimeri sintetici cu structura solida, echilibrata din punctul de vedere al greutatii, inscriptionata cu cifre;

2.1.3. inel - cerc din plexiglas, care este folosit pentru aducerea bilei extrase din zona de extragere in zona de prezentare;

2.1.4. bol - sfera din plexiglas transparenta folosita pentru amestecarea bilelor cu ajutorul aerului generat de turbosuflanta;

2.1.5. loader - componenta din plexiglas folosita pentru incarcarea bilelor in urna;

2.1.6. canal colector - componenta din plexiglas folosita pentru prezentarea bilelor extrase;

2.1.7. touchscreen - telecomanda folosita pentru actionarea urnelor;

2.1.8. cantar - instrument de precizie folosit pentru stabilirea greutatii individuale a bilelor.

2.2. Abrevieri C.N.L.R. - S.A. - Compania Nationala „Loteria Romana” - S.A. D.R.V. - Directia retea vanzari S.P.P.L. - Serviciul promovare si produse loteristice B.C.P. - Biroul comunicare protocol M.F.P. - Ministerul Finantelor Publice A.N.A.F. - Agentia Nationala de Administrare Fiscala

 

3. Etapele desfasurarii Loteriei bonurilor fiscale

3.1. Pregatirea urnelor, bilelor si a cantarului pentru trageri (efectuate de coordonatorul tragerii)

3.1.1. Este verificata integritatea bilelor, numarul si asezarea lor in toate seturile de bile care pot fi folosite la tragere.

3.1.2. Se alimenteaza urnele cu curent electric.

3.1.3. Este verificata integritatea si functionarea urnelor prin efectuarea de teste cu bile.

3.1.4. Este scos cantarul din seif si se pozitioneaza pe masa unde va fi efectuata cantarirea cu minimum o ora inaintea procesului de cantarire (pentru aclimatizare si autocalibrare), apoi se caleaza (asezarea la orizontala);

3.1.5. Sunt cantarite bilele in prezenta Comisiei pentru supravegherea efectuarii extragerilor Loteriei bonurilor fiscale (comisia de tragere)

3.1.6. Sunt pregatite toate urnele de tragere (inclusiv cele de rezerva).

3.2. Extragerea variantelor castigatoare pentru Loteria bonurilor fiscale

3.2.1. Se introduc bilele in urne in prezenta comisiei de tragere pentru fiecare faza a Loteriei bonurilor fiscale, dupa cum urmeaza:

3.2.1.1. etapa I - bilele 1, 2, 3 ... 12 aferente lunilor care participa (pentru extragerile ocazionale organizate pentru minimum doua luni) - urna Venus/Topaze;

3.2.1.2. etapa II - bilele de la 1-28/29/30/31 (reprezentand ziua emiterii bonului fiscal aferent lunii pentru care se efectueaza extragerea) - urna Venus;

3.2.1.3. etapa III - bilele de la 0-9 (pentru extragerea cifrelor reprezentand valoarea totala a bonului fiscal) - trei boluri ale urnei Topaze.

3.2.2. Coordonatorul activeaza tabloul de comanda al urnei si se selecteaza numarul de bile care urmeaza sa fie extras, aferent fiecarui joc.

3.2.3. Se extrag in prezenta comisiei de tragere bilele corespunzatoare pentru fiecare etapa:

3.2.3.1. etapa I = 1 bila (luna bonului) - in cazul extragerilor ocazionale;

3.2.3.2. etapa II = 1 bila (ziua bonului);

3.2.3.3. etapa III = 3 bile (valoarea bonului).

3.3. Pregatirea, completarea, semnarea si verificarea proceselor-verbale intocmite cu ocazia tragerilor

3.3.1. Se completeaza de catre coordonator procesele-verbale cu numele si functiile reprezentantilor autoritatilor (M.F.P., A.N.A.F., C.N.L.R. - S.A.), care participa la tragerea din luna respectiva, persoane care sunt stabilite prin ordin de catre ministrul finantelor publice si care participa la tragere conform programarii realizate de catre S.P.P.L. Reprezentantul Ministerului Finantelor Publice indeplineste functia de presedinte al comisiei.

