avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Activitate Selenus

Activitate Selenus

Buna ziua,
un bun amic al meu s-a lovit de urmatorea situatie ce mi s-a parut aberanta si un abuz incredibil.
El si sotia lui, impreuna cu 2 copii (5 si 2 ani) se aflau pe un aeroport din Germania la imbarcare pentru o cursa Wizzair de intoarcere in Romania. Fiind o coada destul de mare si avand doi copii mici obositi si plangaciosi, unul cu mana in ghips si celalalt operat pe inima (se intorceau la control de specialitate), au solicitat personalului de la imbarcare trecerea prioritara, fiind refuzati sec si solicitandu-se intoarcerea in rand. In momentul in care au ajuns la ghiseu, sotia prietenului, nervoasa, i-a reprosat persoanei respective ca nu le-a permis trecerea prioritara, spunandu-i citez: "Ar trebui sa va fie rusine pentru atitudinea dvs." Respectivul angajat (al aeroportului sau WizzAir, nu se stie) i-a cerut sa repete, apoi i-a tras in afara randului si a chemat politia, informandu-i ca nu li se mai permite imbarcarea pentru zbor. Politia a venit, a constatat ca nu era nimic grav, a discutat cu respectivul angajat incercand sa-l convinga, acesta refuzand imbarcarea pe motiv ca doamna este periculoasa??, politistii foarte amabili, asistandu-i la cumpararea altor bilete de avion pentru a doua zi si la gasirea unui hotel pentru o noapte.
Amicul meu este pe buna dreptate furios de acest tratament, a scris companiei si aeroportului, compania a raspuns vag, neprecizand clar motivul refuzului de imbarcare si nimic despre rambursarea pretului biletelor si altor costuri, aeroportul ca va face niste investigatii. Amicul va face o reclamatie la ANPC si doreste sa-i dea in judecata. Intrebarile sunt:
- avea respectivul angajat dreptul sa procedeze la oprirea sotiei de la zbor?
- admitand ca putea sa opreaca sotia de la zbor, putea sa refuze acest lucru si sotului si celor doi copii mici, neimplicati defel in incident?
- ce baza legala ar putea avea pentru o actiune in justitie, ce ar putea solicita si unde ar trebui sa deschida o actiune (biletele au fost cumparate din Romania)?
Va multumesc
Răspuns la discuția Zgomot in bloc
Lege 61/1991 actualizata prevede ca ore de liniste pentru locatari intervalele orare 22-8 si 13-14. Asta nu inseamna ca in aceste ore de liniste trebuie sa stati nemiscati cu mainile la piept, ci doar sa eviti zgomote mai mari precum: muzica/televizor tare, dat gauri cu bormasina, latrat caine etc. Orice alt interval orar stabilit de asociatie este o conventie intre proprietari, dar nu constituie o baza legala pentru politisti sa aplice o amenda. Iar asociatia de proprietari nu poate aplica amenzi si sanctiuni. Chiar si in intervalele de liniste prevazute politistii nu vor aplica in mod gratuit amenzi pentru ca se aud pasii cuiva, de obicei sunt oameni de inteles care au vazut multe si stiu sa aprecieze cand e cazul de amenda. Asa ca stati linistita si nu va stresati atat timp cat folositi normal apartamentul, cu limitarile de mai sus. Si nu va agitati cu masuratori si izolatii fonice, ca nu e cazul.
La multi ani!
Uneori scrie alteori nu. Si daca nu scrie inseamna ca nu are dreptul sa conduca masina firmei? Sau ca poate refuza sa conduca masina firmei?
Si daca nu refuza nu are dreptul la ore suplimentare pentru ca nu indeplineste o sarcina a sa?
Poate in fisa nu scrie, dar este verificat medical periodic pentru apt sofer, cine este de vina ca este pus sa sofeze?
Răspuns la discuția timpul de lucru in delegatie
1. Si daca salariatul pentru a ajunge la locul delegatiei si a-si putea desfasura activitatea conduce masina firmei, asa cum se precizeaza mai sus, atunci se considera orele pe drum din afara programului ca ore suplimentare? Ca presteaza o munca pentru firma, nu are sofer personal. Este valabil chiar daca salariatul nu este angajat ca sofer dar are in Fisa postului prevazuta sarcina de a conduce masina firmei?
2. Daca salariatul pentru a-si incepe activitatea la ora 8 la locul delegarii este nevoit sa se cazeze o noapte undeva, este acea cheltuiala considerata ca parte a cheltuielilor de delegare?
3. In cazul in care un salariat este delegat undeva unde rezolva treaba intr-o ora, iar o mare parte a timpului de deplasare cu trenul de exemplu se desfasoara in timpul programului de lucru (ex pleaca 8 dimineata, ajunge locatie 12 ziua, termina ora 13.00 asteapta trenul doua ore si se intoarce la 8 seara), este pontat cu 8 ore in ziua respectiva? Ca in timpul deplasarii si asteptarii trenului nu a prestat munca pentru angajator cf art 111.
4.Daca prin natura muncii sale angajatul pleaca se desfasoare o activitate la un obiectiv unde nu exista un program de lucru (ex este in camp) sau la un obiectiv unde se lucreaza in ture de 12 cu 24 sau non-stop, care este intervalul de timp la care te raportezi pentru a vedea ca s-au realizat ore suplimentare sau nu?
Buna ziua,
vreau sa-mi imprejmuiesc un teren aflat in intravilan cu un gard viu de protectie (gladita - salcam spinos). Acum terenul e practic in camp, nu sunt case in jur, se pasc vacile, dar pentru linistea mea as vrea sa fiu in regula cu actele.
Aveti idee, exista vreo procedura simplificata pentru obtinerea autorizatiei de constructie pentru un astfel de gard? Ca daca ma pun sa fac proiect semnat de arhitect si alte alea ma las pagubas de obtinerea autorizatiei, il plantez si vad eu ce fac pe urma daca se sesizeaza cineva, zic ca l-am gasit acolo sau ca a crescut singur si eu doar l-am mai taiat.
freeelis a scris:

