Impozitul special va viza, de fapt, casele și mașinile scumpe. Astfel, vor fi vizate de impozitul special:
- persoanele fizice care au în proprietate/ proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 de lei (~ 500.000 de euro);
- persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei (~ 75.000 de euro). Impozitul se datorează pe o perioadă de cinci ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.
De asemenea, e interesant că, față de proiectul inițial, varianta pusă în dezbatere azi la MF nu mai amintește, în cazul impozitului special pe clădiri, de faptul că valoarea lor poate să fie "individuală sau cumulată". Astfel, din formularea folosită se-nțelege că impozitul se va aplica clădirilor care depășesc - fiecare - 2.500.000 de lei.
Apoi, viitoarea lege stabilește modul de calcul al impozitului special pe bunurile de valoare mare. Mai precis, el se va stabili:
- în cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale - prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei;
- în cazul proprietăților reprezentând autoturisme - prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.
Atenție! Proiectul de lege este în dezbatere publică. Acesta urmează să fie adoptat în Parlament, prin asumarea răspunderii de către Executiv, iar conform calendarului anunțat de premier în mai multe rânduri, dezbaterea, adoptarea și oficializarea măsurilor ar urma să se facă în septembrie 2023.
Comentarii articol (0)