3.3.2. Se instruiesc de catre coordonator membrii comisiei de tragere referitor la modul de completare a proceselor-verbale si la modul de desfasurare a tragerilor.

3.3.3. In timpul tragerilor sunt completate procesele-verbale de catre membrii comisiei mentionate mai sus, pentru fiecare etapa in parte.

3.3.4. Dupa terminarea tragerilor sunt semnate procesele-verbale de catre membrii comisiei de tragere si sunt verificate de catre coordonatorul tragerii impreuna cu presedintele comisiei de tragere (in cazul aparitiei de greseli in completare atat in timpul tragerii, cat si dupa tragere, este inlocuit respectivul proces-verbal).

3.3.5. Dupa verificarea proceselor-verbale, acestea sunt predate reprezentantului C.N.L.R. - S.A. in vederea transmiterii, in prima zi lucratoare ulterioara datei extragerii, atat in format letric, cat si electronic, catre Serviciul de comunicare, relatii publice, mass-media si transparenta din cadrul M.F.P., respectiv catre Serviciul comunicare relatii publice si mass-media din cadrul A.N.A.F.

3.4. Sigilarea/Predarea plicului cu procesele-verbale si asigurarea/depozitarea urnelor, cantarului si a bilelor folosite

3.4.1. Se sigileaza plicul cu procese-verbale, se stampileaza si se semneaza de catre toti membrii comisiei de tragere.

3.4.2. Se preda plicul cu procese-verbale, sigilat si stampilat de catre coordonator, reprezentantului A.N.A.F./M.F.P., dupa caz.

3.4.3. Se depoziteaza bilele si cantarul in seif, dupa care acesta se inchide si se sigileaza.

3.4.4. Se asigura urnele cu prelate de protectie.

3.4.5. Se opreste alimentarea cu curent electric a urnelor.

3.5. Rezolvarea incidentelor de natura tehnica de catre coordonator si comisia de tragere

3.5.1. In cazul in care urna se defecteaza in timpul probelor premergatoare tragerii, tragerile se efectueaza cu urna de rezerva si cu setul de bile corespunzator.

3.5.2. In situatia in care urna se defecteaza in timpul extragerii bilelor, numerele deja extrase sunt validate si se reporneste procesul de extragere pentru bilele ramase, iar daca nu se reuseste acest lucru, se va continua extragerea folosindu-se urna de rezerva si setul de bile corespunzator acesteia, cu mentiunea ca in canalul colector se vor introduce bila/bilele deja validata/e.

3.5.3. Daca o urna se blocheaza dupa selectarea unei bile, iar aceasta nu mai poate fi extrasa, numarul bilei se valideaza. Se reporneste urna, iar daca nici aceasta operatiune nu reuseste, se trece la urna de rezerva cu setul de bile corespunzator, cu mentiunea ca in canalul colector se vor introduce bilele deja validate.

3.5.4. Orice alte incidente tehnice neprevazute sunt solutionate in functie de posibilitatile existente astfel incat sa se asigure finalizarea tragerii.

 

4. Responsabilitati

4.1. D.R.V. - S.P.P.L. si B.C.P.

4.1.1. Organizeaza operatiunile de tragere si convoaca membrii comisiei de tragere (S.P.P.L./B.C.P.).

4.1.2. Asigura inscrierea persoanelor care doresc sa participe ca observatori la procedura tragerilor si selecteaza dintre acestia, in ordinea inscrierii, un numar de persoane in limita locurilor disponibile (B.C.P.).

4.1.3. Colaboreaza cu reprezentantii Serviciului de comunicare, relatii publice, mass-media si transparenta din cadrul M.F.P. si/sau reprezentantii Serviciului comunicare relatii publice si mass media din cadrul A.N.A.F. in vederea transmiterii invitatiilor de participare pentru presa scrisa si audiovizuala si selecteaza un numar de observatori in ordinea prezentarii acreditarilor si in limita spatiului disponibil in locatia in care se desfasoara tragerile, astfel incat sa nu fie perturbata desfasurarea acestora (B.C.P.).