Daca nu este angajat ca sofer, atunci in ce baza conduce masina unitatii?


Pai in baza prevederilor din Fisa postului, cerinta de permis fiind stipulata si la angajare si in fisa de post. Si in baza solicitarii unitatii. Presupun ca nu este musai nevoie sa fii angajat ca sofer ca sa poti conduce masinile firmei.
Răspuns la discuția ore suplimentare
freeelis a scris:

Art.123 C.mun. nu se refera si la delegare.. potrivit art.4 din Anexa nr.1 la HG nr.1860/2006, persoana aflată în delegare trebuie să-şi desfăşoare activitatea în cadrul programului normal de lucru al unităţii la care se efectuează delegarea. Pe timpul delegării nu se pot plăti ore suplimentare.


Asta o fi buna pentru bugetari. Dar in urmatoarele cazuri intalnite in realitate de mine ce facem:
1. Unitatea unde se desfasoara delegarea are program continuu.
2. Prin natura serviciului prestat trebuie sa petreci cel putin 12 ore pe amplasamentul unde esti delegat?
3. Ca sa ajungi la locul delegatiei esti nevoit sa si conduci ore bune masina firmei cu echipamentele necesare, asta nu e timp efectiv de lucru?
3. Este delegat sa indeplinesti o activitate intr-o locatie unde nu exista o unitate/sediu care sa-ti vizeze delegatia si la care sa te raportezi in privinta timpului de lucru?
Deci sa inteleg ca sofatul in interes de serviciu este considerat efectiv timp de munca daca sunt indeplinit simultane cele trei conditii de catre angajat:
1. Presteaza munca;
2. Se afla la dispozitia angajatorului
3. indeplineste sarcinile si atributiile sale.
Daca 2 este evident, 1 si 3 sunt cam discutabile, daca persoana respectiva nu este angajat ca sofer se poate spune ca presteaza munca? Pai atunci si daca cineva se duce in delegatie cu masina desi se poate duce si prin alte mijloace, se poate spune ca sofatul este timp efectiv de munca, pentru ca afost alegerea firmei sa-l trimita cu masina.
Buna ziua,

timpul de conducere a autovehiculului firmei in interes de serviciu se ia in calcul la timpul de munca prestat? Ma refer aici la cazul cand cineva pleaca in delegatie si pentru a-si putea desfasura activitatea la destinatie (ex. are de dus echipamente necesare activitatii principale) este nevoie musai sa se duca cu masina firmei, nu are alta alternativa si nu exista sofer dedicat? Ma gandesc ca sofatul pentru serviciu tot munca este, si este foarte obositor, mai ales cand mergi sute de km.
Daca da sau nu, care ar fi baza legala?
Va multumesc
Domnule Darida, lamuriti-ma si pe mine. Gigacalorimetrul de la bloc nu masoara pe baza diferentei de temperatura a agentului termic la tur/retur si a debitului? Daca instalatia este dezechilibrata in sensul ca in instalatie se afla agent termic peste necesar, nu va fi temperatura pe retur mai mare si deci gigacalorimetrul va inregistra mai putin?

In alta ordine de idei spuneti ca SET este determinat in conditii standard. La utilizarea repartitoarelor, se utilizeaza o formula ce tine cont de SET corp de incalzire respectiv si numarul de unitati inregistrate de repartitorul respectiv, unde exista repartitoare (ex calorifere), repartitorul luand in calcul functionarea discontinua a corpului respectiv. Dar pentru distributia pe coloanele comune, cu functionare continua, unde sa presupunem ca nu mai e nevoie de repartitor comun la subsol, instalatia este echilibrata etc, si repartitia se face in functie de SET coloane aferent fiecarui apartament (de fapt se poate face direct calculul caldurii eliberate utilizand SET, regim de functionare continua), este oare corect acest lucru? In realitate coloanele celui ce are in casa 24C folosind caloriferele nu elibereaza mai putina caldura decat coloanele celui ce are 16C, si asta deoarece SET se calculeaza la temp standard de 20C? dar se presupune acelasi SET si vor plati la fel. Astfel cel ce tine 24C va plati si pentru cel ce are 16C, plus ca il va incalzi si indirect.