avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Activitate Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina

Activitate Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina

Răspuns la discuția Important
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Solicitati asociatiei de proprietari (printr-o cerere scrisa, cu nr. de inregistrare sau pe email daca exista o adresa de email pe care corespondati cu presedintele asociatiei), sa va comunce o fisa extinsa cu cotele de intretinere si modalitatea de calcul a penalitatilor.
Presedintele Asociatiei de proprietari este obligat, potrivit Legii 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilo, sa va puna la dispozitie orice document solicitat care apartine asociatiei.
Modalitatea de calcul a penalitatilor v-a fost explicata de colega de forum, vedeti si daca platile facute prin banca au
fost inregistrte corect si verificati daca penalitatile au fost cașculate in conformitate cu prevederile legale aplicabile (cuprinse in Legea 196/2018).
Este vorba de dreptul de a obtine restituirea CASS ( contribuțiile de asigurări sociale de sănătate, asa cum ati precizat in ultimul mesaj postat) care a fost retinut din pensii, drept prevazut de OUG 4/2023 privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuții de asigurări sociale de sănătate

Dvs. ati dobandit dreptul de mostenire prin testament, ceea ce inseamna ca aveti calitatatea de mostenitor testamentar.
Este vorba de un legat universal instituit prin testament in favoarae dvs., legatul universal fiind acea dispozitie testamentara care confera celui in favoarea carui s-a testat dreptul la intreaga mostenire.

Mostenitorii unei persoane sunt de doua feluri:
1. mostenitori legali, acele persoane care au dreptul de a mosteni in temeiul legii, respectiv rudele apropiate ale defunctului, impartite de Codul civil in clase de mostenitori si sotul supravietuitor si
2. mostenitori testamentari care dobandesc dreptul de mostenire in baza unui testament.

Problema consta in faptul ca art. 7 din ordonanta de urgenta mentionata, prevede ca, in cazul decesului titularului dreptului la pensie care avea dreptul la restituirea contributiilor de asigurari sociale de sanatate, banii se vor plati catre mostenitorii legali, la cererea acestora.
Functionarul de la Casa de pensii ar fi trebuit sa va spuna inca de la momentul cand ati depus certificatul de legatar,
care asa cum ii spune numele se elibereaza in cazul in care este vorba de o mostenire testamentara (legat), faptul ca OUG 4/2023 prevede ca doar mostenitoriilor legali li se restituie CASS si nu sa va trimita la notariat.

Din punctul meu de vedere, OUG 4/2023 face o discriminare nejustificata intre mostenitorii legali si cei testamentari.

Vedeti si acest articol publicat pe www. avocatnet.ro, unde este explicat foarte bine continutul OUG 4/2023
www.avocatnet.ro/articol_637...
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Indiferent de regimul matrimonial, daca apartamnetul este cumparat cu fonduri proprii, este bun propriu al sotului care il cumpara iar sotia nu are niciun drept cu privire la acest bun.

Personal cred ca, in speta, vorbim despre regimul matrimonial al comunitatii legale de bunuri, regim care guverneaza majoritatea casatoriilor din Romania, intrucat celelalte doua regimuri matrimoniale. presupun incheierea unei conventii matrimoniale,

Asa cum am spus in prima postare, trebuie sa precizati in contract faptul ca apartamentul a fost cumparat cu bani proprii, pentru a face dovada ca bunul este propriu si nu intra in masa partajabila.

Daca plecam de la situatia ipotetica ca banii nu sunt proprii, colegii au explicat faptul ca in cadrul procesului de partaj, sotia poate obtine o parte din valoarea apartamentului chiar daca acesta este pe numele parintilor.
8 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cumparati apartamentul pe numele dvs., este singura solutia corecta in acest caz, dar cu conditia sa specificati in contract faptul ca imobilul a fost cumparat din banii dvs. proprii, pentru a putea face dovada in cazul unui eventual partaj ca apartamnetul nu este bun propriu si nu comun si in consecinta, nu poate face obiectul partajului.

Fiind cumparat cu bani proprii, apartamnetul va fi la randul sau bun propriu si sotia nu va avea niciun drept cu privire la acesta, avand in vedere prevederile art. 340 lit. g) din Codul civil: bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora

Daca vorbim de bani proprii, atunci acestia trebuie sa provina, in mod obligatoriu, din una din sursele mentionate la art.
340 Cod civil, intrucat in caz contrar, acestia sunt considerati a fi bunuri comune (potrivit legii, banii sunt bunuri mobile). De ex banii proventi din salariu, sunt comuni si nu proprii ai unuia din soti.
Nu are relevanta faptul ca este vorba contul personal al unuia din soti, daca banii aflati in cont provin din salarii, dividende, din vanzarea unor bunuri comune, etc., acestia sunt considerati bani comuni ai celor doi soti, intrucat bunurile mobile sau imobile (banii sunt considerati, potrivit legii, bunuri mobile) dobandite de oricare din soti in timpul casatoriei sunt considerate de lege ca fiind comune celor doi soti si intra in masa partajabila.

