avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Activitate testhgfhgfhgf

Activitate testhgfhgfhgf

Multumesc. Da, am inteles acum perspectiva dvs.
Avocatul pe care l-am contactat nu ne-a zis nimic de ideea aceasta de a schimba actul. Dar e o idee buna ca sa vedem daca se poate.

Liliana Gradinaru a scris:

Zice ca i se achitasera toate datoriile la acel moment, ca nu mai avea popriri pe pensie si s-a scos si ipoteca.

Doamna, inteleg ca locuiti cu doamna acum, inainte o vedeati rar. Mergeti la un avocat, ca trebuie exact vazuta donatia, de ce oare ati facut donatie pe un imobil pentru care ati dat bani, trebuie analizat daca puteti schimba actul, trebuie vazut care si ce s-a prescris, nu merge asa, pe vorbe. Acum pare ca achitati niste bani lunar ca aveti nevoie dv sa locuiti in casa, nu sa salvati bunul doamnei... Daca e deja pe numele dv., asta este.
Repet: fiecare este cu bunurile lui. Mie daca mi-ar plati cineva datoriile nu as avea niciun motiv sa nu fac altele, intelegeti? De aceea cred ca nu ii este de ajutor doamnei.
Daca ar avea popriri si s-ar descurca greu, poate s-ar opri. POate nu, dar va va fi mai simplu sa nu mai achitati pentru ea. Este adult, are o dependenta, o puteti ajuta cu dependenta, nu cu creditele.

Acum 3 ani. De ce spuneti ca s-ar putea sa fi scapat? Se prescrie dupa un anumit timp? Imi puteti da mai multe detalii va rog?

Ea mai poate avea alte contracte pe care nu ni le spune si isi mai poate lua. Doar anul acesta am descoperit in Mai/Iunie ca are Provident (recente) si CAR (si ea si el).

gi-jane2 a scris:

Acum cat timp qti încheiat contractul? Se prea poate sa fi scapat de risc.

Pentru ca e casa parinteasca. Si pentru creditele ce le stim, o ajutam sa isi mentina plata ratelor lunare ca sa nu ajunga la poprire pe pensie sau facturi neplatite sau in strada! Pentru ca ii vrem inca binele.

In anii anteriori, pe langa ca noi o ajutam sa fie la zi cu ratele, ea isi lua imprumuturi ca sa isi acopere ALTE rate de care nu stiam pentru ca nu ne-a zis de TOATE contracte. Da, din pensie ea a platit 10, 50, 200 lei rate pe contracte de care nu stiam. Si cand a ipotecat casa nu stim ce a facut cu acei bani imprumutati. Stim doar ca fost presata de cineva sa ii dea banii. Pe acea persoana o acopera in sensul ca nu am aflat nimic concret din ce s-a intamplat.

Am vorbit cu un avocat. Ne-a sugerat sa facem demersuri pentru interdictie. Nu se poate face in acest moment, fiindca are dementa usoara si nu grava. Are tratament de la psihiatru. S-a confirmat ca e un caz foarte grav, dar nu poate sa o incadreze. Altceva nu se poate face. Poate sa faca oricand alt credit.

Inseamna ca nu ati inteles situatia. Noi avem un contract de donatie facut acum 3 ani, in perioada in care avea ipoteca pe casa cu somatie de 15 zile sa elibereze si poprire pe pensie amandoi. Din acel moment (acum 3 ani), i s-a achitat datoria, i-a fost stearsa ipoteca de pe casa si i-a fost scoasa poprirea pe pensie. A fost la zero, pana in cateva luni cand DIN NOU si-a luat alte credite. S-au aflat la cateva luni distanta, si, cum am zis, s-a inceput achitarea lunara Pentru mine a fost stresant, ceva de necrezut. Nu stiam cu cine stau in casa! Cred ca e nevoie sa fim un pic empatici la astfel de situatii mizerabile. Nu m-am nascut sa consider vreodata ca muncesc la ceva ce nu va mai fi al meu sau ca sprijinul acordat ei va fi rasplatit in asa masura. Cand zilnic sunt cazuri de parinti varstnici maltratati de copii, eu am cazul invers!

Am luat o decizie acum 3 ani sa nu piarda casa, sa acopar acea ipoteca etc. Am achitat o suma destul de mare ptr a-i ajuta. Conditia a fost sa fac si contractul de donatie. Acum concluzia e ca acel contract poate fi atacat. Doresc sa nu ajung acolo. De aceea trebuie sa ma asigur ca nu are credite de dinainte de contractul de donatie. Asta am inteles din toate raspunsurile primite... Lamuriti-ma daca am inteles gresit. Doresc solutii la situatia ce s-a creat acum. Nu pot da inapoi, nu se intelege?

