Buna seara, dna avocat! Va multumesc mult pentru raspuns- ma si dezumfla putin, dar ma si ajuta sa intregesc peisajul.
Nici sotul, nici eu nu ne dorim un divort. Eu si din cauza educatiei in familie si a celei religioase.
In Germania am incercat si am tras de mine cat am putut; am rezistat cat am mai avut sperante, dar acum, cu copiii in pragul scolii simt ca nu mai pot sa rezist pentru ca prevad ca sotul va vrea sa amane. Eu am fost cea care s-a ocupat de copii, inclusiv in vacantele de cate 4 luni in Ro, copiii au fost exclusiv in grija mea... si au prosperat!
In Romania eu pot sa functionez infinit mai bine pentru copii si pot sa le ofer mai multe. Educational mai ales. Ma simt in largul meu acolo. Da, gasesc ca e normal din moment ce copiii vorbesc perfect romana si se integreaza mult mai usor in colectivele de copii in Romania, deoarece inteleg limba si comunica cu usurinta startul la scoala ar fi altul decat cel plin de provocari din Germania. Si e la fel de adevarat ca doresc ca ei sa scrie si sa citeasca romaneste, sa studieze geografia si istoria romanilor, Eminescu, Creanga, Slavici, nu Goethe. In afara de asta, sistemul de educatie in Germania prevede ore de educatie sexuala din clasa I, ,,disciplina,, pe care eu doresc sa o evit cat mai mult cu putinta si imigranti din Siria si Afganistan la tot pasul. Nu ma simt in siguranta si teama pentru siguranta copiilor este si mai mare.
Nu doresc sa fiu acuzata ca rapesc copiii, doresc sa ma folosesc de parghiile pe care le ofera legislatia in vigoare in Romania, daca exista, ca sa ocolesc un deznodamant pe care nu ni-l dorim niciunul, si anume divortul (nu ma simt pregatita emotional pentru divort). Solutia de compromis ar fi fost ideala (vacantele scolare sunt dese si mari in Romania, iar eu pot veni cu copii in Germania, sotul in ale lui in Romania- cu posibilitatea lucratului online astfel incat perioada in care nu am fi impreuna ar fi de aprox 4 luni pe an adunate.) Nu s-ar pune problema de divort, tranzitia ar fi mai usoara pentru el si copiii ar avea parte de amandoi parintii mult mai mult.
O singura precizare as mai dori sa fac- resedinta este in Germania si pentru ca nu am cunoscut implicatiile si am semnat prosteste pentru luarea in spatiu a mea si a copiilor, dar si pentru ca o perioada de cativa ani am avut domiciliul la adresa parintilor mei (asta a fost si varianta cea mai facila pentru jobul meu din tara). Acum am domiciliul stabilit la adresa unde avem casa construita.
Asa cum ati sesizat dvs, intr-adevar, suna ca si cum eu as juca la fel de murdar ca sotul. Numai ca imi doresc sa fiu cu un pas inainte si sa nu mai fiu la fel de proasta ca pana acum, in detrimentul familiei. Ca sa simplific mult problema - daca lui ii iese se duce totul in cap- e doar o chestiune de timp, daca mie imi iese salvez familia. Stiu ca daca am sansa reala de a inscrie copiii la scoala in Ro sotul ar reconsidera totul si ar accepta sa ne continuam viata de familie in tara - avem posibilitati financiare in ambele tari.
Poate suna a telenovela sau a caz pentru terapia de cuplu, dar este o situatie de viata foarte delicata si simt ca nu mai pot continua in acelasi fel de aceea imi doresc o solutie/sfaturi juridice care sa excluda divortul pentru a functiona cat mai bine de acum incolo pentru copii in special.
Indiferent de tipul acuzatiilor: 1.Fata este minora
2. Dreptul la intimitate este inviolabil mai ales daca se soldeaza cu distribuire de imagini sau clipuri de natura sa creeze prejudicii de imagine si mai ales ca nu se poate proba ca s-a dat sau nu consimtamantul pentru distribuirea lor.
