Proiectul de ordin are ca scop actualizarea și îmbunătățirea Ordinului 105/2020 privind examinarea medicală a candidaților care doresc să se alăture MAI, după cum se arată în referatul de aprobare care îl însoțește.
Una dintre modificări se referă la tatuajele și elementele ornamentale aplicate pe corp, candidații trebuind, conform documentului, să prezinte fotografii cu acestea, indiferent de zona corpului pe care sunt aplicate: ”în vederea examinării medicale, candidații sunt obligați să prezinte medicului de unitate o copie a adeverinței eliberate de medicul de familie, depusă în dosarul de recrutare, precum și fotografii cu tatuajele ori elementele ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în întreg corpul”.
Mai mult decât atât, documentul prevede și că ”medicul de unitate consemnează în fișa medicală corespondența, dintre tatuaje/ornamente și fotografii, constatată prin observare directă; fișa medicală, însoțită de fotografiile certificate pentru conformitate prin semnătură și parafă de către medicul de unitate, se transmit ulterior unității de recrutare”.
Aceste fotografii, certificate de medicul de unitate, vor fi transmise odată cu fișa medicală pe care dosarul de înscriere trebuie să o conțină. Modificările în cauză sunt în concordanță cu OUG 82/2024, care a modificat Legea 360/2002 privind Statutul Polițistului.
De asemenea, proiectul de ordin introduce clarificări privind completarea fișei medicale și elimină obligativitatea completării acesteia în ordinea secțiunilor existente. Fișa medicală a candidaților declarați inapți va fi păstrată în original la unitatea sanitară, evitând astfel potențiale dispute ulterioare.
În ceea ce privește adeverința medicală, măsura elimină enumerarea specifică a unor boli în secțiunea privind antecedentele personale patologice, modificarea având ca scop evitarea unor eventuale omisiuni din partea medicilor de familie.
Odată adoptată, norma va conferi medicului unității puterea de a respinge sau de a accepta un candidat: ”medicul de unitate care a deschis fişa medicală constată şi hotărăşte dacă din punct de vedere medical candidatul este «APT» sau «INAPT» pentru încadrare/admitere în unităţi MAI/instituţii de învăţământ care formează personal pentru nevoile MAI”.
Proiectul de ordin modifică și consimțământul informat, incluzând întrebări despre istoricul de boli neuropsihice, cronice sau infecto-contagioase ale candidatului. Formularul fișei medicale a suferit, și el, unele schimbări, eliminând markerul ATPO (marker pentru detectarea bolilor autoimune de tiroidă) din testele obligatorii. Această decizie se bazează pe faptul că un nivel crescut al acestui marker nu este un indicator sigur pentru un diagnostic neîndoielnic.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de ordin trebuie aprobat de ministru și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)