avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Activitate ursulici

Activitate ursulici

Retro Music Festival, in 2019 prima editie au avut un succes rasunator... la Romexpo au fost in jur de 35000 de participanti. Entuziasmati, eu si sotia mea am cumparat in ianuarie 2020 doua bilete VIP si teapa s-a numit pana la urma. Dar sa recapitulez:
Editia a doua, programata initial pentru 29-31 mai 2020 a fost amanata de mai multe ori.
Pe motiv de COVID reprogramata in 08-10 oct 2020, ulterior pentru 11-13 iunie 2021, apoi 24-26 iunie 2022.
Amanare “scurta” pe motiv ca “stai ca ne organizam” pentru 02-04 sept 2022. Intre timp intermediarul a tiparit alte bilete fara data pe ele, cu care a spus ca avem dreptul de participare la festivalul reprogramat.
Starea de alerta s-a incheiat in 8 martie 2022 si mai multe festivaluri similare au avut loc, fara probleme. Atunci organizatorul a iesit la interval cu motivul “un lineup pe masura numelui festivalului” pentru amanare pentru 02 septembrie 2023 (tot la Romexpo).
Intre timp, era din ce in ce mai clar ca lucrurile nu sunt in regula... gen site-ul festivalului si FB organizator fara update, fara raspunsuri la comentariile oamenilor.
Am incercat lamuriri pe email cu intermediarul pe care l-am contactat pe email si care in toata aceasta perioada de ani de zile a continuat sa vanda bilete pana in ultima clipa la acest festival.
Astfel, cand am intrebat in 23 feb 2023, intermediarul “m-a linistit” cu precizarea ca “Evenimentul este inca urcat pe site si va avea loc sâmbătă, 2 septembrie 2023. Pana in acest moment organizatorul nu a transmis ca s-ar anula ori modifica ceva la eveniment.[...]... momentan evenimentul este activ iar comanda dvs. e valabila pentru noua data.”
In 11 iulie 2023 i-am cerut intermediarului sa ia legatura cu organizatorul, sa spuna clar situatia. Raspuns: “[...]Vom contacta organizatorul si va vom tine la curent cu noutati despre eveniment.”
In 03 aug 2023 am insistat sa obtin un raspuns pentru ca sa stiu cum sa programam eu si sotia concediul de odihna etc... Intermediarul a spus ca va reveni cat de curand cu un comunicat, ceea ce nu s-a intamplat... a spus ca „momentan” nu are un raspuns din partea organizatorului si a dat copy/paste la ultimul mesaj din partea organizatorului, care dateaza 26 august 2022.
Deci dupa un an de zile eu aflu ca intermediarul nu a avut niciun alt mesaj din partea organizatorului. Din punctul meu de vedere, intermediarul a acoperit pana in ultima clipa disparitia organizatorului si a continuat sa vanda bilete in numele acestuia in ciuda faptului ca nu avea niciun fel de comunicare cu acesta.
In 05 sept 2023 am cerut banii inapoi de la intermediar, deoarece spectacolul nu a avut loc si nu exista nicio confirmare de alta amanare. Raspuns gen ca nu poate contacta organizatorul, dar imi ofera datele de contact ale acestuia (un email si numele firmei... un SRL cu datorii de sute de mii de lei, care a depus ultima situatie la ANAF in martie 2023... nu fac datele de identificare publice sa nu se cheme ca fac defaimare, GDPR etc).
Intre timp am rasfoit legislatia si am vazut ca in conformitate cu OUG 70/2020 Art. 32 al 1 lit. a) „Data reprogramării evenimentului sau festivalului nu poate depăși data de 30 septembrie 2021”. In conformitate cu lit. b) organizatorul ar fi trebuit sa ofere voucher pentru alte produse sau servicii echivalente sumei primite, iar in cazul nefolosirii acestora pana la data de 30 sept 2021, conform cu lit. c) organizatorul ar fi trebuit sa ramburseze intreaga suma consumatorului pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2021.
In situatia mea presupun ca sunt cel putin cateva mii de alti consumatori pagubiti care au cumparat bilete la acest festival si ne-am ales doar cu promisiuni si amanari.
