Până la sfârșitul lui 2020, așa cum apare într-un comunicat recent al ANCPI, au fost finalizate lucrările de cadastrare în 98 dintre cele 3.181 de localități vizate de cadastrări. În anul 2020 au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică în 19 localități, cu o suprafață totală aferentă de 734.068,26 hectare.
În același timp, ANCPI anunță că, în prezent, sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică în 1.763 de localități, ceea ce înseamnă peste 55% din totalul localităților amintit anterior.
Pentru că proprietarii imobilelor nu plătesc nimic pentru cadastrare, PNCCF este finanțat din:
- veniturile proprii ale ANCPI;
- fonduri externe nerambursabile (POR 2014-2020, Axa 11);
- bugetele locale ale primăriilor.
Ce activități se desfășoară în cadrul PNCCF
Pe lângă efectuarea de măsurători cadastrale, în cadrul programului național de cadastrare gratuită se desfășoară, potrivit Legii 7/1996 a cadastrului, și următoarele activități:- activități de geodezie, cartografie, topografie și fotogrammetrie;
- activități de informare și conștientizare a publicului;
- dezvoltare și mentenanță a sistemelor informatice;
- conversia cărților funciare și a documentațiilor cadastrale din format analogic în format digital;
- tehnică de calcul și de stocare;
- alte activități ce decurg din derularea PNCCF.
- localități ce fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură prevăzute în Master Planul General de Transport al României;
- localități ce implementează ori sunt incluse în proiecte de dezvoltare a infrastructurii în cadrul altor programe;
- localități în care sunt zone cu vulnerabilități sociale particulare privind accesul informal la proprietate (sunt avute în vedere zonele cu comunități rome și zonele defavorizate).
Comentarii articol (1)