avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Activitate mail_anonim

Activitate mail_anonim

Răspuns la discuția Sarbatori legale neplatite
Multumesc frumos.

Cornel Vasile a scris:

Este o aberatie ce vi s-a comunicat.

1. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.


Buna seara,
Am o problema la munca... Am muncit pe 1 si 2 mai si angajatorul nu vrea nici sa ma plateasca dublu si nici sa imi dea 2 zile libere platite in plus, pentru motivul, si citez: "Suntem un proiect 7 zile din 7.
In luna Mai sunt 20 de zile lucratorea si 11 libere si chiar daca ai muncit de Pasti este doar o tura normala din ziua respectiva iar comfom legii aceasta tura se plateste dublu doar daca nu indeplinesti norma."

In contractul individual de munca scrie ca sunt platita in zilele de sarbatoare legala conform regulamentului intern, iar in regulamentul intern al firmei, scrie asa: "Munca in zilele de sarbatoare legala si repausul saptamanal:
1 - Personalului de la locurile de munca unde specificul activitatii impune desfasurarea muncii in zilele de Sarbatoare legala sau in repausul saptamanal li se va asigura compensarea cu zile libere platite in cursul saptamanii si un spor de weekend in valoare de 10 lei la salariul de baza.
2 - Personalul de la locurile de munca unde specificul activitatii impune desfasurarea muncii in zilele de repaus saptamanal, li se va asigura compensarea cu zile libere platite in cursul saptamanii si un spor de weekend la salariul de baza conform deciziei interne. "

As dori sa stiu daca seful meu are dreptate sau pur si simplu nu vrea sa fie corect? Pentru ca eu nu am gasit in codul muncii unde sa fie scris chestia aceea cu norma, ori nu am stiut sa caut.

Multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs.
Buna ziua.
Da, chiar nu m-am gandit ca o sa se ajunga aici. Nu aveam de gand sa renunt la o casa la care am contribuit si eu cu banii, si mai ales, nu credeam ca o sa se ajunga aici.
Pot cere la fostul loc de munca acte care sa dovedeasca ca am lucrat acolo, plus ca am si contractul de munca cu mine aici. Si in plus, inca am contul bancar din strainatate deschis si pot arata extrasul de cont cum ca in fiecare luna, eu ii transferam aproape tot salariul meu in contul lui.

Dapix a scris:

Trebuie să probați și cu martori, că alte metode nu prea aveți. Faptul că ați muncit acolo atâția ani e o dovadă că v-ați adus contribuția la întreținerea și renovarea casei.

Ar trebui să dovediți matematic cu bonuri fiscale, facturi, chitanțe, dar de unde să le scoateți. Sunt sigur că nu ați pitulat astfel de înscrisuri, cu gândul la un posibil divorț.

Multumesc.
Știți cumva cum este calculat acel drept de creanta?

gi-jane2 a scris:

da, aveti un drept de creanta pt investitiile dvs.
luati-va copilul si plecati la parinti.
eu nu stiu cum de ati crezut sau v-au intimidat amenintarile lui.
copilul are dreptul sa isi cunoasca bunicii.
acuma ma ameninta ca imi ia copilul

si unde-l duce, cu el la munca ?
mutati-va , scrieti-i mesaj ca daca vrea sa isi viziteze fiul, nicio problema, vine acolo unde v-ati mutat.
cereti in instana in contradictoriu cu el, ca locuinta copilului sa fie la dvs, sa exercitati impreuna autoritatea parinteasca si tatal sa plateasca pensie.
va trebui sa aveti avocat.


Buna ziua,
Am 2 probleme: custodia copilului si o casa construita, noi nefiind casatoriti.
1) Sunt intro relatie de vreo 5 ani din care a rezultat un copil, deci nu suntem casatoriti. Nu ne mai înțelegem din cauza ca iubitul meu imi uraste parintii din cauza unei neintelegeri (a fost vina amândurora, a iubitului si a tatalui meu) si desi parintii mei s-au scuzat si au incercat sa remedieze lucrurile, iubitul meu a prins pur si simplu multa dusmanie pe ei, prin urmare mi-a interzis sa le arat copilul pe videocall. Parintii mei sunt din Ardeal si eu locuiesc in Moldova, la socrii pt ca ne-am ridicat o casa aici si trebuia sa stau pt lucrare, acte de semnat, materiale de cumparat (pt casa). A trecut un an si eu nu am avut voie sa le arat copilul parintilor mei, pt ca iubitul meu m-a tot amenintat ca daca le arat copilul, cu banii stransi pt casa, mituiește un avocat ca sa imi ia copilul si sa nu-l mai vad niciodata, ca decat sa termine casa, mai degraba ma face si pe mine sa sufar in ultimul hal, luandu-mi copilul (am toate mesajele pe telefon). Acum, de sarbatori, nu am mai rezistat si mi-am sunat parintii...nu-i vazusem de 1 an de zile si nici copilul... A iesit un mare scandal, iar m-a amenintat ca de data asta apeleaza la un avocat, daca le mai arat vreodata copilul. Precizez ca el este in strainatate, la munca.
Acuma intrebarile: IN CE MASURA IMI POATE LUA COPILUL, DACA EL NICI MACAR NU A MAI VENIT IN TARA DE 1 AN DE ZILE din cauza pandemiei? Mie imi este frica ca voi ramane fara copil, este viata mea. El nu s-a ocupat de copil nici macar cand locuiam toti in strainatate, si acuma ma ameninta ca imi ia copilul. Si nici nu pot trai toata viata izolata de familia mea pt ca el ii uraste. Am încercat un an de zile sa ii explic, sa-i impac, dar el nu vrea nicicum, mai degraba isi distruge familia si ma distruge pe mine psihic, asa de razbunator e. Eu nu vreau sa imi pierd familia, vreau sa ne intelegem toți bine, sau macar iubitul sa nu-mi mai interzica sa-mi vad parintii. I-am spus de multe ori ca nu el trebuie sa vorbeasca cu ei, ca nu trebuie sa ii ierte daca nu vrea, dar macar eu sa tin legatura cu ei si sa le arat copilul. Dar el o tot tine pe a lui. De aceea eu un an de zile nu mi-am vazut parintii, ca am zis ca totuși se razgandeste, ca reusesc sa-i impac.
Si a doua intrebare e legata de casa construita: POT PRIMI SI EU CEVA PENTRU ACEA CASA? Adica, si eu am locuit in strainatate si am ajutat la strângerea banilor pt construirea acelei case, dar nu suntem casatoriti. Terenul e pe numele lui, la fel si casa, DAR el fiind in strainatate si eu in tara, eu am platit materialele pt casa si tot ce a tinut de construirea ei, deci contractele si bonurile de la construirea casei sunt pe numele/CNP-ul meu. Chiar si pe proiectul casei este semnatura mea. El doar a trimis banii prin banca si eu am platit tot...Deci daca ne despartim, EU POT AVEA DREPTUL LA O MICA PARTE DIN CASA? Multumesc.