Se poate face ceva? Organizatorul o sa spuna ca e un SRL... ca atare „raspundere limitata”... e falimentar... nu are bani sa restituie, pa la revedere. Intermediarul o sa spuna ca nu are nicio vina, ca a vandut biletele cu clauza ca organizatorul este raspunzator in totalitate etc
Incalcarea termenilor de restituire a sumelor conform OUG 70/2020 nu este ceva de care sa ma agat ca sa vad banii inapoi? Suma nu e mare... 438 lei... Merita nervii si deranjul cu tribunal si avocat sau ii pun cruce si imi vad de viata? Ce sanse am daca ma lupt in justitie sa recuperez banii? Intermediarul a luat comision tot din banii mei, nici pe astia nu am dreptul sa ii vad inapoi? Nu e logic sa pretind banii de la intermediar pentru ca acesta mi-a vandut biletele „de facto”?
Organizatorul probabil isi face vacanta pe vreo insula cu palmieri dupa ce a facut bani frumosi din miile de bilete vandute, pentru care nu a oferit nimic.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si eu am luat amenda de la RATB (STB pe vremuri) absolut nevinovat din punctul meu de vedere. Sau ca si dumneavoastra, vinovat de necunoastere. Cum? Circulam cu metroul in 99% din situatii, dar uneori luam tramvaiul o statie, daca din intamplare era acolo chiar cand ieseam de la metrou si daca eram foarte grabit sa ajung la servici, in loc sa merg pe jos de preferinta. Pentru ca sa fiu corect, aveam bilete de tramvai la mine, pe care le compostam (a fost chiar inainte de introducerea validarii cardurilor). Deci am urcat si am compostat biletul ca un om cinstit. Dar controlorul a remarcat ca biletul era din generatia anterioara (mai ieftin cu 10 bani) si totusi m-a amendat. Eu daca nu am frecventat chioscurile de vanzare a biletelor, nu am stiut ca intre timp ei le-au scumpit si biletul meu nu mai era valabil. Mentionez ca pe bilete nu scria si nu au scris niciodata vreun termen de valabilitate, deci teoretic as fi avut poate castig de cauza in instanta. Dar amenda platita pe loc era 50 de lei si mi-am facut rapid calculul daca se merita efortul, timpul, nervii si banii pe dat in judecata si am considerat ca nu. Deci le-am tras o injuratura buna in gand, am platit si am trecut mai departe peste asta. De atunci sunt mult mai atent la regulile care le schimba STB, dar asta nu inseamna ca nu ma astept sa ma friga cu alta ocazie cu vreo chestie de care nu am stiut, pentru ca in continuare merg cu ei doar o data la doua trei luni. Ce pot sa spun, lucrurile astea se intampla destul de rar, sa fim corecti si totusi sa fim amendati. Sfatul meu este sa acceptati ghinionul si sa va faceti calculul daca se merita sa ii dati in judecata atunci cand nu e sigur ca aveti castig de cauza si ei isi pot permite un avocat mai scump.
Ce este mai bine de facut intr-o astfel de situatie, presupunand ca citesti PV-ul. Sa refuzi sa-l semnezi? (Ce pot sa iti faca politistii in acel caz?) Sau sa scrii pe el ca nu este adevarat ce scrie acolo si sa il semnezi?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu pot sa va ofer o opinie de specialist, dar ma gandesc ca daca ii actionati in judecata pentru daune interese trebuie sa aveti si dovezi pentru povestea dumneavoastra cap coada, altfel ei pot sa spuna ca ati picat la interviu, de exemplu. Sau ca nu ati fost de acord cu salariul oferit si apoi v-ati razgandit, dar intre timp locul a fost ocupat. Va dati seama ca va luptati cu o firma mare si un proces poate dura ani de zile...
