Despre webinarii
Doar abonații premium au acces regulat la webinariile premium, realizate împreună cu specialiști de top, pe o multitudine de domenii - de la legislația muncii și fiscalitate până la cea de mediu sau GDPR.
Informațiile oferite de specialiști au o utilitate imediată și vin să rezolve probleme reale cu care orice companie se confruntă.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitat Ministerului de Finanțe să ceară modificarea hotărârii de Guvern care plafona prețului polițelor de asigurare obligatorie. Dacă acest lucru se va întâmpla, costul actual al RCA se va menține până la sfârșitul lunii decembrie.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
ASF ar fi solicitat prelungirea până la 31 decembrie 2023 a hotărârii de Guvern care stabileşte tarifele maximale pe care societăţile de asigurări le vor practica în ceea ce privește polițele RCA, potrivit Agerpres.
Această modificare vizează HG 298/2023, care se aplică din 11 aprilie și privește introducerea unei soluții temporare la creșterea prețurilor la polițele RCA din ultima perioadă, inclusiv ca urmare a inflației, dar și la majorarea așteptată a acestora, în urma anunțării retragerii autorizației de funcționare a societății de asigurări Euroins România, lider de piață în ceea ce privește asigurările RCA.
La modul concret, tarifele de primă maxime pentru polițele RCA au fost stabilite, conform hotărârii, de fiecare asigurător în parte, la nivelul celor practicate de aceștia la data de 28 februarie 2023.
Tarifele plafonate s-au aplicat timp de șase luni de la intrarea în vigoare a măsurii, iar termenul de expirare a acestei măsuri va fi acela de 11 octombrie 2023.
În același timp, pentru ca prețurile plătite de șoferi să fie cât mai mici, comisioanele de distribuție a polițelor RCA au fost limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție, tot până în octombrie.
Pentru nerespectarea regulilor cuprinse în hotărâre, respectiv depășirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite și practicarea unui comision de distribuție mai mare decât cel amintit mai sus, asigurătorii pot primi amenzi de până la 50.000 de lei.
Atenție! Pentru a se aplica, propunerea ASF trebuie să se concretizeze într-un proiect de modificare a HG 298/2023 care, la rândul său, trebuie adoptat și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)