Ca parinte va inteleg revolta, eu, una, as turba. Oribil ca un pedagog sa se erijeze in rolul de parinte si instanta morala si sa decida ce e ok ca s-a intamplat asta. Eu as face o adresa la institutia respectiva, as lua nr de inregistrare si in acea adresa as solicita stabilirea unei sedinte cu eleva in cauza si parintii ei in vederea stabilirii cui au mai fost trimise clipurile. as preciza ca daca nu se elimina filmultele din toate dispozitivele la care au fost trimise si nu se dau garantii verbale si scrise ca se inceteaza cu hartuiala se ajunge la judecata si la pretinderi de daune; daca nu s-ar solutiona amiabil as ajunge la judecata si mi-as muta fata de acolo. As vrea sa fie linistita si cu o sansa la un start curat fara priviri dubioase si barfe pe la colturi. Mentalul unui adolescent este fragil. Este clar o situatie cu care copilul nu se poate impaca pentru ca genereaza hartuieli si batjocuri. Asta as face eu - as cauta sa fac sa nu mai aiba contact cu acel colectiv.
Doresc sa ma intorc in ROmania si sa scolarizez copiii in Romania, dar sotul se opune.
Sunt casatorita din 2016 si venita (temporar, asa cum am convenit la inceput, dupa sot in Germania). Amandoi suntem cetateni romani, dar sotul a facut demersuri pentru obtinere cetatenie germana de anul acesta, el muncind si fiind rezident de 35 de ani acolo. Sotul are serviciu si o casa luata cu credit in Germania, eu am buletin cu domiciliul in Romania. Am fost de acord sa il urmez doar pana termin casa in Romania si apoi sa ne intoarcem si sa traim in Romania. Jobul meu este tot in Romania. Intre timp au venit pe lume 2 copii care au 4 respectiv 5 ani. Resedinta (ca solutie de compromis) a fost si este in acest moment in Germania. Acolo suntem eu si copiii luati in spatiu (angemeldet). Eu am o casa in Romania terminata de curand, (fara sprijinul financiar al sotului, desi l-am trecut si pe el ca proprietar, din fair-play, altii ar zice ca din prostie) si domiciliu la noua adresa, demers facut in vederea intoarcerii si a inscrierii copiilor la scoala acolo unde eu functionez cel mai bine pentru copii (pot lucra de acasa cu posibilitatea de a ma ocupa in acelasi timp si de copii - dus la scoala, luat de la scoala, teme, educatie,joaca, plimbat, hranit etc)
Problema este urmatoarea - sotul doreste sa isi pastreze toate privilegiile dobandite in Germania (job bun cu salariu mare, prestanta, prieteni, contactul cu fosta familie, hobby-uri) si sa imi forteze mana sa raman cu copiii acolo pana iese la pensie (peste vreo 15 ani, lucru cu care eu nu ma pot impaca si pe care il resping din start). Din aceasta cauza spera sa se foloseasca de constrangeri si pacaleli ca sa inscrie copiii la scoala in Germania si sa ne prinda definitiv acolo. Eu, pe de alta parte, cu job in Romania de cand ne-am casatorit (online) si domiciliu in Romania (desi din 12 luni 7-8 au fost in Germania pana acum in fiecare an -din cauza situatiei, doresc sa scolarizez copiii in Ro si sa locuim acolo. Ceasul ticaie si fetita avand varsta prescolara risca sa fie inscrisa fortat la scoala in Germania anul urmator. Fara dorinta mea, fara acceptul meu. M atem inclusiv ca sotul poate semna in locul meu. Nu ma descurc cu limba germana ca sa il combat si nici nu vreau sa ajung la judecata sau divort.
Intrebarea este daca eu avand domiciliu in Romania copiii au implicit si ei resedinta in Romania sau trebuie sa fac demersuri speciale care necesita si acordul scris al sotului? Sotul intentioneaza sa ii inscrie la scoala fara acordul meu. Pe de alta parte, eu pot sa ii inscriu la scoala in Romania si sa raman in Romania cu copiii chiar daca sotul se opune (asa cum ma opun si eu pentru Germania) si sa functionam cu o solutie de compromis (calatorii si vacante comune in ambele tari fara sa fiu decazuta din drepturi sau constransa la a ramane acolo impotriva vointei mele?). Precizez ca nu doresc nici sa divortez deoarece este un drum fara intoarcere si este in dauna copiilor, dar eu nu mai pot sa functionez in Germania doar de dragul sotului avand in vedere ca de educatia si cresterea copiilor m-am ocupat aproape in intregime eu lucrand online de acasa. Daca ii inscriu pe copii la scoala in Romania fara ca sotul sa stie (nefiind din start de acord) pot fi acuzata de retinere de minori si sanctionata legal sau decazuta din drepturi?