Eu in locul dumneavoastra as vedea partea pozitiva. Ianuarie 2022 nu e chiar asa departe. Mai bine le cereti sa va dea in scris ca in ianuarie va angajeaza, ca sa vedeti ca sunt seriosi. Si-au cerut scuze... le spuneti sa va inteleaga omeneste in ce situatie v-au pus etc... si ca rezistati pana in ianuarie, dar macar sa fiti sigur ca nu ramaneti pe drumuri fara niciun loc de munca.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util


gi-jane2 a scris:

da, dar ce vi se cere nu are legatura cu demnitatea pt ca verificati prin o aplicatie daca are certificat verde, nu chiloti.
pentru lamuriri, cititi acest articol
www.avocatnet.ro/articol_596...


Articolul este bun, dar incomplet dupa parerea mea. Rezulta din acesta ca angajatorul ar fi de dorit sa modifice fisa postului ca sa includa o sarcina noua cum este aceea de a verifica certificatele verzi si ca o poate face in mod unilateral. Dar daca se schimba felul muncii atunci nu este un abuz? Cu alte cuvinte, poate fi logic ca patronul unui restaurant sa puna paznicul sa verifice astfel de certificate, dar vi se pare OK sa puna bucatarul sau un chelner sa o faca? Apropos in legatura cu alta discutie din acest forum vi se pare legal ca angajatorul unei profesoare la o scoala sa pretinda obligativitatea acesteia sa colecteze periodic saliva de la zeci de copii pentru testele Covid? Nu se modifica abuziv felul muncii daca ar fi inclusa sarcina noua in fisa postului fara acordul angajatului?
5 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu zic sa asteptati un raspuns calificat din partea unui avocat. In Romania sunt frecvente abuzurile angajatorilor care pun in carca angajatilor tot felul de lucruri care nu sunt in fisa postului sau introduc la sfarsit o clauza generala gen "executa alte sarcini si cerinte din partea superiorului ierarhic", care este de fapt tot o clauza abuziva dupa parerea mea de nespecialist in juridic. Uite asa te transforma in femeia de servici sau in salahorul care sa mute mobila sau cutiile grele cu bibliorafturi. Daca te accidentezi o sa spuna ca ai facut ceva care nu era in fisa postului si deci nu e vina angajatorului. Sincer aveti toata intelegerea din partea mea. Eu unul nu cred ca as rezista sa culeg saliva de la cateva clase, cu 20-30 de copii fiecare, o data la cateva zile, fara sa imi vomit maruntaiele pana la urma oricat de draguti ar fi ei. Nu toti avem ce ne trebuie ca sa fim doctori sau asistenti medicali. De aceea, jos palaria in fata celor care pot sa faca asta zilnic.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Un om nu poate fi bolnav in acelasi timp de schizofrenie si de tulburare bipolara. Ori e una ori e alta. O persoana cu TB poate avea in timpul unui episod maniacal sever si elemente psihotice (halucinatii, idei rupte de realitate). Spre deosebire, elementele psihotice persista la bolnavul de S in viata de zi cu zi. TB poate fi controlata atat de bine prin medicatie si controlul stressului, incat multi bolnavi duc o viata aproape normala. Nu ii puteti identifica fata de oamenii normali, cand sunt in echilibru (un echilibru dinamic intre medicatie si stress), dar sunt mai fragili in situatii stresante si pot cadea din aceasta cauza in depresie sau chiar sinucidere.
Posibil ca doamna a fost inselata de varul dvs cu privire la cat din locuinta ii apartine sau poate s-a pierdut ceva in traducere, daca acesta nu ii vorbeste bine limba. Poate s-a laudat ca are casa lui ca sa o aduca in Romania. Persoanele cu TB au nevoie de stabilitate emotionala. Mie imi este mila de doamna respectiva. Posibil ca mama dvs o percepe ca pe o nora in acea casa. Varul dvs este depasit de situatie sau nu se implica. Un om nu este un catel. Nu un tutore are nevoie doamna bolnava, ci de empatie si un mediu prietenesc de viata, ca sa nu spun sa fie iubita de varul dvs care a facut-o sa vina in Romania. Imi dau seama ca dvs sunteti subiectiva si vedeti situatia sub influenta faptului ca mama dvs este afectata de conflictul si violenta de care are la randul ei parte.
