avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1499 soluții astăzi
Forum Activitate LaurT

Activitate LaurT

Bună ziua,
Am o întrebare referitoare la criteriile legale privind acordarea burselor sociale pentru studenţii orfani de unul sau ambii părinţi, în cadrul facultăţilor de stat din România.

Sunt student la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), Facultatea de Informatică, și am solicitat o bursă socială, invocând faptul că sunt orfan de un părinte.
În calculul venitului mediu pe membru de familie, facultatea a inclus pensia de urmaş (aproximativ 1.200 lei/lună) primită de la Casa Judeţeană de Pensii.

Mi s-a comunicat că, deşi pensia de urmaş este neimpozabilă, totuşi „intră în calculul venitului” pentru bursă.
În regulament scrie că în declarația de venit se menționează doar veniturile supuse impozitului pe venit, iar când am întrebat de ce ar trebui totuși să declar pensia, răspunsul primit a fost o explicație vagă urmată de expresia „așa e la noi”, lucru care mi s-a părut destul de neclar și arbitrar.

În paralel, sora mea este studentă la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi (UMF Iaşi), Facultatea de Medicină Generală, aflată în aceeaşi situaţie familială și cu aceleaşi venituri din pensia de urmaş.
La facultatea ei, însă, i s-a spus că pensia de urmaş nu se include în calculul venitului, iar cererea de bursă socială i-a fost aprobată.

Prin urmare, suntem doi studenţi la universităţi de stat din acelaşi oraş, în situaţii identice, dar trataţi diferit în privinţa acordării bursei sociale.

Întrebările mele sunt:
Există un document oficial (lege, ordin de ministru, metodologie-cadru) pe care toate universităţile de stat sunt obligate să îl respecte atunci când stabilesc criteriile pentru bursele sociale, în special pentru studenţii orfani?
Este legal ca o universitate de stat să includă pensia de urmaş în calculul venitului, iar alta să o excludă, pentru situaţii identice?
Dacă există un cadru legal unitar, care ar fi procedura corectă pentru a contesta decizia facultăţii mele de a include pensia de urmaş ca venit?

Regulament Burse, UAIC:
[ link extern ]
Documentație privind bursele, Facultatea de Informatică UAIC:
[ link extern ]

Mulţumesc anticipat pentru orice clarificare sau îndrumare!
Multumesc de raspuns! Voi avea in vedere

Manuela Rășină a scris:

Răspuns din 21 Oct 2024 de pe site-ul Casei Naționale de Pensii:
Copiii, beneficiari ai unei pensii de urmaș, pot cumula pensia de urmaș cu venituri de natură salarială?
Copiii, beneficiari ai unei pensii de urmaș, pot cumula pensia cu venituri provenite din situații pentru care asigurarea este obligatorie, indiferent de nivelul acestora.
[ link extern ]

Trebuie doar să ai grijă ca în termen de 10 zile de la data începerii fiecărui an universitar să depui la casa de pensii adeverință din care să rezulte că urmezi cursurile.

Multumesc mult!
Bună ziua,

Sunt student în anul 2 și am obținut un internship pentru vara aceasta (3 luni, posibilitate de angajare după). Îmi doresc mult să câștig experiență, dar salariul oferit pentru internship este mult mai mic decât pensia de orfan de un părinte și ajutorul de la facultate pe care le primesc.

Pensia de orfan mă ajută foarte mult, așa că nu știu dacă ar trebui să accept internship-ul. Vreau să știu dacă pot cumula pensia de orfan cu salariul de internship sau dacă se întrerupe pensia.
În cazul în care pensia se întrerupe, măcar o voi putea primi din nou după finalizarea internship-ului?

Mulțumesc!

(știu că s-au pus multe întrebări în această privință pe acest forum dar toate pe care le-am putut găsi sunt din 2010-2012 și nu știu dacă mai sunt valabile, îmi cer scuze)