avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Activitate vlad.sandu89

Activitate vlad.sandu89

Legala in temeiul carei legi?

Nu vrei sa povestesti, dar totusi o faci, divagand de la intrebarea mea. Pe mine ma interesa speta mea, nu ce se intampla in Spania sau Austria. Dar acum daca tot ai deschis subiectul, la o cautare pe google gasim ca in Spania depasirea timpului este penalizata progresiv in functie de momentul in care platesti respectiva penalizare, incepand de la €3.6 in prima ora si ajungand pana la un maxim de €60 ([ link extern ] ).

Te rog sa aduci argumente fondate ca raspuns. Multumesc.

latka a scris:

Da, este legala si nu vreau sa va povestesc ce se intimpla in alte tari mult mai civilizate daca te "strimbi" s-o platesti. In Spania o astfel de taxa pentru depasirea timpului e de 70 de euro, se trimit astfel de "biletele de amor" si in Romania. In Austria iti confisca si masina, temporar, cu o alta taxa de parcare, la politie, daca zici ca nu ai bani sa platesti.

Ai dreptate. In titlu scrie "taxa de penalizare".

Insa intrebarea mea ramane, sunt legale aceste "taxe de penalizare"?
Pot da amenzi firme private? Din cate stiam singurele persoane abilitate in a aplica amenzi sunt angajatii politiei. M-ar interesa daca exista vreo lege in acest sens.

Ca si context, am primit amenda pentru parcare data de o firma privata. Ma asteptam ca amenzile sa vina din partea politiei, insa am primit o fituica in geam cu modalitati de plata. In mod normal as fi tacut si inghitit platind respectiva amenda, insa am intarziat 9 minute peste timpul de parcare platit si m-am intalnit chiar cu cei ce mi-au dat amenda, ce mi-au adus injurii si m-au batjocorit, asa ca as dori sa stiu legalitatea amenzilor date de ei.

Multumesc anticipat.
La firma la care lucrez, s-a decis reducerea programului de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana cu reducerea corespunzatoare a salariului, conform legii 53/2003, art. 52, alin. 3, pe perioada mai - august inclusiv.

In decizia respectiva este specificat ca in zilele in care nu se va lucra, contractele vor fi suspendate, insa in fluturasul de pe luna mai, orele respective apar la categoria "Somaj tehnic". Pentru lunile iunie si iulie orele respective apar la categoria "Ore suspendate". Oare angajatorul a beneficiat de bani de pe urma mea si a colegilor in luna mai? Este acest lucru ilegal? La ce lege as putea sa ma uit?

De asemenea, in lunile mai si iunie, cand au fost una, respectiv doua zile libere legale in timpul saptamanii (1 mai, 1 si 8 iunie) salariul acordat a fost calculat proportional fata de numarul de zile lucratoare, neglijand cele de liber legal (adica 128 / 160 * salariul din contract, chiar daca in mai numarul de ore de luni - vineri au fost 168 cu un liber legal, iar in iunie 176 cu 2 libere legale). Nu ar fi trebuit de fapt sa fiu platit cu 136/168 * salariul din contract pe mai si 144/176 * salariul din contract pe iunie?