Parerea mea ar fi sa mearga cu totii la psiholog. Nu inseamna ca esti nebun daca apelezi la un psiholog, dar poate evitati agravarea conflictului. Rezolvarea juridica a partajului nu cred ca va rezolva conflictele atata vreme cat toti continua sa locuiasca impreuna. Doamna respectiva, chiar daca ar lua medicatia in mod regulat, nu poate supravietui intr-un mediu conflictual, doar daca ar lua nu stiu ce care sa o faca leguma si abia atunci ar deveni o povara pentru ingrijire si cei din jur. Sper sa rezolvati cu un dram de omenie.
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Povestea ta mi-a creat un sentiment de adanca compasiune pentru ca am trait ceva similar cu prima sotie. Si pe mine m-a reclamat la politie pentru ceva ce nici prin cap nu mi-a trecut. Eram in alta tara emigrat atunci... m-au interogat aia 24 de ore cu tortura ca pe hotii de cai si nu i-a pasat. Pe mama a batut-o si a amenintat-o cu cutitul ca sa faca infarct... M-a amenintat ca plateste tigani sa ma bata sau imi toarna ulei incins pe cap cand dorm etc. Avea si obiceiul sa sparga lucruri prin casa cand avea nervi. Mi-a furat toti banii din cont si a disparut. Apoi a revenit cu santaje. Poveste veche de 20 de ani.
Sfatul meu este sa te gandesti cat de nebuna este nevasta ta. Cat de departe ar merge ca sa iti faca rau. Cat este de agresiva sau cat de jos s-ar putea sa coboare ca fiinta umana pentru a-ti face rau. In functie de asta sa decizi daca merita sau nu sa te lupti cu ea pentru acele obiecte din casa. Stiu... ai si tu dreptul la ele... poate chiar mai mult decat ea, daca tu ai castigat mai multi bani in timpul casniciei si legea spune sa le imparti la jumate.... este chiar nedrept, dar poti sa mori cu dreptatea de partea ta. Sa te pomenesti cu o caramida in cap sau cu geamurile sparte daca stie unde stai. Poti sa mergi apoi pe drumul de a depune reclamatii la politie la randul tau sau sa faci ce am facut eu inainte sa se intample toate amenintarile ei de care stiu ca era capabila.
M-am simtit cel mai bine cand am terminat orice legatura cu fosta si nu a stiut unde sa ma mai gaseasca. Mi-am refacut viata si sunt fericit cu alta sotie... De aia spun ca tu cunosti cel mai bine cu cine ai de-a face. Da-i incolo de bani daca in schimb poti sa capeti liniste... parerea mea... sa divortezi cat mai repede si sa uiti de ea, altfel mai pierzi timp prin tribunale. Daca vei castiga in instanta, o sa o faci si mai inversunata impotriva ta pentru ca va trebui sa plateasca si cheltuielile tale de judecata. Vrei dreptate sau vrei liniste?
In locul tau chiar i-as propune sa semneze foile de divort si tu renunti la orice pretentii la bunuri. Daca accepta ai scapat de alte dureri de cap prin tribunal.
Lupta pentru dreptate numai daca te judeci cu un om normal la cap. E doar o parere... evident fara valoare juridica...
Buna ziua, am citit si eu pe net ca trebuie sa ai doi martori daca faci un testament la notar. Poate fi unul dintre martori beneficiarul principal al testamentului, de exemplu sotia mea? Se accepta grade de rudenie pentru acesti martori, de exemplu sa vin cu soacra ca martor? Este nevoie ca martorii sa fie "de gasit" sau in viata la momentul succesiunii sau daca este atacata in instanta? Trebuie sa cunosc personal acesti martori, sa fie prieteni sau nu conteaza? De exemplu, am vazut situatii cand notarul roaga vreuna dintre secretarele acestuia sa fie martor la vreo tranzactie imobiliara. Poate fi un martor necunoscut OK si pentru testament?
Ambele variante sunt legale separat. Acest aspect este clar. Dar cum se poate reduce programul unui salariat cu munca la domiciliu fara a fi interpretat ca o evaziune fiscala? Cum se dovedeste ca acesta a lucrat 6 ore pe zi si nu 8 ore? Ma refer la munca de natura contabila, care nu poate fi normata gen numar de repere executate pe ora.