avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general cass pers activitati independente
Discuție deschisă în Contabilitate în general

cass pers activitati independente

Buna ziua! As dori si eu cateva informatii, am cateva proprietati in inchiere, anul trecut am fost in sistem de forfetare, anul acesta ca am depasit 5 contracte de inchiriere am trecut la venituri din cedarea folosintei bunurilor calificate in categoria veniturilor din activitati independente,mie nu mi-a spus nimeni ca trebuie sa platesc si cass intrebarile mele sunt:
Trebuie sa platesc sanatate in ambele cazuri?
Cum se calculeaza sanatatea in ambele cazuri?
Daca sunt salariat mai platesc cass?
cum se calculeaza penalitatile tinand cont ca nu am platit?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 14:54, 3 Aprilie 2010
lore33 a scris:

anul trecut cand am fost in sistem de forfetare , trebuia sa platesc??
Si va multumesc de raspunsuri!!1


In cazul in care ati fost salariat anul trecut si ati avut sub 5 contracte de inchiriere nu trebuia sa platiti contributia la sanatate.
Legae 95/2006 art 257 f )
"Art. 257. - (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - e), alin. 21 şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar. "
Veniturile din salarii se incadreaza la litera a)

Anul acesta daca ati depasit 5 contracte veti plati, asa cum vi s-a spus, indiferent daca sunteti sau nu salariat.

Penalizarile de intarziere sunt 0.1 % pe zi intarziere.
Ultima modificare: Vineri, 2 Aprilie 2010
Oranina Dumitru, Contabil
cineva mi-a spus ca trebuie sa fi minim 5 ani salariat ca sa nu fi platit cass-ul, este adevarat????
lore33 a scris:

cineva mi-a spus ca trebuie sa fi minim 5 ani salariat ca sa nu fi platit cass-ul, este adevarat????


In legea 95/2006 avem la art. 257:

(1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizaţiilor de şomaj;
e) veniturilor din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - e), alin. 2^1 şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.
(2^1) În situaţia în care o persoană realizează venituri care sunt neimpozabile, contribuţia se calculează asupra veniturilor realizate.
(3) În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a) - e), alin. (2^1) şi la art. 213 alin. (2) lit. h), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.
(4) În cazul persoanelor care realizează venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară şi care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contribuţia lunară de 5,5% datorată se calculează asupra sumei reprezentând o treime din salariul de bază minim brut pe ţară.


Citind citatul de mai sus nu reiese de niciunde ceea ce ati sustinut dvs. Concluzia este ca pentru anumite venituri (cele de la art. 257 lit. f) nu se plateste 5,5% CASS de catre salariati, deci pe perioada cat persoana in cauza are aceasta calitate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Aprilie 2010
Iulian MANEA, Contabil
daca nu sunt salariat si fac un contract cu cass si platesc la salariu minim pe ec, atunci se mai plateste cass petru contractele de inchiriere ?
lore33 a scris:

daca nu sunt salariat si fac un contract cu cass si platesc la salariu minim pe ec, atunci se mai plateste cass petru contractele de inchiriere ?


Daca aveti venituri se plateste 5,5% din acestea dar nu mai putin de contributia aferenta salariului minim pe economie.

Daca singurele dvs. venituri sunt cele din inchiriere platiti 5,5% din valoarea acestora (calculul se face la fel ca la impozit, adica beneficiati de deducerea de 25%).

Acel contract de care pomeniti il pot incheia persoanele care nu au venituri si platesc pentru a fi asigurate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass- pentru venituri din inchirieri/pensionari mirceaione mirceaione pensionarii platesc cass(contrib.asig.sociale de sanatate) pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor ? in codul fiscal nu am gasit nici o referire. (vezi toată discuția)
Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Contribuþia la casa de asigurãri de sãnãtate veronica mazarache veronica mazarache Un pensionar care obține venituri din închirieri de bunuri și plătește la fisc taxe trebuie să plătească și contribuția la casa ... (vezi toată discuția)