4.1.4. Intocmeste materialul pe care prezentatorul TV urmeaza sa il prezinte in timpul emisiunii, material care va contine numele membrilor comisiei.

4.1.5. Organizeaza evidenta participarilor la trageri a membrilor comisiei si a observatorilor (S.P.P.L./B.C.P.).

4.1.6. Ia masuri si colaboreaza cu studiourile de televiziune pentru a asigura, din punct de vedere tehnic, desfasurarea optima a tragerilor si cu privire la instalarea si pastrarea in bune conditii a echipamentului necesar tragerii (S.P.P.L.).

4.2. Presedintele comisiei de tragere

4.2.1. Supravegheaza, controleaza si raspunde de activitatile comisiei pe toata durata desfasurarii tragerii.

4.2.2. Verifica prezenta membrilor comisiei si inscrierea corecta a numelor si prenumelor acestora in tabelul de prezenta.

4.2.3. Asista la cantarirea bilelor folosite pentru tragerea respectiva si verifica incadrarea greutatii bilelor in tolerantele admise stabilite de producator. In cazul in care una sau mai multe bile dintr-un set nu se incadreaza in tolerantele admise conform certificatului emis de producator, presedintele va dispune inlocuirea intregului set de bile si reluarea operatiunilor de cantarire.

4.2.4. Semneaza procesele-verbale intocmite cu ocazia cantaririi bilelor, in care a fost consemnata greutatea bilelor.

4.2.5. Participa la verificarea functionarii urnelor.

4.2.6. Asista la introducerea bilelor in mecanismul de incarcare al urnei, verificand numarul bilelor introduse.

4.2.7. Supravegheaza desfasurarea efectiva a tragerii.

4.2.8. Dispune aplicarea masurilor necesare in situatia aparitiei unor incidente de natura tehnica legate de functionarea urnelor.

4.2.9. Consemneaza in procesele-verbale ale tragerilor numerele extrase.

4.2.10. Verifica inscrierea corecta in toate procesele-verbale a numerelor extrase.

4.2.11. Semneaza toate procesele-verbale intocmite cu ocazia tragerii respective.

4.3. Membrii comisiei de tragere

4.3.1. Asista la cantarirea de catre coordonator a bilelor folosite pentru tragerea respectiva si verifica incadrarea greutatilor acestora in tolerantele admise stabilite de producator.

4.3.2. Semneaza procesele-verbale intocmite de catre coordonator cu ocazia cantaririi bilelor, in care au fost consemnate greutatile acestora.

4.3.3. Participa, inainte de efectuarea tragerii, la verificarea functionarii urnelor.

4.3.4. Asista la introducerea bilelor de catre coordonator in mecanismul de incarcare al urnei, verificand numarul bilelor introduse.

4.3.5. Asista la desfasurarea efectiva a tragerii.

4.3.6. Consemneaza in procesele-verbale ale tragerilor numerele extrase.

4.3.7. Semneaza procesele-verbale in care sunt consemnate variantele extrase, intocmite cu ocazia tragerilor respective.

4.4. Coordonatorul tragerilor

4.4.1. Asigura instruirea membrilor comisiei de trageri inaintea inceperii operatiunilor de tragere.

4.4.2. Pregateste procesele-verbale pentru comisia de tragere.

4.4.3. Desigileaza seiful unde sunt depozitate bilele si cantarul.

4.4.4. Alimenteaza cu energie electrica echipamentele de tragere.

4.4.5. Verifica si testeaza functionarea urnelor, premergator efectuarii tragerilor.

4.4.6. Efectueaza cantarirea bilelor folosite pentru tragere.

4.4.7. Semneaza procesele-verbale, intocmite cu ocazia cantaririi, in care au fost consemnate greutatile bilelor.

4.4.8. Introduce numarul de bile corespunzator in mecanismul de incarcare a urnei.

4.4.9. Activeaza tabloul de comanda al urnei de tragere.

4.4.10. Efectueaza tragerile.

4.4.11. Informeaza presedintele comisiei de tragere in situatia aparitiei unor incidente de natura tehnica legate de functionarea urnelor si executa masurile dispuse de catre

presedintele comisiei.

