avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale impozit
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

impozit

sc nou infiintata (ian 2010) cum se plateste impozitul ? declarat 16% . sau forfetar??
Cel mai recent răspuns: vasi49 , utilizator 19:42, 19 Aprilie 2010
Astazi 9 aprilie 2010 s-a schimbat versiunea declaratiei 100. A aparut versiunea 1024
Extras din instructiunile noii versiuni:

Randul 1.1 "Impozit minim": se inscrie suma reprezentand impozitul minim datorat pentru perioada de raportare, prevazut la art.18 alin.(3) din Legea nr.571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Acest rand se completeaza pentru obligatiile prevazute la pozitiile nr.2 si 4 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr.15, de catre persoanele juridice romane si persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania, numai in cazul in care, suma inscrisa la randul 1 din formular reprezentand impozit pe profit stabilit in conformitate cu dispozitiile Titlului II din Legea nr.571/2003, cu modificarile si completarile ulterioar, este mai mica decat suma impozitului minim datorat, potrivit instructiunilor de la punctul 3.1.2. din anexa.
In aceasta situatie se va completa atat randul 1 "Suma datorata" cat si randul 1.1 "Impozit minim" din formular.
Randul 2 "Suma de plata": se inscrie suma de la randul 1 sau randul 1.1, dupa caz.


