Se poate diminua salariul unui angajat?
Da,se poate prin negociere al carei rezultat va fi un act aditional la contractul de munca. De asemenea pot modifica CIM in CIM cu timp partial.
Da, se poate tot in urma negocierii si tot prin act aditional. Daca am un angajat de care nu mai am nevoie, ptr. ca am angajat unul tanar care este mult mai competent, ce posibilitati am sa-l concediez pe cel mai vechi, avand in vedere ca cel vechi are si un salariu mult mai mare decat cel tanar.Mentionez ca si cel tanar lucreaza pe postul respectiv de 3 ani, deci nu e proaspat venit.
Daca sunt doi acum, trebuie sa te intrebi daca cel ramas poate face si munca celuilalt. Trebuie sa te gandesti daca merita sa il concediezi pe cel mai batran sau numai sa ii micsorezi salariul. De asemenea, gandeste-te la o marire pentru cel tanar in contrapartida.
Daca te hotarasti totusi la concediere, ai doua posibilitati: art. 61 lit. d sau art. 65 alin. 1 din Codul Muncii.
Art. 240. din Codul Muncii
(1) Contractele colective de muncă se pot încheia la nivelul angajatorilor, al ramurilor de activitate şi la nivel naţional.
(2) Contractele colective de muncă se pot încheia şi la nivelul unor grupuri de angajatori, denumite în continuare grupuri de angajatori.
E clar ca lumina zilei ca atunci trebuie sa fie 370 lei, daca scrie in CCMUNN.
Totusi, eu cred ca e neconstitutional ca la negocieri sa participe unii si sa aplice apoi altii. Cred ca articolul acesta trebuia eliminat din Codul Muncii.
La ITM Bucuresti anul trecut nu s-a luat in condiderare CCMUNN, si, cred eu, pe buna dreptate, pentru ca este o aberatie. Anul asta vad ca se ia in consideratie.
Mai bine ar fi daca s-ar modifica odata Codul Muncii de-adevaratelea. Ca e plin de prostii de propaganda sindicala, care nu ii ajuta nici pe angajati, nici pe angajatori.
Din punctul meu de vedere orice contract colectiv de munca este o tampenie de propaganda sindicala, demn numai de sindicalisti care se imbogatesc pe seama membrilor. Cu asemenea contracte nu faci decat sa egalizezi angajati care nu ar trebui nicidecum sa fie egali.