avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale recuperarea debitelor in instanta
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

recuperarea debitelor in instanta

Firma la care lucrez presteaza servicii de salubrizare si are contracte de prestari servicii incheiate cu persoane fizice si juridice cu care am cam ramas in aer pentru ca firma le-a prestat serviciul dar ei nu au platit niciodata.
Unele contracte sunt chiar si din 2005 care au expirat si unele sunt valabile.
Administratorul societatii a dat in judecata in baza acestor contracte persoanele care nu au platit.
Cat de departe se poate merge in cazul in care acestia refuza sa plateasca chiar si dupa ce primesc citatia de chemare in judecata sau nu se prezinta la proces?
Taxa judiciara de timbru si timbru judiciar nu se poate calcula decat pentru fiecare persoana in parte? Ca sa plateasca ptr. fiecare taxele ajunge la sume foarte mari(aproximativ 10000 ron)astfel ca a ales sa plateasca doar la cei care au sume mari.
A procedat corect dandu-i in judecata chiar si pe cei al caror contract a expirat?
Multumesc anticipat!
#-o
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 15:43, 7 Aprilie 2010
Dovada platii taxelor de timbru trebuie aratata instantei si depusa la dosar pina la primul termen?
Dupa ce primesc comunicarea cu hotararea instantei ce trebuie sa fac ca sa se deruleze executarea silita?
Din cate stiu trebuie sa iau legatura cu un executor,ce nu stiu este: poate acesta sa pretinda mai multi bani decat avem de recuperat de la debitori?
Este obligatoriu sa angajam un avocat?
Multumesc inca 1 data ptr raspuns!
Alina Stroila a scris:

puteti incerca mai intai sa formulati notificari chiar daca nu sunt obligatorii in cauzele avand ca obiect somatii de plata, poate va achita fara sa mai ajungeti in instanta

S-a incercat si asa dar nimic , din pacate multe persoane au impresia ca suntem obligati sa le prestam serrviciile de salubrizare fara sa plateasca.
Conform hcl prestam si la cei cu contract si la cei fara.
cazacioc a scris:

Trebuie sa aveti in vedere si termenul de prescriptie care este de 3 ani. Vezi Decret 167/1958 privind precriptia extinctiva. Daca unele creante nu le-ati valorificat in acest termen, este tardiv sa o mai faceti.
Apropos!Vorbiti de contracte dar facturi ati emis pentru prestatiile executate care sa fie confirmate de beneficiari, dar neachitate?

Multumesc pentru informatiile foarte utile.
Referitor la emiterea facturilor raspunsul este afirmativ,dar de ceva timp firma nu mai emite facturi catre persoane;e juridice ptr a nu se mai incarca cu tva, iar persoanelor fizice li se da chitanta in momentul platii.
gdragos a scris:

dar daca a avut contract sau are contract de ce nu ati introdus actiunile pe baza ordonantei 5 / 2001 la care taxele sunt infime in comparatie cu o actiune in pretentie ?
Ptr ca nu am stiut de asta,nu ne-am informat si mai rau decat attat nici nu am apelat la serviciile unui avocat macar ptr inceput.
Am intrebat la judecatorie daca pot fi dati in judec. mai multi o data sau ceva de genu ca sa platim mai putin.
Alina Stroila a scris:

puteti incerca mai intai sa formulati notificari chiar daca nu sunt obligatorii in cauzele avand ca obiect somatii de plata, poate va achita fara sa mai ajungeti in instanta
Dar in cazul celor care nu au contract de prestari servicii cu toate ca firma le-a prestat serviciul de salubrizare conform HCL si refuza sa plateasca ce se poate face?

Alte discuții în legătură

Penalitati factura? stelutamonica stelutamonica Buna ziua, Am urmatoarea intrebare: am contract cu o firma careia i-am executat o lucrare, unde se precizeaza ca plata se va face in maxim 15zile de la ... (vezi toată discuția)
Actiune in regres sau og5/2001 zallyna zallyna Sunt girant ipotecar in cadrul unui contract de imprumut. Deoarece titularul nu si-a mai achitat datoriile, de doi ani platesc eu ratele acestuia, pentru a ... (vezi toată discuția)
Drept comun/somatie de plata/ordonanta de plata dacmoto dacmoto Buna ziua, Contractul este incheiat intre o societate comerciala si o persoana fizica. Persoana fizica se obliga sa presteze activitate( dirigentie de ... (vezi toată discuția)