avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Activitate svsmih

Activitate svsmih

autorizaţia de construire se acordă în baza Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, ca lege specială, şi nu este inclusă printre autorizaţiile care pot fi eliberate în procedura aprobării tacite prevăzute de O.U.G. nr. 27/2003. Art. 7 din O.U.G. nr. 27/2003 prevede că aprobarea tacită se aplică numai autorizaţiilor pentru desfăşurarea unei activităţi, pentru prestarea unui serviciu sau exercitarea unei profesii. Astfel că nu se poate invoca birocraţia din cadrul instituţiilor abilitate.
Autorizaţia de construire se acordă în baza Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, ca lege specială, şi nu este inclusă printre autorizaţiile care pot fi eliberate în procedura aprobării tacite prevăzute de O.U.G. nr. 27/2003. Art. 7 din O.U.G. nr. 27/2003 prevede că aprobarea tacită se aplică numai autorizaţiilor pentru desfăşurarea unei activităţi, pentru prestarea unui serviciu sau exercitarea unei profesii.
Legea nr. 50/1991 stabileşte că executarea lucrărilor de construcţii este permisă numai în baza şi cu respectarea prevederilor autorizaţiei de construire. Art. 2 din Legea nr. 50/1991 prevede în mod expres faptul că „autorizaţia de construire constituie actul final de autoritate al administraţiei publice locale pe baza căruia este permisă executarea lucrărilor de construcţii corespunzător măsurilor prevăzute de lege referitoare la amplasarea, conceperea, realizarea, exploatarea şi postutilizarea construcţiilor”.
Autorizaţia de construire se emite după parcurgerea mai multor etape, cu respectarea documentaţiilor de urbanism, avizate şi aprobate potrivit legii. Aceasta se emite numai dacă sunt îndeplinite cumulativ condiţiile cerute de legislaţia din domeniul autorizării executării lucrărilor de construcţii şi în baza unei documentaţii complete, astfel că nu se poate invoca birocratia ori aprobarea tacita.
În ceea ce priveste excepţia prescrierii dreptului de a constata şi sancţiona contravenţia te rog so observi că atât timp cât edificarea constructiei s-a realizat cu nerespectarea autorizaţie de construire, ne aflăm în prezenţa unei contravenţii continue întrucât încalcarea obligaţiei legale durează în timp. Contravenţia este continuă, iar starea contravenţională se menţine pe toată durata existenţei construcţiei realizate cu nerespectarea autorizaţiei legale, situaţie în care ea poate fi constatată şi sancţionată oricând. Potrivit dispozitiilor art. 13 din Ordonanta nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor în cazul contraventiilor continue, data savarsirii faptei este data constatarii acesteia.
De asemenea, alin. (5) al art. 37 din Legea nr. 50/1991 stabileşte faptul că “construcţiile executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi cele care nu au efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, potrivit legii, nu se consideră finalizate şi nu pot fi intabulate în cartea funciară. În această situaţie se aplică în continuare sancţiunile prevăzute de lege”. Având în vedere faptul ca lucrarile de construire s-au realizat cu nerespectarea autorizatiei de construire, aceste lucrări nu se considera finalizate astfel că termenul de prescripţie nu a început să curgă.
Astfel, reiese cu claritate faptul că obligaţia de a construi cu respectarea autorizaţiei de construire persistă în sarcina persoanei şi la momentul constatării faptei, încălcarea acestei obligaţii având caracter continuu.