avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1507 soluții astăzi
Forum Activitate Catalin-Dan

Activitate Catalin-Dan

Este obligatoriu sa efectuez zilele de concediu rămase în perioada de preaviz?

Chiar daca nu mă aștept la același volum de munca in aceasta perioada, spre deloc, sunt cumva forțat să iau zilele de concediu pe motive sa am timp pentru a căuta un nou loc de muncă.

Eu sunt dispus și am comunicat că pot sa ajut in continuare pe perioada preavizului, și mi-aș dori să păstrez zilele de concediu pentru a mai avea un câștig la final, nu mare, dar ar fi o sumă în plus..
Bună seara! Revin cu o întrebare. Am fost anunțat verbal, discuție, despre perioada de preaviz acum o saptamana, dar nu am primit nici un document încă. De când ar intra in vigoare perioada de preaviz, daca eu nu am primit încă un document?
Nu ar trebui să primesc în aceeași zi și documentul?
Daca primesc preavizul cu data in care mi s-au comunicat doar verbal, este legal?
In cazul in care, spre ex, contractul se incheie la 1 iunie, s-ar putea extinde contractul de munca adăugând zilele de concediu ramase, încât în baza documentelor primite să fie scris 1 iulie? Încetare începând cu 1 iulie?
Nu-mi este clar, daca ar exista soluția aceasta de a prelungi contractul de munca însumând zilele de concediu rămase, fiindcă și acelea vor fi plătite, impozitate, etc.

Cornel Vasile a scris:

Zilele de CO fac parte din vechimea in munca ..pe perioada cat mai aveti de prestat activitatea , va puteti lua CO.

Dreptul la șomaj poate fi anulat daca persoana realizează venituri - dobânzi din conturi de economii? In caz afirmativ, despre ce suma lunara?

Am citit Art 34 din legea 76/2002, dar nu găsesc menționat ceva referitor la depozite bancare.
Mai am câteva zile de concediu rămase, as dori sa știu dacă se pot adăuga la vechime? Zilele de co rămase să se adauge la perioada de 2 luni menționată, încât contractul să se termine: 2 luni promise de conducere + zilele de co rămase.

Cornel Vasile a scris:

Doar in anumite domenii exista text de lege in sensul mentionat de dvs ... si pentru IT a existat dar privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator

Mulțumesc pentru informații!

Sunt persoane in companie care nu au o diplomă în domeniu, nu au studiat informatică și nu sunt dintre cei vizați. Există vreo lege care să protejeze pe oamenii care totuși au făcut o facultate in domeniu și sunt angajați pe specializarea pe care au studiat-o?
Este nedrept pentru că sunt unele persoane angajate în companie care au studiat cu totul alt lucru, au fost angajate în alt domeniu(din motive lesne de înțeles) și au beneficiat de training plătit..
Vă mulțumesc pentru răspuns!

Dacă mă puteți lămuri cu încă un lucru. Ce ar putea fi inclus in documentele pe care trebuie sa le semnez? Desființarea postului? Sau demisie cu acordul părților?

Prin faptul că mi-a transmis că voi mai beneficia de inca două luni până la încheierea contractului, mă gândesc că nu va fi menționat desființarea postului și va miza pe o demisie de comun acord, încât dacă există posibilitatea ca treburile să se îmbunătățească, să nu fie constrâns de decizia de desființare a postului.

Ce-aș putea întreba in cazul de față? fiindcă nu îmi e clarã a doua varianta in care sub o formă de "ajutor", voi rămâne angajat următoarele doua luni, cât să pot găsi altceva.
Concediere

Am fost anunțat la începutul săptămânii că în urma refuzului clienților de a continua colaborarea - inceperea proiectelor care urmau să fie dezvoltate(domeniul IT), patronul nu mai poate să plătească salariile pe viitor și mi-a propus, o perioadă mai mare decat cele 20 de zile de preaviz pentru a semna demisia.

Bănuiesc că dorește să semnez de comun acord, demisia.

Mi-a spus că am 2 variante: accept propunerea făcută sau îmi trimite preavizul de 20 de zile și sunt concediat și mai devreme. Sunt vizate mai multe persoane cu concedierea din cauza lipsei de proiecte.

Vreau să știu dacă această practică este abuzatoare, sau chiar poate să trimită acel preaviz, concediere pe motive economice?

Exista un mod legal de a lupta?
PS: unele proiecte și colaborări s-au încheiat,. într-adevăr, dar as dori sa știu dacă se poate concedia pe aceste motive.

Vă mulțumesc pentru timpul acordat și ajutor!