De la aceasta regula a comunitatii de bunuri a sotilor, Codul civil instituie cateva exceptii , expres si limitativ prevazute de art. 340, care precizeaza care sunt bunurile proprii ale sotilor, toate celelalte bunuri fiind comune.

Art. 340 Cod civil:

Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
b) bunurile de uz personal;
c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;
d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;
e) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;
f) indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;
h) fructele bunurilor proprii.

Avand in vedere cele precizate anterior, doar in situatia in care banii aflati in contul personal al unuia din soti provin dintr-o mostenire, donatie, au fost primiti cu titlu de recompensa, premiu sau au fost dobanditi prin insatrainarea unui bun propriu mobil sau imobil, sunt bani proprii ai unuia dintre soti si nu se vor imparti la partaj.

Calitatea de bun propriu trebuie dovedita, avand in vedere prezumtia comunitatii de bunuri.

Daca este vorba de bani comuni, oricare dintre soti poate obtine la partaj o cota mai mare sau mai mica in functie de anumiti factori si de probele pe care le va depune/administra in instanta sau in situatia in care sotii se inteleg cu privire la partaj, conform intelegerii dintre ei.
Daca sotii au calitatea de vanzatori. nu este posibil ca doar unul din soti sa semneze contractul de vanzare-cumparare. un astfel de contract este nul.

De asemenea, avand in vedere ca antecontractul de vanzare-cumparae a fost semnat de ambii soti,, contractul de vanzare-cumparare va trebui incheiat in aceleasi conditii.

Contractul poate fi semnat personal de parti sau prin imputernicire acordata unei alte persoane

Daca cei doi soti sunt casatoriti sub regimul comunitatii legale de bunuri sii au calitatea de cumparatori , chiar daca contractul de vanzare –cumparare este semnat doar de unul din soti, imobilul este bun comun al celor doi.

Care este motivul pentru care doriti ca doar unul din soti sa semneze contractul de vanzare-cumparare?

ovidiustoicoiu a scris:

Mi s-a spus ca trebuie sa îmi desfasor activitate didactica pentru a primi spor de doctorat !



Pentru acordarea sporului de doctorat, nu are relevanta daca desfasurati sau nu activitate didactica, avand in vedere dispoztiile legale aplicabile.

Potrivit art. 14 alin (1) din Legea 153/2017,

”Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie lunară pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul. Cuantumul salarial al acestei indemnizaţii nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor prevăzută la art. 25.”
Iar alin. 2 prevede ca:

Din interpretarea acestui text de lege rezulta ca, o conditie esentiala instituita de legiuitor pentru acordarea indemnizatiie pentru titlul de doctor este ca, salariatul care detine acest titlu sa isi desfasoare activitatea in acelasi domeniu cu cel pentru care detine titlul.

Daca nu va aflati in situatia unui cumul de functii sau in cazul unui cumul, aveti functia de baza declarata la angajatorul caruia i-ati solicita acordarea indemnizatiei de doctor, refuzul acestuia de a va acorda indemnizatia este ilegal.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Casa este bun propriu a sotului decedat (A) intrucat a fost dobandita inainte de incheierea casatoriei cu B.
Fiind bun propriu al lui A, in masa succesorala ( prin masa succesorala se intelege totalitatae bunurilor mobile si imobile ce apartineau defunctului la data decesului) intra intregul bun si nu jumatate din acesta deoarece acesta regula era aplicabila in situatia in care casa ar fi fost bun comun al celor doi soti si ar fi fost dobandita de acestia in timpul casatoriei.

Sotul supravietuitor mostemeste o cota de ¼ din intregul bun iar copiii mostenesc impreuna o cota de ¾ care se imparte intre ei in parti egale.

Art. 972 alin. (1), lit. a) Cod civil, prevede ca:
Cota succesorală a soţului supravieţuitor

(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;

Nu are relevanta in stabilirea cotelor, faptul ca copiii sunt din ambele casatorii, important este faptul ca acestia sunt descendenti ai defunctuluim, rude de gradul I cu acesta
Daca ati solicitat obligarea partii adverse la plata cheltuielilor de judecata si acestea nu au fost acordate de instanta, intrucat avocatul nu a depus la dosar chitanta care face dovada acestor cheltuieli, nu mai este posibil sa le solicitati in cadrul unui proces separat.
Penalitatile sunt datorate de societatea comerciala ca subiect de drept de sine statator si curg in continuare pana la achitarea acestora sau pana la stingerea datoriei printr-o alta modalitate.
Daca partile sociale se transmit mostenitorilor, acestia dobandesc drepturile si obligatiile antecesorului lor iar faprul ca
nu s-a dezbatut sucesiunea nu impiedica curgerea in continuare a penalitatilor sau incetarea obligatiei de plata.