avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1301 soluții astăzi
Forum Activitate mihanrox

Activitate mihanrox

Răspuns la discuția PERSOANA DISPARUTA
se poate merge la orice sectie de politie din localitate? si se da o declaratie? am nevoie de martori? nu exista indicii nici ca ar mai fi in viata nici ca n-ar mai fi.. a disparut fara nicio urma si fara a mai da vreun semn in tot acest timp, asta si datorita problemelor pe care le are cu politia.
buna seara. in cazul in care un membru al familiei este disparut (nu se stie nimic de el de mai bine de 10 ani , fiind cautat inclusiv de politie pentru inselaciune cu condamnare la inchisoare de 4 ani).. cine din familie trebuie sa il declare disparut de la domiciliu? mentionez ca nu a fost dat oficial disparut nici pana in ziua de azi(mama lui a evitat sa faca declaratie scrisa a evitat subiectul,iar de curand aceasta a decedat)iar singurele rude de grad 1 ramase in viata sunt eu (nepoata),cumnata si copilul care este minor(nu a fost casatorit cu mama copilului). pot fi eu cea care il da disparut? ce anume trebuie sa fac? unde trebuie sa merg? mai e nevoie de declaratie scrisa in acest caz avand in vedere ca oricum este cautat de politie de atata timp si nu a fost gasit nici dupa 10 ani?multumesc
Buna ziua. Cat timp este valabila adeverinta de venit eliberata de Agentia Nationala de administrare fiscala necesara pentru indemnizatia de crestere a copilului?
as dori sa stiu de asemenea cand ar trebui sa imi elibereze firma actele necesare dosarului. Le-am solicitat acum 2-3 saptamani si mi s-a spus ca o sa dureze pana la jumatea lunii iulie cand se vor incheia salariile ca sa-mi poata elibera actele necesare ceea ce mi se pare absurd adica urmeaza sa primesc actele cu cateva zile inainte de expirarea termenului de 60 de zile in care pot depune dosarul pentru indemnizatie .. asta inseamna un risc major de a pierde indemnizatia in cazul in care mi se mai cere si altceva ce poate eu nu am la dosar pentru ca asa este in Romania esti intors din drum pentru te miri ce... cat este de normal ceea ce mi s-a spus? nu ar trebui sa imi elibereze docmentele necesare la cerere? e normal sa dureze 2 luni???
Buna ziua. Daca am realizat venituri timp de 12 luni (incluzand aici si concediul prenatal) dintr-un job part-time, beneficiez de concediu de ingrijire al copilului? sau trebuie ca programul sa fie de 8 ore timp de 12 luni pentru a beneficia de CIC? multumesc.
Răspuns la discuția Angajata gravida - sesizare ITM
tudorvaleriu a scris:

1. Cred ca va faceti prea multe griji.
2. Vedeti-va de sanatatea dvs. si s copilului si reveniti daca mai aveti probleme efective nu cum credeti dvs. ca s-ar putea intampla.
3. Poate angajatorul este de buna credinta, cunoaste legea si nu veti avea probleme cu el.

din pacate imi fac griji reale intrucat nu este de buna credinta (fapt dovedit in nenumarate randuri) iar in cateva zile mi se va pune in fata decizia de reducere a salariului si vreau sa fiu pregatita.. nu este o situatie ipotetica ci o certitudine. e mai bine sa fi precaut si pregatit decat sa tragi ponoasele dupa.si cum nu sunt in tema cu tot ce spune legea incerc sa ma documentez sa vad daca am castig de cauza si in ce conditii.
Asa ca va multumesc pentru informatiile pe care mi le-ati pus la dispozitie pana acum, imi vor fi cu siguranta de folos.
eu am depus o instiintare asupra starii de graviditate careia am atasat o adeverinta de la medicul de familie.am trimis aceasta instiintare pe fax iar fata de la contabilitate cea care a primit faxul mi-a scris in stanga sus de mana nr.inregistrare si data fara semnatura fara stampila fara nimic dupa care mi-a returnat documentul tot prin fax. dar a pus nr. de inregistrare doar pe prima pagina cea cu adresa facuta de mine catre ei nu si pe pagina cu adeverinta de la medicul de familie.in mod normal in cazul faxului scrie clar data firma si nr de tel/fax si pagina problema e ca faxul e setat prost iar datele nu corespund .. in primul rand faxul apare cu o alta data (si cu multi ani in urma) iar nr. de telefon este cel vechi nu inteleg de ce dar la toata lumea apare nr. vechi nu cel nou asa e din retea nu se poate schimba...ideea e ca eu la data respectiva nu eram angajata de fapt nici nu exista firma in acel an deci clar ar aparea ca eroare de sistem (de fax) dar mai este clar un lucru ca nu apare cine a trimis acel fax ci apar datele faxului pe care s-a primit respectivul document si nu de pe care s-a trimis faxul.. nu stiu ce pot face in acest caz. cum ma pot asigura ca ei vor recunoaste ca au primit acel fax si ca tot ei sunt cei care au dat acel nr. de inregistrare si in cazul in care ceea ce detin eu in momentul de fata nu e in regula, ce pot face pentru a ma proteja? situatia firmei este destul de delicata si ma astept la orice din partea lor si nu pot sta linistita ca e "problema lor" daca au anuntat sau nu ITM-ul
"În termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de către o salariată că se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)?e), acesta are obligaţia să înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază îşi desfăşoară activitatea" asta e ce spune legea..daca nu angajatorul anunta ITM-UL atunci cine?