3.1.2. (1) Pentru obligatiile de la pozitiile nr.2 - 4 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr.15, datorate de contribuabilii prevazuti la art.34 alin.(1) lit.b) din Legea nr.571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, formularul se completeaza astfel:
Randul 1 "Suma datorata": se inscrie suma reprezentand impozitul pe profit stabilit pentru perioada de raportare, calculata ca diferenta intre impozitul pe profit stabilit, cumulat de la inceputul anului, la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe profit stabilit, cumulat de la inceputul anului, la sfarsitul perioadei precedente celei de raportare, in situatia in care pe cumulat, in perioada de raportare, s-a inregistrat profit impozabil.
In situatia in care, in perioada de raportare s-a inregistrat pierdere fiscala sau scaderea profitului impozabil, la randul 1 din formular se va inscrie cifra 0 (zero).
Contribuabilii care desfasoara activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri in baza unui contract de asociere, stabilesc impozitul pe profit potrivit art.18 alin.(1) din Legea nr.571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Randul 1.1 "Impozit minim": se inscrie suma reprezentand impozitul minim datorat pentru perioada de raportare, prevazut la art.18 alin.(3) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
ATENTIE! Randul 1.1 "Impozit minim" din formular se completeaza pentru pozitiile nr.2 si 4 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr.15, de catre persoanele juridice romane si persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania.
Randul 1.1.(cel cu impozitul minim) nu se completeaza pentru pozitiile nr.2, 3 si 4 de catre contribuabilii prevazuti la art.18 alin.(1), art.13 lit.c) - e), art.15, art.38 din Legea nr.571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cei infiintati in cursul anului, cu exceptia celor infiintati in cursul anului ca urmare a operatiunilor de reorganizare care platesc impozit minim, potrivit pct.11^7 al Titlului II din Hotararea Guvernului nr.44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, cei aflati in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului, conform prevederilor art.237 din Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Acest rand se completeaza numai in cazul in care, suma inscrisa la randul 1 din formular, reprezentand impozit pe profit stabilit in conformitate cu dispozitiile Titlului II din Legea nr.571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, este mai mica decat impozitul minim datorat. In aceasta situatie se va completa atat randul 1 "Suma datorata" cat si randul 1.1 "Impozit minim" din formular.
Stabilirea impozitului minim trimestrial si compararea impozitului pe profit trimestrial cu impozitul minim trimestrial in vederea stabilirii sumei de plata se face in conformitate cu prevederile Legii nr.571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare si cele ale prevederilor normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal.
Randul 2 "Suma de plata": se inscrie suma de la randul 1 sau, dupa caz, suma de la randul 1.1, in situatia in care impozitul minim calculat prevazut la art.18 alin.(3) din Legea nr.571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, este mai mare decat impozitul pe profit stabilit in conformitate cu dispozitiile Titlului II din Legea nr.571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, inscris la randul1.
(2) Formularul nu se completeaza pentru impozitul pe profit de catre urmatorii contribuabili:
- organizatiile nonprofit;
- contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si plantelor tehnice, pomicultura si viticultura.
(3) Pentru trimestrul IV, contribuabilii prevazuti la art.34 alin.(1) lit.b) din Legea nr.571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, completeaza in formular, pentru impozitul pe profit, o suma egala cu impozitul calculat si evidentiat pentru trimestrul III al aceluiasi an fiscal, in conformitate cu prevederile art.34 alin. (10) din lege.
Pentru trimestrul IV, in formular, la randul1 "Suma datorata" se va prelua suma inscrisa la randul 2 "Suma de plata" din declaratia pentru trimestrul III.
ATENTIE! Randul 1.1 "Impozit minim" din formular nu se completeaza pentru trimestrul IV.
Contribuabilii prevazuti la art.34 alin.(1) lit.b) din Legea nr.571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, care definitiveaza pana la data de 25 februarie inchiderea exercitiului financiar anterior, nu completeaza formularul pentru impozitul pe profit pentru trimestrul IV, in conformitate cu prevederile art.34 alin.(11) din lege.
(4) Declararea impozitului pe profit pentru veniturile obtinute de persoanele juridice straine din proprietati imobiliare si din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana:
a) in situatia in care platitorul de venit nu este o persoana juridica romana sau un sediu permanent din Romania al unei persoane juridice straine, obligatia declararii impozitului pe profit revine persoanei juridice straine care realizeaza veniturile mentionate la alin.(1) al art.30 din Legea nr.571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv reprezentantului fiscal/imputernicitului desemnat pentru indeplinirea acestei obligatii;
b) in situatia in care, platitorul de venit este o persoana juridica romana sau un sediu permanent din Romania al unei persoane juridice straine, obligatia declararii impozitului pe profit pentru persoana juridica straina care realizeaza veniturile mentionate la alin.(1) al art.30 din Legea nr.571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, revine platitorului de venit.
(5) Declararea impozitului pe profit in cazul asocierilor fara personalitate juridica:
a) in cazul asociatilor persoane fizice, impozitul pe profit datorat la nivelul tuturor asociatilor persoane fizice se declara la pozitia nr.3 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr.15;
b) in cazul asociatilor persoane juridice straine, impozitul pe profit datorat la nivelul tuturor asociatilor persoane juridice straine se declara la pozitia nr.4 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr.15.
La declararea impozitului pe profit, in cazul asocierilor fara personalitate juridica, pentru asociatii persoane juridice straine si persoane fizice, randul 3 "Suma de recuperat" se completeaza, daca este cazul, dupa cum urmeaza:
Randul 3 "Suma de recuperat": se inscrie suma reprezentand impozit pe profit de recuperat pentru perioada de raportare, in situatia in care, in perioada de raportare s-a inregistrat pe cumulat pierdere fiscala sau scaderea profitului impozabil.


Cine a descarcat deja programul va vedea :O ciuma forfetarului.
Ultima lovitura mortala!
Ultima modificare: Vineri, 9 Aprilie 2010
teleptean, utilizator
chiar daca ai o soc.nou infiintata si nu ai avut profit vei plati pana la 25.04.2010 impozit minim(cred ca vei plati 550ron,2200 ron anual)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 100 dec 2010 mary_catalina mary_catalina Buna seara, Am si eu o mare rugaminte. Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine in rezolvarea unei probleme. In declaratia 100 aferenta lunii decembrie 2010 ... (vezi toată discuția)
Modificare instructiuni completare decl. 101 Cristina Vasile Cristina Vasile 06 Feb 2010 admin ANAF aduce precizari cu privire la completarea D 101 pentru anul 2009 La momentul întocmirii formularului 101 “Declaraţie ... (vezi toată discuția)
Declaratie 101 lunguPetruta lunguPetruta Care este termenul de depunere al declaratiei 101 pt.ONG? (vezi toată discuția)