Acum, prin proiectul de ordin aflat în dezbatere publică, Ministerul Transporturilor stabilește normele privind autorizarea școlilor de conducători auto și a instructorilor auto, privind atestarea profesorilor de legislație rutieră și a instructorilor de conducere auto, precum și procedura de examinare și formare în domeniul conducerii auto defensive, aspecte absolut necesare pentru aplicarea măsurilor stabilite la începutul anului.
“Cursul de conducere auto defensivă poate fi efectuat de către persoane care dețin permis de conducere, doar în cadrul școlilor de conducători auto și cuprinde o parte teoretică și o parte practică”, stabilește, în primul rând, viitorul ordin.
Școlile de șoferi vor putea efectua cursul de conducere auto defensivă doar în baza unei anexe la autorizația de școală de conducători auto, eliberată de către Autoritatea Rutieră Română (ARR). În vederea autorizării efectuării cursului de conducere auto defensivă, școala de conducători auto va trebui să îndeplinească cumulativ, într-o locație unică, cel puțin următoarele condiții referitoare la:
- 1. onorabilitate;
- 2. bază materială;
- 3. competență profesională.
Se consideră că îndeplinește condiția de la al doilea punct școala de șoferi care, în ceea ce privește pregătirea teoretică, deține una sau mai multe săli dotate cu tablă magnetică, mese și scaune, acces la internet etc. și, în ceea ce privește pregătirea practică, deține simulatoarele auto ce constau în echipamente care simulează habitaclul unui autovehicul (care trebuie să asigure răsturnarea și impactul frontal), dar și echipamente specifice ce constau în dispozitive care testează viteza de reacție și acuitatea vizuală, exemplifică poziționarea mâinilor pe volan la rotirea lui, exemplifică mișcarea capului unui conducător auto, în funcție de poziția tetierei.
De asemenea, școlile de șoferi vor trebui să aibă un poligon auto (dotat inclusiv cu aspersoare de apa) și cel puțin două autovehicule de aceeași marcă, model și tip, dintre care una dotată cu ABS, iar cealaltă fără ABS, un autoturism cu ambele punți, față și spate, viratoare și un autoturism dotat cu dispozitivul „roți libere”.
În fine, condiția numărul trei, competența profesională, se consideră îndeplinită dacă școala de șoferi are angajat, cu contract individual de muncă, cel puțin un profesor de legislație rutieră sau are angajat, tot cu contract de muncă, cel puțin un instructor de conducere auto în domeniul conducerii auto defensive.
O persoană poate obține calitatea de instructor auto în domeniul conducerii auto defensive dacă deține atestat de instructor auto valabil pentru categoriile B, C, CE de minimum cinci ani și promovează un examen teoretic.
Examenul pentru obținerea calității de instructor auto în domeniul conducerii auto defensive poate fi susținut doar de către instructori auto care dețin atestate valabile și constă într-o probă teoretică, eliminatorie, care are drept scop verificarea cunoștințelor regulilor de circulație pe drumurile publice și verificarea cunoștințelor aplicabile conducerii defensive (test tip grilă cu 60 de întrebări).
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de ordin trebuie să primească semnătura ministrului transporturilor și să fie publicat în Monitorul oficial, urmând să intre în vigoare în termen de șase luni de la acel moment.
Comentarii articol (0)