tudorvaleriu a scris:
1. Daca a anuntat sau nu ITM este problema si responsabiloitatea angajatorului angajatorului, nu a dvs., asa ca nu va faceti probleme.

2. Modificarea salariului se face prin act aditional la CIM si daca nu sunteti de acord nu semnati si nu se poate face modificarea.

3. Daca ati anuntat ca sunteti gravida nu va poate concedia in aceasta perioada decat daca este in faliment sau reorganizare judiciara.

4. - Certificatul medical pentru concediul de maternitate il duceti angajatorului care il calculeaza si il plateste si apoi recupereaza intreaga suma de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
- Daca nu plateste faceti sesizare la CJAS care il va sanctiona cu amenda.

5. Pentru alte probleme pe care le aveti cu angajatorul va adresati ITM sa va ajute.

Va multumesc frumos pentru informatii
buna ziua as dori sa stiu cum pot afla daca angajatorul a depus actele necesare pentru instiintarea ITM-ului de faptul ca are o angajata gravida.eu am anuntat angajatorul in scris inca de cand aveam 12 saptamani dar de la ei am primit un simplu nr. de inregistrare la mai putin de 2 min. dupa ce am trimis faxul... nu o inregistrare data de la ITM si nicidecum firma nu a avut vreun control de la ITM.si acum ma apropii de concediul prenatal (mai am exact 2 saptamani) si am aflat ca angajatorul are de gand sa reduca salariile cu x%.am inteles ca nu sunt obligata sa semnez, as dori sa stiu la ce riscuri ma expun, daca ma poate da afara ca urmare a refuzului meu de a semna avand in vedere ca eu mai am atat de putin pana sa intru in prenatal. de luat in calcul este faptul ca probabil va dori ca acest act aditional cu reducerea de x % sa fie valabil pentru salariul de pe luna trecuta si nu cea in curs, intrucat intotdeauna ne-am trezit cu surprize de acest gen. cu 1 zi inainte de salariu aflam ca de fapt luam salariul diminuat sau CFS-uri si vreau sa stiu daca este legal acest lucru..si anume sa fi pus in fata faptului implinit si sa fi obligat sa semnezi un act de care nu ai fost anuntat in prealabil. in conditiile de fata as dori sa stiu si cine imi plateste prenatalul, stiu ca de regula angajatorul o face dar avand in vedere ca el nu plates te nici salariile.. cum pot eu avea siguranta ca imi voi lua banii pt prenatal? ce pot face in aceste conditii?
Buna ziua. Timp de 3 luni de zile am avut CFS cate 3 zile lunar anul acesta,Momentan sunt insarcinata in 23 de saptamani si urmeaza sa nasc in aprilie 2012. as dori sa stiu daca acele zile de concediu fara plata avute in lunile aprilie,mai,iunie 2011 imi vor afecta concediul de ingrijire a copilului.Multumesc anticipat.
problema mea a debutat in momentul in care am anuntat IN SCRIS faptul ca sunt insarcinata. s-au simtit ofensati ca mi-am permis sa anunt acest lucru in scris si nu verbal desi sediul central nu se afla in orasul unde locuiesc deci nu aveam cum altfel sa anunt decat in scris si pana la urma asa este si legal. problema este urmatoarea: am facut anuntul la o zi dupa ce trebuia sa ni se vireze salariile si supriza am primit banii a doua zi dar nu salariu complet ci doar o parte: as dori sa stiu cum pot face sa recuperez acei bani in cazul in care se fac ca uita de ei? exista vreo cale legala? am cerut confirmarea inregistrarii faxului dar nu am primit niciun raspuns,am primit verbal un nr de inregistrare si data dar nimic in scris.. o copie dupa faxul trimis de mine cu nr.inregistrarii. ce pot face in acest caz?