4.4.12. Verifica dupa terminarea tragerilor daca procesele-verbale au fost semnate de catre presedinte si de catre membrii comisiei.

4.4.13. Depoziteaza echipamentele de tragere si aplica sigiliul pe usa seifului.

4.4.14. Intrerupe alimentarea cu energie electrica a urnelor de tragere.

 

5. Anexe
Anexa A - Modelul procesului-verbal pentru consemnarea rezultatelor tragerilor aferente Loteriei bonurilor fiscal
Anexa B - Modelul procesului-verbal incheiat cu prilejul cantaririi bilelor folosite la tragerile Loteriei bonurilor fiscale pentru extragerea numarului aferent zilei emiterii bonului fiscal
Anexa C - Modelul procesului-verbal incheiat cu prilejul cantaririi bilelor folosite la tragerile Loteriei bonurilor fiscale pentru extragerea numarului aferent valorii bonului fiscal
Anexa D - Modelul procesului-verbal incheiat cu prilejul cantaririi bilelor folosite la extragerea numarului aferent lunii castigatoare (extrageri ocazionale)
Anexa E - Modelul tabelului de prezenta a membrilor Comisiei pentru supravegherea efectuarii extragerilor Loteriei bunurilor fiscal

 

Anexa A la regulament

 

COMPANIA NATIONALA
„LOTERIA ROMANAˮ - S.A.


COMISIA DE TRAGERE
LOTERIA BONURILOR FISCALE


PROCES-VERBAL
pentru consemnarea rezultatelor tragerilor aferente Loteriei bonurilor fiscale din data de ..........

In conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare si desfasurare a Loteriei bonurilor fiscale, aprobat prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 417/2015 pentru aprobarea Instructiunilor de punere in aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, a Regulamentului de organizare si desfasurare a extragerilor Loteriei bonurilor fiscale, a modelului si continutului cererii de revendicare a premiilor la Loteria bonurilor fiscale, precum si pentru instituirea Comisiei pentru supravegherea efectuarii extragerilor Loteriei bonurilor fiscale, tragerile s-au desfasurat in prezenta comisiei de tragere compusa din urmatorii membri:
Dl ..................................... - delegat al Ministerului Finantelor Publice - presedinte
Dl ..................................... - delegat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala – membru
Dl ..................................... - delegat al Companiei Nationale
 „Loteria Romanaˮ - S.A. – membru
Etapa I 
(Se completeaza in cazul extragerilor ocazionale.) In conformitate cu Regulamentul de organizare si desfasurare a Loteriei bonurilor fiscale, aprobat prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 417/2015, dupa verificarea urnei VENUS/TOPAZE si a bilelor corespunzatoare lunilor participante, comisia a supravegheat introducerea acestora in urna, dupa care s-a trecut la extragerea numarului castigator.

 

 

Etapa a II-a
In conformitate cu Regulamentul de organizare si desfasurare a Loteriei bonurilor fiscale, aprobat prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 417/2015, dupa verificarea urnei VENUS si a celor 31 de bile (respectiv 28/29/30/31) inscriptionate cu numere de la 1 la 31, comisia a supravegheat introducerea acestora in urna, dupa care s-a trecut la extragerea numarului castigator.

 

 

Acest numar a fost inscris in prezentul proces-verbal si este data calendaristica reprezentand ziua emiterii bonului fiscal.
Etapa a III-a
In conformitate cu Regulamentul de organizare si desfasurare a Loteriei bonurilor fiscale, aprobat prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 417/2015, dupa verificarea urnei TOPAZE (SN 009) si a bilelor inscriptionate cu cifre de la 0 la 9, comisia a supravegheat introducerea acestora in urna, dupa care s-a trecut la extragerea celor 3 cifre care compun numarul castigator, incepand cu cifra unitatilor si terminand cu cifra sutelor, reprezentand valoarea totala a bonului fiscal.
Cele 3 cifre extrase la etapa a III-a

 

 

 

1

2

3

Cele 3 cifre ale etapei a III-a au fost inscrise in prezentul proces-verbal in ordinea extragerii din urna si formeaza numarul castigator al acestei etape reprezentand valoarea totala a bonului fiscal, extras astazi....................... .

