Este o decizie luata intern, iar eu am transmis deja trei raspunsuri conforme: unul de la ITM, unul din portalul dumneavoastra si unul de la un consultant Rantrop & Straton. Cu toate acestea, nu sunt dispusi sa le accepte.
Ma ia durerea de cap cu activitatea aceasta, dar alta nu stiu.
Multumesc din nou pentru raspuns.
Buna ziua,
Revin cu acest aspect deoarece am sesizat ca si in Regesonlie, acest lucru este permisibil deoarece perioada contractuala este modificata si transmisa inainte de ultima zi contractuala, fără a genera erori. Se considera ca angajatul inceteaza cu o zi mai devreme.
In exemplul dat, contractul cu perioada 23.05.2025 – 29.09.2025 este transmis în data de 26.09.2025, cu data de incetare 29.09.2025 (zi contractuala), in loc să fie încetat în 30.09.2025, care ar reprezenta o zi necontractuala.
Cate contracte pe perioada determinata se pot face in acest context, tinand cont si de succesiunea lor?
Buna ziua,
Va rog mult sa ma ajutati si cu aceasta speta deoarece legea iar este interpretabila:
Conform Codului Muncii, nu se poate încheia un al patrulea contract pe durata determinata intre aceleasi parti. .
Potrivit Art. 82 alin. (4) din Codul Muncii, intre aceleasi parți se pot încheia cel mult 3 contracte individuale de munca pe durată determinata succesive, indiferent de durata fiecaruia. Acestea sunt considerate succesive daca sunt incheiate în termen de 3 luni de la încetarea contractului anterior.
Am un salariat cu urmatoarele contracte:
• Contractul 1: 03.04.2023 – 29.07.2024
• Contractul 2: 27.08.2024 – 01.02.2025 (la o luna dupa primul)
• Contractul 3: 05.05.2025 – 08.08.2025 (la 3 luni după al doilea)
Toate cele trei contracte se incadreaza în definitia de „contracte succesive” conform legii, fiind încheiate în termenul de 3 luni de la încetarea celui anterior.
Ii pot încheia al patrulea contract pe durată determinata sau trebuie sa trec la unul pe durată nedeterminata, dat fiind ca ultimul are o perioada mai mare de 3 luni de la data incetarii?
Va rog, daca se poate, un raspuns concret.
Multumesc mult.
Totusi, daca privim lucrurile din aceasta perspectiva, nici data de început a contractului nu ar mai trebui respectata. In acest fel, perioada contractuala este cumva denaturata.
Salariatul are obligația contractuala de a începe activitatea la data de 23.05.2025, însa nu se respecta data de final 29.09.2025.
Prin urmare, intrebarea fireasca este: care este, în mod real, perioada contractuala ce trebuie respectata?
Va multumesc, am citit toate informatiile postate, insa din pacate nu exista deschidere in aceasta situatie.
Ca urmare a unor practici considerate drept politici interne, desi acestea nu sunt reglementate sau mentionate oficial, ma confrunt cu urmatoarea situatie: un salariat aflat în ultima zi de contract (29.09.2025) a depus o cerere de concediu de odihna pentru acea zi. Contractul este închis cu data de 26.09.2025 cum ne exprimam noi in calcule ultima zi lucrata si incetat oficial cu 29.09.2025 zi contractuala; aceasta inchidere a generat modificari în compensarea concediilor de odihna, in consecința, foaia de pontaj nu mai corespunde cu zilele lucrate inregistrate în aplicatie.
Eu nu mai am putere de convingere cum sa comunic colegei sa inchida contractele in aceasta situatie deoarece " asa s-a facut inainte".
O zi cu spor!
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o situatie neclara privind incetarea unui contract individual de munca pe perioada determinata.
Avem spre exemplu un contract incheiat pe perioada determinata 23.05.2025 – 29.09.2025.
Conform prevederilor legale, „Contractul individual de munca înceteaza de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat.”
Aceasta ar insemna ca ultima zi lucrata este chiar ziua de 29.09.2025, prima zi nelucrata fiind 30.09.2025; daca nu se mentioneaza altceva în mod expres.
Totusi, in contract se precizeaza ca ultima zi lucrata este 26.09.2025, iar salariatul a semnat fara a intelege pe deplin implicatiile si mai tarziu a facut cerere de concediu de odihna pentru 29.09.2025.
Rezulta astfel o contradicție de expirare a contractului si cumva acest lucru trebuie reglementat prin:
• Un act adițional care modifica durata contractului?
sau
• O decizie de incetare anticipata, cu acordul partilor sau din motive obiective?
Este corect ca ultima zi lucrata sa fie 26.09.2025? si data de incetare 29.09.2025?
Va multumesc anticipat pentru lamuriri!
Apreciez claritatea oferită în orice situație.
Buna ziua,
Incetarea de drept prevaleza in cazul concediului medical;
Cunosc aceasta prevedere din legislatie, insa aa dori sa ma asigur si din perspectiva practica: va rog sa-mi confirmati daca încetarea de drept prevaleaza în cazul unui concediu medical. As vrea sa stiu ca am procedat corect, chiar daca situatia poate parea inechitabila pentru salariat.
Multumesc frumos.
Va mulțumesc din suflet tuturor pentru sprijin!
Din pacate, acesta este legiuitorul in Romania.
Formularea ar fi putut fi, poate, mai directa și mai clara.