Liliana Gradinaru a scris:

Nu imi este clar de ce dati atatia bani pe datoriile altuia. Nu imi e clar ce face doamna cu banii, spuneti ca ii da pe rate, dar ca ratele le acoperiti dv. Nu inteleg de ce e stresant. Sunt veniturile ei, bunurile ei, asa pare sa faca de ani si ani, asa a facut sotul, lasati fiecare cu viata lui.
Daca cineva mi-ar acoperi datoriile, poate as lua si eu credite la misto. Nu de alta, dar daca tot nu le platesc...

Cred ca doar va stresati si nu actionati cumva ca sa va vedeti de viata dv. Vorbiti cu un avocat si schimbati atitudinea, salvati-va sanatatea. Casa era a doamnei, nimeni nu e obligat sa lase mosteniri, putea sa o dea pe credite...

Multumesc pentru raspuns. Nu stiam ca nu mai sunt publice dosarele de executare.
In ultimii ani eram pe ultima suta de metri cand am aflat de datorii. Si ca urmau sa i se deschida dosar de executare.

lilivasiliu a scris:

IFN-urile dau credite indiferent de cate datorii ai, acum nu se mai poate verifica pe portal cate dosare de executare sunt la incuviintare, ptr ca nu mai sunt publice. Daca nu are bunuri ii vor pune poprire pe pensie si vor imparti jumatate din venituri intre numarul de creditori si cuantumul creantelor. Din pacate nuprea aveti solutii momentan.

Nu ma astept la nici o mostenire dupa ea sau dupa el. Intrebam daca trebuie sa refuz successiunea la notar sau efectiv nu o initiez si gata. Pentru ca nu doresc sa fac successiune si atat.

"Nasol dac se revoca donatia dupa ce ati renuntta." Nu inteleg de unde reiese asta. Puteti explica?

"Va ajuta ca sunt multe si marunte nu un credit mare." Pai a luat peste 10.000 lei rezultate din 3-4 luni de credite consecutive de 1000, de 2000, de 3000, 6000 etc. pana a atins suma aceasta. Asta intr-o perioada. Doar anul trecut a incheiat 5 contracte in luni diferite sau chiar in luna in care a intarziat cu o plata. Si-a luat credit de la aceeasi creditori ptr a acoperi rata de la alte credite.
Se mentin sub control creditele ce le are luna de luna, asta e. Asta facem acum pentru creditele de care stim.
Nu putem pierde casa. Toate costurile pana in prezent au depasit valoarea casei. De mentionat, la momentul initial am considerat ca o ajutam, ca a fost depasita de situatie de au aparut mai multe credite. Ne-am inselat. Abia apoi ne-am dat seama ca nu mai e 'mama'.

Da, cand va deceda e in regula. Pana atunci face ce doreste. Legal nu ii pot face nimic. Tara asta nu protejeaza copii parintilor. Daca dorea sa distruga casa parinteasca, atunci sa fi anuntat, nu sa isi incarce copii cu probleme!
Am zis mai sus, e ca un copil de 10 ani cu drepturi. Nu eu o tratez asa, ea duce discutiile si situatiile intr-o directie foarte penibila. Ea a mai fost batuta de camatari sau agresata verbal la telefon si probabil in persoana. Nici nu mai vreau sa stiu la ce agresiuni fizice/verbale s-a supus. Ea e dependenta de situatiile astea.

gi-jane2 a scris:

pai dupa ea ce sa mai mosteniti daca v-a dat casa ?
daca dupa sotul ei mostenea doar datorii, nu aveti ce sa mai dezbateti.
Cand va deceda, renuntati la succesiune si aia e.
Nasol dac se revoca donatia dupa ce ati renuntta.
Va ajuta ca sunt multe si marunte nu un credit mare.

Multumesc pentru raspuns.
Nu sta prea bine cu sanatatea fiindca abuzeaza de opioide.

Donatia a avut loc acum 3 ani. Timp in care s-au gasit credite noi (dupa data donatiei) si credite vechi (inainte de data donatiei). Speram ca nu sunt alte credite inainte de data donatiei, dar nu putem fi siguri. A se intelege ca a avut peste 20 de contracte (in din 2018-2019 incepand). Cateva au fost acoperite in perioada in care s-au descoperit. Altele se platesc luna de luna.