 

Anexa B la regulament

 

COMPANIA NATIONALA
„LOTERIA ROMANA” - S.A.

OMISIA DE TRAGERE
LOTERIA BONURILOR FISCALE


PROCES-VERBAL
incheiat cu prilejul cantaririi bilelor folosite la tragerile Loteriei bonurilor fiscale pentru extragerea numarului aferent zilei emiterii bonului fiscal din data de .....................

Intocmit astazi, .................., cu prilejul cantaririi bilelor din setul de bile nr. ...... folosite la tragerea Loteriei bonurilor fiscale (ziua bonului) din data de .................., cu urna VENUS 2 (SN-VS 10 07 06 A)

Nr. bila

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Greutate [g]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nr. bila

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Greutate [g]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nr. bila

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Greutate [g]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nr. Bila

31

Greutate [g]

 

Bilele cantarite astazi cu ajutorul cantarului OHAUS EXPLORER - EP213CM corespund din punct de vedere tehnic si se incadreaza in tolerantele admise stabilite de catre producator pentru corecta functionare a urnei.

Comisie:
Presedinte:
Membri:

Coordonator tragere,
.....................

 

Anexa C la regulament

 

COMPANIA NATIONALA
„LOTERIA ROMANA” - S.A.


COMISIA DE TRAGERE
LOTERIA BONURILOR FISCALE


PROCES-VERBAL
incheiat cu prilejul cantaririi bilelor folosite la tragerile Loteriei bonurilor fiscale pentru extragerea numarului aferent valorii bonului fiscal din data de ..........

Intocmit astazi, ............., cu prilejul cantaririi bilelor din setul de bile nr. ...... folosite la tragerea Loteriei bonurilor fiscale (valoarea bonului) din data de .............., cu urna TOPAZE (SN - 009)

set - ............... (culoare set)

Nr. bila

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Greutate [g]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


set - ............... (culoare set)

Nr. bila

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Greutate [g]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


set - ............... (culoare set)

Nr. bila

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Greutate [g]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bilele cantarite astazi cu ajutorul cantarului OHAUS EXPLORER - EP213CM corespund din punct de vedere tehnic si se incadreaza in tolerantele admise stabilite de catre producator pentru corecta functionare a urnei.

Comisie:
Presedinte:
Membri:

Coordonator tragere,
.................


Anexa D la regulament

COMPANIA NATIONALA
„LOTERIA ROMANA” - S.A.


COMISIA DE TRAGERE
LOTERIA BONURILOR FISCALE


PROCES-VERBAL
incheiat cu prilejul cantaririi bilelor folosite la extragerea numarului aferent lunii castigatoare (extrageri ocazionale) din data de .....................

Intocmit astazi, ............., cu prilejul cantaririi bilelor din setul de bile nr. ...... folosite la tragerea Loteriei bonurilor fiscale (extrageri ocazionale) din data de .............., cu urna TOPAZE (SN - 009)

Nr. bila

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Greutate [g]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nr. bila

11

12

Greutate [g]

 

 


Bilele cantarite astazi cu ajutorul cantarului OHAUS EXPLORER - EP213CM corespund din punct de vedere tehnic si se incadreaza in tolerantele admise stabilite de catre producator pentru corecta functionare a urnei.

Comisie:
Presedinte:
Membri:

Coordonator tragere,
..................................

Anexa E la regulament

TABELUL DE PREZENTA
a membrilor Comisiei pentru supravegherea extragerilor Loteriei bonurilor fiscal

Membrii comisiei convocati astazi, ..................., pentru conducerea, supravegherea si controlul Loteriei bonurilor fiscal

Presedinte:
Dl/Dna ...................................................... - Ministerul Finantelor Publice
.........................................

Membri:
Dl/Dna ......................................... - Agentia Nationala de Administrare Fiscala
.........................................
Dl/Dna ............................................................... - consilier juridic - Compania Nationala
 „Loteria Romana” - S.A.
.........................................
Dl ............................................................................ - coordonator ethnic
......................................

Presedinte,
………………..