avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Activitate Techno

Activitate Techno

Buna ziua, nicio idee?
Multumesc
Buna ziua.
Doresc sa recuperez taxele platite pentru o procedura ce nu ar mai fi trebuit sa se desfasoare pentru scoaterea din circuitul agricol a unui teren situat deja in intravilanul agricol.
Taxele au fost la OCPI Ilfov (540 lei) si ANIF (817 lei).
ANCPI e de acord cu recuperarea taxelor si mi-a facut o adresa in acest sens.
In schimb ANIF nu considera ca Legea 133/2012 se aplica si institutiei lor pentru a imi inapoia banii.
Legea nr 133/2012 este "Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2010 privind modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996", a intrat in vigoare la data de 27.07.2012 si prevede printre altele:

« Art. IV. - La articolul 23 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 933 din 13 octombrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (3) se modifică după cum urmează:
"(3) Terenurile destinate construirii, evidenţiate în intravilan, se scot din circuitul agricol,
definitiv, prin autorizaţia de construire. În cazul în care proprietarul terenului doreşte să scoată din circuitul agricol doar o parte din terenul deţinut, pentru îndeplinirea acestei proceduri, autorizaţia de construire va fi însoţită de documentaţia tehnică cadastrală." »

Conform Regulamentului din 07/09/2005 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 847 din 19/09/2005 privind continutul documentatiilor referitoare la scoaterea terenurilor din circuitul agricol Art. 3 precizeaza:

« Art. 3. - (1) Documentatia pentru obtinerea aprobarii de scoatere din circuitul agricol a terenurilor situate în intravilan, aprobata prin PUG si PUZ, cuprinde:
a) cererea pentru aprobarea scoaterii din circuitul agricol, din partea beneficiarului sau a proprietarului, dupa caz;
b) extrasul de carte funciara pentru informare si copia actului de proprietate sau alt act de detinere valabil încheiat (de exemplu: contract de concesiune, arenda, închiriere), însotit de acordul proprietarului;
c) documentatia cadastrala;
d) certificatul de urbanism, însotit de planul de încadrare în zona si de planul de situatie în care se evidentiaza suprafetele solicitate pentru scoaterea din circuitul agricol;
e) avizul Administratiei Nationale a Îmbunatatirilor Funciare.
(2) Avizul Administratiei Nationale a Îmbunatatirilor Funciare se elibereaza în termen de 5 zile lucratoare de la depunerea documentatiei complete.
(3) Documentatia necesara pentru obtinerea aprobarii de scoatere a terenurilor din circuitul agricol, situate în extravilan si intravilan, de la directia pentru agricultura si dezvoltare rurala se întocmeste în 3 exemplare.
(4) Avizul oficiului de cadastru si publicitate imobiliara se emite prin verificarea documentelor prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c); directia pentru agricultura si dezvoltare rurala aproba documentatia pe baza avizului oficiului de cadastru si publicitate imobiliara, dupa verificarea actelor prevazute la alin. (1) lit. a), d) si e) ».

Raspunsul ANIF la solicitarea mea de a imi restitui tariful perceput de institutia lor (817 lei) pentru emiterea acelui aviz este:

« Legea 133/2012 modifica si completeaza Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996.
ANIF emite avize si acorduri in baza OUG nr. 82/2011 si a Ordinului nr. 897/2005 pentru aprobarea Regulamentului privind continutul documentatiilor referitoare la scoaterea terenurilor din circutul agricol, legea nr.18/1991 republicata, cu modificarile si completarile ulteriaoare.
Mentionam ca lucrarile de imbunatatiri funciare s-au executat numai in extravilanul localitatilor, dar, in ultima perioada de timp, prin extinderea intravilanului acestea au ajuns sa fie considerate in interiorul localitatilor si deci sa faca obiectul Legii nr. 133/2012.Subliniem ca sistemele de imbunatatiri funciare pot fi afectate ca functionalitate in intregul lor daca nu sunt luate masurile de protectie pentru acele parti care azi fac parte din intravilanul localitatilor.
Consideram ca este imperios necesar ca ANIF, persoana juridica romana de interes public national sa-si ia masurile de protejare a patrimoniului, prin eliberarea de avize si acorduri de specialitate la scoaterea din circuitul agricol a terenurilor cu lucrari de imbunatatiri funciare aflate in intravilanul localitatilor la fel ca si pentru terenurile aflate in extravilanul acestora, conform legislatiei mai sus amintite.
Pe cale de consecinta Legea nr. 133/2012 nu are legatura cu activitatea ANIF si nici cu legislatia in domeniu privind scoaterea din circuitul agricol. »

Mie nu mi se pare ca este asa din moment ce pentru scoaterea din circuitul agricol era obligatoriu avizul ANIF. Legea 133/2012 nu mai obliga scoaterea din circuitul agricol si deci nu se mai urmeaza toata procedura din Art. 3 din regulament.
Eu am mers la ANIF doar in baza acelui articol din regulament dar legea 133/2012 nu mai obliga la parcurgerea pasilor din acel articol.

Va rog sa imi spuneti daca argumentele mele sunt suficiente pentru a imi recupera banii si cum pot sa porcedez in continuare.

Va multumesc
Multumesc mult, aceste prevederi sunt in vigoare acum, exista sanse sa se modifice in curand?

Sistemul de jgheaburi si burlane va scurge apa pe terenul meu. Am rezolvat §3?

Se spune pe undeva ceva de zapada?

Structura tip pergola/copertina de lemn se supune §4?

Certificatul de urbanism specifica retrageri de 3m, casa e la 3,60. Imi trebuie acordul vecinului sa pun cosmelia la 60cm de gard?

Va salut, am o intrebare, vreau sa acopar un carport situat intre limita de proprietate (gard) si casa. Distanta intre gard si casa este de 3,60m. Intentionez sa pun jgheaburi si burlane cu scurgeri pe terenul meu.
In ce conditii pot da panta acestui acoperis catre vecin si ce distanta ar trebui sa fie intre streasina acoperisului dinspre vecin si limita de proprietate (gard)?
Multumesc frumos.