E necesar sa renuntam la successiune la notar sau sa nici nu incepem successiunea? Intreb ptr ca in cazul sotului ei, s-au intamplat aceleasi lucruri cu creditorii si nu am inceput successiune.

Alexandru Surcel a scris:

70+? Și cu sănătatea cum stă în general? Poate doamna pregătește o mare țeapă finală, o răzbunare supremă pe creditori.

Iar legat de donația casei, când a avut loc? Nu de alta, dar și pentru creditorii datoriilor pe care doamna le avea la acel moment există un termen de prescripție în care pot cere anularea donației, calculat de la înscrierea în CF.

Dacă acel termen a trecut, lăsați-vă ruda să facă câte datorii vrea. Iar după decesul ei, dacă tot ați transferat deja proprietatea principalelor bunuri, renunțați la succesiune, iar creditorii vor rămâne cu ochii-n soare.

Da, aveti perfecta dreptate.
Nu doreste ajutor pentru asta. Prefera sa oprim orice cale de comunicare si sa fie ea lasata cu totul. Ca se va descurca cum s-a descurcat si pana acum.


Dapix a scris:

Nu-i o conditie ca o boala psihica chiar destul de grava, sa fie insotita si de lipsa de discernamant.

Sufera de o obsesie, si nu se poate abtine, similar cum un dependet de alcool nu se poate abtine de la bautura.

Daca si-ar recunoaste boala, se poate trata atat cu medicamente psihiatrice, cat si prin psihoterapie la psiholog.

Am considerat ca donatia e cea mai potrivita. Nici notarul nu ne-a ajutat, desi stia situatia. Asta e acum. Au fost multe probleme si lucruri ascunse ce le-am aflat la luni distanta. E foarte stresant totul.
A fost si la psihiatru si la psiholog. Primul spune ca e foarte grav, al 2lea spune ca are discernamant.
Ce face cu banii? Plateste credite. E sunata zilnic de creditori. Uneori raspunde, alteori nu. Au mai fost cazuri cand am surprins apelurile primite. Iar cand e stresata si agitata inseamna ca a vorbit telefonic cu creditorii. E adictie cum a mentionat si dna Avocat.
Nu locuim impreuna. Nu are nici un interes de activitati de familie. 70+
E ca si cum ai interactiona cu un strain cu care schimbi o vorba din cand in cand. In rest, nu are nici un interes, empatie sau dorinta de a avea o viata linistita si fara sa cauzeze probleme ce ii afecteaza pe cei din jur.

gi-jane2 a scris:

Am crezut ca ati facut contract de vanzare,de aia am întrebat dacă exista dovada platii , a prețului casei, nu a onorariului.
E o problema, donatia poate fi revocata daca s-a făcut în dauna creditorilor, contează ce datorii avea în acel moment. Acuma, oricum e tardiv, nu aveti ce face, tine de noroc, daca stiu, daca datoria e mare etc.

Încercați sa o convingeti sa mearga la psihiatrie, sa facă apoi și terapie cu un psiholog.
As avea o curiozitate, ce naiba face cu banii?
Locuiti impreuna? Ce varsta are?

Multumesc de raspuns. Poate fi anulata in instanta numai daca creditele au fost facute inainte de donatie, corect?

Dapix a scris:

Donatia poate fi anulata in instanta la cererea creditorilor, daca a fost facuta in paguba creditorilor.
Casa donata nu-i protejata de executarea silita.

Contract donatie. Nu inteleg 'exista dovada platii'? Va referiti la cine a achitat taxa de la notar? Da, exista dovada platii.

Nu stim daca are alte contracte in afara de cele gasite pentru ca le ascunde in casa. Nu s-a intamplat niciodata sa vina ea sa ne prezinte contractele si ce rate lunare are.
Deja am avut cel putin 3 perioade in care am descoperit contracte dupa contracte. A se intelege ca s-au gasit cel putin 2 contracte active per perioada. Recent am descoperit 4x CAR si 3x Provident. Nici nu va puteti inchipui ce am gasit in perioadele anterioare sau cum se arunca pe jos de panicata (ca a fost prinsa)...

gi-jane2 a scris:

Fiindca are si la CAR, ne temem ca poate fi atacata totusi casa. Nu stim de cand sunt contractele. Sau daca are alte contracte si sunt mai vechi de data la care am mutat casa si orice alt bun de pe ea.

trebuie verificat.
cum v-a dat casa, vanzare? esita dovada platii ?